ایرانیان جهان

آخرين مطالب

آینده مذاکرات؛ انعطاف حداکثری کم در مقابل کم خواندنی ها

آینده مذاکرات؛ انعطاف حداکثری کم در مقابل کم
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
بعد از پنج دهه رابطه آسیب‌دیده و تلنبارشدن مشکلات روی هم، حالا به اینجا رسیدیم که فعلاً با یکی از دغدغه‌های اصلی دو کشور دست‌وپنجه نرم کنیم و کار را جلو ببریم؛ بنابراین من در مجموع این دور را مثبت ارزیابی می‌کنم و امیدم هم همین است که اگر با همین رویکرد و همین وضعیت جلو برود، روند به سمت خوبی باشد.
 نصرت‌ ‏الله تاجیک| 1- فکر می‌کنم دور اول تقریباً خوب انجام شد. هم خوب مدیریت شد و هم ابعاد مختلف در این دور دیده شد. اولاً دو طرف راضی بیرون آمدند؛ یعنی به عقیده من بازی را برد-برد تمام کردند. هر دو طرف گفت‌وگوها را مثبت و سازنده و امیدوارکننده خواندند. اگر همین رویکرد و همین وضعیت در دوره‌های بعدی هم ادامه پیدا کند و مشکل یا تحول خاصی پیش نیاید، حدس می‌زنم که روند، روند خوبی باشد و شرایط امیدوارکننده است. روند تا اینجا منصفانه بود. انتظار هم همین بود که روی کلیات صحبت شود. ظاهراً قرار شده فعلاً بحث روی مسئله هسته‌ای متمرکز باشد.
طبعاً مواردی هست که دغدغه‌های دو طرف است؛ ولی فعلاً موضوع، مسئله هسته‌ای است، یعنی مسئله هسته‌ای از طرف آمریکا و مسئله تحریم‌ها از طرف ایران. من اسمش را می‌گذارم استراتژی کم در مقابل کم. این هم خوب است. ما برای حل مشکلات باید آن‌ها را به اجزای کوچک تقسیم کنیم تا سریع‌تر قابل حل باشند. اگر می‌گوییم این دور خوب بوده است، باید دقت کنیم، منظور این است که ما از شرایطی که دو کشور تقریباً روابط خصمانه با هم دارند به این نقطه رسیده‌ایم.
بعد از پنج دهه رابطه آسیب‌دیده و تلنبارشدن مشکلات روی هم، حالا به اینجا رسیدیم که فعلاً با یکی از دغدغه‌های اصلی دو کشور دست‌وپنجه نرم کنیم و کار را جلو ببریم؛ بنابراین من در مجموع این دور را مثبت ارزیابی می‌کنم و امیدم هم همین است که اگر با همین رویکرد و همین وضعیت جلو برود، روند به سمت خوبی باشد.
2- ضرب‌المثلی هست که می‌گویند شیطان در جزئیات است؛ یعنی تا زمانی که بحث‌های کلی مطرح است، خیلی راحت می‌شود تفاهم کرد، ولی وقتی وارد جزئیات می‌شویم، شرایط دیگری پیش روست. هفته آینده بناست روی مبنا، شکل و محتوای مذاکرات کار شود. اینجاست که دیگر ممکن است اختلافات رخ بنمایند. باید دقیقاً مشخص کنیم و ببینیم استراتژی طرف مقابل چیست. یک مسئله مبنایی این است که بدانیم آمریکا از چه منظری می‌خواهد به پرونده هسته‌ای نزدیک شود.
پرونده هسته‌ای، یک قطعنامه 2231 پشتیبان دارد و یک مذاکرات 12 ساله. در حقیقت برجام، توان دیپلماتیک دنیا بود. 5 قدرت اصلی شورای امنیت به اضافه آلمان و از این طرف ایران. کار سیاسی، دیپلماتیک و حقوقی بسیاری انجام شد و به دست آمد. ایران به راحتی حاضر نیست آن را از دست بدهد؛ بنابراین اول باید ببینیم آمریکا از چه منظری می‌خواهد وارد این مقوله شود.
آیا می‌خواهد برجام اصلاح شود؟ آیا می‌خواهد اصلاً برجام کنار برود؟ در آن صورت اگر قرار شد برجام کنار رود، آیا قرار است چرخ را از اول اختراع کنیم؟ این‌ها مباحثی است که دو طرف باید از جهت مبنایی خود را برایشان آماده کنند. آمریکایی‌ها الان می‌دانند که نمی‌خواهند ایران تسلیحات هسته‌ای داشته باشد. به عقیده من با این صداهای مختلفی که از آمریکا بیرون می‌آید، باید گفت آمریکایی‌ها می‌دانند چه نمی‌خواهند، ولی نمی‌دانند چه از ایران می‌خواهند. آیا ایران می‌تواند از آن دستاوردها و امکاناتی که بومی‌سازی شده و دارد، چشم بپوشد؟ بعید می‌دانم.
این قسمت واقعاً مقداری کار را سخت می‌کند. مفهومش این نیست که نشدنی است. باید بالاخره به فرمولی برسیم. امکانش هم هست که به این فرمول برسند. مثلاً ممکن است درخواست ایران این باشد که تمام تحریم‌ها برداشته شود، یعنی هم بین‌المللی و هم تحریم‌های خود آمریکا. اقتصاد ایران شکوفا شود و ایران هم بتواند به جامعه بین‌المللی برگردد. از طرف ایران هم فرض کنیم دسترسی نظارتی 100 درصد باشد که مطمئن شوند ایران رویکرد نظامی به برنامه هسته‌ای‌اش نمی‌دهد یا مثلاً در همین حد غنی‌سازی را منجمد کند.
بالاخره این‌ها فرمول‌هایی است که باید در مذاکرات به‌وجود بیاید؛ ولی یکی از نکات مثبت دور اول هم این بود که بالاخره دو طرف با همدیگر پیام تبادل کردند. اگر این برود به سمت مراحل پیشرفته‌تری، به سمت اینکه به نوعی دو طرف کنار هم بنشینند، مثل همان چیزی که برای افغانستان یا عراق در بن و بغداد رخ داد و با آمریکایی‌ها نشستیم و مذاکره کردیم، این امکان وجود دارد. باید گشت که این فرمول‌ها پیدا شود، یعنی ما خیلی کار آکادمیک، مطالعاتی، نخبگانی و مشارکتی نیاز داریم که وزارت خارجه از این ادبیات و این امکانات استفاده کند.
3- اگر دو طرف با رویکرد انعطاف حداکثری وارد مذاکرات شوند، کار جلو می‌رود. کارهای دیپلماتیک هم کارهای بسیار سخت و تنش‌آفرینی است، ولی صبوری می‌خواهد. ویژگی‌هایی هم در این دوره وجود دارد که کمک کند بتوانیم این مذاکرات را به نتیجه برسانیم؛ یعنی ظرف زمانی هم شاید تا حدی به دو طرف کمک کند. هم ایران نیازهایی برای رسیدن به نتیجه دارد، هم آمریکا. علاوه بر کلیت قضیه، ترامپ هم در مسئله اوکراین نتوانسته پیش برود و هم در غزه. خیلی علاقه‌مند نیست که مورد ایران هم تلاشش به شکست بیانجامد، کما اینکه می‌بینیم بعد از این دور اول، هم از سمت خودش و هم ویتکاف و هم به طور کلی برخورد مثبت بوده و استقبال شده است.
فکر می‌کنم اگر دو طرف با همین رویکرد و با استراتژی انعطاف حداکثری وارد قضیه شوند، جای امید هست؛ البته واقعاً شرایط سخت است. بحث‌های کارشناسی و بحث‌ها درباره میزان انعطافی که هر کدام حاضرند نشان دهند و دستاورد داشته باشند، طبعاً کار می‌برد. از طرف دیگر، به هر صورت طرف‌هایی هستند که خیلی علاقه‌مند نیستند ایران و آمریکا به هم نزدیک شوند.
طبعاً آن‌ها هم اقداماتی خواهند کرد. اسرائیل، اعراب، اروپا که علاقه‌مند نیست آمریکا از این روند کنارش بگذارد، یا حتی چین و روسیه که در برجام به نوعی پشتیبان ما بودند، انتظاراتی دارند. خوبی این دوره از کار ایران و فعالیت وزارت امور خارجه این است که تلاش می‌کند با اطراف برجام کار کند. اجلاسی در پکن داشتند و اجلاسی سه‌جانبه در روسیه. با اروپا هم کار کردند. من فکر می‌کنم باید تلاش شود که کمک همه اطراف را برای به‌نتیجه‌رساندن روندی که آغاز شده به کار بگیریم.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1406128/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ایران برنده دور اول مذاکرات با آمریکا شد

ترامپ برای بررسی وضعیت مذاکرات با ایران جلسه‌ای برگزار کرد

جزئیات قتل هولناک خانوادگی در بندرعباس

پاری سن ژرمن رکورددار صعود به مراحل نیمه‌نهایی‌ در اروپا بین تیم‌های فرانسوی

بارسلونا و پاری سن ژرمن درانتظار مشخص‌شدن رقیبان؛ لیگ قهرمانان به اوج هیجان نزدیک می‌شود

مارکینیوش: پاری سن ژرمن امسال قهرمان اروپا خواهد شد

گیراسی، تک‌سربازی علیه امپراتوری هانسی فلیک!

خلاصه بازی استون ویلا 3 (4)-(5) 2 پاری سن ژرمن (لیگ قهرمانان اروپا – 25-2024)

لوئیز انریکه: پاری سن ژرمن نه فقط بهترین دروازه‌بان، بلکه بهترین ترکیب جهان را در اختیار دارد

صعود بارسا و پاری سن ژرمن به نیمه نهایی لیگ قهرمانان اروپا

هت‌تریک گیراسی مجوز صعود بارسلونا را باطل نکرد

خلاصه بازی استون ویلا و پاری‌سن‌ژرمن؛ شاگردان انریکه در یک قدمی فینال

خلاصه بازی استون ویلا و پاری‌سن‌ژرمن؛ شاگردان انریکه در یک قدمی فینال – آفتاب نو | اخبار ورزشی

برای اولین بار پس از 6 سال؛ بارسلونا به نیمه نهایی لیگ قهرمانان اروپا رسید

نمودار مرحله حذفی لیگ قهرمانان اروپا +عکس

طرح ترامپ برای تعطیلی 30 سفارتخانه و کنسولگری

ادعای نیکی هیلی علیه تهران

نیویورک تایمز: حتی متحدان هم دیگر اعتمادی به آمریکا ندارند

مذاکره با ایران محور جلسه اتاق وضعیت کاخ سفید

نگرانی تل‌آویو از برنامه خروج نیروهای آمریکایی از سوریه

مهمترین خواسته ایران از آمریکا در مذاکرات

بورس در انتظار اخبار دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا/ اگر اخبار مثبتی از مذاکرات مخابره شود، شاخص به سطح 3 میلیون واحد می‌رسد

مذاکرات ایران و آمریکا: تکرار سیاست‌های شکست‌خورده و تلاش برای باج‌خواهی

بالاتر از صلاح، دروگبا و اتوئو: گیراسی تاریخ‌ساز می‌شود

گزارش زنده: دورتموند 2-0 بارسلونا

گزارش زنده: دورتموند 2-1 بارسلونا

حملات هوایی آمریکا به الحدیده و البیضا در یمن

جلسه ترامپ در کاخ سفید درباره مذاکرات جاری با ایران

خروج آمریکا از سوریه تا 2 ماه آینده

تحلیل‌گر صهیونیست:خواسته هسته‌ای اسرائیل خیالپردازی است

کاخ سفید: ترامپ خواهان گفت‌و‌گو با ایران است

آمریکا از سوریه خارج می‌شود

محدودیت‌های وارداتی و تأثیرات آن بر بازار جهانی

نظر رهبر معظم انقلاب درمورد مذاکرات ایران و آمریکا در عمان چیست؟

خبر مهم استیو ویتکاف درمورد مذاکرات ایران و آمریکا چه بود؟

جزئیاتی جدید از رایزنی ترامپ با سلطان عمان درباره ایران

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا: کسی در ملاعام مذاکره نمی‌کند! هنوز گفت و گوها با ایران را «مذاکره» نمی نامیم، اما احتمال تغییر این رویکرد وجود دارد/ ایران نباید برنامه‌ای برای غنی‌سازی اورانیوم داشته باشد

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا مدعی شد: ایران نمی‌تواند برنامه غنی‌سازی داشته باشد

​دلیل تداوم افزایش قیمت طلا در روز‌های آینده

عکس | ملاقات نوید محمدزاده با اسطوره فوتبال ایران در آمریکا

اعلام صریح مواضع واشنگتن درباره برنامه هسته‌ای ایران

مسقط: نقطه‌ی شروعی مطلوب برای مذاکرات ایران و آمریکا

تفاهم‌نامه پولساز بین ایران و عراق رسما امضا شد + جزییات

محوریت و ارزش ذاتی تولید به‌ عنوان پیشران رشد اقتصادی کشور/ گروه فولاد مبارکه پیشرو در جذب سرمایه‌گذاران

طرح دولت درد مستاجران را درمان می‌کند؟

رشد بورس بعد از دور روز متوقف شد/ بازار در انتظار تحولات سیاسی و اقتصادی

‌فولاد مبارکه؛ ویترین توان صادراتی کشور در ایران اکسپو 2025

زاکانی شهردار تهران: با چین توافق کردیم که اگر زیرساخت‌های تهران را فراهم کنیم، آن‌ها سالانه یک میلیون گردشگر به ایران بیاورند

ترامپ خواستار گفت‌وگو با ایران است

عکس/نظرسنجی عجیب آمریکا درباره حمله به ایران!