ایرانیان جهان

آخرين مطالب

چالش‌های کلیدی فشار حداکثری ترامپ خواندنی ها

چالش‌های کلیدی فشار حداکثری ترامپ
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
از زمان آغاز دولت دوم دونالد ترامپ، سیگنال‌های متناقضی درباره رویکرد آن در قبال ایران ارسال شده است. از یک سو، ترامپ درباره اقدامات سختگیرانه و سیاست «فشار حداکثری» سخن گفته و از سوی دیگر، به تعامل با ایران تمایل نشان داده است.
تریدیوش سینگ ماینی، تحلیلگر هندی، در سایت The Geopolitics نوشت: ترامپ در اولین اظهارات خود درباره ایران پس از آغاز ریاست‌جمهوری‌اش، گفت: «افراد زیادی در سطوح بالای ایران هستند که نمی‌خواهند سلاح هسته‌ای داشته باشند.» وزیر امور خارجه ایران، عباس عراقچی، ضمن انتقاد از سیاست فشار حداکثری ترامپ، اظهار کرد اگر موضوع اصلی این است که ایران دنبال سلاح هسته‌ای نرود که این قابل‌حصول است.
گفته شده است که عربستان سعودی می‌تواند نقش یک میانجی بالقوه بین ایران و ایالات متحده را ایفا کند. روابط ریاض با تهران در سال‌های اخیر بهبود یافته است. دو کشور در 10 مارس سال 2023 با میانجی‌گری چین توافقی امضا کردند. عربستان سعودی مایل است که ثبات در خاورمیانه برقرار باشد و از هسته‌ای شدن ایران جلوگیری کند.
نکته قابل توجه این است که مذاکرات بین ایالات متحده و روسیه برای پایان دادن به جنگ روسیه و اوکراین، ماه گذشته در 18 فوریه 2025 در ریاض برگزار شد. هیات آمریکایی به رهبری مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده، و هیات روسی به سرپرستی سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، در این این نشست حضور داشتند.
دونالد ترامپ پس از اولین گفت‌وگوی خود با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، گفته بود که اولین دیدار آنها در عربستان سعودی برگزار خواهد شد. علاوه بر این، نشستی از کشورهای عربی برای بررسی امکان بازسازی نوار غزه در عربستان سعودی برگزار شد. رهبران کشورهای خلیج فارس، مصر و اردن گرد هم آمدند تا گزینه‌های جایگزین برای طرح غزه را که ترامپ پیشنهاد داده بود – و بر اساس آن، غزه به «منطقه توریستی» خاورمیانه تبدیل می‌شد – بررسی کنند.
در هفته‌های اخیر، دولت ترامپ اقدامات سختگیرانه‌ای در قبال ایران اتخاذ کرده است. دراوایل فوریه 2025، دولت ترامپ سندی با عنوان «یادداشت ریاست‌جمهوری در مورد امنیت ملی» تصویب کرد. در این یادداشت آمده است: «وزیر امور خارجه باید معافیت‌های تحریمی را اصلاح یا لغو کند، به‌ویژه آن‌ دسته از مواردی که به ایران اجازه و امکان هرگونه تسهیلات اقتصادی یا مالی را می‌دهند، از جمله معافیت‌های مربوط به بندر چابهار ایران.»
این موضوع اهمیت دارد زیرا هند سرمایه‌گذاری وسیعی در پروژه بندر چابهار انجام داده است که دروازه این کشور به افغانستان و فراتر از آن محسوب می‌شود. شرکت «ایندیا پورتس گلوبال لیمیتد» با مسوولیت محدود، از سال 2018این بندر را اداره کرده است، درحالی‌که هند در ماه مه 2024 با ایران توافقی 10ساله برای توسعه و بهره‌برداری از بندر امضا کرد.
هند تلاش کرده است بندر چابهار را به عنوان بخشی از کریدور بین‌المللی حمل‌ونقل شمال-جنوب (INSTC) معرفی کند. این کریدور به هند اجازه می‌دهد از طریق روسیه به اروپا دسترسی داشته باشد. قابل ذکر است که در دوران ریاست‌جمهوری پیشین ترامپ، او معافیت تحریمی برای توسعه بندر چابهار به هند اعطا کرده بود.
تحریم‌های ایران
در 24 فوریه 2025، آمریکا تحریم‌هایی علیه چندین شخص و نفتکش در چین، امارات متحده عربی، هند و سایر کشورهایی که ادعا شده از نظر مالی ایران را حمایت کرده و در حمله به گروه‌های شبه‌نظامی کمک می‌کنند، اعمال کرد. وزیر خزانه‌داری ایالات متحده، اسکات بسنت، اعلام کرد که دولت ترامپ «از تمام ابزارهای موجود برای هدف قرار دادن تمام جنبه‌های زنجیره تامین نفت ایران استفاده خواهد کرد و هر کسی که در نفت ایران معامله کند، خود را در معرض خطر جدی تحریم‌ها قرار می‌دهد.»
بسنت از سیاست تحریم‌های سختگیرانه‌تر در قبال ایران حمایت کرده و از سیاست‌های دولت بایدن در قبال ایران انتقاد کرده است. دونالد ترامپ همچنین رویکرد «نرم» دولت بایدن، به‌ویژه کاهش تحریم‌ها علیه ایران را، مقصر بی‌ثباتی کنونی در خاورمیانه دانسته است. ایران اعلام کرده است که اگر دولت ترامپ به سیاست فشار حداکثری خود ادامه دهد، از گفت‌وگوی مستقیم با ایالات متحده خودداری خواهد کرد.
پیامدهای اقتصادی سیاست فشار حداکثری
اقدامات اقتصادی سختگیرانه علیه ایران از چند جهت حائز اهمیت است:
1. این اقدامات فضای محدودی برای تعامل میان ایالات متحده و ایران باقی خواهد گذاشت.
2. مشخص نیست که آیا سیاست حداکثری دولت ترامپ به نتایج مطلوب خواهد رسید یا خیر.
3. کشورهایی که روابط نزدیکی با ایالات متحده دارند و همزمان در تلاش برای گسترش روابط اقتصادی با ایران هستند، با دقت رویکرد دولت ترامپ را زیر نظر خواهند داشت. آنها امیدوارند تنش بین دو کشور تشدید نشود، زیرا خودشان نیز روابط قابل قبولی با ایران دارند. هند نمونه‌ای برجسته از این دسته کشورهاست.
4. نقش عربستان سعودی به عنوان میانجی بالقوه میان ایران و ایالات متحده بسیار حیاتی خواهد بود.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1372475/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چرا دولت گام دوم رفع فیلترینگ را بر‌نمی‌دارد؟‌

