ایرانیان جهان

آخرين مطالب

آیا اروپا هم از فروش جنگنده به ترکیه سر باز زد؟ خواندنی ها

آیا اروپا هم از فروش جنگنده به ترکیه سر باز زد؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - تسنیم / تنش‌های سیاسی اخیر در داخل ترکیه، باعث شد که آلمان نیز فروش هواپیماهای جنگنده یوروفایتر به ارتش تحت امر اردوغان را وتو کند.
بامداد روزی که پلیس به دستور دادستانی استانبول به خانه اکرم امام اوغلو شهردار سابق ریخت و او را دستگیر کرد، کسی نمی‌توانست تصور کند که چنین اتفاقی، منجر به لغو یک قرارداد نظامی چند میلیارد دلاری بین برلین و آنکارا خواهد شد. 
اما این اتفاق واقعاً روی داده و برخی از احزاب آلمان اعلام کرده‌اند که با استفاده از ساز و کارهای قانونی، صدراعظم را تحت فشار قرار می‌دهند تا از فروش جنگنده یوروفایتر به دولت ترکیه خودداری کند. 
آنان معتقدند که برخورد تند و غیرقانونی اردوغان با مخالفین داخلی، نشان دهنده این است که دولتی تمامیت خواه و مستبد بر سر کار است که نه تنها می‌تواند امنیت یونان و قبرس را به خطر بیاندازد، بلکه به عنوان عضو ناتو نیز قابل اعتماد نیست.
ترکیه در شرایطی برای خرید جنگنده اروپایی پافشاری می‌کند که هنوز مشخص نیست آیا جگنده‌های اف 16 لاکهید مارتین بر اساس توافق اردوغان – بایدن، به آنکارا تحویل داده خواهند شد یا خیر. 
همه اینها در حالی است که این روزها بسیاری از کارشناسان دفاعی ترکیه معتقدند که دولت اردوغان باید هر چه زودتر، روند دیپلماتیک خرید هواپیماهای جنگنده برای نیروی هوایی ارتش را نهایی کند. چرا که کل جنگنده‌های نیروی هوایی ترکیه دچار فرسودگی و استهلاک شده‌اند و 10 سال پیش باید جایگزین می‌شدند.
یک تاریخچه کوتاه
هوانوردی نظامی امپراتوری عثمانی در آغاز قرن بیستم، در 1 ژوئن 1911 میلادی شروع به کار کرد و 1 سال بعد، نخستین گروهان خلبانان در استانبول آموزش دیدند. 
در طول جنگ جهانی اول، خلبانان ترک در بسیاری از جبهه‌ها مانند قفقاز، فلسطین و گالیپولی جنگیدند. در سال 1940 میلادی نیروی هوایی ترکیه با بیش از 500 هواپیما قوی‌ترین نیروی هوایی در بالکان بود. 
ترکیه در طول جنگ جهانی دوم تا فوریه 1945 بی‌طرف ماند و رسماً در جنگ هوایی یا بمباران شرکت نداشت، اما در مجموع 30 خلبان ترک در جریان آموزش در بریتانیا کشته شدند. گمان می‌رود که برخی از خلبانان ترک در عملیات بمباران بر فراز آلمان نازی شرکت داشته‌اند. 
در سال 1950 میلادی، نیروی هوایی ترکیه نخستین سفارش‌های خود را از لاکهید مارتین آمریکا تحویل گرفت. اما حالا سالهاست که نیروی هوایی ترکیه هواپیمای جدیدی تحویل نگرفته و اغلب جنگنده‌های این کشور، فرسوده شده‌اند.

ایرانیان جهان

ناز اروپا و نیاز ترکیه
رجب طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه و وزیر امور خارجه او یعنی هاکان فیدان، در سال 2024 میلادی فعالیت گسترده‌ای انجام دادند تا هر طور شده، چهار تولیدکننده جنگنده اروپایی یوروفایتر یعنی انگلیس، آلمان، اسپانیا و ایتالیا را راضی کنند که برای تحویل 40 فروند یوروفایتر به آنکارا موافقت کنند.
بر اساس توافق قدیمی سازندگان، برای فروش یوروفایتر به هر کشوری، اجماع نظر و رضایت کامل هر 4 تولید کننده ضروری است. در نتیجه اردوغان برای کسب رضایت هر چهار کشور تلاش فراوانی کرد. کسب موافقت ایتالیا و اسپانیا دشوار نبود. انگلیسی‌ها هم پس از کش و قوس فراوان رضایت دادند. اما سخت‌ترین مرحله، کسب موافقت آلمان بود.

ایرانیان جهان

اولین نقطه امید ترکیه برای کسب رضایت دولت آلمان، نحوه مواجهه برلین با درخواست محمد بن سلمان ولیعهد پادشاه سعودی بود. 
زمانی که آنالنا باربوک وزیر امور خارجه آلمان، از لغو تحریم نظامی عربستان سعودی و احتمال تحویل یوروفایتر به ریاض خبر داد، لبخند رضایت بر لبان اردوغان نشست و به این جمعبندی رسید: اگر به عربستان یوروفایتر بفروشند، قطعاً به ترکیه هم خواهند فروخت. 
سفر صدراعظم آلمان به آنکارا، امید اردوغان را افزایش داد. چرا که در مذاکرات آنها چنین موضوعی مطرح شد: «نه تنها شما آلمانی‌ها، بلکه همه کشورهای اروپایی و اعضای ناتو، در برابر رویکرد بدبینانه ترامپ به ناتو، در بن بست قرار دارید و نیازمند همراهی و کمک نظامی ترکیه هستید. پس درنگ نکنید و به ما سلاح بدهید». 
گفته می‌شود نخست وزیر هلند، رییس جمهور آلمان و دبیرکل ناتو نیز در رایزنی با صدراعظم آلمان، عبارتی شبیه به مواضع مقامات دولت اردوغان را تکرار کرده‌اند. چنین شد که شولتس، آشکارا اعلام کرد که ترکیه به عنوان یک عضو ناتو، حق دارد از تسلیحات اروپایی برخوردار شود. 
همه چیز به خوبی و خوشی پیش می‌رفت تا این که اکرم امام اوغلو با هدف کنار زدن مهمترین رقیب اردوغان روانه زندان شد و جمعی از شهرداران آلمانی، برای ابراز همدردی با حزب جمهوری خلق به استانبول سفر کردند. 
پس از بازگشت آنان، تنش در پارلمان فدرال بالا گرفت و ائتلاف قرمز و سبز اعلام کرد که از تحویل حدود 32 فروند هواپیمای جنگنده یوروفایتر به ترکیه جلوگیری می‌کند. 
آنان دستگیری شهردار سابق استانبول را به عنوان مصداقی از «حمله به دموکراسی ترکیه» و طراحی یک توطئه برای حذف رقیب قلمداد کردند. البته به نظر می‌رسد در این میان، لابی یونان – قبرس هم کار خودش را کرده و چنین تصویری به آلمان ارائه داده است: در شرایطی که اردوغان به راحتی یونان و قبرس را تهدید می‌کند، نباید به آنکارا یوروفایتر بفروشید.
امام اوغلو و فاز معرفت
سران حزب جمهوری خلق با افتخار اعلام کردند که دولت آلمان، قرارداد فروش یوروفایتر به ترکیه را متوقف کرده و دلیل اصلی چنین اقدامی، اعتراضات گسترده هواداران این حزب به دستگیری امام اوغلو است. 
اما خود امام اوغلو، رفتار قابل توجهی به نمایش گذاشت و از داخل زندان، بیانیه‌ای برای روزنامه جمهوریت فرستاد و در آن نوشت: «بر اساس آنچه از مطبوعات دریافتم، پس از زندانی شدن من در سیلیوری، دولت آلمان فروش جت جنگنده یوروفایتر به ترکیه را وتو کرد. این در حالی است که نیروی هوایی ما شدیداً به جنگنده نیاز دارد. من مایلم خطاب به دولت جدیدی که در حال آماده شدن برای به دست گرفتن قدرت در آلمان است، بگویم: ترکیه، فقط عبارت از شخصی به نام اردوغان نیست. کشور ما، مهمتر و بزرگتر از اردوغان است. دولت‌ها می‌آیند و می‌روند. منافع ملی ترکیه از اردوغان یا امام اوغلو ارزشمندتر است. من از شما می‌خواهم که این تصمیم را پس بگیرید و حتماً جنگنده‌ها را تحویل دهید. پایان حکومت اردوغان نزدیک است. دولت جدید ترکیه با اتحادیه اروپا و همه متحدان ما از جمله آلمان در چارچوب منافع متقابل، حاکمیت قانون و اصول دموکراسی مبتنی بر حقوق بشر همکاری خواهد کرد. ما شکی نداریم که ترکیه تحت حاکمیت ما به عضویت کامل اتحادیه اروپا در خواهد آمد». 
اما دکتر رونالد مایناردوس محقق ارشد در بنیاد یونانی (ELIAMEP) برای سیاست خارجی و اروپایی، معتقد است: «تا زمانی که ترکیه مسیر سیاست خارجی و داخلی خود را تغییر ندهد، بعید است که برلین با فروش هواپیماهای جنگنده یوروفایتر به آنکارا موافقت کند».
از اف 16 و اف 35 چه خیر؟
از زمانی که دولت ترکیه در سال 2019 میلادی، قرارداد خرید سامانه موشکی اس 400 از روسیه را نهایی کرد، آمریکا تحریم نظامی علیه ترکیه را اعلام کرده و نام این کشور را از لیست خریداران جنگنده نسل جدید اف 35 کنار نهاد. آن هم در شرایطی که بیش از نهصد قطعه ریز و درشت این جنگنده در آنکارا و استانبول تولید می‌شد و سود بالایی عاید صنایع دفاعی ترکیه می‌کرد. 
خلبانان ترکیه که برای آموزش پرواز با اف 35 به آمریکا سفر کرده بودند، پس از پایان دوره آموزشی دست خالی به کشورشان بازگشتند.
در طول دوران مسئولیت جو بایدن، آمریکا تنها وعده‌ای که به اردوغان داد، این بود: اف 35 را فراموش کنید. ما به شما اف 16 خواهیم داد.

