ناو هواپیمابر «هری ترومن» زیر تیغ تیز موشکهای یمن
ایالات متحده آمریکا
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - گروه بینالملل دفاعپرس - محمد زرچینی؛ انصارالله یمن بهعنوان یکی از بازیگران مهم در جنگ یمن، تأثیرات قابل توجهی بر معادلات منطقهای و جهانی داشته است؛ یکی از جنبههای مهم فعالیت آنها، حملات به منافع آمریکا و متحدانش در منطقه است که منجر به خسارات مالی و استراتژیک شده است. در این تحلیل، به بررسی میزان خسارات واردشده به آمریکا توسط این جنبش، واکنشهای واشنگتن و میزان موفقیت سنتکام در کنترل مقاومت یمن بپردازیم.
از زمان شروع بمبارانهای هواپیماهای ارتش آمریکا و انگلیس علیه مردم مظلوم یمن؛ کاخ سفید با ادعای نابودی جنبش انصار الله یمن و آزادسازی تنگه بابالمندب از چنگ این جنبش وارد جنگ شدند. دونالد ترامپ، در آغاز بمبارانها که از 15 مارس آغاز شده است؛ مدعی شده بود که انصار الله را در مدت کوتاهی از پای درمیآورد و لذا این بمبارانها از عرشه ناو هواپیمابر «هری ترومن» آغاز شد و هدف آن نابودی کامل جنبش انصارالله در طول مدت کمتر از یک هفته بود؛ این موضوع تاکنون که قریب به یک ماه است از بمبارانها میگذرد، محقق نشده است.
همچنین گزارش منابع رسانهای نشان میدهد که از زمان آغاز جنگ آمریکا و یمن بیش از 1 میلیارد دلار در این جنگ توسط آمریکا هزینه شده، اما دستاوردی که آنها میخواستند، حاصل نشده است؛ لذا این موضوع گمانه زنیها شکست بمبارانهای هوایی را اثبات میکند. پنتاگون تنها در سه هفته، علاوه بر هزینههای عملیاتی و پرسنلی هنگفت از مهمات 200 میلیون دلاری برای استقرار دو ناو هواپیمابر، بمب افکنهای «بی دو» و جتهای جنگنده اضافی و همچنین دفاع هوایی «پاتریوت» و «تاد» در منطقه غرب آسیا استفاده کرده است.
شبکه خبری «سیانان» در این زمینه میگوید: اقدام نظامی آمریکا علیه یمن تاکنون حدود یک میلیارد دلار هزینه داشته، اما «تاثیر محدودی در نابودی قابلیتهای حوثیها» داشته است. این شبکه آمریکایی به نقل از سه فرد مطلع که نامشان را فاش نکرد، گزارش داد، تهاجم نظامی آمریکا طی سه هفته گذشته که از 15 مارس (25 اسفند 1403) آغاز شده، از صدها میلیون دلار مهمات از جمله موشکهای کروز دوربرد JASSM، بمبهای هدایتشونده JSOW و موشکهای «تاماهاوک» استفاده شده است.
گزارش منابع رسانهای نشان میدهد که جنبش انصار الله نهتنها تسلیحات زیرزمینی خود را از دست نداده بلکه آمریکا به صورت سرگردان تنها به دنبال بمباران مناطق غیرنظامی است و اهداف نظامی معمولا مورد اصابت قرار نمیگیرد؛ همین موضوع موجب شده تا موشکهای ضدکشتی و پهپادهای جنبش انصارالله بهصورت مداوم با ناوگروه آمریکایی در دریای سرخ درگیر شوند؛ موضوعی که نشان میدهد عملیات ارتش آمریکا در یمن شکست خورده است.
آمریکا با وجود همه بمبارانها و جنایتها، اما در دفع حملات موشکی ذلیل و ناتوان بوده و این موضوع توسط مسئولان جنبش انصارالله نیز بارها و به دفعات فراوان مطرح شده است.
«عبدالملک بدرالدین الحوثی» دبیرکل جنبش انصارالله در این زمینه میگوید: «آمریکاییها در این تجاوزات، هیچگاه اهداف شوم خود را محقق نخواهند کرد و هیچگاه نمیتوانند عملیات ما در پشتیبانی از غزه را متوقف کنند.»
