ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ترامپ و دکترین کیسینجر؛ آمریکا در مسیر رویارویی با چین/ چگونه واشنگتن از ابرچالش کرملین و پکن فرصت سازی می‌کند؟ ایالات متحده آمریکا

ترامپ و دکترین کیسینجر؛ آمریکا در مسیر رویارویی با چین/ چگونه واشنگتن از ابرچالش کرملین و پکن فرصت سازی می‌کند؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش اقتصادنیوز، پیمان چین و روسیه در سال 2022 مبنی بر "شراکت بدون محدودیت" تاثیرات دراز مدت و عمیقی به همراه داشته است. این توافق به این معنا بود که پکن و مسکو قصد دارند اتحاد قدیمی خود را که زمانی در دهه 1950 قدرت تهدیدکننده‌ای به شمار می‌رفت، احیا کنند؛ تهدیدی که ایالات متحده نمی‌توانست آن را نادیده بگیرد.
با وجود اختلافات مختلف، شی جین‌ پینگ، رئیس‌جمهور چین، ولادیمیر پوتین، را "دوست عزیز" خود خوانده و در مارس 2023 در گفتگویی با او اشاره کرد که دو نفر در حال "مدیریت تغییرات نادیده گرفته شده در یک قرن" هستند. ماحصل دیدارهای مکرر آن‌ها مجموعه‌ای از بیانیه‌های برنامه‌ ریزی شده ای است که بر مخالفت مشترک با "هژمونی" - که به طور غیرمستقیم به سلطه‌گری ایالات متحده را هدف قرار می‌دهد - تاکید کرده و وعده برقراری یک نظم بین‌المللی "عادلانه‌تر" را می‌دهند.
این عبارات ابتدایی یادداشت نشریه فارین پالسی است که اقتصادنیوز آن را در سه بخش ترجمه کرده که بخش نخست آن با تیتر «پشت پرده بازی مستقل کیم جونگ اون در زمین پوتین/ طفره رفتن چین از هم‌صدایی با روسیه و کره شمالی؛ محور پکن، مسکو و پیونگ یانگ در آستانه افتراق؟» و بخش دوم آن با عنوان «شی پا جای پای استالین گذاشت؛ تله آمریکایی برای چین/ چرا اژدهای زرد پشت پوتین را خالی نمی‌کند؟» منتشر شده است و بخش سوم و نهایی در ادامه آمده است.
تنها گزینه باقی‌مانده برای چین و آمریکا چین به‌عنوان خریدار عمده هیدروکربن‌های روسیه و تأمین‌کننده اصلی کالاهای صنعتی و مصرفی این کشور، در موقعیتی قرار دارد که می‌تواند نقش فعالی در ترغیب ولادیمیر پوتین به پذیرش آتش‌بس ایفا کند. تداوم وضعیت «درگیری منجمد» (frozen conflict) با منافع چین در جلوگیری از تشدید بحران در اوکراین مغایرتی ندارد؛ بلکه می‌تواند روابط پکن با اروپا را تثبیت کرده و حتی بستری برای هم‌پوشانی منافع با دولت ترامپ فراهم سازد. دولتی که تمایل خود را به برقراری آتش‌بس بدون دستیابی به توافق جامع برای پایان جنگ اعلام کرده است.
با توجه به اظهارات وانگ یی، وزیر امور خارجه چین، در کنفرانس امنیتی مونیخ مبنی بر لزوم مشارکت همه طرف‌ها در زمان مناسب در گفت‌وگوهای صلح، و همچنین تمایل ترامپ برای آغاز مذاکرات مستقیم با روسیه، اکنون فرصت مناسبی برای چین فراهم شده تا گفت‌وگویی محتوایی با آمریکا درباره جنگ اوکراین را کلید بزند.
در سال 1945، زمانی که تنش‌ها میان آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی بالا گرفت، رئیس‌جمهور وقت آمریکا، هری ترومن، پیش‌بینی کرد که 85 درصد از خواسته‌های ایالات متحده محقق خواهد شد؛ چراکه اتحاد شوروی به گفته او «بیش از آن‌که ما به آن‌ها نیاز داشته باشیم، به ما نیاز دارد.»
