ایرانیان جهان

آخرين مطالب

پشت پرده تکاپوی عربستان برای مذاکره تهران با واشنگتن/ توافق ایران و آمریکا چه معنایی برای عربستان و خلیج فارس دارد؟ ایالات متحده آمریکا

پشت پرده تکاپوی عربستان برای مذاکره تهران با واشنگتن/ توافق ایران و آمریکا چه معنایی برای عربستان و خلیج فارس دارد؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش اقتصادنیوز، نشریه نیویورک تایمز با انتشار یادداشتی مدعی شد: 10 سال پیش، زمانی که باراک اوباما، رئیس‌جمهور وقت آمریکا، به همراه دیگر رهبران جهان توافقی با ایران برای محدود کردن برنامه هسته‌ای این کشور امضا کردند، عربستان سعودی از این اتفاق ناخشنود بود.
در آن بازه زمانی مقام‌های سعودی برجام را «توافقی ضعیف» خواندند که تنها موجب افزایش قدرت و نفوذ ایران به عنوان رقیب منطقه‌ای‌‌شان خواهد شد.
چند سال بعد، هنگامی که دونالد ترامپ از این توافق خارج شد، سعودی‌ها از این اقدام استقبال کردند. اکنون اما، در حالی که دولت دوم ترامپ در حال مذاکره با ایران بر سر نیل به توافقی با خطوط کلی مشابه توافق پیشین است، نگاه عربستان به‌کلی تغییر کرده است. وزارت خارجه این کشور اخیراً بیانیه‌ای صادر کرده و ابراز امیدواری نموده که این گفت‌وگوها -با میانجی‌گری کشور همسایه، عمان- موجب «تقویت صلح در منطقه و جهان» خواهد شد.
چرا بن سلمان از توافق استقبال می‌کند؟ این نشریه در ادامه یادداشت ادعایی‌اش آورد: محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، حتی برادر خود، شاهزاده خالد بن سلمان، وزیر دفاع این کشور را به تهران فرستاد؛ خالد در تهران با استقبال گرم مقامات ایرانی در لباس نظامی روبه‌رو شد. او در ادامه، نامه‌ای را به‌صورت دستی برای رهبری ارسال کرد.
حال سوال این است، در این میان چه چیزی تغییر کرده است، در پاسخ باید گفت: بله روابط میان ایران و عربستان در دهه گذشته بهبود یافته است. علاوه بر آن، عربستان در میانه‌ برنامه‌ای برای تنوع‌بخشی به اقتصاد خود قرار دارد؛ برنامه‌ای که هدف آن، تبدیل پادشاهی از کشوری نفت‌محور به یک قطب تجاری، فناوری و گردشگری است.
در این مسیر، پرواز پهپادها و موشک‌های ایران یا حامیانش بر فراز آسمان عربستان در نتیجه‌ افزایش تنش‌های منطقه‌ای، تهدیدی جدی برای این طرح به شمار می‌رود. کریستین اسمیت دیوان، پژوهشگر ارشد موسسه کشورهای عربی خلیج فارس در واشنگتن، در این باره مدعی است: «نگرش آن‌ها امروز متفاوت است. در دوران اوباما، کشورهای خلیج فارس از نزدیکی ایران و آمریکا می‌ترسیدند چون احساس انزوا می‌کردند؛ اما در دوران ترامپ، آن‌ها از تشدید تنش میان ایران و آمریکا نگران‌اند، زیرا در این صورت خودشان هدف قرار خواهند گرفت».
ایران و ایالات متحده روز شنبه دومین دور از گفت‌وگوهای دیپلماتیک بر سر فعالیت‌های هسته‌ای تهران را به پایان رساندند و چارچوبی برای مذاکراتی پرسرعت تر تعیین کردند. ترامپ تاکنون اهداف این گفت‌وگوها را با ابهام بیان کرده و تنها تکرار کرده است که «ایران هرگز نباید از آستانه گریز هسته ای عبور کند». در عین حال، مقامات ایرانی تاکید دارند توافقی که در حال شکل‌گیری است، آن‌ها را ملزم به برچیدن زیرساخت‌های هسته‌ای کشور نخواهد کرد. در این میان کشورهای عربی، از جمله عربستان سعودی، مصر، اردن، قطر و بحرین، همگی از این مذاکرات استقبال کرده‌اند و دیپلماسی را به افزایش تنش ترجیح می‌دهند.در همین راستا، بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان، روز شنبه در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت:« مذاکرات در حال شتاب گرفتن هست و اکنون حتی احتمال وقوع غیرمنتظره‌ترین اتفاقات هم وجود دارد».

