بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - دکتر لاریجانی مشاور رهبر معظم انقلاب اسلامی در گفتگوی ویژه با شبکه خبر سیما گفت: «آمریکایی ها در رابطه با مسئله هسته ای ایران حرف بی حساب میزنند. ایران به سمت سلاح هسته ای نمیرود مگر اینکه آمریکا ما را مجبور کند طور دیگر تصمیم بگیریم.» وی با تاکید بر اینکه فتوای رهبری نداشتن سلاح هستهای است، افزود اگر خطایی از آمریکا صورت بگیرد، ایران با فشار مردم مجبور میشود به سمت رفتن ساخت سلاح هستهای برود.
» وی همچنین سیاست مذاکرات غیر مستقیم با آمریکا را اقدامی هوشمندانه خواند و گفت: «مذاکرات غیرمستقیم برای فهمیدن مطالبات طرف مقابل و امتیازهای مقابل است.» در ارتباطات با اظهارات دکتر لاریجانی توجه به این نکات حائز اهمیت است.
1ـ این اظهارات از سوی مشاور رهبر معظم انقلاب اسلامی و در رسانه ملی بیان شده و فراتر از یک نظر شخصی و دارای پشتوانه حاکمیتی است. اهمیت این اظهارات پس از ارسال نامه ترامپ و پاسخ متقابل جمهوری اسلامی ایران، مضاعف است و احتمالا به مفاد این نامه ها که هنوز بطور کامل منتشر نشده، نزدیک است.
2ـ تردیدی نیست که خروج آمریکا از برجام در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ و ناتوانی اروپا در انجام تعهدات مندرج در برجام باعث شد که ایران محدودیت های فراپادمانی خود در حوزه انرژی هسته ای را کنار گذاشته و در چارچوب مقررات آژانس بین المللی انرژی اتمی، برنامه صلح آمیز خود را ادامه دهد. این وضعیت باعث ارتقای بی سابقه دانش هسته ای ایران شد و دستاوردهای مهم و موثری را در حوزه های مختلف پزشکی، صنعتی، بهداشتی و... و. برای ملت ایران ایجاد کرد. طبعا اگر آمریکا و اروپا به تعهدات خود عمل می کردند این اتفاق رخ نمی داد و نتیجه اینکه خروج ترامپ از برجام و تداوم تحریم ها علیه ایران اگرچه تاثیرات منفی بر اقتصاد ایران داشت اما علت اصلی رشد سریع برنامه های هسته ای ایران بود. این مراتب نشان می دهد که اعمال فشار بر ایران و مطالبه امتیازهای غیرمنطقی به ضرر آمریکا بوده و تداوم این فشارها نیز قطعا به نفع این کشور نخواهد بود.
3- در مقطع فعلی قطعا انحراف از برنامه های صلح آمیز هسته ای در دکترین دفاعی ایران وجود ندارد و دلیل محکم آن هم فتوای رهبرمعظم انقلاب مبنی بر مخالفت با ساخت سلاح هستهای است. اما تداوم اشتباهات آمریکا و خطای محاسبه ای رهبران این کشور می تواند مطالبه مردمی را برای ارتقای دانش نامحدود هسته ای در پی داشته باشد. لذا اگر ترامپ واقعا از برنامه هسته ای ایران نگران است می بایست لغو تحریم های مندرج در برجام و پسابرجام را در برنامه داشته باشد.
4- انجام مذاکرات غیرمستقیم برای فهمیدن مطالبات طرف مقابل و امتیازهایی که در مقابل تامین خواسته های خود خواهد داد یک اقدام منطقی و هوشمندانه است. ترامپ و دستیاران او بعد از حضور در کاخ سفید مکررا از مذاکره با ایران و آثار مثبت آن صحبت کرده اند. انجام مذاکره بین کشورها در عرف بین الملل به معنای نوعی داد و ستد است. ترامپ در مواضع خود از آنچه می خواهد بگیرد بسیار صحبت کرده اما اینکه در مقابل چه خواهد داد، حرفی نزده است. انجام مذاکرات غیرمستقیم می تواند این موضوع را روشن کرده و از مرحله لفاظی های تهدیدآمیز به مرحله شفافیت برسد. بطور طبیعی در صورتی که منافع ایران تامین نشود نمی توان انتظار داشت از این کشور امتیازی گرفته شود.
5- مردم ایران انسان هایی شریف و صلحدوست هستند و در دو قرن اخیر ایران به هیچ کشوری حمله نکرده اما در مقابل تجاوز محکم ایستاده است. ترامپ در شعارهای خود ادعا می کند که به دنبال صلح است که این ادعا با تهدید و سخن گفتن از جنگ مغایرت دارد. امروز بسیاری از شرکتهای بزرگ آمریکا از انجام فعالیت های اقتصادی با ایران محروم هستند و در صورت رفع تحریم ها می توانند در یک محیط صلح آمیز منافع اقتصادی خود را تامین کنند. ترامپ قطعا نمی تواند با اعمال فشار از ایران امتیاز بگیرد لذا عقل حکم می کند که خود را در مسیر همکاری با ایران قرار دهد که این امر بدون لغو تحریم های ظالمانه، امکانپذیر نیست. اکنون توپ در زمین آمریکاست و نوع تصمیم گیری سردمداران این کشور، می تواند نحوه بازی در آینده را مشخص سازد.
311311
کد خبر 2044307
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1390702/