ایرانیان جهان

آخرين مطالب

پیش بینی نرخ دلار و تورم در سال جدید/سه وزیر پزشکیان در معرض کارت قرمز مجلس هستند اخبار ایران

پیش بینی نرخ دلار و تورم در سال جدید/سه وزیر پزشکیان در معرض کارت قرمز مجلس هستند
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دولت چهاردهم با تشکیل کابینه و معرفی وزرای خود از ابتدای شهریورماه 1403 رسماً کار خود را آغاز کرد. در حالی که هفت ماه از فعالیت دولت گذشت، در پایان سال گذشته مشکلات اقتصادی و معیشتی به طور چشمگیری بر زندگی مردم تأثیر گذاشت. حالا این سوال مطرح است که سال 1404 با چه تحولات اقتصادی همراه خواهد بود. برای بررسی این موضوع و ارزیابی عملکرد تیم اقتصادی دولت پزشکیان، گفتگویی با رئیس سابق پارلمان بخش خصوصی ایران ترتیب دادیم.
حسین سلاح ورزی، رئیس اتاق بازرگانی ایران و ژاپن، در گفت‌و‌گو با خبرنگار سرویس اقتصادی تابناک ، عملکرد دولت چهاردهم در هفت ماه گذشته را مورد ارزیابی قرار داد و تأکید کرد که وضعیت اقتصادی کشور در سال 1403 از مدت‌ها قبل قابل پیشبینی بود و روند سال جدید نیز با تداوم افزایش نرخ ارز و تورم همراه است.
رئیس سابق پارلمان بخش خصوصی با اشاره به تحولات سال 1402 گفت: آنچه در سال 1402 رخ داد، نتیجه سیاستگذاری‌های کارآمد از سوی دولت وقت نبود، بلکه مجموع‌های از عوامل بیرونی باعث شد تا شرایط اقتصادی نسبت به سال‌های قبل قدری بهبود یابد. کاهش اثرات کرونا و احیای برخی مشاغل از بین رفته، کاهش فشار تحریم‌ها به دلیل جنگ روسیه و اوکراین و سیاست‌های انقباضی بانک مرکزی در کنترل نقدینگی از جمله این عوامل بودند. همچنین، بهبود روابط دیپلماتیک مانند ازسرگیری روابط با عربستان و عضویت در بریکس و شانگهای، انتظارات مثبتی را در جامعه ایجاد کرد که منجر به کاهش سرعت رشد تورم شد.
سلاح ورزی افزود: فروش نفت ایران نیز در سال 1402 با کاهش سختگیری‌های آمریکا به حدود دو میلیون بشکه در روز رسید و در کنار افزایش قیمت نفت و کامودیتی ها، این موضوع رشد اقتصادی 5.5 درصدی را به همراه داشت. اما همان زمان هم مشخص بود که این روند در سال 1403 تداوم نخواهد داشت. حتی اگر دولت تغییر نمیکرد، باز هم امروز در همین نقطه قرار داشتیم، یا حتی شرایط وخیمتر می‌شد.
پیش بینی روند نرخ دلار و تورم در سال جدید وی با اشاره به چشم انداز سال 1404 خاطرنشان کرد: پیش بینی‌های قبلی این بود که تا پایان سال 1403 نرخ دلار به محدوده 100 هزار تومان برسد و در نهایت نیز محقق شد. با این حال، در سال جدید، با بازگشت ترامپ و احتمال تشدید سیاست فشار حداکثری، کاهش فروش نفت ایران به زیر یک میلیون بشکه، کاهش درآمد‌های ارزی و کمبود عرضه ارز، فشار مضاعفی بر نرخ ارز وارد می‌شود. نتیجه این وضعیت، افزایش تورم و کاهش رشد اقتصادی است. حتی اگر در سال 1404 رشد اقتصادی منفی نشود، در بهترین حالت صفر درصد خواهد بود، در حالی که نرخ تورم، خوش‌بینانه در سطح 50 درصد باقی می‌ماند و قدرت خرید مردم، خصوصاً حقوق بگیران، به شدت کاهش می‌یابد.