ایرانیان جهان

هراس اعراب از تصاعد بحران نیویورک تایمز در ادامه یادداشت ادعایی اش آورد، این مذاکرات در بحبوحه‌ تنش‌های گسترده در خاورمیانه انجام می شود، از یک سو، حملات هوایی آمریکا علیه حوثی ها، گروهی حامی ایران در یمن ادامه دارد، و از سوی دیگر، اسرائیل همچنان غزه را هدف حملات مرگبارش قرار داده است. ترامپ ماه گذشته تهدید کرد در صورت عدم دستیابی به توافق، ایران را هدف حمله نظامی قرار خواهد داد. در همین حال، اسرائیل مدعی بود در ماه آینده به تأسیسات هسته‌ای ایران حمله کند، اما به گفته مقام های آمریکایی و منابع مطلع ترامپ در هفته‌های اخیر اسرائیل را از این کار منصرف کرد و ترجیح داد از راه مذاکره، برنامه هسته‌ای تهران را متوقف کند.فیراس مقصد، مدیر بخش خاورمیانه و شمال آفریقای گروه مشاوره سیاسی «یوریشیا گروپ»، در این باره مدعی است:«بیش از هر زمان دیگر، کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس قدرت‌هایی وضعیت‌محور هستند که در جست‌وجوی ثباتی پایدارند؛ ثباتی که پیش‌شرط تحقق چشم‌اندازهای اقتصادی بلندپروازانه‌ آن‌هاست. آن‌ها قویاً ترجیح می‌دهند مسئله ایران و برنامه هسته‌ای‌اش از طریق دیپلماسی متوقف و حل و فصل شود».
عربستان سعودیِ سنی‌مذهب و ایرانِ شیعه‌مذهب سال‌ها از طرف‌های مختلف در درگیری‌های منطقه‌ای حمایت کرده‌اند—از جمله در جنگ فرسایشی یمن که به یکی از بدترین بحران‌های انسانی جهان انجامید. دو کشور بین سال‌های 2016 تا 2023 هیچ‌گونه روابط دیپلماتیکی نداشتند و مواضع تندی علیه یکدیگر اتخاذ کرده بودند. محمد بن سلمان بارها مدعی بود که اگر ایران به سلاح هسته‌ای دست یابد، عربستان نیز چنین خواهد کرد.در همین حال، دولت ترامپ مذاکراتی را برای توافقی از سر گرفته است که به عربستان امکان دسترسی به فناوری هسته‌ای آمریکا را می‌دهد و احتمالاً اجازه غنی‌سازی اورانیوم را نیز فراهم می‌سازد. این در حالی است که در سال 2023، ایران و عربستان با میانجی‌گری چین، به روابط پرتنش خود پایان داده و سازش کردند. در آن زمان، تمرکز سیاست خارجی محمد بن سلمان بیش از پیش به آرام‌سازی درگیری‌های منطقه‌ای معطوف بود. عربستان سعودی، به‌عنوان متحد کلیدی آمریکا، همواره هدف اصلی حملات تلافی‌جویانه‌ حوثی ها بوده است. به ادعای نیویورک تایمز نزدیکی جغرافیایی این کشور با ایران موجب شده که نیروهای حامی تهران به‌راحتی بتوانند این بازیگر را هدف قرار دهند. در سال 2019، یکی از تأسیسات کلیدی نفتی عربستان در حمله‌ای پیچیده که از سوی حوثی ها آسیب دید. مقامات سعودی از آن ماجرا چنین نتیجه گرفتند که اتحاد آن‌ها با آمریکا محدودیت‌هایی دارد—و همین باعث شد که به گفت‌وگو با ایران نه تقابل روی آورند،. در همین راستا دیوان در پایان مدعی است، «امروز، پاداش‌های بالقوه‌ی مذاکره از ریسک جنگی منطقه‌ای جذاب‌تر به نظر می‌رسد».صنم وکیل، مدیر برنامه خاورمیانه و شمال آفریقای مؤسسه تحقیقاتی چتم هاوس، نیز می‌گوید که برخلاف ده سال پیش که رهبران خلیج فارس احساس می‌کردند در مذاکرات نادیده گرفته شده‌اند، این بار ایران با آن‌ها تماس مستقیم برقرار کرده است. او می‌افزاید:«آنچه پس از دور نخست مذاکرات جلب توجه کرد، این بود که وزیر خارجه ایران با همتایان خود از جمله در بحرین تماس گرفت. ایران به دنبال کسب حمایت منطقه‌ای است، و کشورهای خلیج فارس نه‌تنها از مذاکرات پشتیبانی می‌کنند، بلکه می‌خواهند مانع از هرگونه تنشی شوند که می‌تواند امنیت ملی و اقتصادی آن‌ها را تهدید کند».

