ایرانیان جهان

آخرين مطالب

آیا ترامپ جعبه پاندورا را باز می‌کند؟ / سناریوهای جنگ احتمالی ایران و آمریکا ایالات متحده آمریکا

آیا ترامپ جعبه پاندورا را باز می‌کند؟ / سناریوهای جنگ احتمالی ایران و آمریکا
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اما تنها پایگاه‌های خاورمیانه در برد موشک‌های ایران نیستند. بر اساس آخرین اطلاعات موجود و افشا شده، ایران موشک‌های بالستیک برد متوسط (MRBM) تا 2000 کیلومتر را در اختیار دارد. اگر همین برد را معیار قرار بدهیم، بخشی از اروپای مرکزی و شمال تا شرق آفریقا نیز در محدوده برد موشک‌های ایران قرار می‌گیرد. محدوده‌ای که ایالات متحده آمریکا در آنها منافع اقتصادی، نظامی و سیاسی زیادی دارد.
چندی پیش به دنبال تهدید ایران به بمباران در صورت عدم حصول توافق میان تهران و واشنگتن از سوی دونالد ترامپ، روزنامه انگلیسی‌زبان تهران‌تایمز از آمادگی شهر‌های موشکی ایران برای پاسخ خبر داد. حساب توئیتر این روزنامه وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی نوشت: «اطلاعات رسیده به تهران تایمز حاکی از آن است که موشک‌های ایران در تمام شهر‌های موشکی روی لانچر قرار گرفته و آماده شلیک هستند.» سردبیر این روزنامه نیز در تکمیل این خبر، نوشت که گشودن جعبه پاندورا برای ایالات متحده و متحدانش هزینه سنگینی درپی خواهد داشت. جعبه پاندورا، افسانه‌ای مربوط به فرهنگ یونان باستان است. قصه جعبه‌ای که تمام پلیدی‌ها و بلا‌های دنیا در آن وجود داشت و زئوس – پادشاه خدایان یونان باستان - آن را به پاندورا هدیه داده و تاکید کرده بود که هیچ وقت آن را باز نکند. اما کنجکاوی پاندورا بر فرمان زئوس پیروز شد و پاندورا جعبه را گشود. بعد از آن بود که تمام بلا‌ها و شوربختی‌ها به دنیا راه یافتند.
به گزارش فرارو، تقریبا تحلیلگری وجود ندارد که برخورد نظامی میان ایران و آمریکا را کوچک بشمارد. درگیری احتمالی‌ای که طی دهه‌ها از آن اجتناب شده چرا که بدون تردید به جنگی منطقه‌ای و سنگین تبدیل خواهد شد. بر اساس اطلاعات آشکار، ایران تسلیحاتی در اختیار ندارد که خاک آمریکا را هدف قرار بدهد. اما توانایی حمله به طیف گسترده‌ای از منافع و نیروی انسانی ایالات متحده تا شعاع اعلامی 2000 کیلومتری را در اختیار دارد. کلید جنگ منطقه‌ای در همین موضوع قرار دارد. این برخورد در صورتی به وجود می‌آید که ترامپ تهدید خود درباره بمباران ایران را عملی کند. در تعریف این سناریوها، فرض را بر این می‌گذاریم که تهدید مذکور عملی شده است. در این صورت، شرایط امنیتی سختی به وجود خواهد آمد. 
حمله به پایگاه‌های آمریکا در منطقه بخش قابل توجهی از نیرو‌های فرامرزی ارتش ایالات متحده در منطقه خاورمیانه مستقر هستند که همین موضوع آنها را در تیررس تسلیحات ایران قرار می‌دهد. اما تنها پایگاه‌های خاورمیانه در برد موشک‌های ایران نیستند. بر اساس آخرین اطلاعات موجود و افشا شده، ایران موشک‌های بالستیک برد متوسط (MRBM) تا 2000 کیلومتر را در اختیار دارد. اگر همین برد را معیار قرار بدهیم، بخشی از اروپای مرکزی و شمال تا شرق آفریقا نیز در محدوده برد موشک‌های ایران قرار می‌گیرد. محدوده‌ای که ایالات متحده آمریکا در آنها منافع اقتصادی، نظامی و سیاسی زیادی دارد.
اگر صرفاً پایگاه‌های خاورمیانه‌ای را مد نظر بگیریم، بخشی از پایگاه‌های آمریکا در کشور‌های دوست و همسایه ایران قرار دارد. قطر به عنوان کشور دوست ایران، بزرگ‌ترین پایگاه هوایی آمریکا در منطقه و مرکز فرماندهی سنتکام را در خود جای داده است. بخش اصلی نیرو‌های پیاده و تنفگداران دریایی آمریکا در کویت مستقر هستند. بحرین به عنوان کشوری که ایران تمایل زیادی برای عادی‌سازی روابط با آن دارد، محل استقرار ناوگان پنجم نیروی دریایی ایالات متحده آمریکاست. امارات، عمان، ترکیه، عراق، عربستان و اردن نیز میزبان پایگاه‌های آمریکایی هستند. این پایگاه‌ها در مالکیت این دولت‌ها و بخشی از خاک آنهاست. بنابراین، حمله ایران به این کشور‌ها که میزبان پایگاه‌های آمریکا هستند، در واقع حمله به خاک آنان محسوب می‌شود که واکنش سیاسی و نظامی در پی خواهد داشت. 
درگیر شدن اسرائیل در حال حاضر این تحلیل طرفدار زیادی دارد که اسرائیل تلاش می‌کند پای آمریکا را به درگیری با ایران باز کند. حتی در سناریوی ترسیم شده برای مبنی بر بمباران تاسیسات هسته‌ای ایران، دو احتمال انجام این عملیات از سوی ایالات متحده یا رژیم اسرائیل همزمان مطرح می‌شود. در حال حاضر تمام خاک اسرائیل در محدوده برد موشکی جمهوری اسلامی قرار دارد. اگر ایران در این سناریوی فرضی دست به کاری بزند که پس از هفت اکتبر از انجام آن خودداری کرد، اسرائیل با بحرانی‌ترین وضعیت امنیتی خود مواجه خواهد شد. ترکیبی از عملیات موشکی و غیرموشکی ایران در کنار اقدامات گروه‌های غیردولتی متحد جمهوری اسلامی از لبنان، فلسطین، یمن و عراق که می‌تواند وضعیتی کابوس‌وار به وجود بیاورد.

