ایرانیان جهان

آخرين مطالب

تقابل رویکرد اروپا و آمریکا در نظم نوین جهانی ایالات متحده آمریکا

تقابل رویکرد اروپا و آمریکا در نظم نوین جهانی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - در حالی که ایالات متحده با تغییرات بنیادین در سیاست خارجی خود، واقعیت‌های نظم چندقطبی جدید را پذیرفته است، اروپا همچنان به استراتژی‌های منسوخ دوران جنگ سرد و یکجانبه‌گرایی آمریکا چسبیده است. این واگرایی فزاینده، قاره سبز را با چالش‌های بی‌سابقه‌ای مواجه ساخته و ضرورت بازتعریف جایگاه آن در عرصه بین‌المللی را بیش از پیش آشکار می‌سازد.
 زمانی اروپا تعیین می‌کرد که برای سایر نقاط جهان چه اتفاقی بیفتد. اما اکنون، پس از گذشت یکصد سال، این سایر نقاط جهان هستند که سرنوشت اروپا را رقم می‌زنند. چه اتفاقی در حال رخ دادن است؟
سی سال جنگ و برادرکشی در اروپا (جنگ‌های جهانی اول و دوم) این قاره را به شدت خسته کرد و جایگاه آن را در عرصه جهانی تنزل داد. نظم دوقطبی جهانی، که در آن اتحاد جماهیر شوروی مارکسیستی و ایالات متحده سرمایه‌داری حاکم بودند، متولد شد. کشور‌های اروپایی از نظر سیاسی، نظامی و اقتصادی در درون حوزه نفوذ سرمایه‌داری یا کمونیستی قرار گرفتند.
با فروپاشی نظام جنایتکار کمونیسم در سال 1991، این وضعیت به پایان رسید. از آن پس، تنها یک ابرقدرت وجود داشت که تعیین می‌کرد در جهان چه اتفاقی می‌افتد: ایالات متحده. نظم تک‌قطبی جهانی متولد شد. نظمی که دستور کار آمریکایی جهانی‌سازی را دنبال می‌کرد: کثرت‌گرایی فرهنگی (اجتماعی)، تجارت آزاد (اقتصادی)، دموکراسی و ملت‌سازی (سیاسی).
اما این نظم تک‌قطبی با تکانه‌های شدیدی به پایان رسید. تروریسم اسلامی (از سال 2001) به طور بنیادین جهان‌بینی اجتماعی-فرهنگی ایالات متحده را رد کرد. بحران مالی سال 2008، بی‌ثباتی سرمایه‌داری افسارگسیخته جهانی را به نمایش گذاشت. ظهور چین ثابت کرد که شکوفایی اقتصادی بدون دموکراسی و اقتصاد بازار آزاد نیز امکان‌پذیر است. اکنون ایالات متحده به خوبی دریافته است که دوران هژمونی تک‌قطبی به پایان رسیده و ما وارد نظم چندقطبی جهانی شده‌ایم که از چندین مرکز قدرت تشکیل شده است.
به همین دلیل است که به نظر می‌رسد ایالات متحده در حال ایجاد یک گسست ریشه‌ای با سیاست خارجی دهه‌های اخیر خود است. نخبگان اروپایی ظاهراً هنوز این موضوع را درک نکرده‌اند، یا نمی‌خواهند آن را درک کنند. آنها به دستور کار قدیمی ایالات متحده می‌چسبند، حتی اگر خود ایالات متحده دیگر به آن اعتقادی ندارد. پیامد‌های این وضعیت چیزی کمتر از فاجعه‌بار نیست.
اروپا در گرداب استراتژی‌های منسوخ
فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، خلأ قدرتی را در اروپای شرقی ایجاد کرد که توسط اتحادیه اروپا و ناتو پر شد. روسیه ابتدا در گرجستان (2008) و سپس در اوکراین (از سال 2014)، نشان داد که ابزار، تمایل و اراده لازم برای دفاع از منافع حیاتی خود را دارد. غرب با تحریم‌های اقتصادی و 350 میلیارد یورو کمک نظامی و مالی به اوکراین پاسخ داد.
این اقدامات هیچ تأثیر اساسی بر واقعیت‌های میدان نبرد نداشته است. اکنون سیاست است که تعیین‌کننده است. به همین دلیل است که ایالات متحده به سمت شرایط مورد نظر روسیه برای مذاکرات صلح ریاض پیش می‌رود: بی‌طرفی اوکراین و عدم عضویت آن در ناتو. اتحادیه اروپا که به مدت سه سال از به کارگیری ابزار‌های دیپلماتیک امتناع کرد، اکنون از عدم حضور خود در میز مذاکره گله‌مند است.
در عین حال، اتحادیه اروپا با لفاظی‌های فراوان، خواستار چیزی کمتر از پیروزی کامل نظامی و تغییر رژیم در روسیه بود - حتی اگر کشور‌های اروپایی برای اعزام ارتش‌های خود آماده نبودند. علاوه بر این، دهه‌ها هزینه‌کرد دفاعی کمتر از حد مطلوب آنها ثابت می‌کند که آنها تهدید روسیه را چندان جدی نمی‌گیرند، علی‌رغم لفاظی‌هایشان مبنی بر ورود قریب‌الوقوع تانک‌های دشمن به بروکسل.
اکنون ایالات متحده می‌خواهد هزینه‌های سیاست خارجی خود در اوکراین را به رهبری اروپا منتقل کند، که ظاهراً با کمال میل آن را می‌پذیرد. در این میان، ایالات متحده همچنین علاقه خود را به منابع معدنی اوکراین به صراحت اعلام می‌کند، در حالی که اتحادیه اروپا با درماندگی نظاره‌گر است؛ و برای تکمیل این روند، ایالات متحده چیزی را که برخی آن را جنگ تجاری می‌نامند و تعرفه‌های 25 درصدی را برای محصولات اتحادیه اروپا اعمال کرده است، در حالی که رهبران دولت‌های اروپایی یکی پس از دیگری برای، به قول معروف، "بوسیدن حلقه" به واشنگتن دی سی سفر می‌کنند. اتحادیه اروپا نیز به نوبه خود، بی‌خبری خود را به طرز باشکوهی به نمایش می‌گذارد. مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده، حتی از پذیرفتن کایا کالاس، کمیسر اروپایی با عنوان پرطمطراق مسئول سیاست خارجی و امنیتی اتحادیه اروپا، خودداری می‌کند.
بن‌بست ایدئولوژیک و ضرورت پوست‌اندازی
برای دهه‌ها، نخبگان اروپایی در یک چارچوب ایدئولوژیک آتلانتیکی انتخاب، آموزش و ترفیع یافته‌اند. این چارچوب مبتنی بر داشتن ارزش‌های اخلاقی مشترک نیست، بلکه بر اساس منافع آمریکا استوار است. این منافع همیشه با منافع کشور‌های اروپایی همخوانی ندارد. به اصطلاح "غرب آزاد" دوران جهان دوقطبی دیگر وجود ندارد. مفاهیم نظری دوران جهان تک‌قطبی، از "پایان تاریخ" فوکویاما گرفته تا "برخورد تمدن‌ها"ی هانتینگتون، کاملاً منسوخ شده‌اند و هیچ نوع راهنمایی برای جهان امروز، چه رسد به جهان فردا، ارائه نمی‌دهند. آمریکایی‌ها واقعیت چندقطبی را پذیرفته‌اند و شروع به گرفتن نتایج منطقی در مورد سیاست خارجی کرده‌اند. زمان آن رسیده است که ما نیز در اروپا همین کار را انجام دهیم.
خواه بخواهیم یا نه، باید به نحوی برای اوکراین صلح پیدا کنیم و نوع جدیدی از معماری دفاعی را برای اروپا شکل دهیم. این بدان معناست که ما در مقطعی از زمان نیاز به عادی‌سازی روابط خود با روسیه، به ویژه در مورد تجارت و انرژی داریم. هر چه بیشتر خود را در استراتژی‌های گذشته محبوس کنیم، هزینه‌های انسانی و مالی برای اوکراین و همچنین خودمان بیشتر خواهد بود.
ثانیاً، سرمایه‌گذاری در ظرفیت‌ها و صنایع دفاعی خودمان ضروری و در اولویت است. این کار نباید بر اساس تفکر آتلانتیکی انجام شود، بلکه بر اساس ایجاد یک مرکز قدرت اروپا محور، که شرط اساسی برای دفاع از منافع ژئواستراتژیک ما است. روشی که تئو فرانکن، وزیر دفاع بلژیک، برای سفارش تعداد بیشتری از جنگنده‌های اف-35 آمریکایی "دم تکان می‌دهد"، نشان‌دهنده ناتوانی بلژیک است.
در نهایت، ما باید بار دیگر شروع به تفکر بر اساس "رئال‌پلیتیک" کنیم، به جای حفظ تفکر آرمان‌گرایانه لیبرال و اتوپیایی که مشخصه اتحادیه اروپا است. در یک جهان چندقطبی، ایالات متحده همیشه یک متحد باقی خواهد ماند. با این حال، اروپا باید بتواند روی پای خود بایستد. برای این منظور، اتحادیه اروپا ابزار مناسبی نیست و ما باید حاکمیت و پویایی ملی خود را برای به وجود آوردن رنسانس تمدن اروپایی خود احیا کنیم. در نتیجه اروپا در مقطع حساسی از تاریخ خود قرار دارد. نظم جهانی در حال تغییر است و اروپا برای حفظ جایگاه خود، نیازمند پوست‌اندازی و انطباق با شرایط جدید است. اتخاذ رویکردی فعال، استراتژیک و مبتنی بر منافع مستقل، برای اروپا ضروری است. این قاره با تکیه بر ظرفیت‌های اقتصادی، فناورانه و دیپلماتیک خود، و با تقویت همگرایی و همکاری در میان کشور‌های عضو، می‌تواند نقش مهمی در شکل‌دهی به نظم چندقطبی جدید ایفا کند و رنسانس تمدن اروپایی را رقم بزند.
منبع: بروکسل سیگنال

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1399523/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آموریم: در اولدترافورد هیچ چیز تمام نمی‌شود!