دولت از سونامی تورم و بیکاری آگاه نیست؟ سلاح ورزی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چه راهکاری برای این وضعیت مناسب است، اظهار داشت: در حالی که میزان بی اعتمادی و ناامیدی مردم، فعالین اقتصادی و صاحبان کسب و کار از دولت به طور روزافزون افزایش می‌یابد، متاسفانه سیگنال‌هایی که از سوی دولت و دیگر اجزای حاکمیت به جامعه ارسال می‌شود، امیدبخش و واقعی به نظر نمی‌رسد. از یکسو، دعوا‌های سطحی و حاشی‌های که در سطح جامعه مطرح می‌شود، این پیام را به مردم منتقل میکند که به نظر می‌رسد هیچکس در دولت و حاکمیت از فاجعه‌ای که در حال وقوع است، یعنی سونامی تورم، فقر و بیکاری، آگاه نیست. به جای تمرکز بر مشکلات جدی و اساسی، شاهد پرداختن به مسائلی همچون نوع پوشش افراد و حجاب هستیم، مسائلی که به هیچ وجه نمی‌تواند پاسخگوی بحران‌های اقتصادی کشور باشد.
کاهش مداوم قدرت خرید مردم این فعال بخش خصوصی ادامه داد: در دولت و به ویژه در سخنان آقای رئیس جمهور، شاهد نشانه‌هایی از سردرگمی و بی برنامگی هستیم که تنها گویای پراکندگی و عدم انسجام در مدیریت کشور است. در این شرایط، آنچه به نظر می‌رسد یک راهکار واقعی است، بازگشت به مردم و فاصله گرفتن از شعار‌های غیرقابل اجراست. به نظرم، مردم، حتی کودکان این جامعه، قدرت تشخیص و تمیز مسائل را دارند و به وضوح می‌بینند که اقتصاد کشور در حال فروپاشی است. آنها شاهد کاهش ارزش دارایی هایشان هستند و قدرت خریدشان به طور مداوم کاهش می‌یابد.
ضرورت جذب سرمایه گذاری خارجی رئیس سابق اتاق ایران افزود: در چنین شرایطی، ادامه دادن به شعار‌هایی که به مردم وعده می‌دهند که «ما در مسیر قله هستیم» یا «ما دشمنان را شکست خواهیم داد»، نه نت‌ها کمکی نمی‌کند، بلکه موجب تشدید ناامیدی می‌شود. باید تلاش کرد تا از هر روش ممکن، سریعتر به زنجیره ارزش اقتصاد بین المللی بازگشت و از ظرفیت‌های موجود در این عرصه بهره برد. جذب سرمایه گذاری خارجی، افزایش تولیدات داخلی، افزایش صادرات غیرنفتی و کاهش هزینه‌های تولید می‌تواند به طور مستقیم بر رشد اقتصادی تاثیر گذاشته و در نهایت به کنترل تورم و حفظ قدرت خرید مردم کمک کند. در غیر این صورت، شاهد ادامه روند نزولی وضعیت اقتصادی خواهیم بود که به هیچ وجه به نفع مردم و کشور نخواهد بود.

