ایرانیان جهان

آخرين مطالب

شانس ایران و آمریکا برای رسیدن به توافق چقدر است؟ ایالات متحده آمریکا

شانس ایران و آمریکا برای رسیدن به توافق چقدر است؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از عصر ایران، دونالد ترامپ در تحولی قابل توجه و غیرمنتظره، روز سه شنبه از "مذاکرات" با ایران خبر داد که قرار است روز شنبه آینده انجام شود. 
وبگاه "آمریکن کنسرواتیو" در مطلبی به قلم "الدار ممداف" تحلیگر سیاست خارجی مقیم بروکسل، شانس دستیابی به یک توافق در برنامه هسته ای ایران را مورد ارزیابی قرار داده و نوشت:
ترامپ خبر غیرمنتظره مذاکره روز شنبه با ایران را در حالی که در کنار بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در اتاق بیضی کاخ سفید شکل نشسته بود، اعلام کرد.
نتانیاهو مدت‌هاست که برای جنگ ایالات متحده با ایران - دشمن اصلی اسرائیل در منطقه – تلاش می کند و برخی ناظران هنگام صحبت ترامپ، ظاهری شوکه شده را در چهره نخست وزیر اسرائیل مشاهده کردند. از برخی جهات، این خبر ترامپ نباید برای نتانیاهو یا برای هر کس دیگری غافلگیرکننده باشد. ترامپ ماه‌هاست که تمایل شدیدی به تعامل دیپلماتیک با ایران درباره برنامه هسته‌ای این کشور دارد. او در ماه مارس نامه‌ای به آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر ایران ارسال کرد و در آن بار دیگر علاقه‌مندی خود را برای دستیابی به توافق هسته‌ای اعلام کرد.
اما اقدامات دیپلماتیک ترامپ با لفاظی های تند از جمله تهدید به جنگ همراه بوده است. هدف محتمل فشار بر تهران برای دستیابی به توافق است، اما برخی تحلیلگران نگران هستند که اظهارات خصمانه غیرضروری ترامپ با از بین بردن شانس های یک توافق، می تواند منجر به یک درگیری ویرانگر شود.
2132487_406
بنابراین، اخبار دیپلماسی با وجود اینکه باعث ایجاد ابهام عجیبی شده است، آرامش زیادی به همراه دارد. عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران تایید کرد که مذاکرات در سطح عالی با آمریکا در عمان انجام خواهد شد، اما برخلاف اظهارات ترامپ، گفت که این مذاکرات "غیر مستقیم" خواهد بود. 
این که آیا نمایندگان آمریکا و ایران رو در رو ملاقات می کنند یا از طریق میانجی ها با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند، چندان اهمیتی ندارد، آنچه واقعا مهم است آغاز گفت وگو بین دولت ترامپ و تهران است. 
با توجه به نوسانات خطرناک وضعیت موجود، که اسرائیل از آن برای تحت فشار قرار دادن ایالات متحده برای حمله به سایت‌های هسته‌ای ایران استفاده می‌کند، اعلام مذاکرات ترامپ به خودی خود یک اقدام مهم کاهش تنش است، به ویژه به این دلیل که به نظر می‌رسید تا حدی به عنوان یک نمایش قدرت در مقابل نتانیاهو باشد.
با این حال، ماهیت مذاکرات، مجموعه سوالات پیچیده تری را مطرح می کند. "پارامترهای" اصلی چنین مذاکره ای چه خواهد بود؟ آیا همانطور که ترامپ و فرستاده ویژه "استیو ویتکاف" گفته اند، ایالات متحده قصد دارد برنامه هسته ای ایران را در جعبه ای با یک رژیم راستی آزمایی قرار دهد که تضمین می کند تهران به سلاح دست نمی یابد؟ اگر چنین است، مذاکرات شانس موفقیت را دارد. 
