ایرانیان جهان

آخرين مطالب

نیویورک تایمز: ریاض دیگر خواهان تنش نیست خواندنی ها

نیویورک تایمز: ریاض دیگر خواهان تنش نیست
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - ایران /متن پیش رو در ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
ویویان نِریم-سردبیر بخش خاورمیانه نیویورک تایمز| ده سال پیش، زمانی که باراک اوباما، رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا توافقی با ایران به دست آورد، عربستان سعودی نگران و ناراضی شد. مقام‌های سعودی این توافق را «ضعیف» خواندند و گفتند که این توافق فقط رقیب منطقه‌ای آن‌ها، یعنی ایران را قدرتمندترکرده است. آنها زمانی که دونالد ترامپ چند سال بعد از این توافق خارج شد، ابراز خرسندی کردند.
اکنون در حالی که دولت دوم ترامپ در حال مذاکره با ایران بر سر توافقی است که ممکن است شباهت‌های زیادی با توافق قبلی داشته باشد، نگاه عربستان سعودی کاملاً متفاوت شده است. وزارت خارجه عربستان اخیراً بیانیه‌ای صادر کرده که در آن ابراز امیدواری شده که این گفت‌وگوها که با میانجی‌گری عمان صورت می‌گیرد، بتواند «صلح در منطقه و جهان» را تقویت کند.
محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان حتی برادرش خالد بن سلمان وزیر دفاع را به تهران فرستاد؛ جایی که او با استقبال گرم مقامات ایرانی روبه‌رو شد. سپس، خالد بن سلمان نامه‌ای را به صورت دستی به رهبر عالی ایران، آیت‌الله علی خامنه‌ای، تحویل داد.
بازار
چه چیزی تغییر کرده است؟ روابط میان عربستان سعودی و ایران در دهه گذشته بهبود یافته است. نکته مهم‌تر اینکه عربستان سعودی در میانه برنامه‌ای برای تنوع‌بخشی به اقتصاد خود قرار دارد؛ برنامه‌ای که هدفش تبدیل این کشور از اقتصادی وابسته به نفت به مرکزی برای تجارت، فناوری و گردشگری است. احتمال پرواز پهپادها و موشک‌های ایرانی بر فراز عربستان، در نتیجه تنش‌های منطقه‌ای، تهدیدی جدی برای این برنامه به شمار می‌رود.
کریستین اسمیت دیوان، پژوهشگر ارشد مؤسسه کشورهای عربی خلیج(فارس) در واشنگتن می‌گوید: «طرز فکر آنها امروز فرق کرده است. در زمان اوباما، کشورهای خلیج فارس از نزدیکی آمریکا و ایران می‌ترسیدند که آنها را منزوی می‌کرد. اما در دوره ترامپ، آنها از تشدید تنش بین آمریکا و ایران می‌ترسند که ممکن است آنها را هدف قرار دهد.» کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی، مصر، اردن، قطر و بحرین همگی از گفت‌وگوهای ایران و آمریکا استقبال کرده‌اند. وزیر خارجه عمان، بدر البوسعیدی، روز شنبه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «این گفت‌وگوها در حال شتاب گرفتن هستند و حالا حتی غیرممکن‌ها نیز ممکن به نظر می‌رسند.»
فیراس مقصد، مدیرعامل بخش خاورمیانه و شمال آفریقا در گروه اوراسیا، یک مؤسسه مشاوره ریسک سیاسی، می‌گوید: «بیش از هر زمان دیگری، کشورهای عربی خلیج فارس به دنبال حفظ وضع موجود و ثباتی پایدار هستند که شرط لازم برای تحقق چشم‌اندازهای بلندپروازانه اقتصادی‌شان است.»
عربستان سعودی و ایران، مدت‌هاست که در درگیری‌های منطقه‌ای در طرف‌های مقابل قرار دارند. این دو کشور بین سال‌های 2016 تا 2023 هیچ‌گونه روابط دیپلماتیکی نداشتند.
محمد بن سلمان بارها تهدید کرده که اگر ایران به سلاح هسته‌ای دست یابد، عربستان نیز چنین خواهد کرد. (در همین حال، دولت ترامپ مذاکراتی را احیا کرده که می‌تواند به عربستان اجازه دسترسی به فناوری هسته‌ای آمریکا و احتمالاً غنی‌سازی اورانیوم را بدهد.)
اما در سال 2023، ایران و عربستان سعودی با میانجی‌گری چین، اعلام ازسرگیری روابط کردند. تا آن زمان، تمرکز سیاست خارجی محمد بن سلمان بر آرام‌سازی درگیری‌های منطقه‌ای قرار گرفته بود.
عربستان سعودی که یکی از متحدان کلیدی ایالات متحده است، هدف اصلی در مواقعی است که ایران بخواهد در پاسخ به آمریکا، منافع ایالات متحده در منطقه را هدف قرار دهد. نزدیکی جغرافیایی عربستان باعث شده که متحدان ایران به‌راحتی بتوانند به آن حمله کنند. در سال 2019، یکی از تأسیسات کلیدی نفتی عربستان در حمله‌ای پیچیده مورد هدف قرار گرفت. مقامات سعودی از این واقعه با تأسف یاد می‌کنند و می‌گویند که این حمله به آنها محدودیت‌های اتحادشان با آمریکا را نشان داد و آنها را به سمت مذاکره با ایران سوق داد، نه ادامه خصومت. کریستین دیوان می‌گوید: «پاداش‌های احتمالی مذاکره امروز بهتر از خطر یک جنگ منطقه‌ای به نظر می‌رسند.»
10 سال پیش، رهبران خلیج فارس احساس می‌کردند در مذاکرات نادیده گرفته شده‌اند. این بار، ایران در حال تعامل منطقه‌ای است. صنم وکیل، مدیر برنامه خاورمیانه و شمال آفریقا در مؤسسه تحقیقاتی چتم هاوس می‌گوید: «آنچه پس از دور اول مذاکرات جلب توجه کرد، این بود که وزیر خارجه ایران با همتایان خود، از جمله در بحرین تماس برقرار کرد. ایران می‌خواهد از حمایت منطقه‌ای برخوردار شود و کشورهای خلیج فارس نه‌تنها از مذاکرات حمایت می‌کنند، بلکه می‌کوشند از هرگونه تنشی که ممکن است بر امنیت اقتصادی و ملی آنها تأثیر بگذارد، جلوگیری کنند.»

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1416436/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وزیر دفاع آمریکا به دردسر افتاد

حمایت قطر از مذاکرات ایران و آمریکا؛ راه‌گشایی تازه؟

بمب خبری؛ ایران با ورود آمریکایی ها رسماً موافقت کرد

وزیر دفاع فعلی آمریکا برکنار می‌شود؟

هاروارد از دولت ترامپ شکایت کرد

حمله هوایی آمریکا به مناطقی از صنعا و صعده یمن

پرفروش‌ترین کراس اوورها در چین معرفی شدند +جدول

حمله آمریکا به یکی از شهر‌های استان مارب یمن

چهره مشهور از دولت ترامپ خارج می‌شود؟

ایران: ثبات سوریه را سیاست های اشغالگرانه آمریکا برهم زده

اسرائیل هیچ وقت قادر به حمله به ایران نیست

واکنش فرانسه به مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا

نسخه اصلاح‌طلبان ستادی: وزارت خارجه در برابر آمریکا انعطاف نشان دهد/ لجن‌پراکنی در فضای مجازی را عادی سازی کنید!

اوضاع اسفناک اردوگاه جنین و آواره شدن فلسطینیان/ همراهی تشکیلات خودگردان فلسطین با رژیم صهیونیستی بر علیه مقاومت/ حمایت وزرای صهیونیست از الحاق کرانه باختری به سرزمین‌های اشغالی/ ورود سفیر ضد فلسطینی آمریکا وارد رژیم صهیونیستی

هرکسی که دلش برای ایران عزیز می‌تپد، باید در جهت تقویت مذاکرات گام بردارد

تغییرات تازه در وزارت خارجه آمریکا؛ چرا منصب نماینده ویژه ایران از لیست حذف شد؟

جنگنده‌های آمریکایی شهری در مرکز یمن را بمباران کردند

مذاکرات ایران و آمریکا با سرعت خوبی در حال پیشرفت است

واکنش به اتهامات آمریکا و اسرائیل درباره نقش تهران در سوریه

تجاوز مجدد آمریکا به یمن

صفروف: روسیه طرفدار حل مسائل ایران و آمریکا است

دیپلماسی در رم، دلار در تهران

عصر تازه رویارویی‌ها؛ سرزمین‌های گمنام به میدان زورآزمایی قدرت‌های بزرگ تبدیل می‌شوند؟

کنسروهای ضربه خورده را نباید مصرف کرد

نتایج جالب یک مطالعه جدید؛ اروپایی‌ها 3 هزار پیش چه شکلی بودند؟/ عکس

ادامه حملات متجاوزانه آمریکا به یمن

سفیر ایران اتهامات آمریکا و اسرائیل درباره نقش تهران در سوریه را رد کرد

پوتین برای مذاکرات مستقیم با اوکراین اعلام آمادگی کرد

بازی صنعت خودرو با قواعد ترامپ؛ از انتقال تولید تا بازطراحی زنجیره تأمین

هشدار پکن به شرکا: روابط با چین را فدای آمریکا نکنید

گفت‎‌وگوهای ایران و آمریکا پر شتاب شد

اولیانوف: گفت‎‌وگوهای ایران و آمریکا سرعت گرفته است

دیدار سفیر آمریکا با اسحاق هرتزوگ در فلسطین اشغالی

آمریکا امشب 25 بار «الحدیده» یمن را بمباران کرد

توافق احزاب شیعه برای ائتلاف مجدد پس از انتخابات آتی عراق

شفاف سازی مهم در مورد یک عکس مشهور در سیاست ایران/ مشاور سابق روحانی: نخست وزیر ژاپن هیچ پیام کتبی با خودش به تهران نیاورده بود! + عکس

کشتی آزاد روسیه دوباره جان می‌گیرد

چین به خاطر پای مرغ از ایران درخواست رسمی کرد

رویترز: عباس عراقچی فردا به چین می‌رود

چین دومین هواپیمای بوئینگ را به آمریکا پس فرستاد

ارزیابی متفاوت رئیس جمهور آمریکا از دور جدید مذاکرات با ایران

آمادگی این کشور برای ارائه کمک به روند مذاکرات تهران و واشنگتن

کیف خانم وزیر آمریکایی به سرقت رفت

واکنش کاخ سفید به بررسی گزینه‌های جدید برای وزارت دفاع آمریکا

واکنش کاخ سفید به خبر برکناری وزیر دفاع

خبر مهم کاخ سفید در شبکه ایکس

روسیه: گفت‎‌وگوهای ایران و آمریکا شتاب گرفته است

سرقت از مسئول امنیت داخلی آمریکا، رسوایی امنیتی جدید برای دولت ترامپ

ادامه تجاوزات آمریکا به یمن

اولیانوف: مذاکرات بین ایران و آمریکا شتاب گرفته است