وزیر خزانهداری که در قلب جنگ تجاری ترامپ ایستاده است
ایالات متحده آمریکا
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - - در نشست کابینهای که پنجشنبه برگزار شد و شاخصهای بورس ایالات متحده دوباره نشانههایی از بحران به دلیل سیاستهای تجاری دونالد ترامپ بروز دادند، رئیسجمهور رو به وزیر خزانهداریاش کرد و پرسید بازارها چه وضعی دارند. اسکات بسنت با خونسردی پاسخ داد: «چیز غیرعادیای نمیبینم.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
» او با اشاره به کاهش نرخ تورم، افت قیمت نفت، موفقیت فروش اوراق خزانه و مذاکرات امیدبخش با شرکای تجاری آمریکا تلاش کرد به ترامپ آرامش دهد و قول داد طی 90 روز آینده، وضعیت تعرفهها به یک «قطعیت بزرگ» خواهد رسید. اما این وعده ممکن است بیشتر شبیه یک رؤیای خوشبینانه باشد. بسنت، سرمایهدار سابق اهل کارولینای جنوبی، در حالی امروز سکان هدایت وزارت خزانهداری را در دست دارد که بحران پیش رویش نه ناشی از رکود جهانی، بلکه نتیجه مستقیم تصمیمات رئیسجمهورش است. پس از آنکه ترامپ تعرفههای 10 درصدی را بر طیف وسیعی از کالاهای وارداتی اعمال کرد و فشار تعرفهای بر شرکای اصلی و بهویژه چین را افزایش داد، بازارهای آمریکا دچار لرزش شدند. با اینکه ترامپ در هفته گذشته برخی تصمیمات را عقب کشید، داراییهای آمریکا همچنان تحت فشارند.
در همین حال، برخی تحلیلگران هشدار میدهند که این مسیر میتواند به بحرانی مالی منتهی شود که صرفاً حاصل سیاستهای تجاری خود آمریکا است. لری سامرز، وزیر خزانهداری پیشین، در اینباره نوشت: «احتمالاً در آستانه یک بحران مالی تمامعیار قرار داریم که تنها ناشی از سیاست تعرفهای دولت آمریکاست.»
با این حال، برای برخی از حامیانش، بسنت نقشی نجاتبخش یافته است؛ مقامی ارشد که میان ترامپ و یک جنگ تجاری جهانی تمامعیار ایستاده است. در دولتی مملو از چهرههای تندرو، بسنت تبدیل به مهرهای کلیدی شده است. پس از دیدار او با ترامپ در فلوریدا، رئیسجمهور باب مذاکره با ژاپن و کره جنوبی را گشود و مدیریت این گفتوگوها را به بسنت سپرد. او همچنین در اتاق بیضی کاخ سفید حاضر بود وقتی ترامپ اعلام کرد برای 90 روز تعرفههای سنگین، به جز بر چین، تعلیق خواهند شد.
مایکل واینبرگ، استاد اقتصاد و مالی در دانشگاه کلمبیا، درباره او میگوید: «او بهترین فرد برای بازگرداندن برنامه ترامپ به مسیر درست است؛ تا از نابودی بازارها و اقتصاد جلوگیری شود.»
بسنت در سال 1962 در کانوِی، نزدیک میرتل بیچ کارولینای جنوبی به دنیا آمد. پدرش در حوزه املاک فعالیت داشت و مادرش نیز در کسبوکار خانوادگی شریک بود. او پس از فارغالتحصیلی در رشته علوم سیاسی از دانشگاه ییل، علاقهمند به امور مالی شد و در اوایل دهه 1990 به مؤسسه سرمایهگذاری جورج سوروس پیوست. در دوران فعالیت در لندن، نقشی کلیدی در شرطبندی پرسود علیه پوند بریتانیا ایفا کرد. در بازگشت دوباره به تیم سوروس، این بار علیه ین ژاپن شرطبندی موفقی داشت.
در سال 2011، با جان فریمن، دادستان پیشین نیویورک، ازدواج کرد و دو فرزند از طریق رحم اجارهای دارند. در مصاحبهای در سال 2015 با نشریه ییل گفت: «اگر در 1984 کسی به من میگفت روزی بهطور قانونی ازدواج خواهم کرد و دو فرزند دارم، باور نمیکردم.»
او در همان سال مؤسسه مالی خودش، Key Square Group را بنیان گذاشت و به تدریج به یکی از حامیان مالی دونالد ترامپ بدل شد. در سال 2017 به مراسم تحلیف ترامپ کمک مالی کرد و در انتخابات 2024 از حامیان اصلی او شد. استیو بنن، استراتژیست سیاسی و از متحدان وفادار ترامپ، درباره او گفته: «او مرد من است. دو سال است در برنامه War Room همکاری دارد. جنبش ماگای ترامپ او را دوست دارد.»
با وجود این حمایتها، روزهای آغازین وزارت برای او آسان نبوده است. ترامپ او را مأمور توافق با اوکراین برای دسترسی به منابع معدنی این کشور کرده که هنوز نهایی نشده است. شاخص S&P 500 از زمان سوگند او 13 درصد کاهش یافته و بازده اوراق قرضه 10 ساله نیز کمی بالا رفته که به معنای بیاعتمادی بازار به جایگاه امن دلار است. دموکراتها نیز او را ناکارآمد و جدا از واقعیتها توصیف کردهاند. الیزابت وارن گفته: «ما به وزیری نیاز داریم که در دنیای واقعی زندگی کند.»
اما هنوز مشخص نیست که آیا بسنت خواهد توانست جنگ تجاری ترامپ را در مسیری هدایت کند که هم برای بازارها، هم برای اقتصاد و هم برای متحدان جهانی قابلقبول باشد. یکی از نزدیکان مالی او میگوید: «او همیشه آدمی در سایه بوده، با تیمهای کوچک و آرام کار میکرده. و حالا ناگهان وسط طوفان سیاست ایستاده است.»
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1403011/