ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ترامپ و شکاف‌هایی که عریان شد؛ سیاست اول آمریکا ستون فقرات نظم جهانی را شکست/ چرا کشورها به دنبال ارز جایگزین دلار هستند؟ ایالات متحده آمریکا

ترامپ و شکاف‌هایی که عریان شد؛ سیاست اول آمریکا ستون فقرات نظم جهانی را شکست/ چرا کشورها به دنبال ارز جایگزین دلار هستند؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش اقتصادنیوز، جنوب جهانی برنده اصلی تغییرات قدرت جهانی در دو دهه گذشته بوده است. نفوذ فزاینده اقتصادهای نوظهور، ظهور چین به عنوان یک قدرت بزرگ، تنش بین ایالات متحده و متحدان اروپایی‌اش و افزایش رقابت قدرت‌های بزرگ به این کشورها اهرم جدیدی در امور جهانی داده است.
آن‌ها با ایجاد ائتلاف‌های جدید مانند بریکس -که اعضای اولیه اش برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی بودند- از این تغییرات استفاده کرده‌اند.
تقویت اتحادهای منطقه‌ای مانند اتحادیه آفریقا و پیگیری یک دستور کار قاطعانه‌تر در مجمع عمومی سازمان ملل متحد بخشی دیگری از تلاش‌های قدرت‌های میانه و متوسط برای برجسته کردن نقش خود در نظم جهانی است. در این میان، گروهی هستند که باور دارند، جنوب جهانی - گروه گسترده‌ای از کشورهای عمدتا پسااستعماری در آفریقا، آسیا، آمریکای لاتین و خاورمیانه - تمایل بیشتری برای به چالش کشیدن غرب، تسلط و بازتعریف قواعد نظم جهانی دارند.
در همین راستا، نشریه فارن افرز یادداشتی را منتشر کرده و اقتصادنیوز این یادداشت را در چهار بخش منتشر کرده است که بخش نخست آن با تیتر «ماموریت ترامپ؛ نظم جهانی به پایان سلام می‌کند؟/ جنوب جهانی و رویارویی پرهزینه ابرقدرت‌ها» و بخش دوم و سوم هم به ترتیب با عنوان «نظم جهانی خود را بلعید؛ 11 سپتامبر و آغاز عصر یکه تازی قدرت سخت/ چگونه جنگ در افغانستان و عراق سقوط نظم اخلاقی آمریکا را کلید زد؟» و «ترامپ و معمای خود ویرانگری نظم جهانی/ چین فرصت سازی کرد؛ جنوب جهانی در مسیر تقابل با ابرقدرت‌ها» منتشر شد و بخش چهارم و نهایی در ادامه آمده است.
توهمات هژمونی وعده‌های کمپین ترامپ در مورد تجارت، آب و هوا، مهاجرت و مالیات اغلب به عنوان عقب نشینی از نظم جهان درک می‌شود، با این حال، از منظر جنوب جهانی، این تعهدات خلاف آن را نشان می‌دهد. از منظر این گروه از بازیگران سیاست‌های ترامپ تلاشی است برای تقویت مجدد هژمونی ایالات متحده.
وقتی ترامپ تهدید می‌کند از توافق‌های بین‌المللی خارج می‌شود، در واقع اصرار دارد که ایالات متحده می‌تواند به تنهایی پیش برود و اگر دیگران بدانند چه چیزی برایشان خوب است، باید در کنارش قرار بگیرند. ترامپ با ایجاد ابهام در مورد اعتبار تعهدات آمریکا، کشورها را تشویق می‌کند تا با ایالات متحده همسو شوند یا در معرض خطر شکست قرار بگیرند.
کاهش مالیات و تعرفه‌های پیشنهادی او به تورم دامن می‌زند و منجر به افزایش نرخ‌های بهره ایالات متحده می‌شود. این به نوبه خود هزینه‌های استقراض را در سطح جهانی به ویژه برای کشورهایی که بدهی قابل توجهی دارند افزایش می‌دهد و سرمایه‌گذاران را از بازارهای نوظهور و بازدهی مطمئن‌تر در ایالات متحده دور و کاهش ارزش پول حاصل از آن، واردات را گران‌تر می‌کند، تورم را افزایش می‌دهد و در عین حال بهره‌وری را در بسیاری از کشورهای در حال توسعه کاهش می‌دهد.
