ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ایران به لحاظ تاکتیکی فرایند مذاکرات را با موفقیت مدیریت کرده است ایالات متحده آمریکا

ایران به لحاظ تاکتیکی فرایند مذاکرات را با موفقیت مدیریت کرده است
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - کارشناس ترکیه ای با اشاره به تاثیر مثبت مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا در شهر مسقط گفت: ایران به لحاظ تاکتیکی فرایند مذاکرات را با موفقیت مدیریت کرده است.
در روزهای اخیر، مذاکرات غیر مستقیم میان هیئت‌های ایرانی و آمریکایی در شهر مسقط، پایتخت عمان، توجه جامعه جهانی را به خود جلب کرده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
این مذاکرات، که در قالب گفتگوهای هسته‌ای و با هدف کاهش تنش‌ها و رفع تحریم ها شکل گرفته، نشان‌دهنده‌ دست برتر ایران است؛ زیرا ایران با قاطعیت اعلام کرده که حاضر به انجام مذاکرات مستقیم نیست و بر این نکته تأکید دارد که تمامی گفتگوها باید در چارچوب برنامه هسته‌ای این کشور صورت گیرد. از نظر کارشناسان بین الملل این رویکرد، نشان‌دهنده‌ موضع مستحکم ایران در برابر آمریکا است. با هدف بررسی نتایج این مذاکرات گفتگویی را با دکتر «یشیم دمیر» کارشناس روابط بین الملل انجام داده ایم. مشروح این گفتگو از نظر می گذرد:
با توجه به اینکه مذاکرات صورت‌گرفته در روز شنبه گذشته از سوی هر دو طرف ایرانی و آمریکایی مثبت ارزیابی شده است، آیا می‌توان انتظار داشت که دوره های بعدی مذاکرات نیز ثمربخش باشد؟ منابع ایرانی تأکید دارند که ایران هرگز کنار گذاشتن یا توقف برنامه غنی‌سازی اورانیوم خود را نخواهد پذیرفت . بر اساس این دیدگاه‌ها، چالش اصلی در روند مذاکرات میان دو کشور چیست؟
در رابطه با مذاکرات انجام‌شده در عمان که نخستین دیدار حضوری از زمان ریاست‌جمهوری باراک اوباما به شمار می‌رود، هر دو کشور ایران و آمریکا اعلام کرده‌اند که گفتگوها درباره برنامه هسته‌ای سازنده و مؤثر بوده است. این امر می‌تواند به‌عنوان نشانه‌ای مثبت برای آینده روند مذاکرات تلقی شود. با این حال، ثمربخشی دورهای بعدی مذاکرات، به میزان آمادگی طرفین برای گفتگو در شرایط برابر و پذیرش مطالبات متقابل وابسته است. چالش اصلی در این روند، عدم تمایل ایران به کنار گذاشتن برنامه غنی‌سازی اورانیوم در مقابل اصرار آمریکا بر توقف کامل این برنامه است. آمریکا خواهان محدودسازی ظرفیت هسته‌ای ایران است و در غیر این صورت، احتمال اقدام نظامی را نیز روی میز نگاه داشته است.