یا اینکه کاخ سفید به دنبال "برچیدن کامل" برنامه انرژی هسته‌ای غیرنظامی ایران است؟ این همان چیزی است که "مایکل والتز" مشاور امنیت ملی اخیرا گفته است و نتانیاهو با صحبت های خود در مورد "الگوی لیبی" برای ایران خواستار آن است. اگر چنین است، همانطور که "تریتا پارسی" معاون اجرایی موسسه "کوئینسی"هشدار می دهد، روند دیپلماسی در همان آغاز خواهد مُرد، زیرا تهران قرار نیست از کل برنامه هسته ای خود دست بکشد.
حتی با فرض سناریوی اول، مذاکره برای یک معامله یک کار فوق العاده سخت و پیچیده خواهد بود. تنها چارچوب واقع بینانه موجود برای تحقق چنین خواسته ای، به شدت شبیه توافق هسته ای ایران در دوره اوباما (برجام) است که ترامپ در سال 2018 از آن خارج شد. 
زمانی که این توافق اجرا شد، ایران تنها دارای ذخایر اورانیوم غنی شده تا 3.67 درصد بود. اکنون این کشور دارای ذخایر اورانیوم غنی شده تا 60 درصد است که تنها یک جهش کوتاه با درجه تسلیحاتی(90 درصد) فاصله دارد.
در این میان، ایران سانتریفیوژهای پیشرفته تری نصب کرده و سطح همکاری خود را با آژانس بین المللی انرژی اتمی - ناظر هسته ای سازمان ملل که وظیفه راستی آزمایی را بر عهده دارد - کاهش داده است.
هرگونه توافقی با ایران شامل محدودیت‌هایی بر برنامه هسته‌ای ایران در ازای لغو تحریم‌ها می‌شود، اما تهران نسبت به سال‌های اوباما اعتماد کمتری به آمریکا دارد و کمتر تمایلی به عقب‌نشینی از پیشرفت‌های هسته‌ای خود دارد، که آن را اهرم مهمی برای حفظ توان بازدارندگی خود در میان تهدیدات آمریکا و اسرائیل می‌داند. تهران با کاهش غنی‌سازی موافقت نخواهد کرد، مگر اینکه تضمین‌های قطعی هم در مورد لغو تحریم‌ها و هم پایبندی دائم واشنگتن به توافق جدید بگیرد.
در بهترین حالت، اگر توافقی حاصل شود، سنای ایالات متحده آن را تصویب می‌کند و مانع از پاره شدن آن توسط رئیس‌جمهوری آینده آمریکا تنها با یک حرکت خودکار (امضاء) می‌شود. با این فرض که دموکرات‌ها در آینده نخواهند توافق حاصل شده در دوره جمهوریخواهان را به هم بزنند، تصویب توافق از سوی مجلس سنا تحت کنترل جمهوری‌خواهان، آن را بسیار معتبرتر می‌کند.
اما با توجه به پیچیدگی های دیپلماتیک و فنی موضوعات مورد بحث، دستیابی به یک توافق جامع ممکن است حتی در بهترین سناریو سال ها طول بکشد. این خطر وجود دارد که ترامپ، که معمولا انتظار معاملات سریع را دارد، به طور فزاینده ای از فقدان یک پیشرفت دیپلماتیک ناامید شود و به تهدیدها و تشدید فشارها برگردد یا به سادگی علاقه خود را از دست بدهد. در هر صورت، نومحافظه کاران در دولت او، مانند والتز، ممکن است رهبری سیاست ایران را بر عهده بگیرند.
