ایرانیان جهان

آخرين مطالب

نفس‌های آخر دیپلماسی هسته‌ای؟ خواندنی ها

نفس‌های آخر دیپلماسی هسته‌ای؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
مالک مصدق| دوشنبه ‌اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، در نشست خبری خود با خبرنگاران از احتمال برگزاری دور جدید گفت‌وگوهای هسته‌ای میان ایران و کشورهای اروپایی در اواخر ماه جاری (اسفند) خبر داد. به گفته او، این گفت‌وگوها به احتمال زیاد در سطح کارشناسی برگزار خواهد شد. این نشست احتمالی در حالی برگزار می‌شود که اروپا سعی دارد طی سه ماه آتی تا نشست بعدی شورای حکام، گام‌های لازم برای فعال‌کردن مکانیسم ماشه را بردارد که سخنگوی وزارت خارجه ایران در واکنش به هشدارهای کشورهای اروپایی در همین مورد (احتمال فعال‌کردن مکانیسم ماشه و بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران) به صراحت‌ عنوان کرد: «هیچ توجیهی برای فعال‌شدن این مکانیسم وجود ندارد». به گفته بقایی، «طرف‌های اروپایی به نظر می‌رسد به این نتیجه رسیده‌اند که مکانیسم ماشه نمی‌تواند به‌عنوان ابزاری برای امتیازگیری استفاده شود و از تبعات آن آگاه هستند».
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره تمایل دونالد ترامپ‌ برای مذاکره با ایران به‌جای اقدام نظامی‌ اظهار کرد: «ما هیچ‌گاه درهای مذاکره را به‌طور کامل نبسته‌ایم، اما مذاکره‌ای را که بر پایه ارعاب و تهدید باشد، ‌به‌هیچ‌وجه مذاکره نمی‌دانیم». او همچنین اضافه کرد که‌ به رغم ادعای ترامپ در مصاحبه‌ای تلویزیونی مبنی بر ارسال نامه‌ای به رهبر ایران برای دعوت به مذاکره، ایران هیچ نامه‌ای از سوی رئیس‌جمهور آمریکا دریافت نکرده است‌.
‌عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران نیز از رایزنی‌های تهران با سه کشور اروپایی و به‌طور جداگانه با روسیه و چین خبر داد. او در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که هدف از این گفت‌وگوها ایجاد «اعتماد بیشتر و شفافیت» در مورد برنامه هسته‌ای ایران در ازای لغو تحریم‌های «غیرقانونی» علیه این کشور است. پیش از این، دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد اعلام کرده بود ‌موضوع رفع نگرانی‌ها از احتمال نظامی‌شدن برنامه هسته‌ای ایران نیز در دست بررسی است. وزیر امور خارجه ایران همچنین در یادداشتی بیان کرد که تهران تحت هیچ شرایطی تحت فشار و تهدید مذاکره نخواهد کرد و افزود: «هر زمان که آمریکا با ایران با احترام برخورد کرده، ایران نیز با احترام متقابل برخورد کرده است، اما هرگاه از موضع تهدید صحبت کرده، ایران نیز واکنش‌های جدی نشان داده است».
میانجیگری به وقت مسکو
در همین حال، روسیه از احتمال آمادگی ایران برای پذیرش محدودیت‌هایی در فعالیت هسته‌ای خود در ازای لغو تحریم‌ها خبر داده است. ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه، در گفت‌وگویی با روزنامه اسرائیلی «هاآرتص» اظهار کرد که مسکو احتمال می‌دهد ایران با پذیرش محدودیت‌هایی در برنامه هسته‌ای خود در ازای لغو تحریم‌ها موافقت کند. او همچنین افزود که روسیه برای همکاری نزدیک‌تر با تهران و سایر طرف‌های دخیل در این موضوع جهت کاهش تنش‌ها و دستیابی به راه‌حل‌های پایدار آماده است.
این در حالی است که خبرهایی از تلاش روسیه برای وساطت میان واشنگتن و تهران در پرونده هسته‌ای ایران منتشر شده است. پس از آنکه بلومبرگ گزارش داد ‌روسیه آماده است دولت آمریکا را در موضوعاتی همچون برنامه هسته‌ای ایران یاری کند، دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، تأیید کرد که مسکو و واشنگتن در مذاکرات ریاض درخصوص تهران گفت‌وگوهایی داشته‌اند. او همچنین تأکید کرد که موضوع هسته‌ای ایران در مذاکرات آینده بین روسیه و آمریکا مطرح خواهد شد.