ایرانیان جهان

موضوع پایگاه دیگو گارسیا با توجه به اعزام بمب‌افکن‌های دورپرواز و استراتژیک بی – 2 به منطقه و استقرار آنان در جزیره دیگو گارسیا، نام این جزیره در چند روز اخیر در اخبار زیاد شنیده شده است. از سوی دیگر، روزنامه انگلیسی طی 2 خبر جداگانه در روز‌های 31 و 29 مارس (11 و 9 فروردین) مدعی شد که ایران تهدید کرده پایگاه نظامی آمریکا در دیگو گارسیا را هدف قرار می‌دهد. این روزنامه در گزارش 31 مارس، به نقل از یک مقام ایرانی مدعی طرح حمله پیشدستانه ایران به دیگو گارسیا برای جلوگیری از اقدام نظامی ترامپ شد. این روزنامه در گزارش 29 مارس، اما به نقل از یک مقام ناشناس نوشته بود که اگر آمریکا حمله کند، ایران در پاسخ پایگاه واقع در دیگو گارسیا را هدف قرار خواهد داد. 
مسئله حمله به دیگو گارسیا از چند جهت اهمیت دارد. نخست این که پایگاه مذکور به عنوان پایگاه مشترک نیرو‌های آمریکایی و بریتانیایی فعالیت می‌کند. بیشتر نیرو‌های مستقر در این پایگاه آمریکایی هستند، اما نیرو‌های انگلیسی نیز در آن حضور دارند. این پایگاه مشترک با نام Camp Thunder Cove در جزیره دیگو گارسیا از مجمع‌الجزایر چاگوس واقع شده که بخشی از قلمروی بریتانیا در اقیانوس هند است. بنابراین، هدف گرفتن دیگو گارسیا درگیری ایران و انگلستان را نیز کلید خواهد زد. از سوی دیگر، این پایگاه به علت موقعیت ژئوپولتیک خاص خود، نقشی کلیدی در پشتیبانی از عملیات دریایی، هوایی و اطلاعاتی ایالات متحده و انگلستان ایفا می‌کند؛ بنابراین تخریب آن، تاثیر بسزایی بر این مجموعه عملیات خواهد گذاشت. 