اما این محاسبه ساده‌انگارانه بود. استالین، از بیم آنکه امتیازدهی به‌عنوان نشانه ضعف تلقی شود، دستور داد تا دیپلماسی سفت و سختی دنبال شود. اکنون، در جهانی که دیگر آمریکا برتری هسته‌ای مطلق ندارد و با قدرتی چون چین روبه‌روست، امید به پیروزی آسان رنگ باخته است. در چنین شرایطی، «دیپلماسی فعال» شاید تنها راه پیش‌روی واشنگتن باشد تا از تشدید یا حتی برگشت‌ناپذیر شدن رویارویی با پکن جلوگیری کند.
از دکترین کیسینجر تا رویکرد ترامپ نخست، آمریکا باید تلاش کند تایوان را از اعلام رسمی استقلال منصرف کند. چنین اقدامی پیامدهای خطرناک و بی‌ثبات‌کننده‌ای برای شرق آسیا و نظم جهانی خواهد داشت. واشنگتن می‌تواند با اطمینان‌سازی‌های غیررسمی به چین نشان دهد که قصد تحریک نظامی ندارد، اما در عین حال هشدار دهد که در صورت بی‌اعتمادی به نیت چین، آماده مقابله خواهد بود. مشارکت پکن در اقدامات اعتمادساز، مانند گفت‌وگوهای نظامی، اجتناب از مانورهای تحریک‌آمیز و واکنش مثبت به درخواست ترامپ برای کنترل تسلیحات، می‌تواند نشانه‌ای از تمایل چین به پرهیز از یک جنگ سرد جدید باشد.
این دقیقاً همان نوع دیپلماسی هوشمندانه‌ای است که هنری کیسینجر در دوران جنگ سرد دنبال می‌کرد. او با پرهیز از موعظه درباره ارزش‌های دموکراتیک و تمرکز بر منافع ژئوپلیتیکی، موفق شد اتحاد جماهیر شوروی را در خاورمیانه به چالش بکشد و هم‌زمان با چین ارتباط برقرار کند. امروز نیز، ایالات متحده باید با رویکردی مشابه، به‌ویژه در برابر کشوری مانند چین که از موعظه‌های ارزشی غرب دل‌خوشی ندارد، عمل کند.
ترامپ که پیش‌تر نیز از زبان لیبرال و حقوق‌بشری پرهیز کرده، اکنون می‌تواند پکن را به مشارکت مستقیم در مذاکرات صلح اوکراین دعوت کند. چین پیش‌تر نماینده ویژه‌ای برای حل بحران روسیه و اوکراین تعیین کرده و بارها بر لزوم حل‌وفصل مسالمت‌آمیز تأکید کرده است. چنین دعوتی می‌تواند آزمونی برای سنجش نیت واقعی چین باشد و اگر توافقی حاصل شود، نقش پکن در اجرای آن تضمین خواهد شد.
هشداری از تاریخ برای تصمیم‌سازان امروز فوریه 2025، هفتاد و پنجمین سالگرد پیمان اتحاد چین و شوروی است؛ اتحادی که در ظاهر شکست‌ناپذیر بود، اما تنها ده سال دوام آورد. تصمیم پکن برای توسعه از مسیر همکاری با غرب، این کشور را از سرنوشت شوروی نجات داد. امروز نیز، چین و روسیه هرچند همکاری دارند، اما این رابطه نه اتحاد است و نه «شراکت بدون محدودیت».
در آستانه احتمال شکل‌گیری جنگ سردی دیگر، چین باید به این پرسش پاسخ دهد: آیا واقعاً می‌خواهد در محور کشورهایی قرار گیرد که به رویارویی آشکار با آمریکا تن می‌دهند؟ پاسخ به این پرسش، تنها بر آینده ژئوپلیتیکی چین اثر نمی‌گذارد، بلکه مسیر سیاست خارجی واشنگتن را نیز شکل خواهد داد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1406489/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دستورات لازم برای حل با قدرت مشکل حادثه بندر شهید رجایی داده شده است/ آماده گسترش روابط با آفریقا در همه زمینه ها هستیم

