ایرانیان جهان

آخرين مطالب

چرا اسرائیل به دنبال توافق به مدل لیبی برای ایران است؟ ایالات متحده آمریکا

چرا اسرائیل به دنبال توافق به مدل لیبی برای ایران است؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - چرا توافق به مدل لیبی برای صهیونیست ها یک الگوست و آن را برای سایر کشورها نیز تجویز می کنند؟ - اخبار سیاسی -
گروه سیاسی خبرگزاری تسنیم؛ : روز گذشته در نشست دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا و بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی، ترامپ از مذاکرات مستقیم بین ایران و آمریکا در روز شنبه خبر داد؛ در واکنش به این خبر نادرست ترامپ، سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه در پاسخ به خبرنگار تسنیم اعلام کرد مذاکره غیرمستقیم ایران و آمریکا روز شنبه در عمان آغاز خواهد شد و وی و «استیو ویتکاف» فرستاده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه با یکدیگر به‌صورت غیرمستقیم گفت‌وگو خواهند کرد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
علاوه بر دونالد ترامپ، نتانیاهو نیز در این دیدار گفت: «اگر بتوان توافق با ایران را از طریق دیپلماتیک، به روشی که در لیبی انجام شد، انجام داد؛ فکر می‌کنم این کار خوبی خواهد بود.» این اظهارنظر نخست وزیر رژیم صهیونیستی موجب شد تا برخی شتابزده از عقب نشینی اسرائیل نسبت به تمایل آنها به گزینه نظامی خبر دهند و از این اظهارنظراستقبال کنند اما آنچه بیش از مسئله توافق و دیپلماسی در اظهارات وی باید مورد توجه باشد، تأکید بر توافق به مدل لیبی است.
چرا توافق به مدل لیبی برای صهیونیست ها یک الگوست و آن را برای سایر کشورها نیز تجویز می کنند؟ برای پاسخ به این پرسش باید به روند مذاکرات لیبی با غربی ها و سرنوشتی که بعد از آن پیدا کرد نگاه کنیم.
کشور لیبی در دوران حکومت قذافی مانند اسیر کشورهای اسلامی و عربی دهه 60 و 70 میلادی، به مخالفت با سیاست‌های آمریکا و اسرائیل پرداخت و از جنبش‌های آزادی‌بخش در جهان اسلام به ویژه مسئله فلسطین حمایت کرد.
مجموعه اقدامات لیبی موجب شده بود تا آمریکا در سال 1981 گذرنامه‌های لیبیایی‌هایی که عازم ایالات متحده بودند باطل کند و یک سال بعد در (1982) تحریم‌های نفتی آمریکا آغاز شد.
در 9 ژانویه 1986 دولت ریگان نیز این کشور را مورد تحریم کامل قرار داد و هرگونه مبادله با لیبی تحریم و اموال لیبی در آمریکا نیز مصادره شد.
متهم کردن لیبی در ماجرای ساقط شدن هواپیمای خطوط هوایی «پان‌آمریکن» بر فراز «لاکربی» اسکاتلند و همچنین هواپیمای خطوط هوایی "یوتی‌ای" با شماره پرواز 772 به‌مقصد پاریس در سال 1989، بهانه خوبی بود تا سه قطعنامه تحریمی 731، 748 و 883 بر ضد این کشور در شورای امنیت سازمان ملل متحد صادر شود. این قطعنامه‌ها علاوه بر این که از لیبی می‌خواست تا عاملان این دو انفجار را به دادگاه بین‌المللی تحویل دهد، تحریم‌های اقتصادی را نیز علیه لیبی به‌اجرا می‌گذاشت.
تنش‌های صورت‌گرفته میان لیبی و غرب و تحریم‌ها و درگیری‌های نظامی آمریکا علیه این کشور، موجب شد تا قذافی به‌بهانه "اقتصاد مرفه"، پای میز مذاکره بر سر توان هسته‌ای و موشکی خود بنشیند چراکه در دوران وی، لیبی با قدرت مسیر هسته‌ای شدن و بالابردن توان بازدارندگی و موشکی را در پیش گرفته بود.
فشارهای اقتصادی و بین‌المللی علیه لیبی موجب شد تا رفته رفته این کشور مذاکرات پشت‌پرده‌ای را با آمریکا برای رفع تحریم‌ها شروع کند، مذاکراتی که بعد از مدتی علنی شد و پای وزیر خارجه آمریکا را به طرابلس باز کرد و آمریکایی‌ها و غربی‌ها نوید "اقتصاد مرفه" را به قذافی می‌دادند.