ایرانیان جهان

رقابت‌های کودکانه در خانه ملت! سلاح ورزی در پاسخ به سوالی پیرامون چرایی استیضاح همتی وزیر اقتصاد در ماه‌های ابتدایی شروع به کار دولت گفت: متاسفانه مجلسی که باید خانه ملت باشد و صدای گویای مردم، به جایی تبدیل شده که در آن به جای استفاده از ابزار قانون گذاری برای تسهیل تصویب قوانینی که رفاه و کیفیت زندگی مردم را افزایش دهد و از ابزار نظارتی خود برای ارتقای وضعیت زندگی مردم بهره ببرد، روز به روز شاهد تنزل در عملکرد آن هستیم. این وضعیت، ناشی از قهر مردم با صندوق‌های رأی و ناامیدی از انتخاب افراد شایسته برای مجلس و سازوکار نظارت استصوابی است که عملاً حق انتخاب مردم را محدود کرده است. در نتیجه، افرادی با رأی حداقلی و شایستگی‌های حداقلی در این مجلس حضور پیدا کرده‌اند و مجلس به محلی برای رقابت‌های سطحی و کودکانه تبدیل شده است.
استیضاح همتی، تسویه حساب شخصی بود رئیس اتاق بازرگانی ایران و ژاپن افزود: در حالی که انتقاداتی به بی عملی و عدم برنامه ریزی موثر اقتصادی دولت چهاردم وارد است، باید تاکید کرد که افزایش قیمت دلار و بحران اقتصادی کنونی ایران صرفاً ناشی از عملکرد شش یا هفت ماهه دولت و وزیر اقتصاد، آقای همتی، نبوده است. در واقع، به نظر میرسد استیضاح آقای همتی بیشتر از آن که تصمیمی سیاسی باشد، به یک تسویه حساب شخصی و انتقام شخصی شبیه است.
سه وزیر در تیررس کارت قرمز مجلس حسین سلاح ورزی در ادامه گفت‌و‌گو با تابناک، درباره احتمال استیضاح‌های بعدی در سال جاری گفت: ابتدا باید در نظر داشت که در دولت آقای پزشکیان، به طور کلی می‌توان گفت که سه دسته از وزرا وجود دارند. نخست، وزرایی که به نوعی تحمیلی یا توصیه‌ای بوده‌اند و در واقع همسو با جریان حاکم در مجلس و هسته سخت نظام هستند. این افراد در حاشیه امن قرار دارند و به نظر نمی‌رسد که خطری متوجه آنها باشد.
گروه دوم، وزرای بی اثر و کم فاید‌ه‌ای هستند که در عمل نقش چندان پررنگی ندارند و صرفاً خود را با خواسته‌های مجلس تطبیق می‌دهند.
در نهایت، دسته سوم وزرایی هستند که از ابتدای تشکیل دولت با مخالفت‌هایی مواجه شدند و به نظر می‌رسید که صرفاً با حمایت‌هایی از سوی برخی دیگر توانستند رای اعتماد بگیرند و به عنوان وزیر فعالیت کنند. وزیران وزارتخانه‌هایی مانند کار، بهداشت و نفت در این گروه قرار می‌گیرند.
بنابراین، با توجه به این وضعیت، به نظر می‌رسد که در سال جدید مجلس ممکن است برای نشان دادن عملکرد خود و اثبات اینکه فعال و اثرگذار است، گاهی اوقات اقداماتی علیه برخی از وزرا انجام دهد. این اقدامات ممکن است شامل پرسش از وزرا در مجلس یا حتی دادن کارت زرد به برخی از آنها باشد، همانطور که در روز‌های پایانی سال گذشته برخی از وزرا به مجلس فراخوانده شدند و کارت زرد دریافت کردند. این رویکرد به نظر میرسد که بیشتر در راستای نمایش فعالیت مجلس در عرصه عمومی و افکار عمومی صورت گیرد.
بازار ارز توافقی شسکت خورد سلاح ورزی در پایان گفت‌و‌گو با تابناک، در مورد سیاست‌های ارزی بانک مرکزی و فرزین گفت: زمانی که سامانه نیما قرار بود ایجاد شود، من در همان روز‌ها به طور مفصل اشاره کردم که این سازوکار نیمایی به دلیل دخالت‌های سیستمی و پشت پرده، قادر به عمل به عنوان یک بازار واقعی نخواهد بود. در سال گذشته نیز بانک مرکزی تصور می‌کرد که با ایجاد بازار توافقی، قیمت ارز در یک محدوده معین تنظیم می‌شود و این افزایش قیمت از نیما به بازار توافقی، به اندازه کافی عرضه ارز را افزایش خواهد داد تا قیمت‌ها در بازار آزاد تعدیل شوند. اما غافل از اینکه با وجود تورم و شرایط اقتصادی موجود، قیمت واقعی ارز به سرعت افزایش یافت و دلار به مرز 90 هزار تومان و بیشتر هم رسید.
بنابراین، همانطور که پیشبینی کرده بودم، این روش به هیچ وجه قادر به کنترل بازار ارز نبود. من صراحتاً گفتم که این بازار توافقی در واقع به نوعی بازار نیمای شماره 2 خواهد بود و طولی نکشید که عملاً بعد از یک ماه از شروع فعالیت این بازار (توافقی)، کارکرد آن به طور کامل از بین رفت و نتایج مورد انتظار حاصل نشد.
سامانه‌های ارزی، درگاه توزیع رانت و امضا‌ی طلایی است رئیس اتاق بازرگانی ایران و ژاپن یادآور شد: صرف نظر از اینکه در شرایط فعلی اقتصاد و تحریم‌ها و شرایط حاکم بر اقتصاد کشور، اساساً تک نرخی کردن نرخ ارز امکان پذیر است یا نه، این سیاست‌های بانک مرکزی نه تنها کمکی به محدود کردن و کاهش تعدد نرخ‌ها در بازار ارز نکردند، بلکه باعث شدند که نرخ‌های جدیدی به بازار اضافه شود. تمام این سامانه‌ها و سیستم‌ها به دلیل سیاستگذاری‌های غلط عملاً نتوانستند کارکرد صحیحی داشته باشند و به درگاه‌هایی برای فساد، توزیع رانت و گسترش امضا‌های طلایی تبدیل شدند. علاوه بر این، فاصله‌ای که در این روند ایجاد شد، هیچگونه انگیز‌ه‌ای برای دارندگان ارز و صادرکنندگان به وجود نیاورد تا بتوانند ارز خود را در این بازار‌ها عرضه کنند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1393255/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گسترش همکاری نظامی روسیه با ساحل آفریقا

