مقامات آمریکایی در مذاکرات تمامیتخواه هستند/ احتمال مطالبه توان موشکی و فعالیت مستشاری ایران وجود دارد
ایالات متحده آمریکا
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - به گزارش خبرنگار سیاسی ایسکانیوز؛ اظهارات تیم ایرانی و آمریکایی و تحلیلگران دو کشور پس از مذاکرات غیرمستقیم شنبه 23 فروردین 1404 حاکی از مثبت بودن روند اولین جلسه مذاکرات است. بنابراین تا این جای کار تیم آمریکایی حرفی از محدودیت توانمندیهای نظامی و نفوذ منطقهای ایران به میان نیاورده است و علاوه بر این علیرغم جنجال رسانهای رئیسجمهور آمریکا و رئیس تیم مذاکره کننده وی، شرطی هم درباره برچیدن برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران به میان نیامده است بلکه طرف آمریکایی صرفا اظهار کرده است که نمیخواهد ایران بمب اتمی داشته باشد.
بیشتر بخوانید؛ ترامپ میخواهد مشکلات داخلی آمریکا را با تهدید دیگران حل کند/ قدرت دفاعی غیرقابل مذاکره است در این چارچوب اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان درباره تازهترین جزییات و تحولات مرتبط با مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان گفته است: «با طرف آمریکایی فقط در رابطه با موضوع هستهای و رفع تحریمها گفتگو کنیم. به این معنا که اساساً اینکه ما راضی به گفتگوهای غیرمستقیم با آمریکا شدیم، همین عدول از آن ادعاهایی است که در مورد مسائل منطقهای، موشک و غیره مطرح شده است.»
استیو ویتکاف، نماینده ترامپ در امور خاورمیانه که در این مذاکرات ریاست هیئت آمریکایی را بر عهده داشت نیز به خبرنگار NBC گفته است: «ما یک گفتوگوی بسیار مثبت و سازنده داشتیم. مذاکرات با ایران در تاریخ 19 آوریل ادامه خواهد یافت.»
با این حال بدعهدی آمریکاییها در برجام، اظهارات خصمانه آنها درباره توان موشکی و دفاعی جمهوری اسلامی ایران و تهدید به برچیدن تاسیسات هستهای ایران پیش از مذاکرات نگرانیهایی را برای افکار عمومی ایران ایجاد کرده است. ترامپ در یادداشت اجرائی ریاست جمهوری، راهبرد کلان خود را مبنی بر توقف فعالیت هستهای ایران و مهار قدرت نظامی (موشکی) و نفوذ منطقهای کشورمان اعلام کرد. حتی ویتکاف در مذاکرات هم قبل از مذاکرات مسقط گفته بود: «اگر ایران از برچیدن برنامه هستهای خودداری کند، موضوع را به رئیس جمهور ارجاع خواهم داد تا تعیین کند چگونه جلو برویم.»
علاوه بر سابقه بدعهدی آمریکا، دخالت متغیری به نام اسرائیل و پافشاری این کشور بر محدود کردن توان نظامی ایران و کارشکنی در روند مذاکرات نیز یکی دیگر از نگرانیها است که بر مذاکرات میان ایران و آمریکا سایه انداخته است.
با این حال تا اینجای کار به نظر میرسد عقبنشینی دولت آمریکا از موضع قبلی خویش، پذیرش مذاکرت غیرمستقیم و تعیین محل آن توسط جمهوری اسلامی ایران، برخلاف پروپاگاندای آمریکا و اسرائیل حاکی از اقتدار جمهوری اسلامی ایران است که بازتاب وسیعی نیز در رسانهها داشت. هر چند باید دید آیا تیم آمریکایی در ادامه نیز حاضر به گفتگوی مثبت و سازنده است یا از مواضع خود عدول کرده و تحت تاثیر القائات اسرائیل قرار گرفته و رویکرد زیاده خواهانه در پیش میگیرد.
در ادامه گفتگوی تفصیلی با فریدون عباسی دوانی رئیس سازمان انرژی اتمی در دولت محمود احمدینژاد و نماینده ادوار مجلس شورای را درباره نحوه مواجهه دولت ترامپ با جمهوری اسلامی ایران در این دور از مذاکرات و چشمانداز آن را میخوانید:
مقامات آمریکایی در مذاکرات تمامیتخواه هستند عباسی دوانی با بیان این که مقامات آمریکایی در مذاکرات تمامیتخواه هستند به خبرنگار سیاسی ایسکانیوز گفت: آنها معمولا با یک اتهام واهی شروع میکنند و این اتهامات را به مسائل دیگر وصل میکنند. آمریکاییها بر سر «موجودیت» جمهوری اسلامی مسئله دارند و هرگز در این 47 سال رویکردشان در قبال دولتهای مختلفی که در ایران بر سر کار آمدهاند، تغییر نکرده است و همواره بدعهدی کردهاند. آمریکاییها معمولا از عبارت «تلاش خواهیم کرد» استفاده میکنند و بعد از اینکه از آنها میپرسیم چرا به تعهداتان عمل نکردید، میگویند تلاش کردیم اما نشد! در طی این سالها زمان زیادی صرف شد تا مسئولین کشورمان تجربه مذاکره کسب کنند و با این ترفندها آشنا شوند زیرا ما تجربه حکومتداری بیش از انقلاب اسلامی نداشتیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی در دولت دهم با اشاره به بدعهدیهای آمریکاییها در طی چند دهه اخیر گفت: اگر به گذشته نگاهی بیندازیم، خواهیم دید چه کسی جنگ را به ایران تحمیل کرد و اساسا چه کسی جلوی فروش تسلیحات به ایران را گرفت؟ در تمام این سالها در غیاب فعالیت سفارتخانه آمریکا، سفارتخانه برخی کشورهای دیگر برای دولت آمریکا جاسوسی میکردند و این روند ادامه دارد. بنابراین وقتی دشمن خود را میشناسیم باید در مذاکره حواسمان را جمع کنیم که اولا با افرادی تمامیتخواه مواجهیم و ثانیا شیوه کارش این است که موضوعات دیگری را همراه یک موضوع اصلی مطرح میکند.
وی در ادامه افزود: مثلا ممکن است چارچوب مذاکره مسائل هستهای باشد اما آنها موضوعات موشکی، فضایی، بیولوژیک و فعالیت مستشاری ایران در کشورهای دیگر را نیز مطالبه کنند و بخواهند جمهوری اسلامی ایران به وضعیتی که پیش از انقلاب اسلامی داشت بازگردد. آمریکایی حتی به همین مقدار نیز اکتفا نخواهند کرد و در آرزوی تجزیه ایران هستند زیرا کشورمان ظرفیت تبدیل به «قدرت» شدن را دارد بنابراین تحمل ایران به صورت یکپارچه برای آنها دشوار است.
مذاکره کنندگان ما باید مبانی تفکر جبهه مقاومت را درک کنند عباسی دوانی در توصیه به تیم مذاکرهکننده کشورمان گفت: مذاکره کنندگان ما باید مبانی تفکر جبهه مقاومت را درک کنند. اگر بخواهند با ادبیات غربی و آموزههای علوم انسانی غرب با آمریکا مذاکره کنند مطمئنا فریب و در نهایت شکست خواهند خورد.
وی در پاسخ به پرسشی درباره راهبرد تیم مذاکره کننده کشورمان در مقابل زیادهخواهی آمریکاییها گفت: تیم مذاکره کننده اجازه گفتگو در یک محدوده خاصی را دارد و هریک از طرفین باید آنچه در این مذاکرات غیرمستقیم مطالبه میشود را به پایتختهای خودشان منتقل کنند و این اطلاعات زمینهای برای تصمیمگیری درباره روند بعدی مذاکرات شود. اگر آمریکاییها گذشته خودشان (بدعهدیها) را جبران کنند، مذاکرات غیرمستقیم به مستقیم تبدیل میشود یعنی تحریمهایی که ایجاد کردند را برای اثبات حسن نیت رفع کنند. علاوه بر این باید مشخص کنند که در مذاکرات مستقیم درباره چه چیزی میخواهند گفتگو کنند.
رئیس سازمان انرژی اتمی در دولت دهم درباره امکان باز شدن باب مذاکرات مستقیم بیان کرد: ایران فعلی با ایران ده سال پیش متفاوت است، همانطور که ایران ده سال پیش با بیست سال قبل متفاوت بود. ایران کنونی یک «قدرت نوظهور منطقهای» است زیرا زمانی که تصمیم گرفت جلوی برنامهای که غربیها برای تجزیه کشورهای منطقه کشیده بودند بگیرد، توانست یک قدرت بزرگ جهانی مثل روسیه را نیز با خود همراه کند و از قدرت هوایی روسیه در برابر آمریکا و رژیم صهیونیستی استفاده کند و داعش را در سوریه شکست دهد و حتی در عراق بدون کمک روسیه نیز توانست با داعش مقابله کند.
آمریکا و اوپا در حال مذاکره با ایران به عنوان یک «قدرت نوظهور» هستند
عباسی دوانی افزود: بنابراین ایران نشان داده است که قدرت طراحی، عملیاتی و سازماندهی چندین ملت را دارد. ما توانستیم در جبهه مقاومت چند ملت را در برابر گروههای تروریستی که غرب تقویت کرده بود، بسیج کنیم و این کار بسیار بزرگی است زیرا این نیروها چند ارتش از کشورهای متفاوت بودند اما ایران توانست آنها را مدیریت کند تا در طی عملیاتهای مشترکی به پیروزی برسند. آمریکا و اروپا نیزاین را درک کردهاند و در حال مذاکره با چنین قدرتی هستند. پس ما در یک موضع قدرت هستیم و مذاکره کنندگان ما باید قدر این دستاوردها را بدانند و در مذاکره بتوانند از طرف مقابل امتیاز بگیرند نه این که به آنها نشان دهند که تحریمها برای کشور مشکل ایجاد کرده است. آمریکاییها باید تحریم را به عنوان «پیش شرط» بردارند و سپس تعهد بدهند که به ایران دستاندازی نکنند و سیاستهای امنیتی و رسانهای خود را در قبال ایران تغییر دهند.
وی با بیان این که ما در موضع ضعف و یک کشور شکست خورده نیستیم که بخواهیم امتیاز بدهیم تاکید کرد: تیم ایرانی باید از طرف مقابل امتیاز بگیرد زیرا ما در صنعت هستهای و موشکی پیشرفتهای زیادی کردهایم و هم موشک قارهپیما داریم و هم وارد باشگاه فضایی شدهایم. همه این پیشرفتها دال بر این است که آمریکا دیگر قدرت ما را درک کرده است و میخواهد حیلههای جدیدی به کار ببندد و به جای جنگ از در «مذاکره اقتصادی» وارد شود. زیرا مشکلات اقتصادی آمریکا بسیار زیاد شده است و نیاز به بازار فروش دارند و میخواهند برخی کالا مانند نفت را از مبادی مطمئنی تامین کنند. جمهوری اسلامی ایران نشان داده است خطری برای مردم آمریکا ندارد و صرفا هر جا سران ایالات متحده زیادهخواهی کردهاند، ما در مقابل آنها ایستادهایم.
آمریکا میخواهد مشکلات اقتصادی خود را از طریق فشار بر کشورهای آسیایی حل کند رئیس سازمان انرژی اتمی در دولت دهم در توضیح هدف اصلی ترامپ از پافشاری روی «مذاکره» و «توافق» گفت: ترامپ صرفنظر این که دنبال تبلیغات است با مشکلات اقتصادی زیادی روبرو است و میخواهد این مشکلات را از طریق فشار روی کشورهای خاورمیانه و آسیای جنوب غربی برطرف کند. در این راستا کشورهای حاشیه خلیج فارس را نیز از جنگ میترساند و ناوهای جنگی را به این منطقه آورده است تا آرایش جنگی بگیرد زیرا متوجه شده است که ایران ضعیف نیست و در سطح دریا، زیر دریا و در آسمان نسبت به سی سال قبل پیشرفت بسیاری کرده است و حتی در آبهای دور دست نیز حضور دارد. علاوه بر این ایران در حیطه علم «امواج الکترومغناطیسی» و ساخت «سلاحهای نقطهزن» بسیار پیشرفت کرده است.
وی افزود: بنابراین وقتی آمریکا ناوگانش را به دریای سرخ میآورد مطمئنا این ناوگان را برای ایران نیاورده است زیرا در تیررس ما قرار میگیرد چه برسد که به دریای عمان و اقیانوس هند بیاید و به ما نزدیکتر شود. پس این کارها نوعی جابهجایی نیرو است تا هزینه این ناوگان را تامین کند زیرا نگهداری این تجهزات در حال ایستا بسیار هزینهبر است و هزینه آن را از کشورهای منطقه تامین میکند و آنها را با حربه جنگ فریب میدهد اما خود آمریکا می داند که نمیتواند با ایران درگیر شود.
انبارهای مواد هستهای ایران با سلاح هستهای نیز از بین نمیرود عباسی دوانی در واکنش به اظهارات آمریکاییها درباره برچیده شدن تاسیسات هستهای ایران تاکید کرد: تاسیسات هستهای کشورمان قابل برچیدن نیست زیرا در کشور توزیع شدهاند و اطلاعات آن نیز همواره نزد آژانس بینالمللی انرژی اتمی بوده و هست. ما اجازه سختترین بازرسیها را به آژانس دادیم و هیچ کشوری در جهان به اندازه ایران با آژانس همکاری نکرده است. علاوه بر این جمهوری اسلامی ایران «مواد هستهای» را روی زمین یا مثلا در سوله نگهداری نمیکند بلکه این مواد در زیر کوههای مرتفع نگهداری میشوند و آژانس نیز هم خودش و هم از طریق جاسوسها آدرس این انبارها را دارد. انبارهای مواد هستهای حتی با سلاح هستهای نیز از بین نمیروند زیرا استحکامات طبیعی با سلاح هستهای نابود نمیشوند. بنابراین صحبت درباره برچیده شدن تاسیسات هستهای ایران «جنگ رسانهای» برای تاثیر روی اذهان مردم ما است.
وی در پایان با اشاره به مشکلات اقتصادی کشور گفت: ما آنقدر که از مشکلات اقتصادی مانند نوسانات طلا و دلار آسیب دیدهایم از بمب اتمی نیز آسیب نخواهیم دید. آن چه که بر زندگی مردم تاثیر میگذارد مشکلات اقتصادی است و علیرغم کمکاری مسئولین کشور، مردم در این حوزه خوب مقاومت کردهاند و در برابر تهدیدات بیرونی نیز مقاومت خواهند کرد. اگر دستگاههای اطلاعاتی و قوه قضائیه با مفاسد اقتصادی برخورد کنند، مردم نیز در صورت لزوم از کشور دفاع خواهند کرد و هیچ نیرویی نمی تواند ما را شکست دهد.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1405560/