در سال 2003، وزیر خارجه لیبی از آمادگی کشورش برای توقف کامل برنامه‌های اتمی خود و همچنین امضای پروتکل‌های مربوطه خبر می‌دهد و از 27 دسامبر سال 2003 جمع کردن برنامه هسته‌ای لیبی با حضور البرادعی و کارشناسان آژانس آغاز شد. سال 2004 حذف و از بین بردن سلاح‌های لیبی هم انجام گرفت و برد موشک‌های این کشور به 200 کیلومتر محدود شد.
از بین رفتن صنعت هسته‌ای لیبی نه‌تنها اقتصاد مرفه برای آنها را به‌ارمغان نیاورد بلکه شخصیت انقلابی قذافی را نیز از بین برد. او در مصاحبه‌ای در ماه‌های پایانی قدرتش به ایران و کره شمالی پیشنهاد کرد که برنامه هسته‌ای خود را کنار نگذارند و از آمریکا به‌خاطر ندادن پاداش مناسب به لیبی به‌خاطر برچیدن فعالیت هسته‌ای انتقاد کرد.
با آغاز انقلاب‌ها در کشورهای عربی، لیبی دستخوش تحولات شد و قذافی که از مدت‌ها قبل روحیه خود را باخته و توان مقابله نداشت، مورد حمله کشورهای غربی به‌سرکردگی آمریکا شد.
در ژانویه سال 2011 آمریکا سفارت خود را در طرابلس بست و خواستار مقابله سخت با دولت لیبی شد. در نهایت با صدور قطعنامه 1973، عملیات "طلوع اودیسه" برای اسقاط معمر قذافی آغاز و نهایتاً در مارس 2011، دولت قذافی ساقط و خودش در شهر مصراته به‌دست مخالفان به‌طرز فجیعی کشته شد.
هم‌اکنون لیبی کشوری چندپاره است که علاوه بر دولت رسمی این کشور که مورد تایید سازمان ملل است، نقاطی از این کشور در اختیار افراد و دستجات مختلف قرار دارد. دولت وفاق ملی هم اکنون نماینده رسمی این کشور در مجامع بین المللی است اما به موازات آن، دولت وحدت ملی به رهبری عبدالله الثنی در طبرق تشکیل شده، بخش هایی از خاک این کشور در اختیار گروه های تندرو و همچنین کنترل برخی مناطق در اختیار قبائل و نیروهای محلی است.
زمانی که رفاه اقتصادی و بهبود شرایط برای لیبی میسر نشد، این کشور با از دست توان نظامی به یک کشور ضربه پذیر تبدیل شد که تنها یک اتفاق می توانست حکومت قذافی را دچار سرنگونی کند. هرچند قذلفی در اواخر عمر دیگر یک تهدید برای اسرائیل به شمار نمی رفت اما سرنگونی حکومت قذافی برای صهیونیست ها مهم نبود بلکه از هم پاشیده شدن یک کشور بزرگ عربی-آفریقایی مسلمان و نزدیک به مرزهای رژیم صهیونیستی در مدیترانه برای آنها مهم تر بود تا روند تجزیه کشورهای منطقه را پیش ببرند.
سرنوشت لیبی برای برخی دیگر از دولت های منطقه هم تکرار شد؛ تلاش موفقیت آمیز تجزیه سودان به سودان جنوبی و شمالی و فروپاشی حکومت عمرالبشیر و جنگ داخلی فعلی، این کشور مهم را دچار آینده ای نامعلوم کرده است.
اسرائیل از حامیان جدی جدایی طلبان سودان بود و یک روز بعد از اعلام استقلال سودان جنوبی در سال 2011 از به رسمیت شناختن و پیوند دیپلماتیک با آنها سخن گفت.
فروپاشی حکومت بشار اسد در سوریه و روی کارآمدن حاکمان جدید این کشور، آن را در مسیر آینده نامعلوم قرار داده است؛ با این تفاوت که اگر حکومت لیبی با مداخله خارجی و ناتو فروپاشید و حکومت عمرالبشیر با کودتای نظامی، اسرائیل اکنون در میدان سوریه مستقیم وارد عمل شده است؛ بمباران تاسیات نظامی این کشور بصورت گسترده و یا تلاش برای تفرقه افکنی و جداکردن دروزی های ساکن جنوب سوریه در استان سویدا تحت عنوان یک حکومت مستقل از برنامه های رژیم صهیونیستی است.
در چنین شرایطی گزینه مطلوب برای اسرائیلی ها قطعا تکرار تجربه لیبی برای از بین بردن توان بازدارندگی ایران و بالابردن شکست پذیری کشور برای تجزیه یکی از بزرگ ترین و قوی ترین کشورهای منطقه است تا راه برای پیشبرد طرح خاورمیانه بزرگ باز شود. 
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1397990/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دلیل محاکمه یک شهروند ایرانی‌تبار در آمریکا

دلار آمریکا در برابر رقبای خود ضعیف شد

گروسی: بدنبال ایفای نقش در مذاکرات ایران و آمریکا هستیم

آمریکا نظرش در مورد حمله به ایران را به اسرائیل گفت

مذاکرات آمریکا با نیرو‌های دولت مستعفی یمن در مورد حمله زمینی به انصارالله

مخالفت با زیاده‌خواهی آمریکا، نه بلوف است نه تاکتیک

تحلیلگر آمریکایی مطرح کرد: مصائب وجودِ یک احمق در قدرت!

راهبرد جامع دولت برای رفع ناترازی‌ها با محوریت کاهش شدت مصرف انرژی

در رأس امور/ گفتگوی صریح با نایب رئیس کمیسیون انرژی؛ از مافیای قاچاق سوخت و بابک زنجانی تا فساد در قراردادها

روایت تسنیم از پشت‌پرده ناهماهنگی در تعیین عوارض واردات خودرو

بزرگ‌ترین سرمایه این سازمان رضایتمندی فعالین اقتصادی و شادی مردم است

اینزاگی: بایرن عالی بود اما می‌خواستیم به هر قیمتی صعود کنیم

همکاری لالیگا با بارسلونا برای استراحت بیشتر قبل از جدال با اینتر

کدام ریمونتادا! شبی که پادشاه تحقیر شد (عکس)

تصمیم درست پزشکی در شب حذف رئال مادرید از لیگ قهرمانان اروپا – آفتاب نو | اخبار ورزشی

معجزه‌ای در کار نبود و ریمونتادا در حد یک رویا باقی ماند؛ بای بایرن!

پکن سفارش‌ های بوئینگ را متوقف کرد

در بحث هسته‌ای همیشه با روسیه و چین مشورت‌های نزدیک داشتیم

طالبان در پاکستان: پناهجویان آگاهانه و داوطلبانه بازگردند

این کشور محل مذاکره بعدی ایران و آمریکا را تعیین می‌کند | توضیحات عراقچی در خصوص دور دوم مذاکرات

نگاهی به تجربه عبرت آموز برجام و هشدارهای رهبر انقلاب

ترایبکا 2025 فهرست فیلم‌هایش را معرفی کرد

توضیحات عراقچی در خصوص دور دوم مذاکرات

بایدن با دانشجویان دانشگاه هاروارد دیدار کرد

بهترین سرمایه گذاری در دوران مذاکرات ایران و آمریکا چیست؟

آمریکایی‌ها در مذاکرات باید صداقت خود را نشان دهند

توضیح عراقچی درباره محل مذاکرات ایران ـ آمریکا و نتایج دیدار با گروسی

سرمقاله جوان/ ضرورت نگاه واقع بینانه به مذاکرات غیرمستقیم

ورود امیر قطر به مسکو

سازمان هواپیمایی: ایرلاین‌ها نیاز قطعاتی خود را اعلام کنند

دلیل لغو افتتاح 100مگاواتی نیروگاه‌های تجدیدپذیر اعلام شد

افزایش 120 درصدی حجم تجارت ایران با اوراسیا

شکستن: سخنرانی پاول، رئیس فدرال رزرو – نکات کلیدی آنچه او مطرح کرد

پس از حداقل 10 سال؛ لیگ قهرمانان اروپا قهرمان جدیدی خواهد داشت

تصمیم درست پزشکی در شب حذف رئال مادرید از لیگ قهرمانان اروپا

اولین نیمه‌ نهایی پس از مسی

موافقت وزارت صمت با اجرای موقت مبادلات ریالی میان ایران و افغانستان

تأکید کابل و اسلام‌آباد بر حل مشکلات از مسیر گفتگو و تعامل​

تعیین محل مذاکرات با عمان است

قیمت جهانی طلا امروز 28 فروردین؛ اونس از 3346 دلار عبور کرد

توافق با آمریکا ممکن است به نتیجه‌ای شبیه لیبی منجر شود

در جریان مذاکرات ایران و آمریکا دلار و طلا بخریم یا بفروشیم؟

گزارش نیویورک‌تایمز از جزئیات برنامه اسرائیل برای ایران/ ترامپ مخالفت کرد

«امید، ابزار فشار»، تحلیل یک تاکتیک مذاکراتی آمریکا

سایه سنگین «ترامپ» بر بازار انرژی/ چین و اروپا لِنگ در هوا ماندند!

مقررات Stablecoin ایالات متحده؛ ایتالیا به عنوان تهدیدی بزرگتر از تعرفه‌ها اشاره می‌کند

سرمقاله شرق/ سرمایه‌گذاری یا سرمایه‌سوزی

باند قاچاق فروش اعضای بدن؛ 5 مرد عراقی و 4 ایرانی/ فروش هر عضو 10 میلیارد تا 70 میلیارد/ ماجرا چطور لو رفت؟

روایتی از کلاس‌های درس «آیت‌الله»

قیمت دینار عراق امروز پنجشنبه 28 فروردین 1404