ایرانیان جهان

آخرين مطالب

فرمول رفع ناترازی‌ها در اقتصاد ایران اخبار ایران

فرمول رفع ناترازی‌ها در اقتصاد ایران
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اقتصاد24- اقتصاد ایران در شرایطی وارد سال 1404 شده که با چالش‌های متعددی در حوزه اقتصاد مواجه است و انواع ناترازی‌ها، مسیر حل مشکلات را پیچیده و سخت کرده است.
به باور اقتصاددانان، در وضعیت کنونی ناترازی‌ها برطرف نخواهند شد؛ مگر اینکه تغییرات مثبتی در مدیریت سرمایه‌گذاری خارجی و بهبود روابط بین‌المللی ایجاد شود تا بتوانیم رشد اقتصادی را افزایش دهیم.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
مهم‌ترین چالش اقتصادی ایران در سال جدید را بشناسید در همین رابطه مرتضی عزتی، کارشناس اقتصادی در گفت‌و‌گویی درباره مهم‌ترین چالش اقتصادی ایران در سال 1404 گفت: در طول 30 سال گذشته تولید همواره به عنوان مهم‌ترین چالش اقتصادی ایران مطرح بوده و این وضعیت همچنان ادامه دارد. تا زمانی که تولید بهبود نیابد، سایر جنبه‌ها نیز به طور قابل توجهی تغییر نخواهند کرد. بنابراین، این موضوع به عنوان ریشه تمامی مشکلات شناخته می‌شود.
عزتی افزود: برای افزایش تولید، نیاز به سرمایه‌گذاری وجود دارد و در واقع، کمبود سرمایه‌گذاری به عنوان یک مشکل اساسی در مسیر تولید به شمار می‌آید. در نهایت، رشد تولید به عنوان یکی از اصلی‌ترین چالش‌های کشور باقی خواهد ماند.
وی عنوان کرد: به نظر من، موضوع ناترازی بسیار گسترده است. اگر ما بر اساس رشد اقتصادی برنامه‌ریزی کنیم و بتوانیم آن را به طور قابل توجهی افزایش دهیم، به تدریج تمامی ناترازی‌ها حل خواهد شد.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: با توجه به شرایطی که امسال به وجود آمده، به نظر می‌رسد که رشد اقتصادی سال 1403 نسبت به 1402 کاهش یابد و پیش‌بینی می‌شود که رشد اقتصادی سال جدید نیز از 1403 کمتر باشد. بنابراین، در وضعیت کنونی، ناترازی‌ها برطرف نخواهند شد، مگر اینکه تغییرات مثبتی در مدیریت سرمایه‌گذاری خارجی و بهبود روابط بین‌المللی ایجاد شود تا بتوانیم رشد اقتصادی را افزایش دهیم.
چرا از ارزش پول ملی کاسته شد؟ عزتی همچنین درباره چرایی کاهش ارزش پول ملی در کشور گفت: ارزش پول ملی به طور کلی تحت‌تاثیر بازار ارز قرار دارد. ارز‌های بین‌المللی هر کدام بازار خاص خود را دارند و ریال ایران نیز به عنوان یک ارز در سطح جهانی شناخته می‌شود. استفاده اصلی از ارز‌های بین‌المللی برای واردات و صادرات به کشور مربوطه است. به این معنا که اگر کسی بخواهد کالایی از ایران خارج کند، یا خود او و یا یک واسطه ایرانی که صادرکننده است، دلار دریافت می‌کند تا آن را به ریال تبدیل کرده و در ایران استفاده کند.
بیشتر بخوانید: پارادوکس کاهش نقدینگی و تورم در اقتصاد ایران
وی افزود: در واقع، میزان صادرات در سطح جهانی تاثیر زیادی بر تقاضای ریال دارد. اگر صادرات ما با مشکلاتی مانند تحریم‌ها، کمبود تولید یا مسائل دیگر مواجه شود و چشم‌انداز صادرات و تولید کاهش یابد، این به معنای کاهش توان صادراتی است. در نتیجه، ارزش ریال در بازار‌های جهانی کاهش می‌یابد و افرادی که ریال دارند، قادر نخواهند بود کالا‌های زیادی از ایران خریداری کنند و این امر محدودیت‌هایی را برای آنها ایجاد می‌کند. در پی این محدودیت‌ها، تقاضای ریال کاهش می‌یابد و با کاهش تقاضا، قیمت آن نیز پایین می‌آید و ارزش ریال در برابر ارز‌های دیگر کاهش می‌یابد.
