از مذاکرات تا بحران انرژی؛ مشکل اصلی سوء مدیریت است
اخبار ایران
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - در گفتوگو با نماینده مردم بهار و کبودراهنگ به بررسی چالشهای کلان کشور از مذاکرات بینالمللی تا مشکلات ساختاری اقتصاد ایران پرداخته شده است. - اخبار استانها -
به گزارش خبرگزاری تسنیم از همدان، چند ماهی است که از فعالیت دولت چهاردهم میگذرد، اما به نظر میرسد بسیاری از وعدههای اقتصادی و بینالمللی محقق نشده است.
فتحالله توسلی، نماینده نماینده مردم بهار و کبودراهنگ در مجلس، در مصاحبه با تسنیم، عملکرد وزارتخانهها در تحقق شعارهای سال را "غیرقابل قبول" توصیف کرد و گفت: ضعف مدیریتی و ناهماهنگی دستگاهها، حتی از تحریمها نیز آسیبزاتر بوده است. این مصاحبه، مروری است بر برخی چالشهای سیاست خارجی، اقتصادی و زیرساختی کشور از نگاه یک نماینده مجلس. تسنیم: آقای توسلی، با توجه به تمایل برخی کشورها برای میانجیگری در روابط ایران، موضع شما درباره مذاکرات بینالمللی چیست؟
جمهوری اسلامی ایران همواره نشان داده که اهل منطق و مذاکره است. ما حتی با آمریکا که دشمنی آشکار دارد، در موارد متعددی مذاکره کردهایم.
اما ترامپ در دوره قبلی ریاست جمهوری برجام را نادیده گرفت و توافقات را کنار گذاشت و الآن تلاش می کند به هر طریقی با ایران مذاکره کند.
ایران همانند اوکراین نیست که رئیس جمهورش آنجا کنار ترامپ بنشیند و او شروع به تحقیر و توهین کند ، ادبیات آنها، رفتار سیاسی و اقتصادی آنها باید اصلاح شود.
مذاکره باید با شرایط برابر باشد، نه تحمیلی. نمونهاش نقش شهید امیرعبداللهیان در تحولات عراق یا تلاشهای آقای ظریف در مذاکرات هستهای بود. امروز هم برخی مانند پوتین میخواهند از آب گلآلود ماهی بگیرند. ما از مذاکره استقبال میکنیم، اما نه به هر قیمتی.
تسنیم: عملکرد وزارتخانهها در تحقق شعارهای سال درباره تولید و اشتغال را چگونه ارزیابی میکنید؟
صادقانه بگویم عملکرد قابل قبول نبوده است. اگر وزارتخانهها به وظایف خود عمل میکردند، امروز با این مشکلات اقتصادی مواجه نبودیم. سازمان توسعه تجارت در صادرات و سازمان سرمایهگذاری خارجی در جذب سرمایه ناموفق بودهاند.
مثلاً سازمان توسعه و تجارت یکی از بحث هایش صادرات است ولی عملاً در طی چند سال گذشته نتوانسته به وظایف خودش عمل کند یا سازمان سرمایه گذاری خارجی که زیرمجموعه وزارت اقتصاد هست وظیفه اش جذب سرمایه های خارجی است، ولی نتوانسته موفق عمل کند، البته تحریمها مؤثر است، اما ضعف مدیریتی و ناهماهنگی دستگاهها مشکل اصلی است.
تسنیم: انتظار مجلس از دولت در این شرایط شعار سال و بحران اقتصادی چیست؟
مجلس قانون گذار و ناظر است و انتظار دارد قوانینی را که تصویب کرده توسط دولت اجرا شود و دوم اینکه دولت بدون توجه به شرایط تحریم و مسائل دیگر با اقتصاد مقاومتی تلاش خود را ادامه دهد، ضمن اینکه همه تلاشش را برای توسعه روابط خارج به ویژه با همسایگان، کشورهای اسلامی و اروپاییها ادامه دهد.
همچنین مجلس انتظار دارد تا نیازهای کشور و مردم در داخل تأمین شود اگر چه شرایط کنونی از تحریم تأثیر می پذیرد اما مدیریت بازار داخلی، تأمین نیازهای مردم جزو وظایف دولت است و ارزش پول ملی باید تقویت شود.