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1416102/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وزنه‌بردار ارمنستانی بر سکوی نخست دسته فوق‌سنگین قهرمانی اروپا ایستاد

رئیس قوه‌قضائیه وارد هانگژو چین شد

پیامد‌های استمرار حضور ایران در لیست سیاه FATF

در مذاکره با آمریکا نه خوش‌بین هستیم و نه بدبین/ما سر دعوا نداریم، اما زور و قلدری را هم نمی‌پذیریم

باهوش ترین مدیرعامل آمریکا بر اساس تحلیل زبان‌شناختی کیست؟ + اینفوگرافی

ترامپ پشت رئیس پنتاگون را خالی نکرد/ ماجرای درز اطلاعات به کجا رسید؟

تذکر ظریف درباره رابطه ایران با آمریکا و روسیه +ویدیو

واکنش جدید فرانسه به مذاکرات ایران و آمریکا

پارلمان یمن: ادامه جنایات آمریکا ما را از حمایت فلسطین منصرف نخواهد کرد

رایزنی پوتین و سلطان هیثم درباره پرونده هسته‌ای ایران

تأثیر مذاکرات ایران و آمریکا بر قیمت نفت جهانی

پزشکیان درباره مذاکره با آمریکا : ما سر دعوا نداریم اما ...

پزشکیان درباره مذاکره با آمریکا : ما سر دعوا نداریم اما …

پزشکیان: در مذاکره با آمریکا همان‌گونه که رهبر انقلاب فرمودند، نه خوش‌بین هستیم و نه بدبین

آکسیوس خبر داد: ترامپ با نتانیاهو درباره ایران صحبت می‌کند

قیمت دلار | قیمت طلا | قیمت سکه | قیمت بیت کوین امروز دوشنبه 1 اردیبهشت ماه 1404 + جدول قیمت جدید

پرده‌برداری از راز ورود ایرباس و بویینگ‌های مرموز به آسمان ایران!

آکسیوس: ترامپ درباره ایران با نتانیاهو صحبت می‌کند

ادعای نماینده مجلس؛ ایران و آمریکا در یک چارچوبی توافق کردند

گفت‌وگوی تلفنی وزرای خارجه ایران و قطر درباره غزه و مذاکرات تهران-واشنگتن

اظهارات اولیانوف درباره تصمیم ایران و آمریکا برای برگزاری نشست‌های کارشناسی

توافق محدود در راه است؟

ایران و دو بال مذاکرات هسته‌ای

معمای آقای ب.ز

توافق ترامپ متفاوت از توافق اوباما؟

نخست‌وزیر پیشین ایتالیا: طرح تسلیح مجدد اروپا به فروپاشی اتحادیه منجر می‌شود

بیانیه دفتر آیت‌الله سیستانی در پی درگذشت پاپ فرانسیس

قیمت انواع مرغ اول اردیبهشت 1404

تا 200 میلیون تسهیلات بدون ضامن ویپاد؛ دیجیتال بانک پاسارگاد

پیش بینی قیمت دلار 2 اردیبهشت 1404

ریزش ناگهانی قیمت کوییک صفر، خریداران چقدر ضرر کردند؟

دوشنبه سیاه بیت‌کوین

رکورد تاریخی قیمت طلای جهانی شکسته شد

خریداران طلا در فروردین 1404 چقدر ضرر کردند؟

سفر تاریخی پاپ به عراق در حافظه جهانیان باقی خواهد ماند

تسریع روند سرمایه‌گذاری و بهبود وضعیت اقتصادی شهر اراک دنبال خواهد شد

انحلال شعب ویژه رسیدگی به پرونده‌های اخلال در نظام اقتصادی

عربستان سعودی و خیز بلند لجستیکی / بازتعریف نقش در جغرافیای تجارت جهانی

توسعه اقتصادی پایدار در بهارستان با احداث شهرک صنفی خدماتی در صالحیه

صادرات انرژی به همسایگان، فرصتی برای افزایش درآمدهای ارزی

شعب ویژه رسیدگی به پرونده‌های اخلال در نظام اقتصادی منحل شدند

صعود طلای جهانی در اولین روز اردیبهشت؛ نبض بازار فلزات گرانبها چگونه می‌زند؟

تست هوش | هر کی بتونه این معمارو حل کنه ضریب هوشیش با انیشتین برابری میکنه

احتمال استعفای ایلان ماسک به دنبال فشار‌های فزاینده

تائید مواضع آمریکا در مذاکرات با ایران توسط رژیم صهیونیستی؛ ایران بدون داشتن سلاح هسته‌ای دو بار با موشک به اسرائیل حمله کرد

ایلان ماسک از دولت ترامپ استعفا می‌دهد!

در مذاکره با آمریکا نه خوش‌بین هستیم و نه بدبین

پزشکیان: در مذاکره با آمریکا نه خوش‌بین و نه بدبین هستیم

امرزو شاهد درگذشت آزاد مردترین پاپ تاریخ هستیم/مشکلات شناختی و اشتباهات شناختی باعث تصمیمات اشتباه می‌شود

استقبال مسکو از بیانیه واشنگتن درباره غیرممکن بودن عضویت اوکراین در ناتو