مسیر قیمت ارز مشخص شد این کارشناس افتصادی درباره قیمت ارز در سال آینده عنوان کرد: به صورت اساسی در کشور ما قیمت ارز توسط دولت مشخص می‌شود و آن را بالا و پایین می‌برد؛ با توجه به این وضعیتی که الان پیش آمده و آقای همتی استیضاح شده‌اند؛ به نظر می‌رسد هر وزیر جدیدی که انتخاب شود، تمایلی به افزایش نرخ ارز نخواهد داشت. همچنین بانک مرکزی نیز به احتمال زیاد از افزایش نرخ ارز حمایت نخواهد کرد.
عزتی تصریح کرد: به عقیده من، افزایش نرخ ارز در گذشته آثار زیان‌باری برای دولت به همراه داشته و به نظر می‌رسد در حال حاضر فشاری از سمت دولت برای افزایش نرخ ارز وجود نداشته باشد. اگر سیگنال‌های منفی به بازار ارسال نشود، نرخ ارز مرکز مبادله تا پایان سال آینده نباید تغییرات قابل توجهی داشته باشد و نرخ ارز آزاد نیز بیشتر تحت تاثیر این موضوع خواهد بود.
تورم به چه سمتی می‌رود؟ این اقتصاددان در پاسخ به این سوال که برخی اقتصاددانان بر این باورند که نرخ تورم ممکن است به 50 درصد افزایش یابد. با توجه به وضعیت فعلی، نظر شما درباره نرخ تورم در سال آینده چیست؟ گفت: اگر محاسبات دقیقی در دست داشته باشیم، می‌توانیم نتایج بهتری به دست آوریم. در حال حاضر، قیمت ارز تقریبا 50 درصد افزایش یافته و به تبع آن، قیمت کالا‌های وارداتی نیز 50 درصد گران‌تر شده است. ممکن است این افزایش به 40 درصد کاهش یابد و سپس دوباره افزایش یابد.
عزتی افزود: به نظر من، قیمت کالا‌های وارداتی می‌تواند بین 40 تا 50 درصد افزایش یابد. همچنین با توجه به اینکه تورم در سال 1403 زیر 40 درصد بوده، احتمالا قیمت کالا‌های تولید داخل نیز بین 40 تا 50 درصد افزایش خواهد یافت. این افزایش به دلیل یک درصد تورم موجود در قیمت تمام شده و همچنین تامین بخشی از هزینه‌ها با ارز، که آن هم احتمالا بین 40 تا 50 درصد خواهد بود، رخ می‌دهد. البته این موارد نیاز به محاسبات دقیق دارند.
وی متذکر شد: از سوی دیگر تعیین دستمزد سال آینده، تاثیر آن بر روی کالا‌های داخلی بسیار حایز اهمیت است. به طور کلی پیش‌بینی می‌شود که کالا‌های اساسی نیز رشد چندانی نداشته باشند و ممکن است افزایش قیمت آنها بین 20 تا 30 درصد باشد.
این کارشناس اقتصادی یادآور شد: با توجه به شرایط کنونی، اگر به وضعیت موجود نگاه کنیم، پیش‌بینی می‌شود که نرخ تورم بین 40 تا 45 درصد باشد. البته این رقم بر اساس شواهد فعلی است و در صورتی که سیاست‌ها تغییر کند، اصلاحات انجام شود، نرخ ارز کاهش یابد و از افزایش آن جلوگیری شود، همچنین تنش‌زدایی بین‌المللی صورت گیرد و روابط اقتصادی بهبود یابد، امکان صادرات افزایش یابد و وضعیت تولید بهتر شود و سرمایه‌گذاری افزایش یابد، این عوامل می‌توانند به کاهش تورم کمک کنند.
عزتی تاکید کرد:، اما اگر برعکس عواملی که ذکر کردم، رخ دهد، در این شرایط ممکن است نرخ تورم حتی بیشتر از پیش بینی‌ها شود.
منبع: خبر آنلاین

