ایرانیان جهان

آخرين مطالب

عراقچی در روزنامه واشنگتن‌پست چه نوشت؟ / ما مذاکره را کاملا جدی می دانیم/ با مدل برجام رفتار می‌کنیم ایالات متحده آمریکا

عراقچی در روزنامه واشنگتن‌پست چه نوشت؟ / ما مذاکره را کاملا جدی می دانیم/ با مدل برجام رفتار می‌کنیم
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش خبرآنلاین، در این مقاله که روزنامه ایران آن را منتشر کرده، آمده است:
در هفته‌های اخیر، مجموعه‌ای از نامه‌ها و پیام‌ها میان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا رد و بدل شده است. برخلاف برخی تفسیرهای سطحی، این ارتباطات دست‌کم از سوی ما نه نمادین بوده‌اند و نه تشریفاتی. ما آنها را تلاشی واقعی برای شفاف‌سازی مواضع و گشودن پنجره‌ای به‌سوی دیپلماسی تلقی می‌کنیم.
با توجه به اظهارات روز دوشنبه رئیس‌جمهوری دونالد ترامپ، ایران آماده است با جدیت وارد تعامل شود و با هدف دستیابی به یک توافق وارد گفت‌وگو شود. ما روز شنبه در عمان برای مذاکرات غیرمستقیم دیدار خواهیم کرد. این دیدار به همان اندازه که یک فرصت است، یک آزمون نیز هست. مدلی که ما برای این تعامل پیشنهاد می‌دهیم، نوآورانه یا بی‌سابقه نیست. ایالات متحده خود در حال میانجی‌گری مذاکرات غیرمستقیم میان روسیه و اوکراین است، مناقشه‌ای به‌مراتب شدیدتر و پیچیده‌تر که ابعاد راهبردی، سرزمینی، نظامی، امنیتی و اقتصادی را دربر می‌گیرد. من شخصاً نیز تجربه‌ هدایت مذاکرات غیرمستقیم با ایالات متحده را داشته‌ام. این روند که در سال 2021 با میانجی‌گری اتحادیه اروپا انجام شد، هرچند پیچیده‌تر و دشوارتر از مذاکره‌ مستقیم بود، اما هم امکان‌پذیر و هم ثمربخش بود. اگرچه آن زمان به خط پایان نرسیدیم، اما دلیل اصلی آن، نبود اراده‌ واقعی از سوی دولت جوبایدن بود.
پیگیری مذاکرات غیرمستقیم نه یک تاکتیک است و نه بازتاب یک گرایش ایدئولوژیک، بلکه انتخابی راهبردی است که بر پایه‌ تجربه اتخاذ شده است. ما با دیواری بزرگ از بی‌اعتمادی مواجه هستیم و نسبت به صداقت نیت‌ها تردیدهای جدی داریم؛ تردیدهایی که با اصرار ایالات متحده بر از سرگیری سیاست «فشار حداکثری» پیش از هرگونه تعامل دیپلماتیک، تشدید شده‌اند.
برای حرکت به‌سوی آینده، ابتدا باید به درک مشترکی از این واقعیت برسیم که به‌طور اصولی، چیزی به‌نام «گزینه نظامی» وجود ندارد، چه رسد به «راه‌حل نظامی». رئیس‌جمهوری ترامپ نیز با توصیه به آتش‌بس به‌عنوان اولین گام برای پایان دادن به جنگ اوکراین، به‌روشنی به این واقعیت اذعان کرده است.
هزینه کردن منابع مالیات‌دهندگان آمریکایی برای تشدید حضور نظامی ایالات متحده در منطقه‌ ما، حضوری که می‌تواند جان سربازان آمریکایی را هزاران کیلومتر دورتر از خاک‌شان به خطر بیندازد، نه‌ تنها به نتیجه‌ دیپلماتیک منتهی نمی‌شود، بلکه مانعی برای آن است. ملت سرافراز ایران که دولت من در زمینه‌ بازدارندگی واقعی بر قدرت آنان تکیه دارد، هرگز تحمیل و اجبار را نخواهد پذیرفت.
ما نمی‌توانیم تصــور کنیم که رئیس‌جمهوری ترامپ بخواهد به یکی دیگر از رؤسای‌جمهور ایالات متحده بدل شود که درگیر جنگی فاجعه‌بار در خاورمیانه شده است؛ جنگی که به سراسر منطقه گسترش خواهد یافت و هزینه‌ای به‌مراتب فراتر از هفت تریلیون دلار از مالیات مردم آمریکا خواهد داشت، هزینه‌ای که دولت‌های پیشین آمریکا در افغانستان و عراق بر باد دادند.
با نگاهی به آینده، 2 نکته‌ اساسی شایسته تأکید است؛ نخست آن‌که ممکن است رئیس‌جمهوری ترامپ علاقه‌ای به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) نداشته باشد، اما این توافق حاوی یک تعهد کلیدی است که در آن آمده است: «ایران بار دیگر تأکید می کند که هیچ‌گاه و تحت هیچ شرایطی به دنبال جست‌وجو، تولید یا به دست آوردن سلاح هسته‌ای نخواهد بود (بند III از «مقدمه و مفاد کلی» برجام)
