ایرانیان جهان

آخرين مطالب

دوحه در جست‌وجوی نقش جدید خواندنی ها

دوحه در جست‌وجوی نقش جدید
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - فرهیختگان /متن پیش رو در فرهیختگان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
علی ملکی| سفر «تمیم بن حمد آل‌ثانی» امیر قطر به تهران در شرایطی انجام شد که دستگاه دیپلماسی ایران در حال مدیریت تحولات در دوره جدید ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ است و با وجود فشارها، همچنان سیاست‌های مستقل را دنبال می‌کند. در این میان قطری‌ها اکنون به‌دنبال تقویت روابط با ایران و بازتعریف نقش خود در معادلات منطقه‌ای هستند. برای همین برخی این تصور را داشتند که سفر امیر قطر به تهران در ارتباط با مذاکرات احتمالی تهران و واشنگتن باشد که البته اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه این موضوع را رد کرد. او در نشست خبری در پاسخ به این سوال که «آیا سفر امیر قطر به ایران در راستای ارسال پیام مذاکره به ایران است؟» گفت: «سفر ایشان به تهران ربطی به میانجی‌گری بین ایران و آمریکا ندارد.» امیر قطر در نشست خبری روز گذشته با مسعود پزشکیان و اهالی رسانه بر اهمیت تقویت روابط دوجانبه در زمینه‌های اقتصادی، سیاسی و امنیتی تأکید کرد. پزشکیان در این نشست تصریح کرد ایران و قطر دارای پیوندهای مستحکم «تاریخی و اقتصادی» هستند و سیاست کلیدی ایران بر تقویت روابط با کشورهای همسایه است. همچنین در این دیدار به موضوعات منطقه‌ای ازجمله «تحولات سوریه» و «وضعیت غزه» پرداخته شد. امیر قطر نیز با اشاره به اهمیت روابط دو کشور، بر گسترش همکاری‌های اقتصادی و تجاری تأکید کرد و گفت بهترین راه‌حل برای اختلافات منطقه‌ای، گفت‌وگوهای سازنده است. تمیم بن حمد آل‌ثانی در ادامه با رهبر انقلاب نیز دیدار و گفت‌وگو کرد. عبدالرضا فرجی‌راد، استاد ژئوپلیتیک باور دارد که قطری‌ها به دنبال ترمیم روابط دو کشور و ایجاد نقش جدید برای خود هستند. 
فرجی راد: امیر قطر به دنبال بررسی برنامه ایران است
اتفاقات متعددی در منطقه طی یک سال گذشته و به‌ویژه در پنج تا شش ماه اخیر رخ داده است که قطر تقریباً در تمامی آن‌ها به‌صورت مستقیم یا غیرمستقیم نقش داشته است. از تحولات سوریه گرفته تا مسائل مربوط به غزه و لبنان و همچنین بحث‌هایی که اخیراً درباره مذاکرات ایران و آمریکا مطرح شده است. فرجی‌راد به این نقش‌آفرینی قطری در امور حساس و سرنوشت‌ساز منطقه‌ای اشاره کرده و گفت: «ایران، به دلیل فشارهایی که آمریکایی‌ها وارد می‌کنند و رویکرد غیرمنطقی آن‌ها در مذاکرات، در موقعیتی قرار گرفته که نیاز به بررسی مجدد رویکردهای دیپلماتیک خود دارد. در این میان، قطر چند روز پیش آمادگی خود را برای میانجی‌گری بین ایران و آمریکا اعلام کرد. این مجموعه تحولات موجب شده است که امیر قطر تصمیم به سفر به ایران بگیرد. قطعاً در این سفر، درباره تمامی موضوعات مطرح‌شده گفت‌وگو خواهد شد. امیر قطر ممکن است بخواهد نظر مقامات ایرانی را درباره پیشنهادی که اخیراً ارائه کرده و اعلام آمادگی برای میانجی‌گری کرده بود، جویا شود. در این میان، رقابت همیشگی بین قطر و عربستان نیز نباید نادیده گرفته شود.»
این استاد ژئوپلیتیک در ادامه به خبری که دیروز منتشر شد مبنی بر اینکه عربستان نیز قصد دارد در این راستا اقدامی انجام دهد-هرچند این خبر به صورت رسمی تایید نشده و صحت و سقمش مشخص نیست- اشاره کرده و افزود: «می‌توان گفت که قطر از این رقابت آگاه است. اما این سفر، صرفاً در راستای نمایندگی آمریکا یا انتقال پیام خاصی از سوی این کشور نیست. بلکه امیر قطر قصد دارد بررسی کند که ایران چه برنامه‌ای دارد، چه موضعی اتخاذ خواهد کرد و قطر چه نقشی می‌تواند ایفا کند. این همان موضوعی است که در ذهن امیر قطر جریان دارد.»
دوحه در جست‌وجوی نقش جدید
یکی از محورهایی که می‌تواند مورد بحث طرفین در دیدارهای روز چهارشنبه باشد، حول تحولات سوریه است. فرجی‌راد با تاکید بر اینکه مسائل مربوط به سوریه از اهمیت ویژه‌ای برای دو طرف برخوردارند، تصریح کرد: «چند روز پیش، وزیر امنیت ترکیه به ایران سفر کرد و مذاکراتی با مقامات ایرانی انجام داد. اکنون نیز قطر برای گفت‌وگو در این زمینه وارد عمل شده است. قطر کشوری است که ارتباطات نزدیکی با آمریکا دارد و خود آمریکایی‌ها اعلام کرده‌اند که نزدیک‌ترین کشور به ناتو، قطر است. درواقع، میان دوحه و واشنگتن یک رابطه استراتژیک برقرار است.