وعده‌های کمپین ترامپ در جنوب جهانی به جای نشان دادن انزوا، به عنوان یک استراتژی حساب شده رویزیونیسم تفسیر می‌شود - تلاشی برای بازگرداندن برتری ایالات متحده از طریق وادار کردن سایر کشورها به همسو شدن با واشنگتن یا آسیب پذیر شدن در نظمی نامطمئن فزاینده.
رهبران در سرتاسر جهان جنوب گزینه اندکی جز یافتن راه‌هایی برای محافظت از کشورهای خود در برابر پیامدهای سیاست‌های ترامپ خواهند داشت. مردم در بسیاری از کشورهای در حال توسعه نسبت به دوره‌های قبل از نظر سیاسی بسیج شده‌اند و از نظر فناوری توانمندتر هستند و این امر باعث می‌شود که خواسته‌های آن‌ها نادیده گرفته شود.
طبقات فقیر و متوسط ​​در بسیاری از مناطق جنوبی جهان به طور قابل توجهی از فرصت‌های اقتصادی ناشی از جهانی شدن و تهدید ترامپ بهره بردند. آن‌ها از رهبران خود انتظار دارند که خط اعتدال را حفظ کنند. به عنوان مثال، بسیاری از دولت‌ها به دنبال جایگزین‌های ارز ایالات متحده هستند و سیستم‌های پرداخت غیردلاری، ارزهای دیجیتال و مکانیسم‌های تجاری در فرقه‌های محلی را آزمایش می‌کنند تا ظرفیت کاخ سفید برای وادار کردن رقبا از طریق تحریم‌ها و سایر محدودیت‌ها را کاهش دهند.
آن‌ها ممکن است به دنبال راهبردهای جدید و خلاقانه‌ای برای حفظ جریان‌های تجاری بین‌المللی باشند و از محدودیت‌های اعمال شده توسط دولت آینده ایالات متحده چشم پوشی کنند. ترامپ با پیش‌بینی چنین اقداماتی، در ماه نوامبر در رسانه‌های اجتماعی پستی تهدید آمیزی را منتشر کرد و نوشت: در صورتی که کشورهای بریکس به دنبال ارز جایگزین «جایگزین دلار قدرتمند آمریکا» باشند، تعرفه‌های 100 درصدی را بر کشورهای بریکس اعمال خواهد کرد.
ترامپ به شکاف ها دامن خواهد زد تلاش ترامپ برای تحقق اخراج‌های دسته‌جمعی به موقعیت آمریکا در بیشتر مناطق جنوبی جهان لطمه می‌زند، زیرا این باور را تأیید می‌کنند که ترامپ عمیقاً نسبت به جهان غیرغربی رویکردی تحقیرآمیز دارد. این امر شکاف بین شمال و جنوب جهانی را بر سر مسائل نژادی و تفاوت‌های فرهنگی عمیق‌تر می‌کند و روابط دیپلماتیک غرب با کشورهای آفریقا، آسیا و آمریکای لاتین را تیره‌تر کرده و در عین حال خشم گسترده‌تری را نسبت به کشورهای غربی برمی‌انگیزد.
چنین اقداماتی می‌تواند تنش‌ها را در داخل ایالات متحده تشدید کرده، شکاف بین جوامع را بر سر مسائل نژادی و مهاجرت بیشتر کند و اقتدار اخلاقی این کشور را در صحنه جهانی تضعیف کند. یکی از موضوعاتی که همبستگی گسترده‌ای را در میان کشورهای جنوب جهانی حاصل کرده، موضوع فلسطین است. به عنوان مثال، آفریقای جنوبی اقداماتی را برای به چالش کشیدن اقدامات اسرائیل در غزه در دادگاه بین‌المللی دادگستری انجام داده و اسرائیل را به ارتکاب اقدامات نسل کشی متهم می‌کند.
بسیاری از دولت‌ها در سرتاسر جنوب جهانی این موضوع را نمادی از دورویی گسترده‌تر غرب می‌دانند و به این نکته اشاره می‌کنند که چگونه غرب تا حد زیادی کشتار غیرنظامیان فلسطینی و لبنانی توسط اسرائیل را تحمل می‌کند، حتی در حالی که با صدای بلند تجاوز روسیه و کشتار غیرنظامیان اوکراینی را محکوم می‌کند. این استاندارد دوگانه تردید را در جنوب جهانی نسبت به بی‌طرفی نظم بین‌المللی لیبرال عمیق‌تر کرده است.
وضعیت فلسطینیان به عنوان نقطه شعله‌ور، نمادی از نابرابری در نظم بین‌المللی حاکم و در چشم بسیاری از کشورهای در حال توسعه، کار ناتمام استعمارزدایی خواهد بود. این موضوع همچنان بر تنش‌های مداوم بین کشورهای غربی و غیر غربی تاکید خواهد کرد.
ترامپ و نظم دو قطبی در مورد سیاست‌های اقلیمی، رویکرد ترامپ وعده می‌دهد که گروه‌های ذینفع در جنوب جهانی را که به صنایع با کربن بالا و استخراج سوخت‌های فسیلی اختصاص داده‌اند، جسورتر کند. این امر توازن قدرت داخلی را در میان حامیان گذار سبز تغییر خواهد داد. گروه‌های ذینفع با کربن بالا موظف به مقاومت در برابر اصلاحات ضروری هستند و همین گزاره تأثیر گذاری سبز در سطح جهانی را پرهزینه‌تر و کندتر می‌کند.
بی‌تفاوتی نسبی ترامپ به اقدامات اقلیمی می‌تواند چوب‌برها، دامداران و معدنچیان را در سراسر جهان جسور کند و منجر به جنگل‌زدایی بیشتر و گسترش کشاورزی ناپایدار شود که تغییرات آب‌وهوایی را تشدید می‌کند، امنیت غذایی جهانی را با مختل کردن اکوسیستم‌ها و کاهش عملکرد محصولات کشاورزی در جنوب و جنوب جهانی تهدید می‌کند. در عین حال، سیاست خارجی ترامپ می‌تواند عواقب عجیبی داشته باشد.
واشنگتن به جای احراز مجدد برتری آمریکا، می‌تواند ببیند که جهان زیر پایش جابجا شده است. اگر ترامپ به وعده کمپین انتخاباتی خود فشارها بر چین را افزایش دهد، ممکن است ناخواسته حرکت به سوی دنیای چند قطبی را تسریع بخشد. در این میان، کشورهای در حال توسعه با چین و روسیه به عنوان مراکز اصلی قدرت رفتار خواهند کرد و از فرصت‌ها برای گرفتن امتیازات اقتصادی، امنیتی و فناوری از طریق پلتفرم‌هایی مانند سازمان همکاری شانگهای، یک گروه چندجانبه به رهبری چین، استفاده خواهند کرد.
در نظم جهانی پراکنده که با رقابت و معامله‌گرایی عمل‌گرایانه مشخص می‌شود، سیاست‌های ترامپ می‌تواند اهرم‌های نفوذ جنوب جهانی را افزایش دهد و این گروه را قادر سازد تا از بازی قدرت‌های بزرگ فرصت سازی کنند.
مطمئناً، جنوب جهانی فاقد وحدت و منابع لازم برای خنثی کردن کامل لبه‌های تیزتر سیاست خارجی ترامپ است. ایالات متحده تحت رهبری ترامپ همچنان از نفوذ بی‌نظیری برخوردار خواهد بود، دستور کارها را تعیین می‌کند و قوانین بین‌المللی را شکل می‌دهد.
واشنگتن ظرفیت به کارگیری اجبار اقتصادی، انزوای دیپلماتیک و حتی نیروی نظامی را برای خنثی کردن تلاش‌های جدی کشورهای در حال توسعه برای به چالش کشیدن ترجیحات ایالات متحده حفظ کرده است. اما عامل رو به رشد جنوب جهانی و آگاهی ژئوپلیتیکی در حال گسترش در میان مردمان آن، پویایی قدرت جهانی را اساساً تغییر داده است.
دولت ایالات متحده، چه در دوران ترامپ و چه در زمان جانشینان او، اهمیت سیاسی فزاینده کشورهایی که زمانی به حاشیه رانده شده بودند، را نادیده گرفته است. تلاش ترامپ برای تحکیم مجدد هژمونی آمریکا موجب خواهد شد تا این بازیگر وارد دنیایی شود که بسیار کمتر از آنچه او تصور می‌کند انعطاف پذیر است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1389770/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پنتاگون: حضور نظامی آمریکا در خاورمیانه تقویت می‌شود

