گشودن گرهها/ آمریکا خودش را چگونه به ما ثابت کرد؟/ بحران ذخیره در ارتش رژیم صهیونیستی
ایالات متحده آمریکا
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - - روزنامههای امروز در سرمقالههای و یادداشتهای سیاسی خود به بحث مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا، جنگ غزه و شعار سال پرداختهاند.
شرق
سید مصطفی هاشمیطبا در سرمقاله روزنامه شرق با عنوان «گشودن گرهها» به شرایط تحقق شعار سال مبنی بر سرمایهگذاری برای تولید پرداخته و ایجاد کارگروهی برای تحقق شعار سال توسط معاون اول رئیسجمهور را نقد کرده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
هاشمیطبا در بخشی از آن نوشته است درباره موضوع گروه کاری معاونت اول محترم باید گفت که آیا براساس این ایجاد شده که سرمایهگذاری را تحقق بخشند یا آنکه پس از بررسی و مطالعات و مکاشفات اعلام کنند که سرمایهگذاری موکول به رفع دلیل است و البته این امر مســبوق به سابقه است. هرچند رسما اعلام نمیکنند، اما به طریقی به بوته فراموشی میسپارند.
کیهان
سید محمدعماد اعرابی در سرمقاله روزنامه کیهان با عنوان «آمریکا خودش را چگونه به ما ثابت کرد؟» درخصوص مذاکره ایران و آمریکا و اینکه ایالات متحده چه رفتاری در قبال ایران داشته به بیان بدعهدی آمریکا در قبال ایران پرداخته است.
در بخشی از این سرمقاله آمده است: آمریکاییها باید ثابت کنند که به دنبال مذاکره هستند.» این جملهای است که برخی مسئولان در ماههای اخیر بارها تکرار کردهاند. آمریکا، اما همه چیز را به ما ثابت کرده است؛ آمریکا با تحریمهای حداکثری به ما ثابت کرده است که نه برادر بلکه دشمن ایران و ملت ایران است، در برجام ثابت کرد به هیچ تعهدی پایبند نیست و با تهدیدهای گاه و بیگاهش هم ثابت میکند اهل مذاکره برابر و تعامل نیست.
چشم خطاپوش برخی، اما ظاهرا نمیخواهد هیچکدام از این شواهد را ببیند و مانند عاشقی که از خطای معشوق چشم میپوشد؛ ماههاست در کارنامه و سوابق سیاه مقامات واشنگتن به دنبال نقطه روشنی برای اتکا و اعتماد به آنها میگردد! «برجام» از این منظر تجربهای گرانبها بود.
آمریکا خودش را نه فقط به ما بلکه به تمام جهان همهجوره ثابت کرده است. فقط کافی است عینک خوشبینی و خوشخیالی به واشنگتن را از جلوی چشمانمان برداریم تا واقعیت را آنطور که هست ببینیم و با آن کنار بیاییم. در این صورت اقتصاد یک کشور پهناور و با ذخایر عظیم انسانی و طبیعی مثل ایران را به اخم و لبخند چند سیاستمدار پست در کاخ سفید گره نمیزنیم. حالا، اما به هر دلیلی جمهوری اسلامی تصمیم به آزمودن مجدد آمریکا گرفته است؛ آمریکا باز هم باید خودش را به ما ثابت کند و تجربه به ما میگوید نتیجه متفاوتی رقم نخواهد خورد.
هممیهن
روزنامه هممیهن در سرمقاله خود با عنوان «آزمون نهایی» به مذاکره ایران و آمریکا پرداخته و نوشته است: مذاکرات ایران و آمریکا از چند جهت مهم است. این مذاکرات آزمونی نهایی برای وزنکشی گروههای تندرو و بیمنطقی است که یک حکومت و ملت را اسیر رویاهای بیسروته و متوهمانه خود کردهاند و با تکیه به سروصدای فراوان و رسانههای رانتی و رسمی میخواهند این گزاره نادرست را جا بیندازند که ما هسته سخت نظام هستیم و حکومت برای دفاع از خودش باید «با ما» و نه «بر ما» باشد.
جام جم
ناصر ایمانی در بخشی از یاددشت روزنامه جام جم با عنوان «مذاکره با غرب، نگاه به شرق» نوشته است: در مورد نحوه مذاکره باید یک نکته اساسی را متذکر شد و آن اینکه به لحاظ دیپلماتیک غیرمستقیم و مستقیم بودن مذاکره معنای خاصی دارد؛ یعنی اینطور نیست که مثلا مذاکرات غیر مستقیم حتما دو هیات مذاکره کننده در جای جداگانه باشند و ممکن است حتی دو گروه رو در روی هم بنشینند، اما کار تبادل پیام را با واسطه انجام بدهند.