با توجه به تحولات سوریه، منافعی که ایران در آنجا دارد و هزینه‌هایی که متحمل شده است، این موضوعات قطعاً در گفت‌وگوها مورد بحث قرار خواهند گرفت. علاوه بر آن، اتفاقاتی نیز در لبنان رخ داده است، ازجمله مسائل مربوط به هواپیماها و فشارهایی که به نیروهای شیعه وارد می‌شود. قطر احساس می‌کند که باید در این خصوص گفت‌وگوهایی را انجام دهد.»
غزه همچنان موضوع اساسی منطقه است
اوضاع در غزه با وجود اعلام آتش‌بس و تبادل اسرا همچنان پایدار به نظر نمی‌رسد. چنانچه روز یکشنبه وزارت جنگ اسرائیل اعلام کرد «به دستور ترامپ محموله‌ای شامل 1800 بمب‌ سنگین MK-84 را دریافت کردیم.» از سوی دیگر رئیس‌جمهور آمریکا درباره توافق رژیم‌صهیونیستی با حماس برای آزادی اسرای صهیونیستی گفته «به نتانیاهو گفتم هر کاری می‌خواهی بکن.» فرجی‌راد با اشاره به روند این تحولات گفت: «مسئله غزه نیز بیش از گذشته اهمیت یافته است. با طرحی که ترامپ برای خروج مردم غزه ارائه داده، مخالفت‌های گسترده‌ای صورت گرفته است. قطر، عربستان و به‌ویژه اردن و مصر به این طرح واکنش نشان داده‌اند. مصر حتی موضعی قاطع اتخاذ کرده و برخلاف سایر کشورها که فقط محکوم کرده‌اند، محکم ایستاده است. قاهره حتی حاضر شده از کمک‌های مالی سالیانه آمریکا چشم‌پوشی کند و روابطش با واشنگتن دچار تنش شده است. ارتش مصر در صحرای سینا به حالت آماده‌باش درآمده که نشان‌دهنده جدیت این کشور در این مسئله است.
در این میان از دو هفته پیش که نتانیاهو به آمریکا سفر کرد و بازگشت، مواضع او تندتر شده است. ایران نیز اعلام کرد که بعد از آن یادداشت، گفت‌وگویی با آمریکا نخواهد داشت. سفر روبیو به منطقه و مصاحبه‌های مطبوعاتی نتانیاهو نیز به افزایش تنش در منطقه دامن زده است. این بالا گرفتن تنش، کشورهای عرب حوزه خلیج‌فارس را نگران کرده است؛ چراکه به‌خوبی می‌دانند سیاست‌های آمریکا و اسرائیل علیه ایران به اقدام متقابل ایران منجر خواهد شد. آنها تجربه دارند که چنین درگیری‌هایی می‌تواند از سطح یک تقابل محدود خارج شده و با مداخله آمریکا، ابعاد گسترده‌تری پیدا کند. ورود آمریکا به این معادله منافع آن در منطقه و حتی پایگاه‌های نظامی‌اش را به خطر خواهد انداخت.
این احساس خطر، قطر و سایر کشورهای عرب منطقه را بر آن داشته است که به دنبال راه‌هایی برای کاهش تنش باشند. بنابراین امیر قطر قصد دارد در این سفر با مقامات ایرانی درباره مسائل مختلف گفت‌وگو کند و پاسخی برای این نگرانی‌ها بیابد. او می‌خواهد بداند که موضع ایران چیست، چه تصمیم‌هایی برای آینده دارد و آیا قطر می‌تواند در کاهش تنش‌ها نقشی ایفا کند یا خیر.»
ایران و قطر در دوره سوریه جدید
فرجی‌راد در بخش پایانی گفت‌وگو در پاسخ به این سوال که چه ظرفیت‌هایی برای ترمیم روابط بین دو کشور وجود دارد؟ گفت: «واقعیت این است که فضای زیادی برای بهبود روابط باقی نمانده است. در زمینه روابط دوجانبه، همه‌چیز به تصمیمات دو طرف بستگی دارد. ایران انتظار نداشت که قطر در حوادث گذشته، همراه با ترکیه آن رفتار را انجام دهد. در آن زمان، ایران در سوریه حضور داشت، درحالی‌که ترکیه به‌عنوان عامل اصلی اجرای طرح شام عمل می‌کرد، برخلاف توافقاتی که در آستانه صورت گرفته بود. قطر که متحد ترکیه محسوب می‌شود، اکنون روابط خوبی با ایران دارد، اما اگر این روابط را با دوران پیش از تحولات سوریه مقایسه کنیم، می‌توان گفت که تا حدودی تضعیف شده است. یکی از اهداف سفر امیر قطر به ایران، ترمیم این رابطه است. البته، چنین ترمیمی صرفاً با دیدارهای تشریفاتی و احوال‌پرسی‌های دیپلماتیک محقق نمی‌شود، بلکه نیازمند اقدامات عملی است که بتواند روابط را تا حدی بازسازی کند. به همین دلیل، موضوع سوریه در این گفت‌وگوها مطرح خواهد شد. ایران منافع بزرگی در سوریه دارد، سرمایه‌گذاری‌های گسترده‌ای در این کشور انجام داده و متحمل خساراتی شده است. این مسائل احتمالاً از محورهای اصلی مذاکرات خواهند بود. اکنون باید دید که قطر، که روابط نزدیکی با ترکیه دارد تا چه اندازه می‌تواند در این زمینه نقشی ایفا کند.»