10 سال پس از انعقاد برجام و نزدیک به هفت سال پس از آنکه ایالات متحده به‌طور یک‌جانبه از این توافق خارج شد، هیچ‌گونه مدرکی وجود ندارد که نشان دهد ایران این تعهد را نقض کرده است. این موضوع بارها و بارها در ارزیابی‌های نهادهای اطلاعاتی ایالات متحده مورد تأیید قرار گرفته است.
«تولسی گابارد» مدیر اطلاعات ملی آمریکا، اخیراً تصریح کرده است که «ایران در حال ساخت سلاح هسته‌ای نیست و رهبر معظم [آیت‌الله سید علی خامنه‌ای] برنامه تسلیحات هسته‌ای را که در سال 2003 متوقف کرده بود، مجدداً فعال نکرده است.»
ما نسبت به بسیاری از جنبه‌های سیاست جهانی آمریکا و به‌ویژه سیاست‌های غرب در منطقه‌ خود، از جمله استانداردهای دوگانه در حوزه اشاعه تسلیحات، انتقادها و گلایه‌های جدی داریم. به همین ترتیب، ممکن است برخی نگرانی‌ها نیز درباره برنامه هسته‌ای ما وجود داشته باشد. ما زمانی که در سال 2015 به توافق برجام پیوستیم، آمادگی خود را برای پاسخگویی به این نگرانی‌ها اثبات کردیم؛ توافقی که از موضعی برابر و مبتنی بر احترام متقابل شکل گرفت.
اما با وجود آن‌که هنوز به چهارچوب برجام پایبند مانده‌ایم، تجربه‌ ما از عدم تمایل یا ناتوانی ایالات متحده و اتحادیه اروپا در انجام تعهدات‌شان در چهارچوب این توافق هسته‌ای، بسیاری را در ایران به این نتیجه رسانده که حصول هر توافق جدید، مستلزم دریافت تضمین‌هایی برای اجرای متقابل تعهدات است.
دوم، یک سوء برداشت جدی وجود دارد که باید برطرف شود. بسیاری در واشنگتن، ایران را از منظر اقتصادی کشوری بسته تصویر می‌کنند. اما واقعیت آن است که ایران به‌طور کامل برای حضور فعال شرکت‌ها و کسب‌وکارهای بین‌المللی باز است. این محدودیت‌ها نه از جانب ایران، بلکه از سوی دولت‌های ایالات متحده و موانع تحمیل‌شده توسط کنگره بوده‌اند که شرکت‌های آمریکایی را از ورود به بازار ایران، بازاری با فرصت‌هایی در مقیاس تریلیون دلاری، باز داشته‌اند.
در حقیقت، زمانی که آمریکا در چهارچوب برجام مجوز فروش هواپیماهای مسافربری را صادر کرد، ایران بلافاصله برای خرید بیش از 80 فروند هواپیما با شرکت بوئینگ وارد مذاکره و عقد قرارداد شد. گفتن اینکه فرصت‌های تجارت و سرمایه‌گذاری در ایران بی‌نظیر است، حق مطلب را ادا نمی‌کند.
پیشنهاد ما برای آغاز مذاکرات غیرمستقیم همچنان روی میز قرار دارد. ما بر این باوریم که اگر اراده‌ واقعی وجود داشته باشد، همواره راهی برای پیشرفت هست. همان‌طور که تجربه‌های اخیر نشان داده‌اند، دیپلماسی در گذشته نتیجه‌بخش بوده و همچنان می‌تواند مؤثر باشد. ما آماده‌ایم نیت صلح‌آمیز خود را شفاف کنیم و برای رفع هرگونه نگرانی منطقی، اقدامات لازم را انجام دهیم.
در مقابل، ایالات متحده می‌تواند جدیت خود را در مسیر دیپلماسی با پایبندی واقعی به توافقی که امضا می‌کند، نشان دهد. اگر به ما احترام گذاشته شود، ما نیز با احترام پاسخ خواهیم داد. اما افزایش حضور نظامی پیام کاملاً متضادی ارسال می‌کند.
این سخن من را به یاد داشته باشید: ایران دیپلماسی را ترجیح می‌دهد، اما به‌خوبی می‌داند چگونه از خود دفاع کند. ما نه در گذشته در برابر تهدیدها تسلیم شده‌ایم و نه اکنون و نه در آینده تسلیم خواهیم شد. ما خواهان صلح هستیم، اما هرگز تسلیم را نمی‌پذیریم.
اکنون توپ در زمین آمریکاست. اگر آمریکا به‌دنبال راه‌حل دیپلماتیک واقعی است، ما مسیر آن را پیش‌تر نشان داده‌ایم. اما اگر هدفش تحمیل اراده از طریق فشار باشد، باید بداند: ملت ایران در برابر زبان زور و تهدید، متحدانه و قاطع واکنش نشان می‌دهد. اکنون فرصتی وجود دارد تا ایالات متحده سرانجام یک «رئیس جمهور صلح» داشته باشد. اینکه آیا این فرصت را مغتنم می‌شمارد یا نه، انتخاب خود آنهاست.
23302
کد خبر 2047174