وی میافزاید: «آنچه مهم است، آنکه ما به مرحله رویارویی مستقیم با دشمن اسرائیلی و آمریکایی رسیدیم و این بخشی از نبرد ما است.»
از طرف دیگر، اقدام اشتباه آمریکا در درگیری با جنبش انصارالله نهتنها موجب توقف حملات این جنبش نشده، بلکه باعث کاهش ذخایر راهبردی تسلیحات مهم آمریکا شده که به صورت بیثمر علیه غیرنظامیان در یمن به کار برده میشود. ضمن اینکه، برخی صاحبنظران معتقدند که استفاده از موشکهای دریا به سطح اگر به صورت افراطی انجام شود این کشور را در درگیری احتمالی نظامی با چین دچار مشکل خواهد کرد.
یگانهای موشکی و پهپادی جنبش انصار الله یمن از طریق مختلف، از جمله حملات موشکی، پهپادی و دریایی، به منافع آمریکا و متحدانش ضربه زدهاند. برخی از مهمترین اقدامات آنها که منجر به خسارات مالی شده است در ادامه بررسی میشود.
حملات به نفتکشها و کشتیهای تجاری در دریای سرخ
جنبش انصار الله بارها کشتیهای تجاری و نفتکشهای مرتبط با آمریکا و متحدانش را در دریای سرخ و خلیج عدن مورد هدف قرار داده است. این حملات باعث افزایش هزینههای بیمه کشتیها، تغییر مسیرهای اجباری و افزایش قیمت حمل و نقل جهانی شده است. برخی گزارشها حاکی از آن است که این اقدامات دهها میلیارد دلار به اقتصاد جهانی و بهویژه منافع آمریکا خسارت وارد کرده است.
هدف قرار دادن پایگاههای نظامی آمریکا و متحدان
این جنبش همچنین به دفعات پایگاههای نظامی آمریکا در عربستان سعودی و امارات را مورد حمله قرار داده است. برای مثال، حمله به پایگاه «الخرج» در عربستان در سال 2019 منجر به خسارات سنگین به تأسیسات نفتی «آرامکو» شد و قیمت نفت را بهطور موقت افزایش داد. این حمله بهتنهایی خسارتی در حدود 100 میلیارد دلار به اقتصاد جهانی وارد کرد.
اختلال در تجارت جهانی و افزایش هزینههای امنیتی
آمریکا مجبور شده است برای مقابله با تهدیدات جنبش انصارالله، نیروهای دریایی و سیستمهای دفاعی بیشتری را به منطقه اعزام کند که همین موضوع سالانه صدها میلیون دلار هزینه اضافی برای ارتش ایالات متحده آمریکا به همراه داشته است. این کشور از طریق اقدامات نظامی، تحریمها و فشار دیپلماتیک سعی در مهار جنبش انصارالله داشته که این اقدامات تاکنون آنچنان موثر نبوده است.
آمریکا بارها مواضع ادعایی جنبش انصارالله را در یمن بمباران کرده و برخی فرماندهان این گروه را هدف قرار داده است. با این حال، این حملات نتوانستهاند توان نظامی این جنبش را بهطور کامل کاهش دهند؛ زیرا این گروه از تاکتیکهای جنگ نامتقارن استفاده میکند. جنگ نامتقارن در حقیقت استفاده از تلفیقی از پهپادها و موشکها برای ضربه زدن به ناوگان چند میلیارد دلاری سنتکام است.
آیا آمریکا در کنترل و مهار جنبش انصار الله موفق بوده است؟
با وجود هزینههای سنگین نظامی و اقتصادی، آمریکا نتوانسته جنبش انصارالله را مهار کند که دلایل آن به شرح زیر است:
- انعطافپذیری بالای جنبش انصار الله در استفاده از جنگ ناهمگون با دشمن آمریکایی صهیونیستی.
- انعطافپذیری در استفاده از توان موشکی و لجستیکی و درایت فرماندهان این جنبش در هدف قرار دادن اهداف حساس که در چند سال اخیر به خوبی شاهد بودهایم.