شب خوب اسپانیایی‌ها: پنج تیم لالیگایی در سی‌ال!

ترامپ: من فکر می‌کنم که با چین معامله بسیار خوبی می‌کنیم +ویدئو

قیمت جهانی طلا امروز 1404/1/29

طرح پیشنهادی ایران به آمریکا در مذاکرات هسته ای چه بوده است؟

عراقچی: رم میزبان مذاکرات نیست

قیمت جهانی نفت امروز 1404/1/29 |برنت 67 دلار و 96 سنت شد

وزیر امور خارجه روز ارتش را تبریک گفت

قیمت طلای جهانی کاهش یافت| اونس طلا 3326 دلار و 85 سنت

بهای نفت جهانی افزایش یافت| نفت برنت 67 دلار و 96 سنت

جنایت هولناک آمریکا در بندر راس عیسی یمن؛ پیکرهای سوخته+ فیلم

جزئیات تازه‌ از دیدار فرستاده ویژه پادشاه عربستان با رهبر معظم انقلاب

تعرفه‌های ترامپ آمریکا را از ویتامین‌ها محروم کند

شهادت 38 غیرنظامی در حمله آمریکا به بندر نفتی یمن

حماس: آماده آغاز فوری مذاکرات جامع هستیم

هک شدن بانک سپه تکذیب شد

فروش محصولات ایران‌خودرو آغاز شد

جدیدترین قیمت دینار عراق امروز جمعه 29 فروردین ماه 1404 / دینار بدجور سقوط کرد!

دولت‌ها به سهم اقتصادی‌ آذربایجان کمتر توجه کرده‌اند

نخستین موتور ایرانی هواپیما ساخته شد

دوران جدید سیاست دفاعی آمریکا؛ هدف واقعی ترامپ چین است!

عراقچی: از سمت آمریکا پیام‌های متناقض و متضاد می‌شنویم – آفتاب نو | اخبار ورزشی

روایت جدید از محل مذاکرات ایران و آمریکا |‌عراقچی : رم میزبان مذاکرات نیست، بلکه ...

حمله وحشیانه آمریکا به یمن ( هشدار؛ حاوی تصاویر دلخراش!)

رم میزبان مذاکرات نیست، بلکه محل مذاکرات است/ دیدار با پوتین عملیاتی بود

آلمان خودروهای زرهی و پهپاد به اوکراین داد

تغییر وضعیت اقتصادی استان با اجرای پروژه های در دست اقدام

هشدار روزنامه ایتالیایی به اینتر؛ بارسلونا اصلا بایرن مونیخ نیست، تیم هانسی فلیک خطرناک است!/ اینتر امیدوار به سکته بارسلونا!

چهار غول اروپا مشتری ستاره مغضوب یونایتد!

ایران؛ مهمان ویژه نمایشگاه کتاب 2026 عراق

پشت صحنه سفر گروسی به تهران قبل از مذاکرات در ایتالیا؛ نشانه‌ای از تغییرات دیپلماتیک یا بازی سیاسی پیچیده؟

ترامپ یا منافع ملی آمریکا؛ کدامیک در سیاست‌گذاری‌ اولویت‌ دارند؟

عراقچی: از سمت آمریکا پیام‌های متناقض و متضاد می‌شنویم

جدیدترین قیمت دلار آمریکا امروز جمعه 29 فروردین ماه 1404 اعلام شد

◄ خبر فوری / ورود دو هواپیمایی جدید به کشور؛ چراغ سبزی به مذاکرات مسقط

ترامپ‌های داخلی در حال دستبرد به سفره مردم

خانواده‌ام اجازه ندادند که به رئال بروم!

معافیت موقت واردات الکترونیک از تعرفه‌های ترامپ

گفتگوهای پاریس درباره اوکراین نشان می‌دهد اروپا در میز مذاکرات است

مشورت آمریکا با اروپا بر سر اوکراین، چرا و چگونه؟

لیگ اروپا؛ صعود دیوانه‌وار منچستریونایتد در شب حذف لاتزیو

یک سازمان یهودی: آمریکا شریک جرم نسل‌کشی مردم غزه است

امضای تفاهم‌نامه میان اوکراین و آمریکا برای همکاری در بخش مواد معدنی

ببینید | لحظه رصد بمب‌افکن B25 آمریکا توسط رادارهای ایران

دلندالتکریک نمونه موفق همکاری دولت و بخش خصوصی

کدام کشورهای اتحادیه اروپا بیشترین درخواست پناهندگی را دریافت می‌کنند؟

مرور تاریخ: رؤیای سه‌گانه برای بارسا

آغاز خروج بخشی از نیروهای آمریکایی از سوریه

برگزاری دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا در رُم

واکنش سازمان ملل به برگزاری دور دوم‌ مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا