ایرانیان جهان

آخرين مطالب

نقش ترامپ در نظم متضاد آسیا ایالات متحده آمریکا

نقش ترامپ در نظم متضاد آسیا
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش ؛ به نقل از اندیشکده دیپلمات ، امروز تغییراتی عظیم در سیاست‌ها و رویه‌های دولت ایالات متحده در حال وقوع و هدف دستورات ریاست جمهوری آمریکا کاهش چشمگیر اندازه، هزینه و نقش دولت است. اگرچه برخی از این سیاست‌ها در دادگاه به چالش کشیده می‌شوند. ده‌ها هزار کارگر دولتی (به عقیده ترامپ مازاد) شغل خود را از دست داده، کمک‌های خارجی آمریکا و بسیاری از هزینه‌های خارج از کشور متوقف شده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
اف‌بی‌آی، سیا و سایر آژانس‌هایی که از ایالات متحده در داخل و خارج محافظت می‌کنند در حال مشاهده کاهش بودجه خود هستند و گزارش شده که قرار است هزینه های دفاعی نیز کاهش یابد. ایالات متحده از توافقنامه تغییرات اقلیمی پاریس و سازمان بهداشت جهانی خارج شده و به دلیل اختلاف با دولت میزبان (آفریقای جنوبی)، گویا از حضور در نشست وزرای خارجه G-20 نیز خودداری کرده است. دونالد ترامپ؛ رییس‌جمهوری آمریکا به‌طور آشکار کانادا، مکزیک، دانمارک، پاناما و کلمبیا را تهدید کرده که اگر خواسته‌های او را برآورده نکنند، با اقدامات سخت‌گیرانه مواجه خواهند شد و تلاش دولت او برای اخراج مهاجران غیرقانونی به کشورهای خود به اصطکاک با سایر دولت‌ها می‌افزاید.
راس فهرست تغییرات عمده سیاست ترامپ، معکوس کردن سیاست گذشته ایالات متحده است که به ریشه‌های ناتو در بیش از 75 سال پیش باز می‌گردد. آن زمان آمریکا، خود را ملزم به حمایت قوی از متحدان اروپایی در برابر تهدید اتحاد جماهیر شوروی در حال گسترش (و امروز روسیه) می‌دانست و امروز تماس ترامپ با پوتین و توبیخ رئیس جمهور اوکراین؛ ولودیمیر زلنسکی و حمایت از اظهارات رهبران سیاست خارجی و دفاعی دولت، نشان دهنده پایان احساس رهبری ایالات متحده در حمایت از اوکراین در مقاومت در برابر تجاوز روسیه است.
گرم شدن روابط میان روسیه و ایالات متحده با آغاز مذاکرات مربوط به اوکراین، پیش بینی نشست رهبران چین و آمریکا، کاهش ادعایی در هزینه‌های دفاعی ایالات متحده، تعرفه‌های اعلام شده (پیش‌بینی‌شده)، و افزایش فشار ایالات متحده برای تقسیم بار بیشتر توسط متحدان و شرکا در سرمایه گذاری بودجه‌ای ناتو، همگی مقدمه‌ای است برای پیش بینی روابط و شکل گیری الگویی جدید میان آمریکا و حوزه اقیانوس هند-آرام و همچنین با اروپا است.
نظم آسیا-اقیانوسیه
آنچه واضح‌تر است، این است که اقدامات دولت ترامپ چالش تعیین گزینه‌ها و استراتژی‌های روشن سیاست در نظم هند-اقیانوس آرام را بدتر می‌کند که در حال حاضر عمیقا، آرامشی قبل از طوفان است و این منطقه بر خلاف اروپا و خاورمیانه ظاهرا در صلح باقی می‌ماند و در نتیجه ممکن است توجه بین‌المللی کمتری را به خود جلب کند تا زمانی که منافع استراتژیک چین و آمریکا با یکدیگر برخورد کند.
نظرسنجی‌ها در سال گذشته نگرانی گسترده‌ای را در میان دولت‌های منطقه و مفسران نسبت به روابط پرتنش و مسائل مورد مناقشه نشان داده است. مهم‌تر از همه، تضاد منافع امنیتی، اقتصادی و حاکمیتی قدرت‌های پیشرو جهان یعنی؛ ایالات متحده و چین، باعث رقابت بی‌وقفه در آسیا، مرکز جغرافیایی چین و ایالات متحده در جهان شده و رقابت این قدرت‌های بزرگ به عنوان عامل تعیین کننده اصلی پویایی منطقه‌ای کنونی ظاهر شده است.
بسیاری از ارزیابی‌های رقابت بنیادین چین و ایالات متحده را نشان می‌دهند. رقابت به عنوان هدایت کننده پویایی‌های منطقه‌ای، ایجاد نظم دوقطبی آسیایی مشابه چارچوبی که برای دهه‌ها در طول جنگ سرد حاکم بود. در مقابل، دیگر تحلیلگران چین را به عنوان یک کشور صعودی می‌بینند و با یادآوری نظمی که در هزاره قبل در چین امپراتوری حاکم بود، ایجاد یک نظم جدید چین محور را پیش بینی می‌کنند.