یکی از دستاوردهای مذاکرات غیرمستقیم برای ما این است که چنین مذاکراتی تعهدی بر گردن ما نخواهد گذاشت ولو این که دو طرف رو به رو همدیگر نشسته باشند؛ بنابراین باید مواظب عملیات رسانهای دشمن برای شکستن تصویر اقتدار ایران باشیم یعنی مثلا اگر عکسی درآمد که دو طرف روبه روی یکدیگر نشستهاند. این تبلیغی خواهد شد که مذاکرات مستقیم شده و ایران از موضع خود عقب نشسته است و به خصوص که میبینیم از حالا هم ترامپ و هم رسانههای غربی روی این که ایران مشتاق به مذاکره بوده و مذاکرات مستقیم است، دروغسازی میکنند.
جوان
حسین عبداللهیفر در بخشی از یادداشت سیاسی روزنامه جوان با عنوان «چرا مذاکره و چرا غیرمستقیم؟»، نوشته است: برای طرف غربی مشخص بود که نظام اسلامی تن به چنین مذاکرهای نخواهد داد، بنابراین طرف غربی تلاش کرد هزینههای عدممذاکره را با ترسیم فضای جنگی با ارسال نیرو و تجهیزات نظامی و اتخاذ رویکرد جنگی در یمن و غزه برخلاف وعدههای قبلی افزایش دهد. این اقدامات در راستای تحریک افکار عمومی، دوقطبیسازی جامعه و ایجاد التهاب در بازار ارز و طلا دنبال میشد که از طریق فعالیتهای سنجیده سیاسی، تبلیغاتی و رزمایشهای نظامی با پاسخ لازم مواجه و در واقع بیاثر خنثی میشد.
در این شرایط طرف مقابل با نامهنگاری دست به ابتکار عملی زد تا از منظر خودش توپ را به زمین جمهوری اسلامی بیندازد که با مقابلهبهمثل ایران مواجه شد و پیشنهاد «مذاکره غیرمستقیم» هم طرف مقابل را در موقعیت دشواری قرار داد و هم از زمین بازی دشمن خارج شد.
جمهوری اسلامی ایران با این طرح از یک سو مذاکره تحت فشار را رد کرد و از سوی دیگر نگذاشت امریکا ایران را مخالف مذاکره و جنگطلب معرفی کند تا ناگزیر باشد پیامدهای شرایط تهدید را بپذیرد، البته مذاکره غیرمستقیم فرصتهای دیگری را نیز برای دستگاه دیپلماسی کشور خلق کرد.
نویسنده یادداشت روزنامه جوان در ادامه ضمن برشمردن چهار ویژگی از مذاکرات غیرمستقیم آورده است: مذاکره غیرمستقیم مفهوم توافق را نداشته و تأثیر در افزایش انتظارات افکار عمومی ندارد که طرف مقابل بخواهد از این طریق به سایر اهداف خود در امیدوارسازی جامعه و سپس نومیدسازی آن اقدام کند و دست به فتنه بزند.
فرهیختگان
روزنامه فرهیختگان در مطلبی با عنوان «دشمن پشت دروازهها» به قلم مرتضی درخشان با اشاره به جنگافروزیها هیتلر و جنگ آلمان نازی با فرانسه به جنگ غزه پرداخته است. در بخشی از این مطلب آمده است: مگر همین چند روز پیش نبوده که صهیونیستها زیر سایه «آتشبس» با «حماس» تبادل اسیر میکردند؟ چه تضمینی وجود دارد که توافقهای دیگر هم زیر پا نرود؟ چه ضمانتی وجود دارد که یک کاسب معاملهگر با پیشنهادی بهتر و بالاتر دوباره روی قراردادش پا نگذارد؟ پس اسلو، ژنو 1 و شرمالشیخ و هزار قرار و تعهدی که زیر پا گذاشته شد چه؟ فراموش کردیم؟ به همین زودی مگر نه اینکه تعرفههای آمریکا صدای متحدان اروپاییاش را هم بلند کرده؟ مگر ادعای فلان کشور و فلان سرزمین را به زبان نیاورده؟ آنها که هم پیمان بودند، روی چه میزی حساب میکنیم که این قدر آرام نشستهایم و به روی خودمان هم نمیآوریم؟ خودمان میدانیم که آنها در راهی ایستادهاند که مقصدش تهران است و ما مردم عادی که به موشک به تانک و نه حتی لباس نظامی نداریم یک قلب گرم میتوانند ما را به صحنه جنگ برگرداند. آن هم در روزهایی که دنیا سردترین روزهای قرن جدید را سپری میکند.
بیایید با هم مرور کنیم که در دنیا چه خبر است؛ هر روز موشکهای بیشتری به زمین غزه میخورند و آدمهای بیشتری به آسمان پرت میشوند. در مقابل تعداد بیانیهها، محکومیتها توییتها و حتی راهپیماییها روز به روز کمتر میشود و قلبهای مردم دنیا در حالی که آتش در حال شعله ورتر شدن است هر روز سردتر میشود. بیایید با هم یک تمرین کنیم.
وطن امروز
علی بابایی در یادداشت روزنامه وطن امروز با عنوان «بحران ذخیره در ارتش رژیم صهیونیستی» نوشته است: دقیقا در شرایطی که رژیم اسرائیل روزانه در حال هجوم وحشیانهتر به غزه است، اوضاع در پشت جبهه و در ارتش ذخیره اسرائیل، آنچنان که به نظر میرسد مطلوب نیست. رسانههای اسرائیلی و بینالمللی در هفتههای اخیر بارها و بارها بر گزاره عدم تابآوری ارتش ذخیره برای ادامه جنگ تاکید کردهاند. خبرگزاری انگلیسیزبان نیوعرب، در متنی که هفته گذشته منتشر کرد به موضوع «امتناع خاکستری» در ارتش اسرائیل پرداخت. امتناع خاکستری در ارتش اسرائیل، به معنای «مواردی است که سربازان به بهانههای سلامت یا خانوادگی از خدمت خودداری میکنند، اما انگیزه اصلی آنها سیاسی یا اخلاقی است». به نوشته نیوعرب، «گزارشها حاکی از کاهش 50 درصدی حضور این سربازان است که به تخریب آتشبس با غزه و ناکامی در آزادسازی اسرا نسبت داده میشود». این بحران در ارتش ذخیره اسرائیل چنان بالا گرفته که «واحدها با کمبود نیرو مواجه شدهاند و برخی سربازان حتی با خرید بلیت ارزان هواپیما از خدمت فرار میکنند. ارتش نگران است که جریمه یا زندانی کردن این سربازان که 18 ماه در جنگ غزه حضور داشتهاند، عملی نباشد».
اطلاعات
محمدعلی فیاضبخش در مطلبی با عنوان «خدا را خوش نمیآید!» در روزنامه اطلاعات به جوّزدگی و عدم تحلیل عوامل در یک ماجرای به ظاهر غیرمتعارف موجب میشود که چند چیز مورد غفلت و بلکه هجمه قضاوت قرار گیرد؛ مانند سفر به قطب جنوب و پیامدهای آن پرداخته و در بخشی از آن نوشته است: اگر فرد مزبور از سر شایستگی و صلاحیتسنجیِ قبلی بر یک مصدر مسئولیتی نشسته، دیگر چه ارتباطی به احدی دارد که در تعطیلاتش به قطب سفر کرده یا خط استوا؟ یا قلهی قاف یا جابلسا؟ - البته در صورتی که از کیسه خلیفه خرج اهل بیت نکردهباشد-…و اگر از ابتدا بر اساس رفاقت و رانت بر آن مسند تکیه زده؛ خواه تمام تعطیلات در مسجد جامع شهر معتکف بوده یا خیمه و اتراق در پارک محله زده باشد از ناداری؛ از اول بیجا منصوب شده و نابجا خود بر آن کرسی نشسته.
آرمان امروز
سید محمود صدری در سرمقاله روزنامه آرمان امروز با عنوان «دیالکتیک دیدار مقامات ایران و آمریکا» نوشته است: در مورد ملاقات مقامات ایران و آمریکا در عمان نکاتی چند قابل تامل است. نخست مسیری که ایران در این مدت پیمود تا به دیدار روز شنبه انجامیده نشان از عقلانیت و قبول واقعیت هاست.
اجتناب از جنگ و تحقق یک توافق که منافع ایران هم در آن حفظ گردد، بهترین راه انتخابی منطبق بر منافع کشور و ملت است.
همه دلسوزان و وطن دوستان کشور منتظر چنین روز و تصمیمی بودند و از این پیشامد خوشحال و آرزوی حل مسائل را دارند.
بر خلاف نظر تندروها که معتقدند تنها با شناسایی اسرائیل امکان توافق با آمریکا وجود دارد مواضع روسای جمهور این کشور چه دمکرات و چه جمهوریخواه نشان داده که منافع آمریکا فراتر از روابط ایران و اسرائیل است.
برخورد آقای ترامپ با نتانیاهو کاملا این واقعیت را نشان میدهد. در واقع آنچه که موجب درگیری ایران و آمریکا شده است عدم شناسایی منافع میباشد.
آمریکا میبایست از هزینهها بکاهد و در جهت مثبت و منافع دو کشور حرکت نماید.
همشهری
عباس مقتدایی نایبرئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در یادداشتی در روزنامه همشهری با عنوان «میز مذاکره آزمون صداقت آمریکا» نوشته است: ایران، صحنه دیپلماسی را فرصتی برای گشودن گرهها و تقویت بنیانهای داخلی خویش میداند و اکنون نیز این فرصت پیش روی آمریکاست تا با ترک بدعهدیهای پیشین و جبران خسارات واردشده، مسیر تازهای در پیش گیرد؛ راهی که اگر با صداقت و احترام همراه باشد، شاید بتواند فصلی نو در روابط بگشاید، اما این تصمیم، بیتردید تنها از رهگذر اراده ملت ایران و در سایه حکمت رهبرانش رقم خواهد خورد.
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1399586/