رونق بهاری صنایع دستی طبس؛ فروش 5.6 میلیاردی در نوروز 1404

تساوی تیم ملی فوتسال زنان در جدالی سخت مقابل ژاپن

تورنمنت چهار جانبه فوتسال بانوان/ تساوی برای ایران و ژاپن در تایلند

تساوی شاگردان سلیمانی در جدالی سخت برابر ژاپن

شکاف نجومی هزینه‌های ساعتی نیروی کار در اتحادیه اروپا

تقدیر از صدای زبان فارسی در دل اروپا

بدترین خبر سال برای بایرن مونیخ: جمال تمام!

تمدید 75 روزه تیک تاک معامله یا مانور انتخاباتی؟

ثبات قیمت سنگ آهن در هفته پرهیاهوی بازار کامودیتی‌ها

سقوط بیش از 2 درصدی قیمت اتریوم

تیم ملی ساندا زنان ایران عازم چین شد

تیم ملی ساندا ایران عازم چین شد

ثبت رکورد جدید صادرات نفت ایران

درخواست عجیب طالبان از ایران درباره مهاجران افغانی

فلسفه حرمت طلا برای مرد

«ترامپ» و «جنگ تجاری» با جهان؛ اهداف و پیامدها

آمریکا در حال بازسازی یا دست و پا زدن

مقامات ارشد امنیتی تایوان وارد آمریکا شدند

احتمال زیان 17 میلیارد دلاری خودروسازی ژاپن پس از تعرفه‌های آمریکا

سرمقاله جوان/ چرا بازهم تولید؟

سرمقاله ابتکار/ هدف ترامپ از جنگ جهانی تجاری چیست؟

حماس: حدود 19 هزار کودک در غزه به شهادت رسیده‌اند

ویدئوی کشتار یمنی‌ها که ترامپ منتشر کرد

گزارش بانک مرکزی از وام فرزندآوری؛ در 6 بانک 60 درصد از متقاضیان نتوانسته‌اند وام بگیرند!

پورمحمدی: کارهای خوبی برای تغییر ریل‌ها و تقویت حضور بخش خصوصی در حال شکل‌گیری است

50 جایزه 120 دلاری

بنیاد شهید براساس یک نقشه راه مشخص حرکت می کند

کشف پرادوی قاچاق/ پلاک و شماره شاسی غیر‌فابریک بود

انزوای استراتژیک ترامپ و نزدیکی محور شر جدید

ترامپ تعرفه‌های جدید را اعلام کرد؛ بازار رمزارزها در انتظار پیامدهای اقتصادی

معاملات بازار احتیاطی شد/ طلا باز هم ارزان می‌شود؟

هجوم حفاران غیرمجاز به امامزاده ها در تعطیلات نوروز/ گنج یاب ها امامزاده عرب را گودبرداری کردند

غول روس مچ فوق‌ستاره ژاپن را خواباند

میراث ماندگار کاپیتان سوباسا و رفقا؛ راز موفقیت ژاپن در فوتبال که ایران هنوز کشف نکرده

بانک Mitsubishi UFJ با راه‌اندازی Stablecoin ژاپنی، انقلاب مالی را آغاز می‌کند

رقیب کامران قاسم پور جانشین سعدالله یف شد؛ کوربانوف راهی براتیسلاوا شد

عکس/ ژست بانمک الهه حصاری در اروپا با کلاه قلاب بافی

هری کین: بردن لیگ قهرمانان اروپا، بزرگترین رویای من در زندگی است

رئال مادرید و تلاش برای فتح آخرین مرز افتخار

اروپا به دنبال جایگزین اینترنت استارلینک برای اوکراین

به بهانه تولد 49 سالگی فرناندو مورینتس؛ تمام 33 گل ال مورو در لیگ قهرمانان اروپا

دورتموند زخمی قبل از سفر به بارسلونا

دی‌بروینه، گواردیولا: پیش‌بینی یک فروپاشی

توقف سفارش نفت ایران توسط چین

سرمایه گذاری در معادن ایران به خواب رفت

سرمایه‌گذاری برای تولید؛ فرصتی که نباید از دست برود

نیروهای یمنی در حال نزدیک شدن به سرزمین‌های اشغالی هستند

تحریم‌‌های سنگین ترامپ علیه ایران در راه است؟

فشار افکار عمومی، پزشکیان را مجبور به عزل دبیری کرد