آینده روابط ایران و آمریکا؛ نقش میانجیگری روسیه و افزایش تنشها
ایالات متحده آمریکا
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - کارشناس مسائل بینالملل گفت: با وجود مواضع مشترک آمریکا و روسیه در مخالفت با برنامه هستهای ایران، انتظار نمیرود روسیه بهطور رسمی میانجیگری کند. همچنین با توجه به بحرانهای اخیر و حملات آمریکا به یمن، شواهد نشاندهنده افزایش تنشها در آینده نزدیک است.
علی امیدی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، به تشریح نقش روسیه بهعنوان میانجی و نیز افزایش تنشها بین ایران، آمریکا پرداخت و اظهار کرد: یکی از مسائل بینالمللی از دید آمریکا، برنامه هستهای ایران است.
قطعاً این موضوع مورد بحث قرار میگیرد و آمریکا اعلام میکند که نمیخواهد ایران به سلاح هستهای دست یابد. وی افزود: روسیه نیز موضع مشابهی دارد و بیان میکند که نمیخواهد ایران هستهای شود. با این حال، انتظار نمیرود که آمریکا از روسیه بخواهد بهطور رسمی میانجیگری کند، زیرا مشکلات روسیه در جنگ اوکراین بسیار گسترده است و اولویت ترامپ متوقف کردن این جنگ است.
کارشناس مسائل بینالملل ادامه داد: مسائل دیگر بینالمللی در حال حاضر در اولویت اصلی آمریکا و روسیه قرار ندارد. با این وجود، ممکن است در حین مذاکرات تلفنی، ترامپ بر مواضع قبلی خود با پوتین تأکید کرده باشد که آمریکا قصد ندارد ایران بمب هستهای بسازد، زیرا ایران هیچگاه به دنبال ساخت چنین سلاحی نبوده است.
وی تصریح کرد: با توجه به شرایط فعلی، به نظر میرسد موضع روسیه منطقی باشد. در حال حاضر، شرایط به گونهای نیست که آمریکا از روسیه درخواست کند یا روسیه اعلام آمادگی کند تا میان آمریکا و ایران وساطت کند. اگر میانجیگریای صورت گیرد، احتمالاً توسط کشورهای عربی مانند عمان انجام خواهد شد.
امیدی با بیان اینکه توافقات اخیر بین ترامپ و پوتین میتواند به کاهش تنشهای منطقهای کمک کند، گفت: روسیه به عنوان متحد ایران، در صورت تداوم تنشزدایی بین آمریکا و روسیه، میتواند نقش مثبتی در کاهش تنش بین ایران و آمریکا ایفا کند. با این حال، مشکلات عمیق میان ایران و آمریکا به قدری گسترده است که بعید به نظر میرسد روسیه بتواند نقش تعیینکنندهای در حل این بحرانها داشته باشد.
روسیه؛ میانجی یا تسهیلگر؟ وی تاکید کرد: روسیه بیشتر میتواند بهعنوان یک میانجی یا تسهیلگر عمل کند، اما بعید است به عنوان یک عامل تأثیرگذار جدی ظاهر شود. پیش از این نیز بحرانهای بین ایران و آمریکا به حدی بود که روسیه نتوانست نقش مؤثری ایفا کند.
کارشناس مسائل بینالملل در خصوص درخواست ترامپ پیرامون ادامه مذاکرات، گفت: در حال حاضر، وضعیت بین ایران و آمریکا بسیار پیچیده و بغرنج است. در مسائل سیاسی نمیتوان پیشبینی قطعی داشت، اما تمام شواهد، قرائن و عوامل دخیل نشاندهنده روندهای منفی در این رابطه است و به احتمال زیاد با تشدید تنشها بین ایران و آمریکا و همچنین ایران و رژیم صهیونیستی مواجه خواهیم بود.
وی با اشاره به حملات اخیر آمریکا به یمن، ابراز کرد: آمریکا در بیانیه رسمی خود اعلام کرد که پس از آتشبس غزه، یمنیها در دریای سرخ اقدام خاصی انجام ندادهاند و بنابراین حملات اخیر آمریکا علیه یمن و جنایات سنگینی علیه یمنیها توجیه مشخصی ندارد.
امیدی خاطرنشان کرد: همچنین، مواضع مقامات عالی جمهوری اسلامی ایران و حتی رئیس جمهوری و سایر شواهد و روندها در مورد مذاکره با آمریکا، حاکی از تشدید تنشها در آینده نزدیک هستند.
کد خبر 851791
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1390344/