از سوی دیگر، ایران تأکید می‌کند که فعالیت‌های هسته‌ای‌اش صرفاً برای اهداف صلح‌آمیز و تولید انرژی است و حق خود در غنی‌سازی اورانیوم را کنار نخواهد گذاشت. بنابراین، پرسش کلیدی این است که آیا دو طرف می‌توانند بر سر موضوع هسته‌ای به تفاهمی دست یابند یا خیر. در این میان، فضای بی‌اعتمادی ایجادشده پس از خروج یک‌جانبه آمریکا از برجام در سال 2018 توسط دولت دونالد ترامپ، بر مذاکرات تأثیر منفی گذاشته است. فشارهای سیاسی داخلی که دولت ترامپ در صورت عدم توافق با آن مواجه بود، روند مذاکرات را پیچیده‌تر کرد.
از دیدگاه ایران نیز، بحران اقتصادی و فشار سنگین تحریم‌ها، به همراه تضعیف موقعیت منطقه‌ای پس از سقوط دولت اسد در سوریه، باعث شده که تهران رویکردی محتاطانه و استراتژیک در قبال مذاکرات در پیش گیرد. احتمال استفاده از این عوامل به‌عنوان ابزار فشار، یکی دیگر از موانع جدی در مسیر مذاکرات است. در نهایت، دو طرف باید به‌جای تمرکز بر دستاوردهای کوتاه‌مدت، در پی ثبات و همکاری بلندمدت باشند. ایران نباید صرفاً به‌دنبال رفع تحریم‌ها یا جلوگیری از تهدید نظامی آمریکا و اسرائیل باشد و آمریکا نیز باید از به‌کارگیری تهدید نظامی به‌عنوان ابزار چانه‌زنی پرهیز کند. حضور در میز مذاکره با زبان تهدید، مانعی جدی در مسیر پیشرفت روند گفتگوها خواهد بود. بنابراین، برای موفقیت مذاکرات، هر دو کشور باید گام‌هایی واقع‌بینانه و مبتنی بر حفظ صلح منطقه‌ای و بهبود روابط دوجانبه بردارند.
در مذاکرات دو نکته مهم وجود دارد؛ اولاً این مذاکرات به درخواست ایران به صورت غیرمستقیم انجام می‌شود؛ ثانیاً گفتگوها صرفاً در چارچوب مسئله هسته‌ای ایران ادامه می‌یابد. بسیاری از کارشناسان تحقق این دو خواسته ایران را به معنای کسب برتری تهران در این مذاکرات ارزیابی می‌کنند. نظر شما در این خصوص چیست؟
مذاکره فرایندی مبتنی بر حل مسئله و اراده جمعی است. در مواردی که عناصر تهدیدآمیز بین طرفین وجود دارد، معمولاً به جای مذاکره مستقیم، مذاکره غیرمستقیم ترجیح داده می‌شود. مذاکره غیرمستقیم می‌تواند به ایجاد فضایی انعطاف‌پذیرتر و مساعدتر برای دستیابی به راه‌حل بین طرفین کمک نماید.
بین ایران و آمریکا تنشی تاریخی وجود دارد. از این رو، از منظر ایران، انجام مذاکرات به صورت مستقیم ممکن است به عنوان دادن امتیاز تلقی شود و موجب واکنش‌های اجتماعی یا سیاسی شود. ایران علیرغم شرایط دشوار اقتصادی حاضر، با اتخاذ موضعی مقاومتی در برابر آمریکا و در عین حال سازنده در مقابل کشورهای غربی، توانسته تصویری مصالحه‌جو از خود ارائه دهد. این امر باعث شده تا در افکار عمومی اینگونه تفسیر شود که ایران در مذاکرات برتری یافته است. می‌توان گفت ایران به لحاظ تاکتیکی فرایند مذاکرات را با موفقیت مدیریت کرده است. با این حال، تحریم‌های آمریکا کماکان پابرجاست و مسائل اساسی بین طرفین هنوز به راه‌حلی پایدار نرسیده‌اند.
