ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سیاست دو ستونی تهران خواندنی ها

سیاست دو ستونی تهران
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - ایران /متن پیش رو در ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
علی عوض‌خواه| سفر «شاهزاده خالد بن سلمان» وزیر دفاع عربستان سعودی بار دیگر بررسی راهبرد و رهیافت امنیت ملی مبتنی بر امنیت منطقه‌ای ایران را در مرکز توجه صاحبنظران قرار داد.
جمهوری اسلامی ایران در سال‌های اخیر با درک عمیق از پیوند ناگسستنی امنیت ملی با ثبات منطقه‌ای، راهبردی چندوجهی را در پیش گرفته است که دیپلماسی نظامی و همکاری‌های منطقه‌ای در هسته مرکزی آن قرار دارند. این رویکرد نه‌تنها به کاهش تنش‌ها با کشورهای همسایه کمک کرده است، بلکه جایگاه ایران را به‌عنوان یک قدرت محوری در تأمین امنیت غرب آسیا تقویت کرده است. سفر مقامات نظامی ایران به کشورهای منطقه و میزبانی آنان از همتایان خود در تهران، در کنار برگزاری رزمایش‌های مشترک با کشورهای هم‌پیمان و همسایگان، نشان‌دهنده عزم جدی تهران برای تبدیل شدن به لنگرگاه ثبات منطقه‌ای است.
در کنار همه اینها سفر هفته گذشته وزیر دفاع عربستان به تهران که به دعوت رسمی سرلشکر محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران انجام شد، نقطه عطفی در دیپلماسی نظامی ایران به شمار می‌رود. سفر «خالد بن سلمان» به تهران، به این دلیل که در آستانه دور جدید مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا در رم انجام شد، زیر سایه مذاکرات قرار گرفت. اما ابعاد مهم این سفر بویژه در حوزه نظامی، پررنگ‌تر از آن است که در حاشیه باقی بماند. به ویژه آنکه میزبان شاهزاده سعودی نه یک مقام سیاسی و وزارت خارجه بلکه رئیس ستادکل نیروهای مسلح ایران بود.
انتخاب سرلشکر باقری به‌عنوان میزبان این دیدار، به‌جای یک مقام سیاسی یا دیپلماتیک، پیامی صریح به منطقه و جهان ارسال کرد: ایران آماده است تا از طریق گفت‌وگوهای نظامی سطح بالا، اختلافات گذشته را پشت سر گذاشته و به سوی آینده‌ای مبتنی بر همکاری‌های سازنده درحوزه‌های مختلف از جمله نظامی حرکت کند.
سفر خالد بن سلمان به ایران که پس از سال‌ها تنش و رقابت میان تهران و ریاض صورت گرفت، بر محورهایی چون توسعه مناسبات دفاعی و همکاری‌های منطقه‌ای برای تقویت صلح و ثبات تمرکز داشت.
این سفر تنها یک رویداد نمادین نبود، بلکه پیامی استراتژیک به منطقه و جهان ارسال کرد مبنی بر اینکه ایران با میزبانی از یک مقام ارشد نظامی سعودی در کنار تقویت روابط سیاسی، آماده است تا از طریق دیپلماسی نظامی، اختلافات گذشته را کنار گذاشته و به سوی همکاری‌های سازنده حرکت کند.
در تشریح این پیام بود که سرلشکر محمد باقری در دیدار با وزیر دفاع عربستان، آمادگی نیروهای مسلح ایران را برای توسعه روابط دوجانبه دفاعی با عربستان سعودی در حوزه‌های مختلف اعلام و تأکید کرد: «امنیت منطقه منفعت راهبردی و مشترک کشورهای این منطقه بوده و سیاست جمهوری اسلامی ایران بر توسعه روابط با همسایگان استوار است؛ بنابراین توسعه و تحکیم روابط نیروهای مسلح دو کشور می‌تواند مبنای خوبی برای کشورهای منطقه باشد.»
طبق اعلام سرلشکر باقری، «سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران همواره مبتنی بر تأمین و تضمین امنیت منطقه توسط کشورهای منطقه بوده است.»
این دیدگاه ریشه در راهبرد کلان ایران دارد که امنیت منطقه را نه در رقابت‌های تسلیحاتی یا وابستگی به قدرت‌های خارجی، بلکه در همکاری‌های درون‌منطقه‌ای جست‌وجو می‌کند.
دیپلماسی و میدان؛ دو ستون سیاست خارجی ایران