شکست سنگین آمریکا در یمن؛ 1200 حمله هوایی بی‌نتیجه!/ انصارالله هشدار داد: حملات ما به منافع آمریکا تشدید می‌شود!/ افزایش هماهنگی‌های اطلاعاتی میان واشنگتن - تل آویو

مذاکرات صلح و قرارداد‌های تجاری در 100 روز بعدی دولت ترامپ به نتیجه می‌رسد؟

دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا با «اختلاف نظر‌های جدی» در مورد مسائل کلیدی به پایان رسید

فوری | امریکا کشتی های اسرائیل را بمباران کرد

مهار 80 درصدی حریق بندر شهیدرجایی

کمر قیمت طلا شکست

واکنش بازار خودرو به دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا/ جدول جدید قیمت ها را ببینید

انتخابی هیجان انگیز کشتی آزاد آمریکا؛ راهیابی زاهد والنسیا به فینال X با شکست کایل دیک

رها کردن کیسه هاى پودر خاموش کننده در مرکز آتش

ویدئویی جدید از لحظه انفجار در بندر رجایی

بازگشت به پایتخت‌ها برای بررسی جزئیات

سرمقاله کیهان/ تحلیل 100 روزه یک رئیس‌جمهور متوهم

بمباران خانه‌های مسکونی در صنعاء

گمانه‌زنی‌ها درباره جانشینی محمود عباس قوت گرفت

تصویب «دستورالعمل ارتقاء توان رقابت در جذب و تحقق سرمایه گذاری»

آغازبه‌کار اجلاس 4 روزه ایران و آفریقا

این 4 گروه مخالف جدی مذاکره ایران و آمریکا!

مدیران ایلامی برای سفر رئیس‌ جمهور آماده باشند

بورس تهران؛ حادثه بندر و تعداد بی سابقه کدهای خریدار

افزایش قیمت‌ها و کاهش معاملات مسکن؛ مستأجران در تنگنای اقتصادی

روایت زندگی پرفراز و نشیب بانوی شهید حج خونین سال66 در کتاب «گوشواره فیروزه‌ای» | خانم کته یک زن با تمام مشخصات زن ایرانی است

پادشاه اروپا در بحران؛ بارسلونا به دنبال سه گانه

عارف: به پیوندهای بیش از هزار ساله خود با قاره عظیم آفریقا می‌بالیم

سفر هیئت افغانستان به ایران برای شرکت در نمایشگاه بزرگ اکسپو

کف قیمتی طلا به شدت شکست/ قیمت جدید جدید طلا امروز 7 اردیبهشت 1404

رئیس اسبق سازمان انرژی اتمی: باید درست به مناقشه ایران با غرب نگاه کرد/ مذاکراتی مثبت است که بتواند الگویی برای حل سایر اختلافات باشد

هدایت کشتی‌های کالای اساسی به بندر امام

آمریکا از پیشرفته‌ترین ناو خودران جنگی جهان با برد 1850 کیلومتری رونمایی کرد

آخرین وضعیت اطفای حریق در بندر رجایی

سخنگوی دولت: شرایط تحت کنترل است

ذخایر خونی مورد نیاز سانحه‌دیدگان انفجار بندرعباس تأمین شد

ماموریت جدید گاتسالوف برای شکست مدعیان کشتی

خونِ همدلی در رگ‌های بندرعباس جاری شد

آغاز بخشش جرائم بیمه‌ شخص ثالث از امروز

تغییر قیمت طلا عجیب شد/ قیمت جدید جدید طلا امروز 7 اردیبهشت 1404

حمله موشکی جدید یمن به پایگاه نواتیم رژیم صهیونیستی در النقب

قیمت دلار توافقی

آب‌شیرین‌کن‌ها و نیروگاه‌های برق هرمزگان به مدار بازگشتند

اولین تصویر از داخل محوطه کانتینرهایی بندر شهید رجایی

اطفای حریق توسط هواپیمای ایلوشین سپاه

نصری: نگرانی اسرائیل بمب فرضی ایران نیست/ فراتر از میزان غنی‌سازی یا تعداد سانتریفیوژهاست

تعداد متوفیان حادثه بندر شهید رجایی به 25 رسید

کایل دِیک غایب بزرگ مسابقات جهانی کشتی

برد چین در رالی خودرو با ژاپن

هشدار یمن درباره نشت گسترده نفت در دریای سرخ بر اثر حملات آمریکا

گره روی عمر و بخت؛ درباره عکسی از فرش ملایر زیر تابوت پاپ فرانسیس

سرمقاله اعتماد/ مرز باج و وفاق

گمرک: کانتینرهای کالاهای اساسی در انفجار بندر رجایی نبودند

مذاکره عراق و سوریه درباره احیای خط لوله نفت

ویکی پدیاجستجو