ترکیه از جمله کشورهایی است که با اعمال تحریم‌ها علیه ایران مخالف است. دیدگاه کنونی دولت آنکارا از مذاکرات ایران و آمریکا چیست؟ موفقیت این مذاکرات چه تأثیری بر ترکیه، به ویژه بر روابط تهران و آنکارا خواهد داشت؟
دولت آنکارا در چارچوب اصل «صلح در کشور، صلح در جهان» که در سیاست خارجی خود اتخاذ کرده، همواره از صلح منطقه‌ای و جهانی حمایت کرده است. در این راستا، مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا نه تنها از نظر ثبات منطقه‌ای، بلکه از نظر امنیت ملی ترکیه نیز حائز اهمیت است. ترکیه با توسعه فعالیت‌های هسته‌ای برای مقاصد صلح‌آمیز و تولید انرژی مخالفتی ندارد، اما با تولید و گسترش سلاح‌های هسته‌ای مخالف است. این موضوع به‌طور مستقیم با منافع امنیتی ترکیه مرتبط است.
از سوی دیگر، تحریم‌های اقتصادی علیه ایران روابط تجاری میان ترکیه و ایران را به‌طور منفی تحت تأثیر قرار داده‌اند. بنابراین، موفقیت‌آمیز بودن مذاکرات میان ایران و آمریکا نه تنها به کاهش تنش‌های منطقه‌ای کمک خواهد کرد، بلکه تأثیرات مثبتی بر روابط اقتصادی ترکیه و ایران نیز خواهد داشت.
در شرایطی که شاهد بحران های مختلف در منطقه هستیم و عملا رژیم صهیونیستی ناخشنود از مذاکرات ایران و آمریکا است آیا این دور از گفتگوها می تواند فضایی آرام در منطقه ایجاد کند؟
انجام مذاکرات بین ایران و آمریکا هم امیدوارکننده و هم چالش برانگیز است زیرا تنش های ناشی از تحولات غزه، لبنان، یمن و سوریه بین ایران و آمریکا مشکلاتی ایجاد کرده است. اینها موضوعاتی هستند که می توانند به روند مذاکرات خلل وارد کند. مذاکرات فرصتی برای ایجاد یک فضای صلح آمیز در منطقه است. به نظرم این روند کاملاً چالش برانگیز خواهد بود. به همین خاطر طرفین مذاکره باید تا حد امکان از عوامل تاثیر گذار داخلی و خارجی که ممکن است به روند مذاکره ضربه بزند دوری کنند.
در موضوع عوامل داخلی موثر بر روند مذاکره، تمایل طرفین به سازش، گامی اساسی برای رسیدن به راه حل است. با این حال، راهبردهای دیپلماتیک غیرقابل پیش بینی رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا می تواند در روند مذاکرات اختلال ایجاد نماید؛ خواسته های دولت ترامپ برای اعمال محدودیت بر برنامه های موشکی ایران و پایان دادن به حمایت ایران از گروه‌های مقاومتی منطقه می تواند در روند مذاکرات چالش ایجاد کند. درخصوص نقش عوامل خارجی، نگرش منفی اسرائیل به روند مذاکرات، مخالفت با هر نوع سازش و رویکردش برای برچیدن کامل تاسیسات هسته ای ایران، روند مذاکرات را دشوار می کند. علاوه بر این، مانع دیگری که بر سر راه مذاکرات وجود دارد مشخص نبودن چگونگی حمایت کشورهای عربی منطقه است.
منبع: مهر