علاوه بر عربستان، ایران در سال‌های اخیر روابط نظامی خود را با کشورهایی مانند قطر، عمان، تاجیکستان و عراق نیز گسترش داده است. این اقدامات نشان‌دهنده عزم ایران برای ایجاد یک شبکه همکاری امنیتی در منطقه است که نه‌تنها به کاهش تنش‌ها کمک می‌کند، بلکه جایگاه ایران را به‌عنوان یک بازیگر محوری در تأمین امنیت منطقه‌ای تقویت می‌کند.
در دو هفته اخیر ایران مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا را با میانجی‌گری عمان آغاز کرده و پس از برگزاری دو مرحله گفت‌وگو در مسقط و رم، سومین دور مذاکرات بار دیگر در مسقط برگزار خواهد شد. این مذاکرات نه یک هدف، بلکه ابزار و بخشی از تلاش‌های ایران برای کاهش تنش‌ها و دستیابی به توافقی پایدار در موضوعات هسته‌ای و تحریم‌هاست.
جمهوری اسلامی مشخصاً به دنبال حفظ تعادل بین دیپلماسی جهانی و منطقه‌ای است.
ایران با پیشبرد مذاکرات با آمریکا به دنبال کاهش فشارهای اقتصادی و سیاسی ناموجه و نامشروع است، اما در عین حال با تقویت روابط نظامی و امنیتی با کشورهای منطقه، می‌خواهد از وابستگی صرف به نتایج این مذاکرات فاصله بگیرد.
ایران به‌خوبی می داند که وابستگی صرف به نتیجه این مذاکرات می‌تواند آسیب‌پذیری استراتژیک ایجاد کند. از این‌رو با پیشبرد همزمان دیپلماسی منطقه‌ای و تقویت روابط نظامی با همسایگان، به دنبال ایجاد تعادلی بین تعاملات جهانی و منطقه‌ای است.
این رویکرد دوگانه که می‌توان آن را هم‌افزایی «دیپلماسی و میدان» نامید، نشان‌دهنده بلوغ استراتژیک ایران در سیاست خارجی است.
این راهبرد، ایران را در موقعیتی قرار داده است که جدای از نتیجه مذاکرات، نقش محوری خود را در تأمین امنیت منطقه‌ای حفظ کند.
تهران در سال‌های اخیر بارها تأکید کرده که امنیت ایران به‌طور جدایی‌ناپذیری با امنیت منطقه گره خورده است.
این گزاره که در سفر خالد بن سلمان نیز مورد توجه قرار گرفت، بر این ایده استوار است که ثبات و امنیت ایران به‌عنوان یک قدرت منطقه‌ای، به نفع همه کشورهای همسایه است.
دیپلماسی نظامی، برای امنیت منطقه‌ای
دال مرکزی دیپلماسی نظامی ایران، بر مشارکت کشورهای همسایه برای تأمین امنیت و ثبات در منطقه متکی است و بر این گزاره تأکید دارد که حضور بازیگران خارجی در منطقه، تهدیدی برای امنیت به شمار می‌رود. این موضوعی بود که «دالیا داسا کایا» عضو ارشد مرکز روابط بین‌الملل UCLA Burkle و «صنم وکیل» مدیر برنامه خاورمیانه و شمال آفریقا «چتم هاوس» در فوریه 2024 در بحبوحه نبرد «طوفان‌الاقصی» آن را درک کردند. زمانی که در «فارن افرز» نوشتند: «این انتظار وجود دارد که نقطه عطف یک تحول بزرگ در حوزه دیپلماتیک، از خود منطقه سرچشمه بگیرد و به آن وابسته باشد. یکی از نمونه‌های این تحول، آشتی بین کشورهای خلیج فارس و ایران است و تنها خاورمیانه می‌تواند خاورمیانه را باثبات کند. ایران با تقویت دیپلماسی نظامی خود در کنار پیشبرد مذاکرات سیاسی، نه‌تنها به دنبال کاهش تنش‌ها و بهبود روابط با همسایگان است، بلکه می‌خواهد این ایده را نهادینه کند که امنیت ایران، لازمه امنیت منطقه است. موفقیت این رویکرد می‌تواند به ایجاد ثبات پایدار در خاورمیانه کمک کند، اما نیازمند همکاری متقابل کشورهای منطقه و مدیریت دقیق تنش‌های بین‌المللی است.» سفر خالد بن سلمان به تهران در بحبوحه مذاکرات ایران و آمریکا، در وهله اول نمونه‌ای برجسته از این استراتژی ایران است و در وهله دوم، استقبال منطقه از دیپلماسی نظامی تهران است.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1416146/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وزنه‌بردار ارمنستانی بر سکوی نخست دسته فوق‌سنگین قهرمانی اروپا ایستاد