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1392789/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خلاصه بازی لیون مقابل منچستر یونایتد لیگ اروپا - 22 فروردین 1404 + ویدیو

بی‌رحم در لیگ قهرمانان، انسانی در سری آ؛ اینتر دو چهره دارد

محمد جواد لاریجانی: باید بر اساس منافع و امنیت ملی خود عمل کنیم

آنچه از آرنولد نمی‌دانید!

رایزنی درباره گسترش تجارت مرزی میان ایران و افغانستان

خلاصه بازی تاتنهام 1-1 آینتراخت فرانکفورت (لیگ اروپا – 25-2024)

خلاصه بازی لیون 2-2 منچستریونایتد (لیگ اروپا – 25-2024)

پائولو فونسکا: به بازیکنانم افتخار می‌کنم؛ لیون هنوز هم شانس صعود دارد

فرعون می‌خواست بساط قوم موسی را جمع کند؛ بساط خودش جمع شد!

کناره گیری سفیر آمریکا در اوکراین از سمتش

سفیر آمریکا در اوکراین از سمت خود کناره‌گیری می‌کند

مذاکره غیرمستقیم و چند نکته

محمد جواد لاریجانی: باید بر اساس منافع ملی خود عمل کنیم

ابراز امیدواری علی اکبر صالحی نسبت به نتایج مذاکرات عمان/ همواره با دست پر از مسقط بازگشتیم

نتایج کامل لیگ کنفرانس اروپا؛ مدعیان رقبای خود را شکست دادند +عکس

توقف دراماتیک منچستریونایتد در لیون/ شکست لاتزیو

افزایش شمار شهدای غیرنظامی حمله آمریکا به یمن

تاریخساز کشتی زنان ترکیه کفش هایش را آویخت!

خلاصه بازی لژیا ورشو 0-3 چلسی (لیگ کنفرانس اروپا – 25-2024)

توافقی برای ایران خوب است که منجر به رفع تحریم و دسترسی به نظام مالی و تجاری جهانی شود/ آمریکا نباید برچیدن برنامه هسته‌ای و موشکی ایران را دنبال کند

محمد جواد لاریجانی: باید فقط بر اساس منافع خود عمل کنیم

آمریکا: نشست عمان اولین گام در جهت مذاکره جدی با ایران است

آیا ترامپ علیه ایران وارد جنگ خواهد شد؟؛ کارشناسان پاسخ می‌دهند/ به این دلیل شانس بالایی برای مصالحه وجود دارد

ساخت مدرن‌ترین نیروگاه ‌های برق در دستور کار قرار گرفت

آبروریزی مامیاشویلی در اروپا/ از درگیری فیزیکی با والیف تا اهدای جایزه نفر اول به نایب قهرمان!

لیگ قهرمانان اروپا؛ تکالیف روشن و مشخص، تکالیف مبهم و نامعلوم

با انتصاب اتکینز بازار رمزارزها نفس راحت می کشد

آمریکا از آواره کردن مردم فلسطین حمایت می کند/ در کنار مردم مظلوم غزه ایستاده‌ایم

تحریم‌های جدید آمریکا بر علیه ایران

اولین واکنش آمریکا به تهدید کیهان برای ترور ترامپ

آمریکا پیش از مذاکرات باز هم ایران را تحریم کرد

دور جدید تحریم های آمریکا علیه ایران پیش از مذاکرات غیرمستقیم

رفع ممنوعیت صادرات برخی اقلام کشاورزی به عراق + فیلم

چین نمایش و فروش فیلم‌های هالیوودی را کاهش می‌دهد

نگرانی آمریکا از همکاری روسیه، چین و کره شمالی

واکنش‌های بین‌المللی به آغاز دور جدید مذاکرات ایران و آمریکا

جزییات تماس تلفنی وزرای خارجه آمریکا و فرانسه درباره ایران

آغاز مذاکرات ایران و آمریکا در عمان از ظهر شنبه

اهمیت دیپلماسی با ایران برای ترامپ

صدا و سیما حرف های عراقچی درباره مذاکره روز شنبه با آمریکا را سانسور کرد

جزئیات تازه از مذاکرات ایران و آمریکا

شیوه مذاکره با آمریکا تعیین شد

نباید انتظارات زیادی در کوتاه‌مدت از مذاکرات با آمریکا داشته باشیم/ با ترامپ تنها باید نقد معامله کرد

جزئیات تازه از مذاکرات روز شنبه ایران و آمریکا در عمان

مذاکرات ایران و آمریکا بعد از ظهر شنبه در مسقط آغاز می‌شود

روز شنبه مذاکراتی مستقیم با ایران خواهیم داشت/ نسبت به نتیجه گفت‌وگوها امیدوواریم

روز شنبه مذاکراتی مستقیم با ایران خواهیم داشت/ نسبت به نتیجه گفت‌وگوها امیدواریم

تحریم‌های تازه آمریکا علیه ایران پیش از شروع مذاکرات غیرمستقیم

مذاکره می‌کنیم اما ...

تحریم‌های نفتی جدید آمریکا علیه ایران