ارزش پول ملی تا زمانی که صادرات رونق نگیرد و خزانه ارزی ما تقویت نشود اتفاق نخواهد افتاد، از طرفی موضوع جلب سرمایه گذاری چه داخلی و چه خارجی اولویت است، چون دولت منابع کافی برای تأمین پروژه ها ندارد و امکان ندارد به تنهایی بتواند نیازها را تأمین کند بخش خصوصی و اجرای اصل 44 قانون اساسی است که باید انجام شود و به کمک دولت بیاید.
از طرف دیگر بنگاههای بزرگ اقتصادی مثل بنیاد مسکن، بنیاد مستعضفان، ستاد اجرایی، استان قدس همه اینها باید به کمک دولت بیایند تا از این شرایط عبور کند.
تسنیم: چرا استان همدان در جذب سرمایهگذاری در رتبههای آخر قرار دارد؟
مسئله اصلی اعتمادسازی است. سرمایهگذاران با بیثباتی قوانین، مشکلات ارزی و سختگیریهای بیدلیل دستگاهها مواجهند. یک سرمایهگذار ممکن است 2 هزار میلیارد تومان سرمایه بیاورد، اما نیاز به حمایت دولت دارد. متأسفانه برخی دستگاههای نظارتی هم با گزارشهای تأیید نشده، سرمایهگذاران را تحت فشار قرار میدهند.
تسنیم: علت ناترازی انرژی در کشور چیست؟
دولتها در پیشبینی نیازهای انرژی کوتاهی کردهاند. وقتی صنعت ایجاد میکنید، باید انرژی آن را هم تأمین کنید. جالب اینجاست که وزارت نیرو و نفت مدام همدیگر را مقصر میدانند. علاوه بر این، خرابکاریهای دشمنان هم مؤثر بوده است. ضمن اینکه بعضی هم معتقدند که منابع کافی ارزی برای این موضوع وجود ندارد.
در مجلس بارها با وزرای نیرو و نفت جلسه گذاشتیم، اما هر کدام دیگری را مقصر میدانند! نتیجه این شده که احتمالاً سال آینده با بحران آب هم مواجه شویم.
تسنیم: درباره اجرای اصل 44 قانون اساسی بفرمایید که به نظر شما چرا این اصل در سالهای اخیر به طور کامل محقق نشده است؟
متأسفانه در دورهای که من عضو کمیته اجرای اصل 44 بودم، هیچ اقدام عملیاتی صورت نگرفت، حتی امروز نیز شاهدیم این قانون ناموفق بوده است. مشکل اصلی، عدم اراده جدی دستگاهها و بازیگوشی برخی مسئولان است!
با قاطعیت میگویم که اجرای اصل 44 عملاً تعطیل شده است. برخی وزارتخانهها و نهادهای پشت صحنه به شدت با آن مخالفت میکنند، چون منافعشان به خطر میافتد.
تسنیم: اشاره کردید به «بازیگوشی مسئولان». مثلاً در جلسهای به تفاوت رنگ امضاهای مسئولان اشاره داشتید. این موضوع چه پیامی دارد؟
بله! به ما گزارش دادند که یکی از مسئولان عالیرتبه، دستوراتش را بر اساس رنگ خودکار تفکیک میکرد: آبی به معنای اجرا، سبز تأیید مشروط و سیاه به معنای عدم اجرا! این رفتار نهتنها غیرحرفهای است، بلکه توهین به مردم است.
من هشدار دادم چنین بازیهایی با حقوق مردم قابل قبول نیست.
تسنیم: با این توصیف، چرا مجلس به عنوان رأس امور، نتوانسته نقش نظارتی خود را به طور کامل ایفا کند؟
مجلس قدرتمند است، اما عواملی آن را تضعیف میکنند: - وجود نهادهای موازی که خارج از چارچوب قانون عمل میکنند. - رفتارهای غیرحرفهای برخی نمایندگان در صحن و خارج از آن. - تفاوت رویکرد دولتها به مجلس؛ برخی تعامل میکنند، برخی نه.
تسنیم: وقتی تصمیمات سران قوا اجرایی میشود، جایگاه قوانین مصوب مجلس کجاست؟
این یک نقد جدی است! سران قوا چه جایگاه حقوقی دارند که تصمیمات تقنینی بگیرند؟ اگر مجلس قانونی تصویب کند، باید اجرا شود. البته در مواردی که موضوع بینقوایی است، هماهنگی روسای قوا لازم است، اما اگر این روند به حاکمیت بخشنامهها بر قوانین بینجامد، قطعاً تضعیف مجلس است.
انتهای پیام/
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1416171/