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1369522/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

در عربستان چه خبر بود؟

واکنش حماس به ادعای صهیونیست‌ها درباره اجساد تحویل گرفته

بیانیه خانواده اسیر صهیونیست علیه نتانیاهو و فرافکنی بی‌بی

شکر باز هم کمیاب شد

گاردین: چرا «هنر معامله» ترامپ روی ایران جواب نمی‌دهد؟

کرملین: پوتین همچنان برای مذاکرات پایان جنگ اوکراین آماده است

تشییع نمادین پیکر دبیرکل شهید حزب‌الله لبنان در عراق

نگرانی استرالیا از رزمایش دریایی چین؛ هشدار به خطوط هوایی

واکنش کرملین به طرح خروج آمریکا از سازمان ملل

تاکید نخست وزیر لبنان بر لزوم فشار بر رژیم صهیونیستی برای عقب نشینی کامل

یک کارشناس بازار طلا: پایه پولی کشور باید تقویت شود؛ ارزپاشی راهکار درستی نیست

مکاتبه بورس با دادستان برای اعلام نظردرباره مجمع ایران‌خودرو

بازدید مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران گلستان از بنیاد شهرستان رامیان

نتانیاهو با پیشبندی خونین به مک‌دونالد رفت

آلمان فرمانده عملیات نظارتی ناتو در بالتیک می‌شود

دلایل توقف سرمایه گذاری خارجی در ترکیه

جزئیات مراسم تشییع شهید نصرالله و صفی‌الدین در بیروت

ابلاغ وام 650میلیون تومانی نهضت ملی مسکن فردا به بانک‌ها

کاخ سفید استراتژی اوباما را تکرار خواهد کرد؟

القسام: 6 اسیر اسرائیلی فردا آزاد می‌شوند

گوشه ای از ویرانه‌های تجاوز صیهونیست‌ها به اردوگاه طولکرم در کرانه باختری

وضعیت فرودگاه بیروت و واکنش مردم به شایعات برخی تصمیمات بر ممنوعیت تصاویر شهید نصرالله

رئیس‌جمهور آرژانتین به ایلان ماسک «اره برقی» هدیه داد

نه چینی‌ها به شهر رویایی «شی»

کالاهای آمریکایی روی دست فروشندگان ماند!

ارسال گاز پارس‌ جنوبی به خط سراسری از 182 میلیارد مترمکعب گذشت

فروش جدید متری مسکن از سال آینده

سیب زمینی 15 درصد ارزان شد

روایت رسانه فرانسوی از «تنهایی زلنسکی»

ورود 5 کامیون حامل خانه‌های پیش ساخته از مصر به نوار غزه

حضور میهمانانی از سراسر جهان برای وداع با شهید نصرالله

ترامپ: میزان محبوبیت من 70 درصد است!

تمجید چین از میانجی‌گری‌های عربستان

صادرات 15 میلیون دلاری چای ایرانی

سهم ملوانان و کولبران در بودجه غیب شد

کشتی آرای: پیش‌فروش سکه، حباب را ثابت نگه داشت

سایه سنگین رکود بر سر بازار خودرو

بن‌‌گویر خواستار حمله به نوار غزه شد

تکاپوی جمهوری‌خواهان برای خروج آمریکا از سازمان ملل

تازه‌ترین تصاویر از انفجار اتوبوس‌ها در شهر «بت یام» تل‌آویو

پیشنهاد آمریکا برای خروج زلنسکی از اوکراین

متوسط دستمزد در کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی چقدر است؟

مبلغ یارانه در اسفند 1403 افزایش یافت

خروج بیش از 3 همت پول حقیقی در هفته پرتلاطم بورس تهران

بهبود اندک وضعیت پاپ فرانسیس در بیمارستان

انهدام 28 پهپاد اوکراینی در آسمان روسیه

روبیو: طرح ترامپ برای غزه را نمی‌پسندید، جایگزین بدهید

مدیرعامل بانک مسکن: وام 650 میلیونی ساخت مسکن هنوز ابلاغ نشده است

یارانه دارو و شیرخشک پرداخت شد

واشنگتن-مسکو-پکن؛ آیا نیکسون معکوس در پیش است؟