در حال حاضر، ویتکاف یکی از مقامات کاخ سفید است که آماده رهبری مذاکرات با ایران است. ویتکاف که معامله گری غیرایدئولوژیک و دوست دیرینه ترامپ است، مذاکره کننده انعطاف پذیری است که ترامپ می تواند به او اعتماد کند. این واقعیت که ترامپ به جای شاهین هایی مانند والتز یا مارکو روبیو - وزیر امور خارجه - او را برای مذاکره با ایران انتخاب کرد، نشان می دهد که او واقعا خواهان توافق است.
2132488_829
با این حال، ویتکاف در مسیر دیپلماسی بحران های اسرائیل-فلسطین و روسیه-اوکراین نیز درگیر است و حتی اخیرا با ولادیمیر پوتین، رئیس فدراسیون روسیه ملاقات کرده است.
ویتکاف هر چقدر هم که با استعداد باشد، جنگ اوکراین و غزه و بن بست هسته ای با ایران همگی پرونده های پیچیده ای جهنمی هستند. مذاکره موثر مستلزم تجربه دیپلماتیک گسترده و دانش تخصصی است که ویتکاف فاقد هر دوی آنهاست. مانند روسیه، او با یک تیم دیپلماتیک کارکشته در تهران به رهبری "مجید تخت روانچی"، یکی از تواناترین دیپلمات های ایران، روبرو خواهد شد. تخت روانچی به عنوان سفیر ایران در سازمان ملل در نیویورک فعالیت می کرد و همزمان در مذاکرات بر سر توافق هسته ای ایران (برجام) شرکت داشت و اشراف کاملی بر پرونده هسته ای ایران دارد.
2132489_321
پس از آن، پتانسیل تخریبی اسرائیل وجود دارد. "الگوی لیبی" نتانیاهو آشکارا یک قرص سمی است که برای نابودی مذاکرات طراحی شده است. نخست‌وزیر اسرائیل در واقع نمی‌خواهد واشنگتن و تهران به توافق برسند. 
جنگ مشترک ایالات متحده و اسرائیل با ایران با محاسبات سیاسی نتانیاهو همسو می شود، زیرا دشمن را از بین می برد و به بی بی اجازه می دهد در راس ائتلاف افراطی خود به قدرت بچسبد. 
خوشبختانه، تصمیم ترامپ برای اعلام روند دیپلماسی با ایران در حضور نتانیاهو نشان می‌دهد که او با هر خواسته اسرائیل همراهی نخواهد کرد. واشنگتن باید به اورشلیم هشدار دهد که نه تنها در جنگ با ایران به تنهایی خواهد بود، بلکه هرگونه تلاشی برای کشاندن ایالات متحده به آن جنگ پیامدهای منفی و شاید غیرقابل برگشتی برای روابط ایالات متحده و اسرائیل خواهد داشت. با کنار گذاشتن نتانیاهو، ترامپ می‌تواند بر روی مذاکره با ایران تمرکز کند که به تنهایی یک چالش بزرگ است.
یکی از راه‌هایی که می‌توان انتظار ترامپ از یک توافق سریع را با نیاز احتمالی به مذاکرات طولانی مدت پیوند داد، ابتدا توافق بر سر یک "توافق موقت" است. چنین توافقی مسائل فنی پیچیده مربوط به برنامه هسته‌ای ایران را حل نمی‌کند، اما کاهش محدود تحریم‌ها را با توقف غنی‌سازی فزاینده ایران مبادله می‌کند و در نتیجه حسن‌نیت متقابل را تقویت می‌کند و برای ادامه مذاکرات زمان می خرد. 
برخی از ناظران ایران از زمان پیروزی ترامپ در انتخابات سال گذشته این مسیر را هم برای واشنگتن و هم برای تهران پیشنهاد کرده‌اند. به نظر می رسد این هفته زمان آن فرا رسیده است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1400108/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ژاپن از امروز ستاره‌باران می‌شود

