یک کارشناس اقتصادی: نرخ دلار در حدود 80 تا 82 هزار تومان آرام می گیرد / مردم با نوسان گیری در دام هیجان ها نیفتند / شدت نوسانات بعد از مذاکرات آینده مانند قبل نخواهد بود
اخبار ایران
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - یک کارشناس اقتصادی با بیان اینکه اگر نرخ دلار بخواهد به محدوده کف خط روند صعودی خود برسد تقریبا محدوده 75 هزار تومان خواهد بود، بنابراین می توانیم مجموعا محدوده 75 تا 80 هزار تومان را یک حمایت مهم و جدی برای نرخ دلار در نظر داشته باشیم، گفت: شوک های سیاسی نرخ را تا حدود 104 هزارتومان بالا برد و با آغاز مذاکرات، قیمتها نزولی شدند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
با این حال، قیمت دلار نتوانست بالای محدوده 100 هزار تومان تثبیت شود و این موضوع سیگنالی از ضعف روند صعودی در آن مقطع بود. در هر حال، قیمت دلار حدود 80 تا 82 هزار تومان قابل ارزیابی است و انتظار پایین تر از این را نداریم و باید همین حوالی نرخ آرام بگیرد. دلار پس از برخورد به سقف، حدود 38 درصد از روند صعودی قبلی خود را اصلاح کرد و این محدوده اصلاحی 38 درصد، معادل تقریبا 80 هزار تومان بود.
سعید مشکات، کارشناس اقتصادی در گفت و گو با جماران با بیان اینکه بخش زیادی از رشد نرخ ارز، به دلایل سیاسی انجام شده و کاهش نرخ نیز به همین دلایل رخ داده است، اظهارداشت: اگر عوامل سیاسی را هم نداشتیم، نرخ دلار تا حدود 80 هزار تومان افزایش پیدا می کرد. شوکهای سیاسی که در زمستان 1403 رخ داد و هر شوک باعث شد نرخ دلار 10 تا 15 درصد افزایش یابد، ما در ابتدای 1404 با نرخ حدود 75 تا 80 هزار تومان مواجه بودیم. اما اکنون شوک های سیاسی نرخ را تا حدود 104 هزارتومان بالا برد و با آغاز مذاکرات، قیمتها نزولی شدند. قیمت دلار نتوانست بالای محدوده 100 هزار تومان تثبیت شود و این موضوع سیگنالی از ضعف روند صعودی در آن مقطع بود. در هر حال، قیمت دلار حدود 80 تا 82 هزار تومان قابل ارزیابی است و انتظار پایین تر از این را نداریم و باید همین حوالی نرخ آرام بگیرد . دلار پس از برخورد به سقف، حدود 38 درصد از روند صعودی قبلی خود را اصلاح کرد و این محدوده اصلاحی 38 درصد، معادل تقریبا 80 هزار تومان بود.
وی با بیان اینکه اگر مذاکرات ادامه دارد باشد، بازار می تواند با آرامش بیشتری همراه باشد، یادآور شد: ما معمولا در اوایل سال ، جهش قیمتی نداشتیم؛ چرا که در ابتدای سال درامد مالیاتی دولت بالا است و برای اینکه بخواهد نرخ ها را افزایش دهد، کمتر تحت تاثیر هزینه ها است. بر اساس تجربه، این رشد نرخ ها معمولا در نیمه دوم سال انجام می شود و چند ماه اول سال، بازارها آرامش بیشتری دارند. اگر قرار باشد با همان روال پیش رویم، بازار در ادامه به سمت آرامش حرکت خواهد کرد. اگر نرخ دلار بخواهد به محدوده کف خط روند صعودی خود برسد تقریبا محدوده 75 هزار تومان خواهد بود، بنابراین می توانیم محدوده 75 تا 80 هزار تومان را یک حمایت مهم و جدی برای نرخ دلار در نظر داشته باشیم.
