بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - مسکن؛ اصلی ترین دغدغه حدود 50 درصد از ایرانیهاست که دولت فقط با اجرای قوانین خوبی که مجلس یازدهم (مجلس سابق) در این حوزه به تصویب رساند؛ می تواند تا حد زیادی از این دغدغه ها بکاهد.
- «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و اتفاقات کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
اگر نمیتوانید، بروید آقای عارف!

ایسنا گزارش داد: محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهور به تازگی طی اظهاراتی در جلسه ستاد تنظیم بازار گفته است: "سختی و شرایط کشور با دهه 60 شباهت دارد."[1]
*مشخص نیست تجربه زیسته در سیاست کشور چه زمانی به درد برخی رجال سیاسی خواهد خورد؟
عارف که یک چهره دانشگاهی است و باید به صفت مطالعه شناخته شود چرا نمی داند که قبل از او کسی در دولت روحانی گفته بود شرایط کشور "شرایط ته درّه" است اما دروغ گفت و امروز مشخص شده که آن روزها در شرایط ته درّه نبودیم.
و یا همینطور عارف چرا فراموش کرده مدیری را در دولت احمدی نژاد که گفته بود شرایط کشور "شرایط شعب ابی طالب" است و البته این تحلیل وی از سوی مقام معظم رهبری به صورت تلویحی مورد نکوهش قرار گرفت و شرایط کشور از سوی معظم له به "شرایط بدر و خیبر" تشبیه شد.
از منظر سیاست و عقلانیت های حکمرانی گذشته لکن حرف عارف با واقعیت هم مطابق نیست.
در دهه شصت حتی کشتی های حامل غذای مردم ایران در خلیج فارس هدف موشک قرار می گرفتند، شهرهای کشور زیر آتش بمباران و موشک بودند، بخشی از خاک کشور در اشغال دشمن بود، ایران در انزوای کامل بین المللی قرار داشت، توانمندی تولید بخش زیادی از داروها را نداشتیم، نمی توانستیم آب را از دریا به شهرها بیاوریم، متحدان کلان امروز از قبیل چین و روسیه را نداشتیم و قدرت ایران در نبردهای مستقیم و نیابتی با آمریکا و متحدانش که بعدها در قضایای بوسنی، سوریه، لبنان، ونزوئلا و ... به اثبات رسید هنوز آزموده نشده بود.
آیا شرایط امروز با آن روزها قابل مقایسه است؟
مردم کوچه و بازار ضرب المثل جالبی دارند که می گوید: "نباید با یک غوره دچار سردی شد و با یک مویز گرمی کرد".
به نظر می رسد عارف بعنوان یک مسئولان رده بالای دولتی باید سعه صدر بیشتی در مقابله با مشکلات داشته باشد و اگر هم احساس تنگی و تنهایی دارد؛ توصیه این است که به جای ملکوک کردن دستاوردهای کشور و داستان سرایی در مقابل پیشرفتهای مردم ایران طی 45 سال گذشته؛ از سمت خود کنار برود.
صحبت های نومیدانه عارف در حالی است که رئیس جمهور پزشکیان با لحنی امیدوارانه و چاره جو صحبت می کند.
***
نقش رأی خوب مردم در بهبود اجرائیات کشور
قوانین خوبی که اجرا نشدند!
سعید لطفی، عضو هیات مدیره اتحادیه مشاوران املاک تهران در مصاحبه با ایلنا ضمن ارائه این پیش بینی که در فصل اجاره مسکن 1404 شاهد افزایش نرخ اجاره خواهیم بود، گفته است: متاسفانه دولتها هیچ اقدام حمایتی برای مستاجران انجام ندادهاند. قانون تعیین نرخ اجاره براساس نرخ تورم هم به هیچ وجه در بازار رعایت نمیشود. نمایندگان مجلس قانون وضع میکنند اما پس از وضع قانون، اجرای آن پیگیری نمیشود و کسی پیگیر نحوه اجرای مصوبات نیست.
لطفی افزود: قرار بر این بود که موجرانی که با مستاجران قرارداد دو ساله منعقد میکنند معاف از مالیات شوند اما همین قانون هم به اجرا نرسید و مالکان هم تمایلی به اجرای این قانون ندارند.
وی همچنین با تأکید بر نقش بانک ها در معضل مسکن تصریح می کند: چرا نهادهای نظارتی به تخلف بانکها درباره عدم اختصاص منابع خود به ارایه تسهیلات به بخش مسکن ورود نمیکنند؟ طبق قانون بانکها باید 20 درصد تسهیلات خود را به حوزه مسکن اختصاص دهند اما چرا به این قانون عمل نکردند و چرا کسی اقدامی در برخورد با بانکها انجام نمیدهد.
لطفی تاکید کرد: قانون به صراحت اعلام میکند که خانههای خالی باید وارد بازار مسکن شود یا مشمول مالیات شود اما همین خانههای خالی هم -اکثرا- در اختیار بانکها است و بانکها بنگاهداری میکنند و آن منابعی که باید در قالب وام در اختیار مردم قرار دهند را در ساخت و ساز مسکن سرمایه گذاری میکنند، همه هم این موضوع را میدانند اما رسیدگی نمیکنند.[2]
*"بلا اجرا ماندن قوانین مهم و راهبردی بویژه در حوزه اقتصاد" یکی از اصلیترین معضلاتی است که طی 4 سال گذشته دامن اجرائیات کشور و زندگی مردم را گرفت.