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1398154/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اعتراض مسکو به توکیو به دلیل برگزاری رزمایش نظامی در نزدیکی مرزهای روسیه

واکنش بازار خودرو به مذاکرات ایران و آمریکا + جدول قیمت

بررسی مذاکرات ایران و آمریکا توسط شورای روابط خارجی/ دو پرونده منطقه‌ای و موشکی روی میز قرار ندارند

ترامپ از نخست‌وزیر ایتالیا استقبال کرد

ادعای نیویورک تایمز درباره مخالفت ترامپ با اقدام نظامی علیه ایران

چرا «اخبار خاص» مذاکرات توسط این خبرنگار اسرائیلی مخابره می‌شود؟

رئیس‌جمهور لبنان اظهارات خود علیه الحشد الشعبی را پس گرفت

تلاش ترامپ برای عقب‌نشینی از جنگ تعرفه‌ای با چین

الحوثی: صهیونیستها به دنبال تخریب قدس و برپایی معبد خیالی خودشان هستند

سردرگمی اروپا در مواجهه با پادشاه ترامپ

زمان برگزاری حراج جدید شمش طلا

ایران و عراق در مسیر معامله‌ای برد- برد؛ تهران تحریم‌های واشنگتن را دور می‌زند/ پایان بحران برق بغداد در سایه هم‌صدایی ایران و ترکمنستان

حذف یارانه نقدی 18 میلیون نفر قطعی شد

آشنایی با مانفرد هوبرل، قوی‌ترین مرد اروپا در سال‌های 1993 و 1994؛ همشهری آرنولد با بازویی 60 سانتی‌متری

خیز بارسا برای رکوردشکنی | lahzeh tv

تیم منتخب رسمی دور برگشت یک چهارم نهایی لیگ قهرمانان اروپا؛ بدون نماینده‌ای از رئال مادرید و بارسلونا / عکس

روسیه طالبان را از فهرست گروه‌های تروریستی حذف کرد

درباره موضوع هسته‌ای با آمریکا فقط مذاکره می‌کنیم

مهاجرانی: تحریم‌های جدید بی‌اعتمادی ایران نسبت به آمریکا راتشدید می‌کند

فقط درباره موضوع هسته‌ای با آمریکا مذاکره می‌کنیم

رهبر انصارالله یمن: آمریکا نمی‌تواند جلوی حملات ما به کشتی‌های اسرائیل را بگیرد

برنامه های فوق سری ارتش آمریکا برای شکست دشمن

پایان راه ظریف با دولت

نقش مساعد منطقه در مذاکرات

خط و نشان وزرای کابینه نتانیاهو برای رئیس شاباک

ادعای ارتش اسرائیل در مورد ترور یکی از فرماندهان گردان‌های قسام

احتمال امضای توافق معدنی میان آمریکا و اوکراین

استقبال ترامپ از نخست‌وزیر ایتالیا در کاخ سفید

قول وزیر راه به مستاجران؛ دولت خریدار مسکن خواهد شد

تبدیل پسماند به سوخت جامد

12 مورد سرمایه‌گذاری خارجی در اردبیل به ثمر نشسته است

پزشکیان: ایران و عربستان می‌توانند الگویی برای همکاری‌های منطقه‌ای باشند

با کمبود غذا مواجه هستیم

دادگاه عالی روسیه ممنوعیت فعالیت‌های طالبان را تعلیق کرد

خبر خوش روس‌ها برای طالبان

روسیه: سربازان اروپایی در اوکراین با تابوت به وطن باز خواهند گشت

انفجار در یک مرکز آزمایش موشک در آمریکا + فیلم

عکس/ ترامپ به سیم آخر زد/ لایک ها تعرفه های چین را بالا می برد

قیمت طلا 18 عیار | قیمت دلار | قیمت سکه | قیمت بیت کوین امروز پنجشنبه 28 فروردین ماه 1404

دور تازه تحریم‌های ایران قیمت نفت را افزایش داد

هشدار دولت ایران به آمریکا درباره توقف احتمالی مذاکرات

«اورشلیم پست»: شوک‌های سنگینی به نتانیاهو وارد شده است – آفتاب نو | اخبار ورزشی

الحوثی: آمریکا به دنبال مشروعیت بخشی به کوچ اجباری است

وقوع انفجار در یک مرکز آزمایش موشک آمریکا + عکس

سخنگوی دولت: مذاکرات ما با آمریکا فقط به برنامه هسته‌ای مربوط می‌شود و نه چیز دیگری/ رژیم صهیونیستی به دنبال خرابکاری در مذاکرات است و واشنگتن باید به این موضوع توجه کند

تنها محور مذاکره با آمریکا از زبان سخنگوی دولت

رهبر انصارالله: عملیات یمن ناو‌های آمریکا در دریای سرخ را فلج کرد

مهاجرانی:تحریم‌های جدید بی‌اعتمادی ایران نسبت به آمریکا راتشدید می‌کند

وقوع انفجار در یک مرکز آزمایش موشک آمریکا

اصول‏گرایان درباره مذاکره ایران و آمریکا چه می گویند؟