این کارشناس اقتصادی ضمن تاکید بر اینکه دولت در بالا و پایین شدن نرخ ها نباید دخالت داشته باشد و باید اجازه دهد متناسب با عرضه و تقاضا قیمت روشن شود، افزود: اگر دولت اکنون در بازار دخالت نکند، نرخ دلار باید حدود 80 هزار تومان باشد. اینکه قیمت بالاتر از این رفت، به دلیل شوکهای سیاسی بود و قبل از آن ما چنین نرخی را نداشتیم و اکنون تاثیرات تنش ناشی از همان شوکها را تخلیه می کند . اما در مجموع با توجه به ابهامات سیاسی موجود و چشم انداز مبهم مذاکرات، بهتر است مردم در بازارها نوسان گیری نکنند.
مشکات با بیان اینکه درباره طلا نیز شاهد نوسانی در قیمتهای جهانی نیستیم اما با تشدید التهابات جهانی میان آمریکا و چین ممکن است طلای جهانی با رشد همراه باشد که بر قیمت طلای داخلی هم تاثیر خواهد داشت، خاطرنشان کرد: اکنون در داخل ایران و در کوتاه مدت، طلا بیشتر از دلار تاثیر می گیرد. ضمن اینکه باید توجه کرد نرخ طلای آب شده 18 عیار که تا 8500 میلیون تومان بالا رفته بود، نسبت به دلار با قیمت 10 درصد بیشتر معامله می شد و اولین بار بود که در طلای آب شده نسبت به دلار 10 درصد حباب داشتیم. چنین وضعیتی در طول حدود 40 سال گذشته، بی سابقه بوده است.
وی افزود: اکنون طلا در مقایسه با قیمت دلار در تعادل است و بالا و پایین نیستند. اگر در کوتاه مدت دلار افت کند، طبیعتا طلا می تواند کاهش قیمتی را تجربه کند. در بلندمدت هم از آنجا که رشد نقدینگی همچنان ادامه دارد، در سالهای آینده این وضعیت قیمت دلار و طلا را بالاتر از وضعیتی که اکنون وجود دارد، حفظ می کند. بنابراین هر چند که در کوتاه مدت ممکن است نوسانات را نزولی تجربه کنیم اما در بلندمدت روند صعودی که وجود داشته، همچنان ادامه خواهد داشت.
مشکات، هجوم مردم به بازارها برای خرید و فروش را ناشی از رفتارهای هیجانی عنوان کرد که باعث افزایش شدید یا کاهش شدید قیمتها می شود و گفت: وقتی اخبار مثبت منتشر می شود، با هجوم مردم برای فروش و نبود خریدار، قیمتها کاهش می یابند، اما با گذشت چند روز، تعادل در بازار ایجاد خواهد شد و توازنی شکل می گیرد و بازار خود را از این التهاب جدا می کند.
وی افزود: با انتشار اخبار بعد از مذاکرات هفته آینده، شاهد موج نوسانات دیگری خواهیم بود اما شدت آن به اندازه مذاکرات شنبه گذشته نخواهد بود. سال 99 هم بعد از تغییرات دولت آمریکا و روی کار آمدن بایدن و همچنین سال 1401 بعد از توافق سیاسی ایران و عربستان، شاهد کاهش شدید قیمت دلار بودیم اما بعد از مدت کوتاهی مجددا نرخ ارز به قیمت واقعی خود رسید.
این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: مردم در دام هیجان ها نیفتند و به سمت نوسان گیری در این بازرها نروند و سعی کنند پس اندازهای خود را بیشتر در دارایی های ثابت سرمایه گذاری کنند. نوسان گیری در این بازراه کار افراد متخصص و متبحر است. اگر مردم در این بازارها نوسان گیری کنند عمدتا با زیان مواجه می شوند. اگی می خواند دارایی برای بلندمدت شکل دهند می توان آرام آرام خریدهایی برای شکل دادن به دارایی هایی برای بلندمت داشت.
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1405770/