اما امروز، هنجارها، استانداردها و چارچوب‌هایی که بر نظم آسیایی در قرن بیست و یکم تأثیر می‌گذارند به دلایلی که فراتر از چین و ایالات متحده است، در نوسان هستند. به عنوان مثال، چشم انداز رشد مستمر اقتصادهای صادرات محور هند و اقیانوس آرام اکنون با افزایش تعرفه‌ها و محدودیت‌های تجاری تحمیل شده توسط ایالات متحده و سایر کشورهای توسعه یافته، در پاسخ به تأثیر منفی رویه‌های تجارت آزاد بر اقتصاد و جوامع آنها در دوران جهانی شدن که بلافاصله پس از پایان جنگ سرد انجام شد، به چالش کشیده شده است. 
این دولت‌ها به‌طور فزاینده‌ای از چین در اتخاذ سیاست‌ها و شیوه‌های سخت‌گیرانه حمایت‌گرایانه و صنعتی پیروی می‌کنند تا از رشد اقتصادی کشورهای خود محافظت کنند، به گونه‌ای که مانع از دسترسی به بازاری شود که قبلا بسیاری از اقتصادهای هند و اقیانوس آرام صادرات محور از آن برخوردار بودند.
همچچنین، از دیگر چالش‌های مهم نظم منطقه‌ایف می‌توان به تحریکات مداوم کره شمالی در بحبوحه ساخت سلاح‌های هسته‌ای و جنگ داخلی طولانی مدت در میانمار اشاره کرد. هر دو تا حل‌وفصل فاصله دارند و محرک‌های مهمی در محاسبات بسیاری از دولت‌های منطقه هستند. 
در همین حال، دولت‌های منطقه‌ای کلیدی در کره جنوبی، تایوان و فیلیپین، سیاست‌ها را با اولویت‌های سیاست خارجی بسیار متفاوت تقسیم می‌کنند و بر عدم قطعیت‌ها در مورد اینکه چگونه انتخابات آینده به‌طور اساسی سیاست‌های خارجی آنها را تغییر می‌دهد، می‌افزاید.
اما بیش از هر چیز، حمله جسورانه روسیه به اوکراین، نگرانی‌های منطقه‌ای را افزایش داده است که چین، متحد اصلی روسیه، ممکن است همین کار را برای تصاحب نظامی تایوان انجام دهد. جنگ اوکراین به شدت اقیانوس هند و اقیانوس آرام را تقسیم کرده است. با همکاری ژاپن، کره جنوبی، سنگاپور و استرالیا با ناتو و ایالات متحده علیه مسکو و چین، در حالی که هند، ویتنام و دیگران به دنبال حفظ روابط خوب با مسکو هستند، جنگ‌های جاری در اوکراین و خاورمیانه تا حد زیادی از چین و ایالات متحده جدا مانده است. 
در سوی دیگر اما حمایت واشنگتن از جنگ اسرائیل در غزه، جوامع با اکثریت مسلمان در جنوب و جنوب شرق آسیا را علیه ایالات متحده کرده است. 
قدرت نفوذ قدرت‌های منطقه‌ای نیز تعیین کننده نظم منطقه است. ژاپن و هند بیش از هر قدرت دیگری به جز ایالات متحده و چین در امور منطقه‌ای اهمیت دارند. آنها به طرق مختلف جدا از چین و آمریکا بر منطقه تأثیر می‌گذارند. زمانی که اولین دولت ترامپ موافقتنامه تجاری و اقتصادی شراکت ترانس پاسیفیک (TPP) را رد کرد، توافقی که ایالات متحده قبلا از آن حمایت کرده بود، ژاپن را در ایجاد موفقیت آمیز توافقنامه جامع و مترقی برای مشارکت ترانس پاسیفیک (CPTPP) رهبری کرد.
پس از حمله روسیه به اوکراین، دولت بایدن، نخست وزیر هند؛ نارندرا مودی را تحت فشار قرار داد تا از روابط عمیق با روسیه عقب نشینی کند و از اوکراین حمایت کند، اما مودی بر روابط نزدیک هند با روسیه پوتین پافشاری کرد و قدرت‌های میانی نیز مانند کره جنوبی و استرالیا از مکانیسم‌های دوجانبه و فرعی در میان راه‌های دیگر برای تقویت منافع خود استفاده می‌کنند، در حالی که کشورهای آسیای جنوب شرقی با قدرت پیشرو اندونزی که از سیاست خارجی جدید و پویا تحت ریاست جمهوری؛ پرابوو سوبیانتو، بهره می‌جوید از گروه‌های منطقه‌ای به رهبری آسه‌آن در میان دیگر ابزارها برای تقویت اولویت‌های خود استفاده می‌کنند.
در این شرایط، دوام درازمدت تغییرات بزرگ در واشنگتن زیر سوال می‌رود؛ چراکه آنها ایالات متحده را از رویه‌های گذشته در مسیری جدید و هنوز به وضوح تعریف نشده در میان مناقشات قابل توجه می‌بینند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1407549/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پشت صحنه سفر گروسی به تهران قبل از مذاکرات در ایتالیا؛ نشانه‌ای از تغییرات دیپلماتیک یا بازی سیاسی پیچیده؟

