ایرانیان جهان

آخرين مطالب

امپراتوری دلار در حال افول؟ خواندنی ها

امپراتوری دلار در حال افول؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اقتصاد نیوز /متن پیش رو در اقتصاد نیوز منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
نگرانی‌ها درباره آینده دلار به‌عنوان دارایی امن در پی اعمال شدیدترین تعرفه‌های تجاری از سوی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، افزایش یافته است. در حالی که دلار در واکنش اولیه افت کرد، در شرایط پرریسک بازار، سرمایه‌گذاران دوباره به آن پناه آوردند. با این حال، کاهش سهم دلار در ذخایر جهانی، رشد ارزهای رقیب مانند یوآن، و افزایش نقش سرمایه‌گذاران خصوصی خارجی در بازار آمریکا، همگی نشانه‌هایی از افول تدریجی جایگاه جهانی اسکناس سبز هستند؛ روندی که ممکن است در صورت ادامه سیاست‌های انزواگرایانه آمریکا شتاب گیرد.
همان‌طور که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا شدیدترین تعرفه‌های بیش از یک قرن اخیر را وضع کرده است، بحث داغی پیرامون مهم‌ترین ارز جهان شکل گرفته است؛ آیا دلار آمریکا همچنان دارایی امن است و یا در حال تبدیل‌شدن به یکی از ارزهای شکننده بازارهای نوظهور است؛ ارزهای که در برابر تغییرات سریع احساسات بازار و جریان‌های پرنوسان سرمایه‌گذاری آسیب‌پذیر به‌حساب می‌آیند؟
به نوشته «شولی رن» در بلومبرگ، در این رابطه حکم قطعی وجود ندارد؛ هفته گذشته و پس از آن‌که کاخ سفید اعلام کرد تعرفه‌های تنبیهی بر بزرگ‌ترین شرکای تجاری این کشور وضع می‌کند، دلار آمریکا دچار افت شد. اما هم‌زمان با وخیم‌ترشدن وضعیت بازارهای سهام و بیشتر شدن استرس مالی، سرمایه‌گذاران ریسک‌گریز، بار دیگر به سمت دلار متمایل شده‌اند.
با این‌حال، همچنان این نگرانی وجود دارد که اگر ترامپ مصمم است با استفاده از دیوار بلند تعرفه‌ها، آمریکا را به اقتصادی خودکفا تبدیل کند، آیا کشورهای دیگر همچنان نیاز خواهند داشت که مانند گذشته دلار را مدنظر قرار دهند؟
اسکناس سبز در مسیر نزولی
پول ملی آمریکا در حال از دست‌دادن بخشی از سلطه خود در تجارت بین‌المللی و امور مالی است. سهم ذخایر جهانی دلار در سال گذشته میلادی به 58 درصد افت کرد، در حالی‌که طبق اعلام صندوق بین‌المللی پول، این سهم در 2 دهه اخیر در سطح بیش از 70 درصد قرار داشت. کاهش نقش دلار آمریکا با افزایش سهم ارزهای غیرسنتی از قبیل دلار استرالیا و یوآن چین همراه شده است.
بنابراین، دنیایی را تصور کنید که در آن تجارت آزاد همچنان وجود دارد، فقط با این تغییر که آمریکایی‌ها در آن حضور ندارند. در این دنیا، سیستم‌های بازارسازی و مدیریت نقدینگی خودکار به این معناست که شرکای تجاری جدید می‌توانند به‌جای آن‌که از واسطه‌ای به نام دلار آمریکا استفاده کنند، صرفا از طریق ارزهای خود مبادله می‌کنند.
همچنین نگرانی‌هایی دیگری وجود دارد، مبنی بر این‌که سرمایه‌گذاران خصوصی خارجی به‌جای بانک‌های مرکزی، اقدام به خریداری دارایی‌های آمریکایی می‌کنند. در گذشته یک ابَرچرخه دلار از این روند حمایت کرده است و چنین تغییری خطرناک محسوب می‌شود؛ چراکه امکان فرار سرمایه‌ افزایش می‌یابد.
تا سال گذشته میلادی، سرمایه‌گذاران خارجی حدود 18 تریلیون دلار دارایی به‌شکل سهام‌های آمریکا را در اختیار داشتند که حدود 60 درصد از تولید ناخالص داخلی ایالات متحده است. این آمار در کمتر از یک دهه پیش، حدودا 40 درصد بود. بنابراین اگر سرمایه‌گذاران سهم خود را تنها تا پنج درصد کاهش دهند، این افت می‌تواند کسری بودجه کنونی آمریکا را که ترامپ به‌شدت خواهان از میان بردن آن است، به 2 برابر افزایش دهد.
خروج آمریکا از اقتصاد جهان
در گذشته، شرکای تجاری خارجی به‌دلیل کسری‌های مداوم ایالات‌متحده، دلار کسب می‌کردند و آن را ذخیره می‌کردند. مدیران دارایی بین‌المللی که مجذوب رشد اقتصادی قوی و بازده قابل‌توجه شاخص اس‌اندپی 500 بودند، خرید بیشتری انجام می‌دادند. اکنون این موارد دیگر از گزینه‌های روی میز نیستند.
ترامپ در حال خروج آمریکا از اقتصاد جهانی است و یک دیدگاه قدیمی از جهان دارد. او از کشورهای خارجی که با فروش کالاهای ارزان‌قیمت به مصرف‌کنندگان آمریکا خود را ثروتمند کرده‌اند، شکایت دارد. اما رئیس‌جمهوری آمریکا این موضوع را انکار می‌کند که آمریکا صادرکننده خالص خدمات است و از محصولات مالی تا محاسبات ابری، خارجی‌ها در حال بلعیدن محصولات ساخت آمریکا هستند.
علاوه بر این، از زمان بحران مالی جهانی، آن‌ها خریداران مشتاق سهام‌های آمریکا بوده‌اند که به‌طور ضمنی به مفهوم استثنایی‌بودن آمریکا اعتبار می‌دهد. اما رئیس‌جمهوری تنها بخشی از تصویر را می‌بیند. بنابراین شاید زمان آن فرا رسیده که ترامپ دانش خود را به‌روزرسانی کند. اما تا آن زمان، اسکناس سبز ممکن است با آسیب قابل‌توجهی روبه‌رو شود.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1401245/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تقابل جذاب و پر گل استون ویلا و پاری سن ژرمن در یک چهارم نهایی لیگ قهرمانان اروپا به روایت انیمیشن

کاپلو: خط هافبک اینتر را به بارسلونا ترجیح می‌دهم

کارنامه مربی گری پپ گواردیولا

بیانیه دفتر نخست‌وزیری انگلیس درباره گفتگوی ترامپ و استارمر درباره ایران

گزارش بلومبرگ از پیشنهاد واشنگتن برای صلح اوکراین

دفتر سیاسی جنبش انصارالله یمن بیانیه داد

مخالفت ترامپ با تغییر در قانون حق حمل اسلحه

ترامپ از نحوه مدیریت جنگ اوکراین با روسیه، «رضایت» ندارد

ترامپ علی‌رغم فشار مشاوران تندرو، دیپلماسی با ایران را انتخاب کرد

کشتار دسته‌جمعی آمریکا در یمن | حاوی تصاویر دلخراش(+16)

اوربان: غرب در جنگ نیابتی با روسیه شکست خورد؛ ترامپ آمریکا را نجات داد

نخست‌وزیر انگلیس و رئیس‌جمهوری آمریکا درباره ایران رایزنی کردند

اصرار بر پایان برنامه هسته‌ای ایران به معنای شکست مذاکرات است

تاکید آمریکا به رژیم اسرائیل درباره راه‌حل دیپلماتیک در برابر ایران

ترامپ: اگر در مذاکرات اوکراین خرابکاری شود از آن خارج می‌شویم

یمن: برای اولین بار ناو آمریکایی«وینسون» را هدف قرار دادیم

گفت‌وگوی ترامپ و استارمر درباره ایران

شرط بقای مذاکره ایران و آمریکا

موضع من جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای است

آکسیوس خبر داد: تداوم مذاکرات ایران و آمریکا در ایتالیا

اتفاق عجیب در کاخ سفید؛ ترامپ ایران تهدید یه جنگ کرد،یک خبرنگار بیهوش شد +ویدئو

نماینده سابق ترامپ در امور ایران: تهران برنده دور اول مذاکرات مسقط شد

جنگ تجاری ترامپ مقدمه جنگ نظامی خواهد بود؟

شیخ نعیم قاسم: توهم خلع سلاح حزب‌الله را از سرتان بیرون کنید

هدف مقامات اسرائیلی از دیدار با ویتکاف چیست؟

سفر رییس جمهور ایران به باکو برای بهبود وضعیت اقتصادی

یوسفی: مشکلات اقتصادی گلستان با تصمیمات ملی و اراده استانی حل می‌شود

جنگ نرم اقتصادی چین | روایتی تازه از پشت صحنه برندهای غربی!

دیدار مسعود پزشکیان با دونالد ترامپ در عربستان؟

بانک مرکزی اروپا همزمان با جنگ تجاری نرخ بهره را کاهش داد

در صورت قهرمانی منچستریونایتد در لیگ اروپا؛ شیاطین سرخ در تعقیب پدیده 100 میلیون پوندی ساوتهمپتون

دولت اوکراین سه شرکت چین را تحریم کرد

هشدار ایران نسبت به تشدید ناامنی در منطقه

گمانه زنی درباره محل مذاکرات ایران و آمریکا ادامه دارد

آمادگی روسیه برای تسهیل توافق ایران و آمریکا

حمله به ایران یعنی فاتحه سیاسی ترامپ/ ایران توانایی ساقط کردن هواپیماهای بی-2 آمریکا را دارد

محل برگزاری دور دوم مذاکرات میان ایران و آمریکا در رم

فرانسه بدون ارائه‌ی دلیلی از سفر شهروندانش به ایران جلوگیری کرد

ادعای آکسیوس درباره مکان برگزاری دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا در رم

درباره محل دور دوم مذاکرات تهران و واشنگتن گمانه زنی هایی شد

افشای طرح آمریکا برای پایان جنگ اوکراین؛ همه‌چیز به سود مسکو

جزئیات یک دیدار محرمانه در آستانه مذاکرات ایران و آمریکا/ مقامات اسرائیلی در پاریس چه کردند؟

خبر فوری/ محل دقیق دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا کجاست؟

افشاگری رویترز از خط قرمز ایران در مذاکره با آمریکا

با شروع مذاکره بین ایران و آمریکا چهار قیافه خیلی خیلی دیدنی بود

صیدی: مهم‌ترین راهکار بازار در زمان مذاکرات، حفظ آرامش است

واکنش آیت الله علم‌الهدی به مذاکرات ایران و آمریکا

تحلیل صیدی از روند مذاکرات ایران و آمریکا، تأثیر آن بر بازار

تحقیق ترامپ درباره مواد معدنی در واکنش به چین

افزایش سه درصدی قیمت نفت + جزییات