ایرانیان جهان

آخرين مطالب

توانمندی موشکی ایران و کاهش تهدیدات آمریکا ایالات متحده آمریکا

توانمندی موشکی ایران و کاهش تهدیدات آمریکا
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - گروه استان‌های دفاع‌پرس- «محسن زنگنه» نماینده مردم تربت حیدریه، مه‌ولات و زاوه در مجلس شورای اسلامی؛ مذاکرات مسقط، از مهم‌ترین عرصه‌های رویارویی دیپلماتیک میان ایران و آمریکا در سال‌های اخیر بوده است. نکته‌ای که باید به آن توجه کرد، این است که درخواست آمریکا برای این مذاکرات، مستند به نامه‌ای ازسوی ترامپ به رهبر معظم انقلاب بوده است.
این در‌حالی است که پیش از این نامه، رهبر معظم انقلاب و دیگر مسئولان ارشد جمهوری اسلامی بر مذاکره نکردن با آمریکا و بی‌نتیجه بودن چنین مذاکراتی تأکید کرده بودند. بنابراین، برخلاف تصورات رسانه‌های غربی، این آمریکا بود که تلاش کرد تا ایران را به میز مذاکره بکشاند و از هر ابزاری برای تحقق این هدف استفاده کرد.
در بخشی از این نامه، ترامپ ایران را در صورت نپذیرفتن مذاکره، تهدید به حمله نظامی به تأسیسات هسته‌ای کرد. این تهدید را می‌توان به‌عنوان نشانه‌ای جدی از استیصال آمریکا تلقی کرد؛ چرا‌که مذاکره برای واشنگتن از سطح یک خواسته معمول فراتر رفته و به ضرورتی انکار‌ناپذیر تبدیل شده است. برای آمریکا، مسیر مذاکره چنان مهم بود که حتی از ابزار تهدید استفاده کرد تا فشار بیشتری بر ایران وارد کند.
نامه ترامپ ابتدا از طریق امارات به ایران ارسال شد و آمریکا خواستار میانجیگری امارات بود؛ اما ایران با اتخاذ موضعی شفاف و مقتدرانه، امارات را به‌عنوان واسطه رد کرده و عمان را برای این نقش معرفی کرد. این تصمیم به‌وضوح بیانگر سیاست ایران در انتخاب کشور واسط براساس مصلحت سیاسی و اعتماد متقابل بود. آمریکا نیز به‌دلیل نیاز شدید به این مذاکرات، مجبور به پذیرش این شرط ایران شد. این اتفاق، نشان داد که در این نبرد دیپلماتیک، ایران دست بالا را دارد و آمریکا ناچار به عقب‌نشینی است.
ترامپ در موضع‌گیری‌های خود به‌صراحت بر مذاکره مستقیم تأکید داشت، اما رهبر معظم انقلاب با قاطعیت مذاکره مستقیم را رد کرد و فقط با شروط مشخصی، مذاکره غیرمستقیم را پذیرفتند. این اقدام نشان‌دهنده اعتماد‌نداشتن کامل ایران به آمریکا بود. کشوری که سابقه‌ای طولانی در زیرپاگذاشتن تعهدات دارد، برای مذاکره مستقیم صالح دانسته نمی‌شود. درنهایت، آمریکا باوجود رجزخوانی‌های ترامپ، به این شرط ایران نیز تن داد. این روند تاکنون نشان‌دهنده برتری دیپلماتیک ایران در مواجهه با فشار‌های آمریکا بوده است.
در همین‌حال، توانمندی موشکی ایران به‌عنوان عاملی بازدارنده، نقش مهمی در کاهش قدرت تهدیدات نظامی آمریکا داشته است. برد 2 هزارکیلومتری موشک‌های ایران در کنار قابلیت تخریب بالای موشک‌های کوتاه‌برد، پایگاه‌های آمریکا در منطقه را به‌طور‌مستقیم در تیررس قرار داده‌است.
این موضوع نه‌تنها برای آمریکا، بلکه برای کشور‌های عربی منطقه نیز تأثیرگذار بوده است. سفر‌های وزیر امور خارجه به کشور‌های منطقه در همین‌راستا قابل تحلیل است؛ سفر‌هایی که پیام دوستی و هشدار را به‌طور هم‌زمان منتقل کرده است.
در این‌میان، بخشی از حاکمیت آمریکا بر این باور است که ایران با دستیابی به سلاح هسته‌ای فقط یک‌قدم فاصله دارد؛ اما این مسئله بر اساس فتوای رهبری و سیاست‌های جمهوری اسلامی ایران تاکنون محقق نشده است. تحلیل آنها نشان می‌دهد که هرگونه حمله نظامی به ایران می‌تواند راهبرد تهران را تغییر داده و کشور را به‌سمت ساخت سلاح هسته‌ای سوق دهد. این مسئله نیز یکی از دلایل مهمی است که مانع از عملی‌شدن تهدیدات نظامی آمریکا علیه ایران شده است.
نکته شایان توجه در مذاکرات اخیر، جدایی در سازوکار‌های اجرایی آن است. مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا چه در دو هتل مجزا یا حتی یک اتاق برگزار شود، بیانگر عمق بی‌اعتمادی ایران به آمریکا است. با‌این‌حال، اگر این سبک مذاکرات بتواند آمریکا را به تکریم ایران، اصلاح ادبیات متکبرانه و پذیرش حقوق هسته‌ای ایران وادار کند، اهداف اصلی ایران محقق شده است. در چنین شرایطی، ممکن است در آینده تغییراتی در راهبرد ایران در نوع مذاکره ایجاد شود بدون اینکه تناقضی با اصول سیاست خارجی کشور داشته باشد.
در نهایت، باید به ماهیت راهبرد آمریکا در قبال ایران توجه کرد؛ راهبردی که با هدف معطل‌کردن امور کشور و گره‌زدن مسائل داخلی به نتایج مذاکرات دنبال می‌شود. این تجربه در دوران ریاست‌جمهوری ترامپ نیز مشهود بود؛ زمانی که بیش از خود تحریم‌ها، معطلی و گره‌زدن امور کشور به مذاکرات ضربه‌های بیشتری به کشور وارد کرد.
رسانه‌های غربی با بزرگ‌نمایی مذاکرات و تلاش برای ضریب‌دهی رسانه‌ای به آن، قصد دارند ذهن مسئولان و کارگزاران کشور را از حرکت در مسیر توسعه و پیشرفت بازدارند. این خطر وجود دارد که بخشی از بدنه اجرایی کشور در این دام گرفتار شود و پروژه‌های کلان و تصمیم‌گیری‌های اساسی را به تأخیر بیندازد.
آنچه امروز ضرورت دارد، حرکت پرشتاب کشور در مسیر توسعه و پیشرفت است. کارگزاران و تصمیم‌گیران ارشد کشور باید با تمرکز بر اهداف کلان و برنامه‌های توسعه‌ای، از هرگونه تأخیر و معطلی در امور خودداری کنند و اجازه ندهند که مذاکرات به ابزاری برای توقف پیشرفت ایران تبدیل شود.
انتهای پیام/
مطالب مرتبط دیدار هیئت پارلمانی ایران با رئیس هیئت پارلمانی بحرین در APA قالیباف: سهم نیروهای مسلح از بودجه افزایش می یابد