ترامپ یا منافع ملی آمریکا؛ کدامیک در سیاست‌گذاری‌ اولویت‌ دارند؟

عراقچی: از سمت آمریکا پیام‌های متناقض و متضاد می‌شنویم

جدیدترین قیمت دلار آمریکا امروز جمعه 29 فروردین ماه 1404 اعلام شد

◄ خبر فوری / ورود دو هواپیمایی جدید به کشور؛ چراغ سبزی به مذاکرات مسقط

ترامپ‌های داخلی در حال دستبرد به سفره مردم

خانواده‌ام اجازه ندادند که به رئال بروم!

معافیت موقت واردات الکترونیک از تعرفه‌های ترامپ

گفتگوهای پاریس درباره اوکراین نشان می‌دهد اروپا در میز مذاکرات است

مشورت آمریکا با اروپا بر سر اوکراین، چرا و چگونه؟

لیگ اروپا؛ صعود دیوانه‌وار منچستریونایتد در شب حذف لاتزیو

یک سازمان یهودی: آمریکا شریک جرم نسل‌کشی مردم غزه است

امضای تفاهم‌نامه میان اوکراین و آمریکا برای همکاری در بخش مواد معدنی

ببینید | لحظه رصد بمب‌افکن B25 آمریکا توسط رادارهای ایران

دلندالتکریک نمونه موفق همکاری دولت و بخش خصوصی

کدام کشورهای اتحادیه اروپا بیشترین درخواست پناهندگی را دریافت می‌کنند؟

مرور تاریخ: رؤیای سه‌گانه برای بارسا

آغاز خروج بخشی از نیروهای آمریکایی از سوریه

برگزاری دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا در رُم

واکنش سازمان ملل به برگزاری دور دوم‌ مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا

خلاصه بازی منچستریونایتد 5-4 لیون (لیگ اروپا – 25-2024)

تجلی یافتن احساسات تمامی هواداران منچستریونایتد در یک کودک / عکس

خلاصه بازی آینتراخت فرانکفورت 0-1 تاتنهام (لیگ اروپا – 25-2024)

17 شهید و ده‌ها زخمی در حمله آمریکا به بندر نفتی «رأس عیسی» در یمن

بازدید معاون امنیتی وزارت کشور و استاندار خوزستان از مرز شیب عراق

کامبک نافرجام لاتزیو با حذف تلخ از لیگ اروپا!

رسمی؛ سهمیه پاداش لالیگا برای فصل 26-2025 لیگ قهرمانان اروپا قطعی شد

خلاصه بازی چلسی 1-2 لژیا ورشو (لیگ کنفرانس اروپا – 25-2024)

روبن آموریم: در اولدترافورد هیچ چیز تمام شده نیست؛ صدای شادی هواداران منچستریونایتد، بهترین صدای دنیاست

ادعای جنجالی ترامپ علیه ایران

17 شهید و دهها زخمی در بمباران بندر نفتی رأس عیسی در یمن

استفاده جالب آمریکا از هوش مصنوعی

گفتگوی وزرای خارجه روسیه و آمریکا درباره جنگ اوکراین

دیدار احمد الشرع و السودانی در دوحه

لاتزیو 3 (2) – (3) 1 بودوگلیمت؛ ضربات پنالتی مانع بلندپروازی عقاب‌ها

نمودار مرحلهٔ نیمه نهایی لیگ اروپا مشخص شد؛ آماده برای جنون بیشتر

نمودار مرحله حذفی لیگ کنفرانس اروپا +عکس

صعود یونایتد و تاتنهام به نیمه نهایی لیگ اروپا

زلنسکی: آمریکا و اوکراین مذاکرات سازنده‌ای در پاریس داشتند

بسته کمک نظامی جدید آلمان

میزبان دور دوم گفت‌و‌گو‌های ایران و آمریکا مشخص شد

دیدار نخست وزیر عراق با الجولانی در سوریه

پس از 4 سال؛ لیگ آلمان هیچ نماینده‌ای در نیمه‌نهایی رقابت‌های باشگاهی اروپا ندارد

اظهارات ترامپ درباره زمان سفرش به انگلیس

اتلتیک بلیبائو 2-0 رنجرز؛ شیرهای باسکی اتوبوس دفاعی گلاسکو را پنجره کردند

آینتراخت فرانکفورت (1) 0-1 (2) تاتنهام؛ صعود شیرین آنژ و رفقا در خاک آلمان

انفجار در سایت آزمایش موشکی آمریکا

حضور‌ 8 المپین و مدال آور جهانی در رقابت‌های انتخابی کشتی فرنگی آمریکا

تیراندازی در دانشگاه فلوریدا آمریکا/ 5 نفر کشته شدند

دیدار نخست وزیر عراق با الجولانی