3 ماه فرصت به توافق می‌انجامد؟
پیرو آنچه گفته شد، گفت‌وگوهای احتمالی ایران و اروپا در فرصت سه‌ماهه پیش‌رو تا نشست بعدی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، بعید است ‌به نتیجه‌ای ملموس و درخور توجه برسد؛ چرا‌که باید چندین جنبه مختلف از این مذاکرات و شرایط پیچیده آن را در نظر بگیریم. اولین نکته‌ای که باید به آن توجه کرد، شرایط پیچیده روابط ایران و کشورهای اروپایی در سال‌های اخیر است. با وجود تلاش‌های دیپلماتیک مداوم و چندین دور گفت‌وگو، هیچ‌کدام از این مذاکرات نتوانسته‌‌ به توافقات پایداری منجر شود. به عبارت دیگر، زمینه‌های تاریخی این مذاکرات نشان می‌دهد ‌مسیر رسیدن به یک توافق جامع و پایدار، به‌ویژه در حوزه هسته‌ای، با چالش‌های متعددی همراه بوده است. حالا اینکه در سه ماه آینده به یک نتیجه قطعی دست یابند، کار دشواری به نظر می‌رسد؛ چرا‌که مسائل هسته‌ای ایران به‌طور مستقیم با امنیت ملی این کشور و نیز با موقعیت سیاسی ایران در منطقه و جهان در ارتباط است. دوم، اینکه ایران در این دوره به‌طور قاطع‌ هیچ‌گونه تهدید و فشار خارجی‌ای را نمی‌پذیرد و از نظر دیپلماتیک بر این باور است که باید مذاکرات بر اساس احترام متقابل و تعهدات قبلی انجام شود. این دیدگاه ایران، نه‌تنها نشان‌دهنده موضع اصولی این کشور‌، بلکه حاکی از بی‌اعتمادی به وعده‌های کشورهای اروپایی و ایالات متحده است. در نتیجه، ایران ممکن است به راحتی در برابر هر‌گونه فشار یا تهدیدی از سوی اروپایی‌ها مقاومت کند. این خود نشان می‌دهد که احتمال رسیدن به یک توافق در بازه زمانی سه‌ماهه، با توجه به مواضع اصولی هر دو طرف، کم است. سوم، کشورهای اروپایی نیز خود با چالش‌های داخلی و خارجی متعددی به‌خصوص بعد از بازگشت ترامپ به کاخ سفید مواجه هستند. بنابراین بحران‌ها و مسائل اقتصادی در اتحادیه اروپا، تأثیرات جنگ در اوکراین و دیگر مشکلات جهانی‌ ممکن است باعث شود‌ اروپا نتواند یا نخواهد به‌سرعت به توافقاتی پایدار با ایران دست یابد. علاوه بر این، اختلافات میان کشورهای اروپایی در رویکرد به ایران و پرونده هسته‌ای آن، می‌تواند عامل دیگری باشد که روند مذاکرات را دچار تعویق یا کندی کند. البته در روی دیگر این سکه می‌توان گفت‌ علی‌رغم دشواری‌ها و موانعی که در طول سال‌ها بر سر راه ایران و قدرت‌های اروپایی قرار گرفته، هنوز هم می‌توان در نفس‌های آخر این دیپلماسی به نتایج مثبت امیدوار بود. نکته‌ای که در همین زمینه باید به آن توجه کرد، این است که ایران همواره ثابت کرده که در شرایط بحرانی و زمانی که به نظر می‌رسد همه راه‌ها بسته است، همچنان به دیپلماسی به‌عنوان ابزاری برای حل بحران‌ها و تفاهم با طرف‌های بین‌المللی نگاه می‌کند؛ به‌ویژه در شرایط کنونی که مذاکرات هسته‌ای به یکی از موضوعات کلیدی در سیاست خارجی ایران تبدیل شده است، هنوز هم امکان تغییراتی مثبت وجود دارد. ایران از آغاز مذاکرات هسته‌ای در سال‌های گذشته، با وجود فشارها و تهدید‌های مختلف، همواره آماده بوده است تا به توافقات معقول و پایدار برسد. این رفتار نشان‌دهنده انعطاف‌پذیری و تمایل ایران به حل‌وفصل اختلاف‌ها‌ از طریق گفت‌وگو است.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1374119/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کشفی که تاریخ اروپا را تغییر می‌دهد / آیا «پینک» حلقه گمشده تکامل است؟

ترسناک‌ترین تیم فوتبال 10‌سال آینده جهان

معرفی یک طرح ضدایرانی جدید در سنای آمریکا

شلیک کاغذی به ذهن و معیشت مردم

درخواست ورشو برای انتقال کلاهک‌های هسته‌ای آمریکا به لهستان

واکنش مصر به اظهارات ترامپ درباره عدم اخراج ساکنان غزه

سرمقاله آرمان ملی/ انتظارات ترامپ از ایران

سرمقاله کیهان/ استکبار فرزندخوار

تعریف ترامپ از جوراب معاون در دیدار رسمی!

واکنش فیروزآبادی به ادعای مذاکره ایران با پلتفرم های خارجی برای رفع فیلترینگ

سود عجیب دلالان در واردات موز!

ادامه بررسی مزد کارگران در جلسه شنبه شورای عالی کار

گزارش تحریک‌آمیز فارن افرز درباره روابط ایران و عراق با تهدید تحریم

جلب رضایت مردم و بالا بردن سرمایه اجتماعی بهترین خواسته شهداست

«میرو»» 18 فروردین به سینما می‌آید

سامانه جدید اعتراض به دهک‌بندی یارانه نقدی / این دهک‌ها منتظر قطع یارانه باشند!

مدیریت پسماند و استفاده از زباله‌ها برای تولید انرژی

توصیه عجیب مرکز پژوهشها برای پذیرش رشد نرخ ارز!

یک پیکاپ جدید در ایران پلاک ملی گرفت

رشد 8 درصد؛«هدف‌ ناممکن» یا «ضرورت ممکن»؟

رد پای رکود و تورم اقتصادی در کاهش خرید پوشاک شب عید

گنج نجات‌بخش در بحران اقتصادی

سرمربیان رکورد دار در یک چهارم نهایی لیگ قهرمانان اروپا

سفر طارمی به مونیخ و مصاف انگلیسی اسپانیایی در اروپا

والیبال اروپا و یک کامبک تاریخی!

شاهکار سرمربی سابق ایران در لیگ قهرمانان اروپا

رافائل کاستیلو: بازی با روسیه و بلاروس برای ایران چالشی تر است – آفتاب نو | اخبار ورزشی

پکن: مسئله هسته‌ای ایران باید با گفت‌وگو حل شود

چین قدرتمندترین دوربین جاسوسی جهان را ساخت – آفتاب نو | اخبار ورزشی

افزایش کمک‌های بشردوستانه برای کودکان افغان ضروری است

پیشرفت‌ها در بازگشایی تورخم متوقف شد؛ نشست جرگه لغو گردید

واکنش حماس به اظهارات جدید ترامپ درباره ساکنان غزه

انگلیس هم با «مکانیسم ماشه» ایران را تهدید کرد

تحولات اوکراین| مسکو گزینه‌های سنجیده‌ای برای حل مناقشه دارد

استقبال حماس از عقب‌نشینی ترامپ از طرح اخراج ساکنان غزه

قیمت طلای جهانی افزایش یافت| اونس طلا 2938 دلار و 24 سنت

آمریکا از تصمیم خود عقب‌نشینی کرد

توافق مصر و آمریکا درباره غزه

هجوم خریداران به نمایندگی‌های فروش خودرو

ترامپ، بلای جان خانواده‌های مهاجران شد

رئیس جمهور لهستان خواهان استقرار کلاهک‌های اتمی آمریکایی در کشورش شد

گزینه‌ای تکراری اما هولناک‌تر از جنگ ایران و آمریکا: فشار اقتصادی به جمهوری اسلامی!

لندن به دنبال اختلال در مذاکرات اوکراین و عادی‌سازی روابط روسیه و آمریکا است

عراقچی: ایده‌ جدیدی برای حل مسائل هسته‌ای مطرح شده است | شرط مذاکره مستقیم با آمریکا

سقوط نظم جهانی غرب: بحران مشروعیت و شکاف‌های ژئوپلیتیکی

آمریکا و پاکستان؛ امیدها برای همکاری کم‌رنگ می‌شود

سرمقاله اعتماد/ برای فهم ظریف باید دشمنان خارجی‌اش را شناخت

پشت پرده میزبانی بن سلمان از مذاکرات اوکراین

حضور پوتین با لباس نظامی در نزدیکی منطقه جنگی

ماجرای دستگیری جنجالی دانشجوی حامی فلسطین در آمریکا