ایرانیان جهان

اما نکته اصلی این است که جزیره دیگو گارسیا در فاصله 3860 کیلومتری ایران (با مبداء قرار دادن چابهار در جنوبشرق کشور و دروازه اقیانوس هند) قرار دارد. در صورتی که ایران بخواهد این اقدام را از خاک خود و با استفاده از موشک‌های بالستیک انجام دهد، یعنی برد موشک‌های ایران به محدوده میان‌برد (IMBM) رسیده که این خود بخش دیگری از بحران خواهد بود. البته ایران محدودیتی برای افزایش برد موشک‌های خود قائل نیست. بلکه طرف مقابل از این موضوع برای فشار استفاده می‌کند. موشک‌های میان‌برد، محدوده 3000 تا 5500 کیلومتر را شامل می‌شوند. پس از 5500 کیلومتر نیز موشک‌های بالستیک قاره‌پیما یا ICBM قرار دارند. در برد 4000 کیلومتری، تمام قاره اروپا در تیررس موشک‌های ایران قرار می‌گیرد.
نقش پررنگ پدافند و جنگ الکترونیک مرور مقالات و ویدیو‌های ساخته شده از سوی رسانه‌های تخصصی نظامی نشان می‌دهد که متخصصین معتقدند در جریان این برخورد نظامی، سامانه‌های پدافندی ایران و تسلیحات جنگ الکترونیک نقش پررنگی ایفا خواهند کرد. ایران با توجه به مقتضیات نظامی، طی سال‌های گذشته تمرکز خاصی بر حوزه پدافند و دفاع هوایی داشته. نکته‌ای که از چشم این رسانه‌ها و تحلیلگران پنهان نمانده است. جمع‌بندی این تحلیل‌ها نشان می‌دهد که درگیری بمب‌افکن‌های آمریکایی و جنگنده‌های اف – 18 مجهز به تجهیزات جنگ الکترونیک با سیستم پدافندی و جنگنده‌های اف – 14 و میگ – 29 ایران پیچیده خواهد بود.

ایرانیان جهان

بحران در خلیج فارس خلیج فارس به عنوان یکی از مناطق ژئوپولتیک بخشی از این سناریوست. پایگاه‌ها و محل استقرار نیرو‌های آمریکایی در خاورمیانه، در حاشیه خلیج فارس قرار دارد. با جمع‌بندی آمار‌های مختلف، گفته می‌شود که بین 40 تا 50 هزار نفر از نیرو‌های ارتش آمریکا در منطقه حضور دارند. سردار امیرعلی حاجی‌زاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران این تعداد در 10 پایگاه آمریکایی در منطقه، 50 هزار نفر است. با درگیر شدن خلیج فارس در درگیری نظامی، حمل و نقل انرژی از مسیر تنگه هرمز با خطر مواجه خواهد شد. بحرانی که صرفاً به منطقه محدود نخواهد ماند. جنگ در خلیج فارس، بر بازار انرژی و تجارت بین‌المللی تاثیر مستقیم می‌گذارد.

ایرانیان جهان

تهدید هم‌سنگ در این میان، بخشی از نگرانی داخلی در جریان اقدامات خصمانه احتمالی ایالات متحده در این سناریو، هدف قرار دادن زیرساخت‌های کشور است. از زمانی که تهدید‌های مستقیم اسرائیل علیه ایران به دنبال وقایع پس از هفت اکتبر آغاز شد، تحلیلگران و اندیشکده‌های فعال در امور استراتژیک و نظامی به پیش‌بینی اهداف در میان زیرساخت‌های ایران می‌پرداختند. در حال حاضر نیز در تحلیل آنچه به اندازه یک درصد احتمال وقوع آن میان ایران و آمریکا وجود دارد، موضوع زیرساخت‌ها مطرح است. 
رهبر انقلاب، 19 بهمن 1403 در جریان دیدار با پرسنل نیروی هوایی و پدافند هوایی فرمودند: «اگر ما را تهدید کنند ما هم آنها را تهدید می‌کنیم، اگر تهدید خود را عملی کنند ما نیز تهدیدمان را عملی می‌کنیم و اگر به امنیت ملت ما تعرض کنند ما هم بدون تردید به امنیت آنها تعرض می‌کنیم.» مقام رهبری این راهبرد را در جایگاه فرمانده کل قوا که بالاترین جایگاه در ساختار نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران است. با توجه به این که خاک آمریکا در برد اعلامی تسلیحات ایران قرار ندارد، منافع آمریکا در منطقه و کشور‌های دارای منافع مشترک با ایالات متحده می‌تواند در فهرست اهداف قرار بگیرد. باید به این نکته توجه کرد که آمریکا در خاورمیانه تنها منافع نظامی ندارد

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1392201/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ژاپن برای قهرمانی جهان نیاز به رونالدو و مسی دارد

تصمیم نهایی کانته: بازی در اروپا، نه پول عربستان!

ایکس در دام اتحادیه اروپا افتاد

آیفون گران می‌شود | موج گرانی اپل از راه می‌رسد

زیان صنعت گردشگری آمریکا به دلیل خشم جهانی از اقدامات ترامپ

پشت پرده اختلاف جدید در سیاست خارجی ترامپ | پوتین هنوز دشمن است؟

اخراج مدیر آژانس امنیت ملی آمریکا

متا برای اجتناب از پرونده آنتی تراست دست به دامن ترامپ شد

رویارویی نظامی با ایران به نفع بیزینس ترامپ نیست

انتقال سامانه های موشکی پاتریوت از کره جنوبی به خاورمیانه

واکنش دوحه به پرونده «قطر گیت»

این خبر مهم بنزینی وزارت نفت را بخوانید

استاندار آذربایجان‌غربی: راه برون از مشکلات کشور عمل به شعار سال رهبر انقلاب است

تامین آب فاز دوم منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی تصویب شد

باید به رشد 8 درصدی اقتصاد برسیم

دبیرکل ناتو: آمریکا به ناتو کاملاً متعهد است

15 فروردین با افت چشمگیر طلا آغاز شد | پیش‌بینی ادامه روند نزولی؟

بازار فناوری در شوک تعرفه‌های ترامپ؛ آیفون 2300 دلاری

قیمت جهانی طلا کاهش یافت| اونس طلا 3100 دلار و 59 سنت

قیمت نفت کاهش یافت| نفت برنت 69 دلار و 48 سنت

کی‌یف: در سال جدید 6.4 میلیارد دلار کمک خارجی دریافت کردیم

الازهر خواستار دستگیری نتانیاهو به عنوان جنایتکار جنگی شد

همه چیز در رابطه با عملیات اچ 3/ از شکل گیری تا دستاوردها

دولت چگونه می تواند تورم را کاهش دهد؟

میزان مالیات نقل وانتقال ملک اعلام شد

درخواست فنلاند برای شفافیت درباره خروج نظامی آمریکا از اروپا

بازی ترامپ با پکن با ابزار تشدید فشار بر تهران

تعداد میلیاردرهای جهان از 3000 نفر عبور کرد؛ نیمی‌ از دارایی‌ها در آمریکا، چین و هند

اولین کتاب شاعر، شناسنامه ادبی آن فرد می‌شود

نزدیکان ترامپ: فعلا با پوتین تماس نگیر !

فرستاده روسیه: دولت ترامپ نگرانی های مسکو را درک می کند

6 مجروح بر اثر حمله با چاقو در پایتخت آمریکا

ادعای ترامپ: ایران مایل به مذاکره مستقیم است

برکناری مقام امنیتی و سایبری رده بالا در آمریکا

ایران و خلیج فارس در آستانه یک جنگ تمام‌عیار؟ | تحلیل احتمال حمله به پایگاه‌های نظامی

منبع عراقی: اوضاع در پایگاه عین الاسد عادی است

درگیری پلیس آلمان با حامیان مردم فلسطین در برلین

جهش قیمت خودرو و مسکن در سال 1404؟

اقتصاد ایران ظرفیت‌های بزرگی برای عبور از بحران‌ها دارد

7 کشته و 1 زخمی در تصادف رانندگی در چونگ کینگ چین

تعرفه‌های ترامپ؛ آزادی یا مخمصه برای کاخ سفید؟

ترامپ: ایران می خواهد مستقیم با ما مذاکره کند

نتانیاهو به آمریکا می‌رود

پیشی‌‎گرفتن ایران از آمریکا در شاخص‌های رفاهی!

دولت موقت سوریه 97 عضو «پ.ک.ک» و «وای.پی.جی» را آزاد کرد

سازمان ملل: محاصره غزه جنایت جنگی است

ارائه پیشنهاد فعالیت بر مسائل محیط زیستی از سوی ایران به افغانستان

آریایی‌نژاد: باید اقتصاد ایران را از وابستگی به دلار نجات دهیم

زمزمه‌های ساخت بمب اتم در صداوسیما آغاز شد ولی کسی به این نکته توجه نکرد

شعار سال 1404؛ بایدها و نبایدهای سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی