ایرانیان جهان

آخرين مطالب

نوسان بی‌امان قیمت‌ها؛ تورم سبد معیشتی 1403 در اوج به پایان رسید اخبار ایران

نوسان بی‌امان قیمت‌ها؛ تورم سبد معیشتی 1403 در اوج به پایان رسید
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اکو ایران /تورم در دو ماه پایانی سال 1403 تا حدودی شدت گرفت. از همین رو هزینه تأمین نیازهای غذایی هر فرد در اسفند 1403 به رقم بی‌سابقه 3 میلیون و 8 هزار و 773 تومان رسیده است.
بر اساس گزارش اکوایران، فشار اقتصادی ناشی از نابسامانی‌های مالی همواره به شکل نامتناسبی بر دوش گروه‌های کم‌درآمد سنگینی می‌کند. این ادعا با شاخص‌هایی همچون نرخ تورم سبد مصرفی دهک‌های مختلف و نسبت هزینه‌های دهک پایین به بالای درآمدی تأیید می‌شود. بااین‌وجود، تحلیل دقیق‌تر شرایط زندگی این اقشار نیازمند بررسی ابزارهای مکمل است که یکی از آن‌ها «سبد غذایی مطلوب جامعه ایرانی» طراحی شده توسط اکوایران است. مبنای این سبد، توصیه‌های مؤسسه تغذیه ایران و نهادهای مرتبط به مصرف روزانه گروه‌های اصلی غذایی مانند میوه‌ها، لبنیات و حبوبات است. اکوایران با تطبیق این چارچوب کلی با داده‌های مرکز آمار درباره الگوی مصرف شهری، اجزای دقیق‌تری مانند ماست، پنیر، شیر، کره و همچنین معادله‌ای رایج میوه‌ها و حبوبات را در قالب یک سبد حداقلیِ همسو با عادات غذایی ایرانیان تعریف کرده است.

ایرانیان جهان

محاسبات نشان می‌دهد هزینه تأمین نیازهای غذایی هر فرد در اسفند 1403 به رقم بی‌سابقه 3 میلیون و 8 هزار و 773 تومان رسیده که نسبت به بهمن همان سال 5.7 درصد و در مقایسه با اسفند 1402 افزایشی 46 درصدی را ثبت کرده است. اما آیا رشد 5.7 درصدی این شاخص، بالاترین سطحی بوده که در طول 2 سال اخیر به ثبت رسیده یا رکورددار تورم سبد معیشتی ماه دیگری بوده است؟
شاخص معیشتی اکوایران؛ حداقل هزینه سفره هر نفر از 3 میلیون رد شداکوایران: هر نفر در طول ماه باید مقدار مشخصی از گروه‌های مختلف غذایی مصرف کند تا به سوءتغذیه دچار نشود. هزینه تامین این خوراک در اسفند ماه، از 3 میلیون تومان عبور کرده است.
رشد ماهانه هزینه سبد معیشتی اکوایران
در طول 2 سال گذشته، شدیدترین افزایش قیمت ماهانه در سبد معیشتی اکوایران - سبد غذایی مطلوب ایرانیان - به خرداد سال 1403 باز می‌گردد. در آخر بهار سال گذشته، هزینه تامین این سبد 8.4 درصد در طول یک ماه افزایش یافت. برخی پژوهشگران بر این باورند که دلیل این جهش، افزایش مداوم نرخ ارز در حداقل 4 ماه منتهی به خرداد بوده است.
این در حالی است که اُفت 4 درصدی قیمت این سبد که در تیر ماه به ثبت رسیده حکایت از آن دارد که احتمالا تورم بالای این سبد در خرداد ماه ناشی از شوک قیمتی مقطعی بوده است.
سطح تورم ماهانه این سبد در میانه سال گذشته، یعنی در پاییز تقریبا برابر با تورم ماهانه کل بوده اما با نزدیک‌شدن به انتهای سال و خصوصا در دو ماه آخر، تورم خوراکی‌های موجود در این سبد از تورم کل سبد مصرف خانوار که توسط مرکز آمار اعلام می‌شود پیشی گرفته است.
جهش قیمت این سبد در بهمن ماه 6.8 درصد و در اسفند ماه 5.7 درصد بوده است. این ارقام تایید می‌کند که تورم بالاتر دو ماه آخر سال ناشی از افزایش قیمت مواد خوراکی بوده است.
بررسی جزئیات این سبد نشان می‌دهد که هزینه 3 میلیون تومانی تامین آن بیشتر از سوی گوشت گوساله، کره حیوانی، سیب‌زمینی و حبوبات تغذیه شده است.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1405672/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

راه ارتباطی 3 روستای سیروان قطع شد

فصل برای جاشوا زیرکزی تمام شد؟

دورتموند-بارسلونا: کواچ به دنبال معجزه!

افزایش صادرات فولاد چین

کاهش واردات سنگ آهن به چین

توئیت سخنگوی دولت درباره مذاکرات ایران و آمریکا

ویتکاف نظرش در مورد برنامه هسته ای ایران را تغییر داد؟!/ اظهارات تازه مذاکره کننده ارشد آمریکایی ها

سردرگمی رسانه‌های ضدانقلاب پس از مذاکرات غیر مستقیم!

پس از بیانات رهبری درباره مذاکره با آمریکا فردا قیمت طلا کاهش می یابد؟

بیگدلی : از ظریف عصبانی هستید چون نگذاشت کسی که دوست دارید در انتخابات رأی بیاورد

روایت «آکسیوس» از نشست «ترامپ» با مقامات آمریکایی پیرامون ایران

حمله مجدد آمریکا به جزیره «کمران»

جلسه سطح بالای ترامپ در خصوص ایران | ویتکاف: باید به ایران امتیاز بدهیم

اعتراف سنگین وزیر دفاع آمریکا به توان موشکی چین

ادعای رسانه اسرائیلی درباره خروج نیروهای آمریکایی از سوریه

جلسه مهم امروز ترامپ درباره ایران

حملات هوایی آمریکا به «الحدیده» و «البیضاء» در یمن

هشدار وزیر دفاع آمریکا: موشک‌های این کشور، تمام ناوگان هواپیمابر ما را در 20 دقیقه نابود می‌کند + جزئیات

برگزاری جلسه‌ در کاخ سفید درباره مذاکرات جاری بر سر توافق هسته‌ای با ایران

دولت ترامپ در حال بررسی تعطیلی نزدیک به 30 سفارتخانه و کنسولگری خود است

آکسیوس: ترامپ برای بررسی وضعیت مذاکرات با ایران جلسه‌ای برگزار کرد

جوزف عون: به آمریکا گفتم که ما می‌خواهیم سلاح حزب‌الله را حذف کنیم

ترامپ امروز جلسه‌ای در اتاق عملیات کاخ سفید درباره مذاکرات توافق هسته‌ای ایران برگزار کرد

ادعای تازه آکسیوس درباره مذاکرات ایران و آمریکا/ ترامپ موضع آمریکا در دور بعدی مذاکرات را بررسی کرد

فولادسازان کره‌ای به دنبال راهکار‌های مقابله با تعرفه‌های آمریکا

مذاکرات اخیر ایران و آمریکا؛ دیپلماسی با حفظ عزت و منافع ملی

ناگفته‌های مدارس خیرساز

حملات هوایی آمریکا به استان‌های الحدیده و البیضاء در یمن

فرانسه 12 دیپلمات الجزایر را اخراج کرد

آمریکا نزدیک به 30 سفارتخانه و کنسولگری خود را تعطیل می‌کند

چین: به جای مشت زدن به دیگران با آنها تجارت می‌کنیم

جوزف عون: تجربه الحشد الشعبی را در لبنان کپی‌برداری نخواهیم کرد

برنامه فکری القاعده به روایت مفتی پیشین این گروه

شوک جدید آمریکا به اوکراینی ها!

هشدار جدی به مالکان خانه‌: مستاجر می‌تواند از شما شکایت کند

بازار سهام در انتظار تغییر سیاست‌های کلان اقتصادی؛ تحلیلی بر بورس تهران در روزی که گذشت

پیش بینی قیمت طلا و سکه 27 فروردین 1404

واریز اعتبار گام سوم از مرحله دوم کالابرگ الکترونیکی دهک‌های چهار تا هفت از فردا

شجاع و 5 استقلالی!

مهندس اوحدی: خدمت‌رسانی به ایثارگران و خانواده‌های شهدا در دوره جدید پویاتر شده است

جلسات سه‌شنبه‌های تسهیلگری را منظم برگزار می‌کنیم

دستور مقامات ژاپنی برای تغییر در اندروید و کروم

روسیه به اروپا درخصوص حمله به بلاروس هشدار داد

اشتباه داوری بی‌سابقه در کشتی قهرمانی اروپا؛ دو طلا در یک وزن!

جوان‌ترین بازیکنان مرحله یک‌ چهارم نهایی لیگ قهرمانان اروپا؛ یک نفر جوانتر از لامین یامال

حضور Volkswagen ، Audi و BMW در نمایشگاه شانگهای 2025

مخالفت بنری و ضد مذاکره با آمریکا توسط پایگاه بسیج یک مسجد

ترامپ و سلطان عمان درباره مذاکرات غیرمستقیم با ایران

اقدام جالب احمدرضا عابدزاده در آمریکا

تماس ترامپ با سلطان عمان | رایزنی درباره مذاکرات غیرمستقیم با تهران