آخوندی: نامه ترامپ به رهبری، آیا پنجره‌ای به‌ سوی صلح است؟

آیا تهران دچار خشکسالی شده است؟

تهران در آستانه‌ یک تصمیم تاریخی

اپوزیسیون جایگزینی برای جمهوری اسلامی ندارد

اقدام جدید دولت ترامپ برای تنگ‌تر کردن حلقه تحریم ایران

سال 1404؛ چشم انداز سال سختی که در پیش است؟

باز هم اشتباه کردید خانم سخنگو!

ساختن «ناوگان دریایی» انگلستان با نفت «مجانی» ایران

قانون حجاب و بیم رودررویی با مردم

آیا «ترامپ» جبهه‌ اوکراین را زمین‌گیر کرد؟

دبیرکل حزب الله: رسیدن به خانه نتانیاهو بیانگر قدرت مقاومت بود

رهگیری یک هواپیما در نزدیکی خانه ترامپ

تعرض 821 شهرک نشین صهیونیست به مسجد الاقصی

رژیم صهیونیستی به جولانی پیام داد

طرح میلیاردی اسرائیل برای نفوذ در میان دروزی‌ها

سخنگوی جدید ارتش اسرائیل منصوب شد

انصار الله به وقایع اخیر سوریه واکنش نشان داد؛ انجام هولناک‌ترین اشکال کشتار توسط تکفیری‌ها

ترکیه: مخالف سیاست‌های توسعه طلبانه اسراییل هستیم

زلنسکی پول را مثل آبنبات از بایدن گرفت

مرتس: سپر هسته‌ای آمریکا در اروپا را کنار نمی‌گذاریم

مقام امنیتی سوریه مدعی دستگیری رئیس سابق سرویس امنیت دولت اسد شد

دختر بزرگ ماسک غافلگیر شد؛ کنایه عجیب ویویان به ایلان

اذعان اسرائیل به مجروحیت و قطع عضو 87 هزار نظامی

روسیه مدعی تصرف 2 منطقه در «سومی» و «دونتسک» شد

واکنش فرانسه و انگلیس به وقوع جنایت‌ها علیه «غیرنظامیان» در سوریه

سامانه ثبت نام خودروهای وارداتی دوباره در دسترس قرار گرفت

عارف: بازرسی‌ و کنترل بازار تا پایان عید با قوت ادامه می‌یابد

رئیس سازمان بورس: در زیرساخت‌های بازار و دامنه نوسان در سال 1404 بازنگری می‌کنیم

عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا: به اسم آزادی اقتصادی هر روز آزادی مردم محدوتر می‌شود

پیش بینی قیمت طلا و سکه 20 اسفند 1403

زورآزمایی حداقل دستمزد و خط فقر

بازماندن مستمری بازنشستگی از هزینه‌های زندگی

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: بانک آینده باید منحل شود و قابل اصلاح نیست

سناریوی جدید علیه پاستور

یک حقوقدان نوشت: ماه رمضان و مساله حاکمیت قانون

«پزشکیان» به چه سمتی می‌رود؟

چرخش غیرمنتظره در سیاست کانادا؛ بازگشت لیبرال‌ها و تهدید ترامپ

زلنسکی از خرابی‌های اوکراین فیلم منتشر کرد

4 پیام سیاسی از درگیری‌های اخیر در ساحل غربی سوریه

کشته شدن 830 علوی توسط شورشیان سوری

جولانی: اتفاقات اخیر ، چالش هایی است که در کشور پیش بینی کرده بودیم

ادعای مقام صهیونیست: می‌توانیم پادشاه اردن را شب از تخت خوابش برای اجرای دستوراتمان بیدار کنیم

تل‌آویو برای اخراج ساکنان غزه، «اداره مهاجرت» تشکیل می‌دهد

سودای نتانیاهو برای تجزیه سوریه؛ دروزی‌ها کدام بخش از این پازل هستند؟

وزیر افراطی اسرائیل: در حال مشخص‌کردن کشورهای مقصد ساکنان غزه هستیم

گاردین: اعتماد 80 سال ائتلاف اروپا با آمریکا فرو ریخته است

پیش بینی قیمت دلار 20 اسفند 1403

ضربه ١5٠ میلیارد دلاری مهاجرت نخبگان از کشور

گره بودجه 1404 در صحن مجلس؛ شورای نگهبان چهارشنبه تصمیم می‌گیرد