رئیس قوه‌قضائیه وارد هانگژو چین شد

پیامد‌های استمرار حضور ایران در لیست سیاه FATF

در مذاکره با آمریکا نه خوش‌بین هستیم و نه بدبین/ما سر دعوا نداریم، اما زور و قلدری را هم نمی‌پذیریم

باهوش ترین مدیرعامل آمریکا بر اساس تحلیل زبان‌شناختی کیست؟ + اینفوگرافی

ترامپ پشت رئیس پنتاگون را خالی نکرد/ ماجرای درز اطلاعات به کجا رسید؟

تذکر ظریف درباره رابطه ایران با آمریکا و روسیه +ویدیو

واکنش جدید فرانسه به مذاکرات ایران و آمریکا

پارلمان یمن: ادامه جنایات آمریکا ما را از حمایت فلسطین منصرف نخواهد کرد

رایزنی پوتین و سلطان هیثم درباره پرونده هسته‌ای ایران

تأثیر مذاکرات ایران و آمریکا بر قیمت نفت جهانی

پزشکیان درباره مذاکره با آمریکا : ما سر دعوا نداریم اما ...

پزشکیان درباره مذاکره با آمریکا : ما سر دعوا نداریم اما …

پزشکیان: در مذاکره با آمریکا همان‌گونه که رهبر انقلاب فرمودند، نه خوش‌بین هستیم و نه بدبین

آکسیوس خبر داد: ترامپ با نتانیاهو درباره ایران صحبت می‌کند

قیمت دلار | قیمت طلا | قیمت سکه | قیمت بیت کوین امروز دوشنبه 1 اردیبهشت ماه 1404 + جدول قیمت جدید

پرده‌برداری از راز ورود ایرباس و بویینگ‌های مرموز به آسمان ایران!

آکسیوس: ترامپ درباره ایران با نتانیاهو صحبت می‌کند

ادعای نماینده مجلس؛ ایران و آمریکا در یک چارچوبی توافق کردند

گفت‌وگوی تلفنی وزرای خارجه ایران و قطر درباره غزه و مذاکرات تهران-واشنگتن

اظهارات اولیانوف درباره تصمیم ایران و آمریکا برای برگزاری نشست‌های کارشناسی

توافق محدود در راه است؟

ایران و دو بال مذاکرات هسته‌ای

معمای آقای ب.ز

توافق ترامپ متفاوت از توافق اوباما؟

نخست‌وزیر پیشین ایتالیا: طرح تسلیح مجدد اروپا به فروپاشی اتحادیه منجر می‌شود

بیانیه دفتر آیت‌الله سیستانی در پی درگذشت پاپ فرانسیس

قیمت انواع مرغ اول اردیبهشت 1404

تا 200 میلیون تسهیلات بدون ضامن ویپاد؛ دیجیتال بانک پاسارگاد

پیش بینی قیمت دلار 2 اردیبهشت 1404

ریزش ناگهانی قیمت کوییک صفر، خریداران چقدر ضرر کردند؟

دوشنبه سیاه بیت‌کوین

رکورد تاریخی قیمت طلای جهانی شکسته شد

خریداران طلا در فروردین 1404 چقدر ضرر کردند؟

سفر تاریخی پاپ به عراق در حافظه جهانیان باقی خواهد ماند

تسریع روند سرمایه‌گذاری و بهبود وضعیت اقتصادی شهر اراک دنبال خواهد شد

انحلال شعب ویژه رسیدگی به پرونده‌های اخلال در نظام اقتصادی

عربستان سعودی و خیز بلند لجستیکی / بازتعریف نقش در جغرافیای تجارت جهانی

توسعه اقتصادی پایدار در بهارستان با احداث شهرک صنفی خدماتی در صالحیه

صادرات انرژی به همسایگان، فرصتی برای افزایش درآمدهای ارزی

شعب ویژه رسیدگی به پرونده‌های اخلال در نظام اقتصادی منحل شدند

صعود طلای جهانی در اولین روز اردیبهشت؛ نبض بازار فلزات گرانبها چگونه می‌زند؟

تست هوش | هر کی بتونه این معمارو حل کنه ضریب هوشیش با انیشتین برابری میکنه

احتمال استعفای ایلان ماسک به دنبال فشار‌های فزاینده

تائید مواضع آمریکا در مذاکرات با ایران توسط رژیم صهیونیستی؛ ایران بدون داشتن سلاح هسته‌ای دو بار با موشک به اسرائیل حمله کرد

ایلان ماسک از دولت ترامپ استعفا می‌دهد!

در مذاکره با آمریکا نه خوش‌بین هستیم و نه بدبین

پزشکیان: در مذاکره با آمریکا نه خوش‌بین و نه بدبین هستیم

امرزو شاهد درگذشت آزاد مردترین پاپ تاریخ هستیم/مشکلات شناختی و اشتباهات شناختی باعث تصمیمات اشتباه می‌شود

استقبال مسکو از بیانیه واشنگتن درباره غیرممکن بودن عضویت اوکراین در ناتو