واکنش روسیه نسبت به هرگونه حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران از سوی ترامپ

روبینو و نتانیاهو درباره اقدام نظامی علیه غزه و یمن گفتگو کردند

چین از استقرار سامانه موشکی تایفون آمریکا در فیلیپین ابراز خشم کرد

آمریکا به بغدادبرای از سرگیری صادرات نفت از طریق خط لوله عراق و ترکیه فشار می ِآورد

رونمایی از اولین اقدام اقتصادی دولت در سال 1404

اتحادیه اروپا برای لغو تحریم ها علیه روسیه شروطی تعیین می کند

شولتس اعلام کرد اتحادیه اروپا برای پاسخگویی به تعرفه های تجاری آمریکا آماده است

آمریکا برای یافتن فرد چینی متهم به انتقال تکنولوژی پهبادی به ایران 15 میلیون دلار پاداش تعیین کرد

پنتاگون هشدار داد که در جنگ احتمالی با چین پایگاه گوام در مراحل اولیه ویران خواهد شد

ترامپ و دور زدن قانون اساسی: آیا دوره سوم ریاست‌جمهوری ترامپ ممکن است؟

مواضع ما همان مواضعی است که بود

ترامپ و سودای دور زدن قانون اساسی: آیا دوره سوم ریاست‌جمهوری ترامپ ممکن است؟

حکیم خواستار معافیت عراق از تحریم های واردات گاز و برق ایران شد

دستور پنتاگون برای افزایش حضور در آب‌های غرب آسیا

7 شهید و زخمی در حمله آمریکا به شرکت آب در الحدیده یمن

سرمربی قهرمان آسیا گزینه هدایت عراق شد

نامه تهران به ترامپ رسید؛ جزئیات از زبان یک مقام مسئول

جنبش انصارالله: ناو هواپیمابر آمریکا را هدف قرار دادیم

پسر سیروس مقدم، خواستگار دختر نقی معمولی شد

تاریخ‌سازی آرمینیا بیله فلد؛ تیم چهارم بوندسلیگای 3 در آستانه‌ی صعود به لیگ اروپا

«حمله نظامی» ایران را به بمب اتمی سوق می‌دهد که ترامپ از آن می‌هراسد/ جنگ با ایران کل سیاست خارجی آمریکا را از بین می‌برد

کدام کشورهای عربی به ایران درباره حمله نظامی تضمین دادند؟

طلا در پیچ و خم سیاست؛ آیا بهبود روابط ایران و آمریکا قیمت‌ها را می‌شکند؟

اعزام ناو هواپیمابر وینسون آمریکا به غرب | دستورات نظامی جدید پنتاگون به نیروهای آمریکا در خاورمیانه

آشنایی با اروین کوشفسکی، مرد تن‌پک دنیای بدن‌سازی؛ از لقب آقای عضله شکم تا تالار مشاهیر بدن‌سازی

آمریکا: از همه ابزارها برای اختلال در برنامه‌ پهپادی و موشکی ایران استفاده می کنیم

گادرین: عربستان مخالف تهدیدات ترامپ علیه ایران است

«نژا 2» گیشه سینمای چین را تسخیر کرد؛ فروش 50 درصدی افزایش یافت

سازمان ملل متحد به اظهارات تهدیدآمیز آمریکا حمله به ایران واکنش نشان داد

حمله می‌شود یا نمی‌شود؟

تکرار جنایت‌های ترامپ علیه انصارالله یمن

اعلام جرم آمریکا علیه 2 ایرانی به اتهام نقض تحریم‌ها

مطالبه مردم برای ساخت بمب اتم ایرانی / تصاویر تحرکات خطرناک در یمن / ترور همسنگر حاج قاسم سلیمانی در بیروت / همه چیز درباره سلاح پلاسمایی

پیام عراقچی خطاب به آمریکایی‌ها: گزینه نظامی وجود ندارد +عکس

وزارت دادگستری آمریکا علیه 2 تاجر ایرانی اعلام جرم کرد

عکس| بهترین تیم تاریخ کشور رونالدو را بشناسید

این باتری یک قرن عمر می‌کند

هشدار العامری به آمریکا درباره پیامدهای هرگونه ماجراجویی نظامی علیه ایران

واکنش مهم سازمان ملل به تهدیدات ترامپ علیه ایران

تداوم روند خصمانه واشنگتن با تحریم‌های بی‌اثر و نمادین پهبادی

علاقه ترامپ به توافق با ایران

آمریکا به چین هشدار داد!

تجاوز مجدد آمریکا به خاک یمن

مرندی: موشک‌های ایران در رده جهانی؛ آمریکا و اسرائیل سابقه نابودی ملت‌ها را دارند، ما هوشیاریم!

کاخ سفید مدعی موفقیت آمیز بودن حملات به یمن شد

حملات هوایی دوباره آمریکا به یمن

عراقچی: ایران هیچ‌گاه و تحت هیچ شرایطی به‌دنبال سلاح هسته‌ای نخواهد بود

اخبار سوریه/ گفتگوی تلفنی سران سوریه و عراق/قطعی برق در سوریه

کارلوس کی‌ روش در آستانه هدایت تیم ملی عراق