معضلی که رئیس مجلس نیز مدتی است در برخی سخنان گاه و بیگاه خود به آن اشاره کرده و به تلخی از قوانین مهمی گفته است که یا اجرا نشده اند و یا با ضعف اجرا شده اند.[3]
شوربختانه باید اشاره کرد که صحبت های این فعال ستادی بازار مسکن نیز کاملا درست است و البته باید اذعان کرد که همه این تخلفات و کم کاری ها مورد اشاره رئیس و نمایندگان مجلس نیز قرار گرفته است.
مع الوصف از آنجا که دولت ها اصلی ترین و قویترین کارگزاران کشور هستند و مجلس نیز عملا از هیچ اختیار اجرایی برخوردار نیست؛ لذا اگر مجلسی بهترین مصوبات را داشته باشد و یا بصورت دقیقی بتواند تخلفات اجرایی را رصد کند اما از عزم یک دولت برای اجرا خبری نباشد؛ نوعا باید صبر کرد تا مردم در انتخابات بعدی با "رأی خوب" دولت بهتری را برگزینند. زیرا اجرای قانون از خود قانون مهمتر است.
اکنون و با روی کار آمدن دولت تازه و شخص رئیس جمهور پزشکیان؛ طبعا این امیدواری وجود دارد که قوانین خوب و البته مهجور مانده کشور به درستی و با عزم مصمم اجرا شوند. همچنانکه شاهد اجرای قانون مهجور مانده کالابرگ و تأثیرات مثبت آن هستیم.
بخش مسکن؛ اصلی ترین دغدغه حدود 50 درصد از خانوارهای ایرانی است که دولت فقط و فقط با اجرای قوانین خوبی که مجلس یازدهم (مجلس سابق) در این حوزه به تصویب رساند؛ می تواند تا حد زیادی از این دغدغه ها بکاهد.
***
بدبینانه اما عقلانی؛ درباره دور جدید مذاکرات ایران و آمریکا

سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان، بامداد سه شنبه (19 فروردین) درباره مذاکرات شنبه (23 فروردین) در عمان اعلام کرد: ایران و امریکا گفتگوهای غیر مستقیم را روز شنبه در عمان پیگیری می کنند.
به گزارش شفقنا، عراقچی در پیام خود در شبکه ایکس افزود: ایران و ایالات متحده روز شنبه در عمان برای گفتگوهای غیرمستقیم در سطح مقامات بلندپایه دیدار خواهند کرد. این یک فرصت و در عین حال یک آزمون است. توپ هم اینک در زمین آمریکاست.[4]
*درباره دور جدید مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا اول از همه باید به یک رویداد مطلوب اشاره کرد و آن عدم وعده پردازی دولت و ترسیم نکردن لوبیای سحرآمیز از مذاکرات است.
این رفتار درست که عبرت کارهای غلط در دولت آقای روحانی است؛ نویدبخش رویکرد منطقی در دولت نسبت به مذاکرات است که باید آنرا مغتنم دانست.
درباره آمریکا نیز باید دانست که دور جدید مذاکرات؛ خواسته شخص ترامپ است تا به این وسیله بتواند در قبال یک هژمونی رقیب یعنی ایران؛ خود را مطرح و دارای دستاورد معرفی کند. همچنانکه درباره اقتصاد چین، جنگ اوکراین و قضیه غزه چنین قصدی دارد.
طبعا حاکمیت کشورمان با این قضیه مشکلی ندارد اما به این شرط که مذاکرات برای مردم حاوی دستاورد باشد و آمریکا نیز در عمل اثبات کند که به تصمیمات مذاکراتی پایبند است.
البته این قضیه بعید است زیرا هم حاکمیت آمریکا با ایران دچار دشمنی ذاتی است و هم شخص ترامپ نیز نشان نداده که از عقلانیت یا نجابت ویژه ای برخوردار باشد. مع الوصف آداب مذاکره و عقلانیت حکمرانی ایجاب می کند که ایران اسلامی پس از چندین بار درخواست و پیغام ترامپ؛ مذاکره غیر مستقیم با دولت آمریکا را بپذیرد و بر نتیجه مذاکرات نیز متمرکز باشد زیرا مذاکره بدون دستاورد به معنی اعمال اراده آمریکا به ایران است.
آمریکا تاکنون در قبال مذاکرات غیر مستقیم سابق در قضایای افغانستان و برجام؛ نشان داده که به قول و تصمیمات مذاکراتی پایبند نیست لکن مجددا تأکید می شود که آداب مذاکره و حکمرانی عقلانی ایجاب می کند که دور جدیدی از مذاکرات غیر مستقیم را با آمریکا آغاز کنیم و باز هم اگرچه نسبت به مذاکرات خوشبین نیستیم اما رفتارهای آمریکا را مجددا به بوته آزمایش بسپاریم.
***
1_isna.ir/xdT95V
2_https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1618974
3_mshrgh.ir/1703952
4_https://fa.shafaqna.com/?p=2017972