نرخ تورم ژاپن به 3.6 درصد رسید

آموریم پس از برد دراماتیک من‌یونایتد؛ از حالا فقط لیگ اروپا!

ضرورت همکاری ایران و افغانستان در صادرات ریالی

پاکستان: تهدید تروریسم از افغانستان به اروپا سرایت می‌کند

طالبان: اقدام روسیه گام مهمی در دیپلماسی است

مرزهای مشترک ایران و افغانستان دیوارگذاری خواهد شد

مرتضایی:ملی‌پوشان افغانستان ازفرانسه و اسپانیا پیشنهاد دارند

دیدار مقامات اسرائیل با ویتکاف در پاریس

بدون آمریکا، مکزیک و کانادا وجود نخواهند داشت

اسرائیلی‌ها در پاریس با ویتکاف دیدار می‌کنند

میزبان مذاکرات ایران و آمریکا کدام کشور است؟ +ویدیو

خروج نیروهای آمریکایی از سوریه آغاز شد

قیمت جهانی نفت امروز 1404/1/29

وزیر امورخارجه ایران: ما در این مذاکرات کاملا جدی هستیم؛ از سمت آمریکا پیام‌های متنقاضی می‌شنویم

فراخون جدید فورد برای 148 هزار خودرو

آغاز خروج بخشی از نیرو‌های آمریکایی از سوریه

دیدار ملونی و ترامپ در کاخ سفید با محوریت مناقشات تجاری

امضای یادداشت تفاهم توافق منابع بین اوکراین و آمریکا

موضوع مذاکرات تلفنی وزرای خارجه روسیه و آمریکا

پکن: به هیچ طرف جنگ اوکراین تسلیحات ندادیم

فعال شدن آژیر هشدار در مناطق وسیعی از تل‌آویو

نامه‌های اعتراضی نظامیان صهیونیست به تیپ گولانی رسید

معاون وزیر صمت: نظام مالیاتی مشوق تولید نیست

تامین 65 درصد هزینه‌های جاری دولت از محل مالیات

جدیدترین قیمت دینار عراق، قیمت دلار، قیمت یورو امروز جمعه 29 فروردین ماه 1404

پیگیری استراتژیک‌‌ توسعه و جهش اقتصادی رزن

روسیه: حذف طالبان گامی به سوی عادی‌سازی روابط دوجانبه است

مذاکرات ایران و آمریکا؛ بازی برد ـ برد

استاندار: سرمایه‌گذاری در پروژه‌های نیمه‌تمام عمرانی و اقتصادی ضروری است

پیش‌بینی ضرر تریلیون دلاری تعرفه‌های ترامپ به اقتصاد اتحادیه اروپا

لیست تیم ملی ژاپن برای لیگ ملت‌های والیبال اعلام شد؛ خبری از خداحافظی نیشیدا نیست

عراقچی:شنبه با توجه به نحوه حضور آمریکاجمع‌بندی خواهیم کرد

ترامپ از تعویق توافق آمریکا _چین خبر داد

لغو تابعیت خودکار آمریکا از راه تولد

خروج 600 نظامی آمریکایی از سوریه پس از تعطیلی سه پایگاه

نمایش شکارچی ناوگان آمریکا در مراسم روز ارتش + فیلم

روش ترامپ برای پایان دادن به جنگ اوکراین

ترامپ: بدون آمریکا، مکزیک و کانادا کشوری نخواهند داشت

رکورد ترانزیت جاده‌ای ایران شکست

این بازنشستگان شامل افزایش 70 درصدی متناسب‌سازی شدند

رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران: نفت 200 میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد

رشد درآمدی نتفلیکس

پشتوانه اقتصادی ایران؛ رشد مناطق آزاد با اقتصاد دریامحور

آنژه: منتقدان فعلا باید من را تحمل کنند

آمادگی پکن برای همکاری عمیق با روسیه در بخش انرژی

قیمت جهانی طلا امروز 1404/01/29

قیمت نفت صعودی شد

سعید حجاریان: در مذاکره با آمریکا باید فعالانه برخورد کرد/ در پس ذهن «جنگ‌طلب‌هایِ وطنی» ایده‌هایی خطرناک وجود دارد/ برخی صداهای گوشخراش و اعمال تخریبی بر سر وزارت خارجه آوار می‌شود/ بازی حاکمیت با فضای مجازی دو سر باخت شد

اهداف سفر «برادرِ بن سلمان» به ایران در آستانه دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا