ایرانیان جهان

آخرين مطالب

حضور قدرت‌ها در قطب شمال؛ رقابت بر سر انرژی، امنیت و مسیرهای ترانزیتی ایالات متحده آمریکا

حضور قدرت‌ها در قطب شمال؛ رقابت بر سر انرژی، امنیت و مسیرهای ترانزیتی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - قطب شمال یکی از مناطقی است که هر یک از قدرت‌های بزرگ منافع خاص خود را در آنجا دنبال می‌کنند. ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در سخنرانی اخیر خود ضمن تاکید بر حاکمیت روسیه در این منطقه اظهار کرد که روسیه بزرگ‌ترین ناوگان یخ‌شکن را در اختیار دارد و در حال تقویت ناوگان خود در این منطقه است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
این اظهارات بیش از همه گویای تشدید رقابت ژئوپلیتیک بین قدرت‌های بزرگ در قطب شمال است. اهمیت قطب شمال
قطب شمال یک منطقه خشکی و دریایی در دایره‌ای به عرض 34/66 درجه شمالی است. قطب شمال در نقطه‌ای قرار دارد که عمق آن به 4080 متر می‌رسد و با توده‌های عظیم شناور یخی پوشیده شده است. به طور کلی حدود جغرافیایی قطب شمال شامل سیبری، شمال اروپا، قسمت‌های گرینلند، آلاسکا و اقیانوس منجمد شمالی و همسایگان قطب، ایالات متحده آمریکا، روسیه، کانادا، نروژ و دانمارک، می شود.
هنوز میزان نفت، طلا، الماس و دیگر کانی‌های موجود در این منطقه به طور دقیق مشخص نشده است اما ناپدید شدن یخ‌های قطبی می‌تواند فرصت بهره‌برداری از ذخایر نفت و مواد کانی (الماس، طلا، نقره، سرب، مس و روی) را فراهم آورد. نفت، طلا و الماس ثروت‌هایی هستند که روسیه، کانادا، آمریکا، دانمارک و نروژ برای دستیابی به آنها با یکدیگر رقابت می‌کنند. در اواخر سال 2009 سازمان انرژی آمریکا اعلام کرد که قطب شمال حدود 22 درصد منابع نفت جهان را در خود جای داده است.
طبق آمار تخمینی منتشر شده، 30 درصد از ذخایر گازی کشف نشده جهان که پاسخگوی 14 سال تقاضای گاز جهان خواهد بود، در قطب شمال قرار دارد. برخی از منابع، میزان نفت و گاز موجود در این منطقه را بیش از 10 میلیارد تن و برخی دیگر، بیش از 83 میلیون بشکه نفت خام تخمین زده‌اند که پاسخگوی 3 سال نفت خام مورد نیاز جهان است. با توجه به اینکه 80 درصد از تجارت جهانی روی آب انجام می‌شود، ذوب شدن یخ‌های این منطقه، راه‌های سهل‌الوصول و کم‌هزینه‌تری برای تجارت دریایی باز خواهد کرد به گونه‌ای که تا 7 هزار کیلومتر از طول مسیر کشتیرانی میان اروپا و ژاپن و 8 هزار کیلومتر بعد مسافت بین آمریکا و چین را کوتاه‌تر می‌کند. ویژگی دیگر این منطقه داشتن بزرگ‌ترین منبع ذخیره آب شیرین جهان است که برای همه کشورها مهم است.
رقابت قدرت‌های بزرگ در قطب شمال
از قرن بیستم اهمیت این منطقه و ادعاهای حاکمیتی بر آن توجه قدرت‌های بزرگ را به خود جلب کرده است. در حال حاضر دو کشور روسیه و آمریکا مهم‌ترین قدرت‌ها در این منطقه هستند. چین نیز در حال یافتن جای پا در این منطقه است. انرژی، امنیت و دستیابی به مسیرهای ترانزیتی مهم‌ترین زمینه‌های رقابتی قدرت‌ها در این منطقه است.
1. انرژی
انرژی مهم‌ترین زمینه رقابت بین قدرت‌ها در این منطقه است. میدان نفتی خلیج پرودو آلاسکا مهم‌ترین میدان نفتی آمریکا در این منطقه است که در دهه 2000 تولیدکننده حدود 8 درصد از نفت آمریکا بود. دولت ترامپ در سال 2020 در بیش از 400 هزار هکتار در پناهگاه ملی حیات وحش قطب شمال اجازه حفاری صادر کرد. راهبرد امنیت ملی 2022 بر تنوع اقتصادی، گذار به انرژی سبز و حفاظت از محیط زیست تاکید کرد.
در سال 2024، وزارت کشور آمریکا دسترسی تجاری به ذخایر مس از طریق پارک ملی قطب شمال را رد و حفاری نفت را در نیمی از آلاسکا ممنوع کرد. منابع قطب شمال برای روسیه در راستای رسیدگی به کاهش تولید در میادین سنتی نفت و گاز و کمک به مسکو برای ارتقای استراتژی تنوع صادراتی ضروری هستند. قطب شمال عرصه جاه‌طلبی روسیه در عرصه تولید گاز طبیعی مایع است که عمیقا با سایر منافع ملی مانند توسعه مسیر دریای شمال و صنعت کشتی‌سازی در هم تنیده است.
2. امنیت
رقابت‌های امنیتی بخش عمده‌ای از سیاست روسیه و آمریکا در قطب شمال است. سیاست آمریکا مبتنی بر یک‌جانبه‌گرایی و توافق‌های امنیتی دوجانبه است. راهبرد امنیت ملی 2022 نیز در این باره به افزایش قابلیت‌ها از طریق بهبود زیرساخت‌ها از جمله گسترش ناوگان یخ شکن و تقویت همکاری با متحدان قطب شمال در برابر روسیه تاکید دارد. آمریکا به ویژه به دنبال توسعه یک ساختار فرماندهی متمرکز در قطب شمال است. گورباچف در سال 1987 قطب شمال را به عنوان منطقه صلح و همکاری توصیف کرد. در دهه 2000 روسیه در پاسخ به افزایش حضور ناتو، شروع به نظامی کردن منطقه کرد.
مسکو تا سال 2019 حدود 14 فرودگاه، 6 پایگاه نظامی، 16 بندر در آب‌های عمیق و 10 پاسگاه مرزی در قطب شمال را بازسازی کرد. روسیه حتی به چین اجازه ساخت اسکله را در پنج بندر مهم در امتداد خط ساحلی قطب شمال داده است. تفاوت فاحشی در حضور نظامی بین روسیه و آمریکا در قطب شمال وجود دارد. روسیه سال‌هاست راهبرد جامعی را در این منطقه دنبال می‌کند. در حالی که آمریکا تنها دو یخ شکن اقیانوس‌پیما دارد، ناوگان شمال روسیه حدود 120 کشتی از جمله 40 یخ شکن در اختیار دارد و تا سال 2035 قرار است 13 یخ‌شکن اتمی نیز به آن اضافه شود.
3. مسیرهای ترانزیتی
توسعه مسیرهای تجارت دریایی از اولویت‌های اصلی قدرت‌های بزرگ در قطب شمال است. آمریکا در این زمینه به دنبال دسترسی به مسیر دریایی قطب شمال (NSR) و گذرگاه شمال غربی (NWP) است. قابلیت اجرایی فصل ناوبری در NSR از سه تا شش ماه و NWP از دو تا چهار ماه تا سال 2100 این امکان را برای واشنگتن فراهم می‌کند. پیش‌بینی می‌شود حمل کالا از اروپا به خاور دور از طریق NSR بتواند 25 درصد سودآورتر از مسیر کانال سوئز باشد. حملات انصارالله در دریای سرخ باعث کاهش استفاده هفت شرکت بزرگ کشتیرانی از مسیر کانال سوئز شد. خشکسالی شدید در پاناما نیز باعث کاهش 30 درصدی تجارت از نوامبر 2023 شد.
این چالش‌ها نیاز به مسیرهای کشتیرانی جایگزین را برجسته کرده و مسیرهای قطب شمال را به طور فزاینده‌ای مهم کرده است. در مقابل، روسیه توسعه قطب شمال را به ویژه از مسیر دریایی قطب شمال در اولویت قرار داده است. در سال‌های 2015-2011 دکترین قطب شمال روسیه بر ایجاد بنادر جدید، تاسیسات گمرکی و پست‌های بازرسی دریایی در امتداد خط ساحلی قطب شمال متمرکز شد. ولادیمیر پوتین بر اهمیت استراتژیک این مسیر دریایی تاکید کرده است. برنامه توسعه روسیه برای توسعه این مسیر تا سال 2035 شامل 19 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری زیرساختی است.
در عین حال موضوعی که نگرانی آمریکا را برانگیخته است، همکاری‌های روسیه و چین در این منطقه است. از چین به عنوان کشور نزدیک قطب شمال یاد می‌شود. چین در سال 2018 توافقنامه‌ای برای سرمایه‌گذاری در تاسیسات صادرات گاز طبیعی آلاسکا امضا کرد. در سال 2019، شرکت‌های چینی 10 درصد (5.6 میلیارد دلار) از یک شرکت تولیدکننده گاز طبیعی روسیه را خریداری کردند.
آیریس فرگوسن، معاون دستیار وزیر دفاع آمریکا در امور قطب شمال و مقاومت جهانی در دسامبر 2024 افزایش سطح همکاری نظامی بین روسیه و چین را نگران کننده خواند و گفت: «می‌بینیم که روسیه بر قطب شمال تمرکز دارد. این بخشی از محاسبات امنیتی آنها در مقابل ایالات متحده و ناتو است. با وجود فرسایش در اوکراین، آنها به شدت بر قطب شمال متمرکز شده‌اند.» رویکرد بازدارنده آمریکا در قبال روسیه در این منطقه شامل دو موضوع مهم است؛ اول انجام مانورهای نظامی و دوم افزایش همکاری دیپلماتیک با نروژ، سوئد، کانادا، گرینلند (دانمارک)، ایسلند و فنلاند. فرگوسن در این باره گفت: «این کشورها یک مزیت استراتژیک و منحصر به فرد برای آمریکا دارند زیرا از مرز روسیه تا تنگه برینگ امتداد می یابند. این‌ها هفت شریک همفکر هستند که به طرز باورنکردنی توانایی نظامی دارند و همسویی ژئواستراتژیک سنگینی با ما دارند.»
نتیجه
اظهارات پوتین در مورد قطب شمال نشان می‌دهد که فضاهای رقابتی بین قدرت‌های بزرگ در حال گسترش به مناطقی است که تاکنون کمتر به آنها توجه شده است. آب شدن یخ‌های قطبی و افزایش قابلیت استحصال منابع انرژی اهمیت زیادی به این منطقه بخشیده است. به علاوه با توجه به ناامنی موجود در مسیرهای کریدوری موجود، قدرت‌های بزرگ به مسیرهای موجود در قطب شمال از جمله مسیر دریایی قطب شمال و گذرگاه شمال غربی به عنوان مسیرهای انتقال کالا در آینده می‌نگرند.
سجاد مرادی کلارده؛ پژوهشگر روابط بین‌الملل
کد خبر 6421162

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1389761/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پنتاگون: حضور نظامی آمریکا در خاورمیانه تقویت می‌شود

واکنش روسیه نسبت به هرگونه حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران از سوی ترامپ

روبینو و نتانیاهو درباره اقدام نظامی علیه غزه و یمن گفتگو کردند

چین از استقرار سامانه موشکی تایفون آمریکا در فیلیپین ابراز خشم کرد

آمریکا به بغدادبرای از سرگیری صادرات نفت از طریق خط لوله عراق و ترکیه فشار می ِآورد

رونمایی از اولین اقدام اقتصادی دولت در سال 1404

اتحادیه اروپا برای لغو تحریم ها علیه روسیه شروطی تعیین می کند

شولتس اعلام کرد اتحادیه اروپا برای پاسخگویی به تعرفه های تجاری آمریکا آماده است

آمریکا برای یافتن فرد چینی متهم به انتقال تکنولوژی پهبادی به ایران 15 میلیون دلار پاداش تعیین کرد

پنتاگون هشدار داد که در جنگ احتمالی با چین پایگاه گوام در مراحل اولیه ویران خواهد شد

ترامپ و دور زدن قانون اساسی: آیا دوره سوم ریاست‌جمهوری ترامپ ممکن است؟

مواضع ما همان مواضعی است که بود

ترامپ و سودای دور زدن قانون اساسی: آیا دوره سوم ریاست‌جمهوری ترامپ ممکن است؟

حکیم خواستار معافیت عراق از تحریم های واردات گاز و برق ایران شد

دستور پنتاگون برای افزایش حضور در آب‌های غرب آسیا

7 شهید و زخمی در حمله آمریکا به شرکت آب در الحدیده یمن

سرمربی قهرمان آسیا گزینه هدایت عراق شد

نامه تهران به ترامپ رسید؛ جزئیات از زبان یک مقام مسئول

جنبش انصارالله: ناو هواپیمابر آمریکا را هدف قرار دادیم

پسر سیروس مقدم، خواستگار دختر نقی معمولی شد

تاریخ‌سازی آرمینیا بیله فلد؛ تیم چهارم بوندسلیگای 3 در آستانه‌ی صعود به لیگ اروپا

«حمله نظامی» ایران را به بمب اتمی سوق می‌دهد که ترامپ از آن می‌هراسد/ جنگ با ایران کل سیاست خارجی آمریکا را از بین می‌برد

کدام کشورهای عربی به ایران درباره حمله نظامی تضمین دادند؟

طلا در پیچ و خم سیاست؛ آیا بهبود روابط ایران و آمریکا قیمت‌ها را می‌شکند؟

اعزام ناو هواپیمابر وینسون آمریکا به غرب | دستورات نظامی جدید پنتاگون به نیروهای آمریکا در خاورمیانه

آشنایی با اروین کوشفسکی، مرد تن‌پک دنیای بدن‌سازی؛ از لقب آقای عضله شکم تا تالار مشاهیر بدن‌سازی

آمریکا: از همه ابزارها برای اختلال در برنامه‌ پهپادی و موشکی ایران استفاده می کنیم

گادرین: عربستان مخالف تهدیدات ترامپ علیه ایران است

«نژا 2» گیشه سینمای چین را تسخیر کرد؛ فروش 50 درصدی افزایش یافت

سازمان ملل متحد به اظهارات تهدیدآمیز آمریکا حمله به ایران واکنش نشان داد

حمله می‌شود یا نمی‌شود؟

تکرار جنایت‌های ترامپ علیه انصارالله یمن

اعلام جرم آمریکا علیه 2 ایرانی به اتهام نقض تحریم‌ها

مطالبه مردم برای ساخت بمب اتم ایرانی / تصاویر تحرکات خطرناک در یمن / ترور همسنگر حاج قاسم سلیمانی در بیروت / همه چیز درباره سلاح پلاسمایی

پیام عراقچی خطاب به آمریکایی‌ها: گزینه نظامی وجود ندارد +عکس

وزارت دادگستری آمریکا علیه 2 تاجر ایرانی اعلام جرم کرد

عکس| بهترین تیم تاریخ کشور رونالدو را بشناسید

این باتری یک قرن عمر می‌کند

هشدار العامری به آمریکا درباره پیامدهای هرگونه ماجراجویی نظامی علیه ایران

واکنش مهم سازمان ملل به تهدیدات ترامپ علیه ایران

تداوم روند خصمانه واشنگتن با تحریم‌های بی‌اثر و نمادین پهبادی

علاقه ترامپ به توافق با ایران

آمریکا به چین هشدار داد!

تجاوز مجدد آمریکا به خاک یمن

مرندی: موشک‌های ایران در رده جهانی؛ آمریکا و اسرائیل سابقه نابودی ملت‌ها را دارند، ما هوشیاریم!

کاخ سفید مدعی موفقیت آمیز بودن حملات به یمن شد

حملات هوایی دوباره آمریکا به یمن

عراقچی: ایران هیچ‌گاه و تحت هیچ شرایطی به‌دنبال سلاح هسته‌ای نخواهد بود

اخبار سوریه/ گفتگوی تلفنی سران سوریه و عراق/قطعی برق در سوریه

کارلوس کی‌ روش در آستانه هدایت تیم ملی عراق