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1408571/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

10 بازیکن با بیشترین عنوان بهترین بازیکن زمین در لیگ قهرمانان اروپا؛ تنها لیستی که رونالدو اول نیست؟

نتایج بازی های بایرن مونیخ برابر اینتر در دیدارهای خارج از خانه لیگ قهرمانان اروپا

پخش بازی استقلال و رقابت‌های لیگ‌ قهرمانان اروپا

اروپا نظاره‌گر مذاکره بی‌نتیجه ترامپ با روسیه بر سر اوکراین

فوری/ گزینه خط حمله پرسپولیس درگذشت

مرگ ناگهانی بازیکنی که گزینه پرسپولیس بود؛ احتمال خودکشی از طبقه 11

مرگ ناگهانی بازیکن مدنظر پرسپولیس

مهاجم مدنظر پرسپولیس به طرز مشکوکی درگذشت

مرگ ناگهانی بازیکنی که گزینه پرسپولیس بود؛ احتمال خودکشی از طبقه 11 | اخبار ورزشی

بحران بریتیش استیل باعث بررسی بیشتر سرمایه‌گذاری چین در بریتانیا

بازار بیلت چین در ثبات

مرگ ناگهانی گزینه پرسپولیس

اقدام تازه چین در جنگ تجاری با آمریکا/ پکن تحویل بوئینگ را متوقف می‌کند

دیدار شی جین‌پینگ با پادشاه مالزی‌

چین ترسی از مقابله با آمریکا ندارد/ تبعات منفی جنگ تعرفه‌ای برای اقتصاد جهانی

کرملین: روسیه و چین می‌توانند ضامن توافق ایران و آمریکا باشند

بازیکن مورد علاقه پرسپولیس درگذشت!

واردات نفت چین از ایران در تابستان 2023 به رکورد تاریخی رسید

بررسی گسترش همکاری‌ ایران و چین در صنعت پتروشیمی

طالبان: نقد احکام شرعی توسط یوناما را تحمل نمی‌کنیم

خلاصه اخبار نیم روزی چهارشنبه 27 فروردین | خلاصه اخبار امروز

ایران ادامه حملات به یمن را شدیدا محکوم کرد

چین: نمی‌خواهیم بجنگیم امّا از جنگ هم نمی‌ترسیم

نایب رییس مجلس: رهبر انقلاب زمین بازی را برای کل جهان مشخص می‌کند/ نماینده بهشهر: لازم باشد قیام عاشورایی را تحت پرچم رهبر عزیز برپا می‌کنند

ترامپ، چین را تهدید کرد

خدمت رسانی به ایثارگران و خانواده‌های شهدا پویا تر شده است

جیب‌برها برگشتند!

نخستین اظهارات پزشکیان درباره مذاکره با آمریکا

بقایی حملات هوایی آمریکا علیه یمن را غیرقانونی خواند

اعلام آمادگی مسکو برای کمک به حل‌وفصل مسئله هسته‌ای ایران

کرملین: آماده کمک به حل و فصل مسئله هسته‌ای ایران هستیم

آمریکایی‌ها اگر عاقل باشند درباره توان موشکی مذاکره نمی‌کنند/ استفاده از سیاست ایجاد «انفعال» در مذاکرات

محمد رستم پور: جامعه را شرطی نکنید

موشک علیه دوربین و قلم

تذکر جدی نماینده قم خطاب به وزیر راه و شهرسازی

در مصرف برنج قهوه ای احتیاط کنید ...

تذکر جدی نماینده قم خطاب به وزیر راه

عراقچی پیام مکتوب رهبری به پوتین را به مسکو می‌برد

گفت‌و‌گوی دوحه و مسکو درباره مذاکرات ایران و آمریکا

شمار شهدای نوار غزه از 51 هزار نفر عبور کرد

هشدار حماس: هرگونه لطمه به مسجدالاقصی، بازی با آتش است

تعرفه های گمرکی 1404 ابلاغ شد

مخاطب‌محوری در برنامه‌ریزی و تولید محصولات فرهنگی اصل بنیادین فعالیت‌های ماست

رعایت قوانین، تمرکز زدایی و تفویض اختیار به استان‌ها در دستور کار قرار دارد

نشریه دفتر رهبری: کلید همیشه در ایران است؛ نه در مسقط و لوزان و نیویورک/ گره زدن مسائل کشور به مذاکرات و ایجاد فضایی خام‌اندیشانه و رؤیافروشی درباره‌ی آن، دست حریف را در مذاکرات برای فشار به تیم ایران باز می‌کند

گزینه مورد علاقه پرسپولیس از ساختمان سقوط کرد!

اشتباه خنده دار استون ویلایی ها مقابل پاری سن ژرمن

اخراج قهرمانان المپیک از تیم ملی بلغارستان به بهانه جوانگرایی!

ساعت پخش زنده بازی اینتر و بایرن مونیخ‌ از تلویزیون +پخش آنلاین

ساعت پخش زنده بازی رئال مادرید و آرسنال‌ از تلویزیون +پخش آنلاین