- عدم تمایل آمریکا به درگیر شدن در یک جنگ تمامعیار در یمن به دلیل هزینههای سنگین مالی و جانی سربازانش؛ چرا که جنبش انصار الله هر چه جنگ پیش می رود تجربه و چگونگی جنگ با آمریکا را بیش از پیش درک می کند و همین موضوع یک چالش جدی برای نیروی دریایی ارتش آمریکا خواهد بود.
سوالی اصلی اینجاست که جنبش انصار الله از چه تسلیحاتی در جنگ با آمریکا و رژیم صهیونیستی کمک میگیرد؟ از جمله مهمترین تسلیحاتی که این جنبش به کار میگیرد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
موشک «فلسطین 2»
جنبش انصارالله در 18 ماه اخیر بیش از 370 موشک و پهپاد را به سمت سرزمینهای اشغالی شلیک کرده که یکی از این موشکها، موشک هایپرسونیک فلسطین 2 بوده است؛ این موشک قابلیتهای ویژهای دارد که یکی از آنها فناوری فنآوری Atmosphere Skipping داشته و قادر است در حین پرواز و بازگشت به جو زمین مسیرهای خود را تغییر داده و با مانورهای متعددی عملیات رهگیریاش را به شدت دشوار کند.

«لنی بن دیوید» کارشناس مرکز پژوهشهای عمومی و دیپلماتیک قدس در این زمینه میگوید: سیستم گنبد آهنین بهطور حتم در تعامل با این موشکهای به روز شده حوثیها دچار مشکل خواهد شد؛ سامانه «آرو» هم که برای رهگیری موشکهای بالستیک ساخته شده، قادر به هم آوردی کامل با این موشک نخواهد بود، به روز رسانیهای انجام گرفته اخیر بر روی موشک بالستیک حوثی باعث شده است که در حین حرکت ناگهان تغییر مسیر بدهد.
موشک «طوفان»
این موشک در سال 2023 برای اولین بار توسط نیروهای مسلح یمن به صورت جدی آزمایش شد. موشک مذکور دارای 2 هزار کیلومتر برد است که میتواند اهداف را در دور دستها هدف قرار دهد. گزارش منابع میدانی نشان میدهد که این موشک چندین بار به سمت سرزمینهای اشغالی خصوصا بندر «ایلات» در جنوب سرزمینهای اشغالی شلیک شده است.

در نتیجه، اگرچه ارتش آمریکا توانسته برخی از حملات جنبش انصارالله را خنثی کند (آن هم به صورت محدود)، اما این گروه همچنان یک تهدید جدی برای منافع واشنگتن در منطقه محسوب میشود.
موشک «فلسطین 1»
این موشک جز موشکهای قدرتمند جنبش انصارالله است که بردی بیش از 1 هزار و 800 کیلومتر دارد. موشک مذکور در ژانویه سال 2024 برای اولین بار به سمت سرزمینهای اشغالی پرتاب شد.
موشک «قدس 1»
همچنین جنبش انصار الله در حمله به اهداف دریایی از ترکیبی از پهپادها و موشکهای کروز ضد کشتی استفاده میکند که یکی از مهمترین آنها «موشک قدس 1» است که بردی معادل 1500 کیلومتر را داراست. همچنین جنبش انصارالله دارای موشکها و پهپادهای دیگری از جمله موشکهای «سعیر»، «قاسم»، «بدر»، «برکان»، «ذوالفقار»، «صماد» و ... است که از آنها نیز در جنگ با پادشاهی عربستان سعودی و نیروهای متخاصم استفاده کرده بود که در این قسمت تنها به مهمترین موارد پرداخته شد.
انتهای پیام/281
مطالب مرتبط الحوثی: رژیمصهیونیستی کودکان فلسطینی را داخل چادرها با بمبهای آمریکایی بمباران میکند الحوثی: تصمیم به منع تردد کشتیهای دشمن در دریا اتخاذ شد سرلشکر سلامی: هرگونه تعرض دشمن با پاسخی ویرانگر مواجه میشود پاسخ یمن به حملات هوایی آمریکا چگونه خواهد بود؟ نگرانی و آمادهباش صهیونیستها همزمان با تهدیدات یمن حملات هوایی آمریکا علیه یمن/ انصارالله: پاسخ دردناکی به آمریکاییها میدهیم/ شمار شهدا به 40 نفر رسید
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1396661/