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1408540/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اهدای 1257 سری جهیزیه به نوعروسان نیازمند خراسان‌جنوبی

تغییر نظر دیوید بکام در مورد شانس قهرمانی آرسنال در لیگ قهرمانان اروپا پس از مواجهه با تیری آنری

نقشه راه اروپا برای لغو وابستگی به واردات انرژی روسیه تعیین می‌شود

زلزله شدید در افغانستان

محکومیت شدید حملات نظامی آمریکا به یمن

احضار کاردار آرژانتین به وزارت امور خارجه

باران و برف در 14 استان

قطر از تماس‌هایی با روسیه درباره مذاکرات هسته‌ای ایران خبر داد

ویتکاف رسماً به ایران دعوت شد؟ توسط چه کسی؟

روسیه آماده میانجی‌گری دیپلماتیک برای برنامه هسته‌ای ایران

ترامپ به رهبر ایران ضرب الاجل داده است؟

نخستین اظهارات پزشکیان درباره مذاکره

پیام سردار سلامی به فرمانده کل ارتش

علی اکبر ولایتی در بیمارستان بستری شد

لاستیک خودرو گران شد

افزایش سقف وام ودیعه مسکن

بانک مرکزی لبنان؛ از «ریاض سلامه» تا «کریم سعید»

ایران حملات نظامی آمریکا به یمن را شدیداً محکوم کرد

کرملین: منتظر دومین دور مذاکرات ایران و آمریکا هستیم

گزارش تازه آکسیوس درباره مذاکرات ایران و آمریکا/ تیم ترامپ دچار اختلاف است

وعده پول به مهاجران برای ترک داوطلبانه آمریکا

درباره سینمای هالیوود بیشتر بدانید

سخنگوی دولت تکلیف بازگشایی سفارت آمریکا در ایران را روشن کرد +ویدیو

کشورهای منطقه خسته اند یا پشیمان؟

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی باید درباره توافق احتمالی میان ایران و آمریکا اعمال نظر کند

واکنش کرملین به دور دوم مذاکرات عمان: آماده کمک برای حل پرونده‌ایم | توانایی‌مان به مذاکرات بستگی دارد

در «اتاق بحران» کاخ سفید درباره ایران چه گذشت؟

پیش‌بینی احتمال توافق ایران و آمریکا/ برجام تکرار می‌شود؟

صادرات خاکی کمیاب چین قفل شد؛ سخت‌گیری‌های جدید پس از محدودیت‌های آمریکا

خبر نماینده نزدیک به جلیلی از مفاد سند امنیت ملی آمریکا درباره ایران/ ثابتی علیه بانک‌های خصوصی نطق کرد

توضیح پنتاگون جابجایی و کاهش نیروهای امریکایی در سوریه

وزیر قطری: برای حل موضوع هسته‌ای ایران با روسیه در گفت‌وگوییم!

اشاره گروسی به نقش آژانس در مذاکرات ایران و آمریکا

برای حل موضوع هسته‌ای ایران با روسیه در گفت‌وگوییم!

تمام بودجه ناتو را آمریکا قطع می کند

درخواست جدید گروسی در آستانه دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا/ به نقش آژانس توجه کنید

حاشیه‌سازی جدید؛ یکی از ترفندهای عراقچی در مذاکرات با آمریکا لو رفت! | فیلم

مذاکره با ایران با بیانیه ویتکاف به کار حضرت فیل تبدیل شد+ عکس

عکس/ بدبینی محسن رضایی به مذاکرات ایران و آمریکا

واشنگتن از چارچوب احتمالی مذاکرات هسته‌ای در دور بعدی مذاکره با ایران خبر داد

محسن رضایی نسبت به تداوم مانور آمریکا روی خطوط قرمز ایران هشدار داد

سفیر ایران در مسکو دستور کار سفر عراقچی به روسیه را تشریح کرد

هشدار محسن رضایی نسبت به تداوم مانور آمریکا روی خطوط قرمز ایران

هشدار محسن رضایی به آمریکا

بقائی: حملات آمریکا علیه یمن تهدید آشکار صلح و امنیت بین‌المللی است

خبر مهم وزارت خارجه آمریکا درباره دور دوم مذاکرات

السودانی وارد گود انتخابات شد

لاپید: هیچ‌کس در خاورمیانه حق غنی‌سازی‌کردن ندارد!

واردات خودرو بدون انتقال ارز بعد از وقفه 10 ساله کلیدخورد

لغو افتتاح 100 مگاواتی نیروگاه‌های تجدیدپذیر