ایرانیان جهان

بازار
روند خرید اف 16 هم به درازا انجامید و اعضای کنگره آمریکا با وجود لابی‌گری چند میلیون دلاری ترک‌ها، زیر بار نرفتند و این قرارداد را امضا نکردند. ولی پس از نیاز بایدن به تاییدیه اردوغان برای پیوستن سوئد و فنلاند به ناتو، کنگره هم نهایتاً مخالفت نکرد. 
با این حال دوران بایدن به پایان رسیده و هنوز 40 فروند جنگنده اف 16 به ترکیه تحویل داده نشده و 80 کیت به روزرسانی هواپیماهای قدیمی هم ارسال نشده است.
دولت اردوغان امیدوار است که در هفته‌های آتی، ترامپ را راضی کند تا علاوه بر تحویل اف 16، نام ترکیه را به لیست خریداران اف 35 نیز بازگرداند. 
اما تحلیلگران سیاسی می‌گویند: برای جوش خوردن چنین معامله بزرگی، اردوغان ناچار خواهد شد در پرونده سوریه و شرق مدیترانه امتیازات فراوانی به آمریکا بدهد.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1417112/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ژاپن و اوکراین در اشتراک‌گذاری داده‌های ماهواره‌ای

شرایط و مدارک لازم برای دریافت بورسیه تحصیلی مونبوکاگاکوشو ژاپن

استرالیا در مسیر توسعه صنعت مواد معدنی حیاتی/ استرالیا می‌تواند وابستگی خود به چین را کاهش دهد؟

شکست عجیب ندا شهسواری در رقابت های تنیس روی میز فیدر تونس

شکست عجیب ندا شهسواری در رقابت‌های تنیس روی میز فیدر تونس

شکست عجیب ندا شهسواری در رقابت‌های تنیس روی میز فیدر تونس – آفتاب نو | اخبار ورزشی

حضور 50 مقام قاره آفریقا در اجلاس همکاری‌های اقتصادی ایران و آفریقا

حمایت ایران از ورزشکاران مهاجر افغانستانی + فیلم

طالبان: دشمنان از جنگ نظامی به تبلیغات روی آورده‌اند

طرح کالابرگ در آینده اجرا می‌شود؟

نرخ تورم فروردین ماه اعلام شد

اقدام عجیب شهرداری تهران درباره آمریکا! + فیلم

شیرخشک کمیاب شد

چرا «پایتخت 7» به تاجیکستان نرفت؟

جوئیش اینسایدر: اسرائیل از روند مذاکرات ایران و آمریکا رضایت ندارد

مودی به دنبال فرار از چنگال ترامپ!

روایت خبرنگارتسنیم از حاشیه‌های مذاکره ایران و آمریکا در رُم

توافق‌نامه دوحه راه را برای سقوط دولت افغانستان هموار کرد

تصاویری از سفارت متروکه ایران در آمریکا

فوری؛ دلار به قیمت 3 ماه قبل بازگشت / ریزش 25 هزار تومانی قیمت دلار در بازار آزاد

واکنش نماینده مجلس به ادعای جنجالی نیویورک‌تایمز درباره همکاری هسته‌ای

ایمپاسکو:صعود طلا به مرز 3400 دلاری در پی ضعف دلار و تنش‌های تجاری

شوک به خریداران دلار | ریزش سنگین دوباره شروع شد

عراقچی: ترامپ خواهان تکرار برجام نیست/ بازار ایران می‌تواند صنعت هسته‌ای آمریکا را احیا کند

کشور ضامن توافق ایران با آمریکا مشخص شد

قراردادهای تجاری، پاشنه آشیل ترامپ |چرا دور سوم مذاکرات نیز مثبت خواهد بود؟

مودی و ترامپ در مواجهه با چین

هشدار وکلای آمریکایی درباره اخراج مهاجران بدون بررسی قضایی

عقب‌نشینی نماینده ترامپ/ طرح ایران و رویکرد واشنگتن

یا باید می‌جنگیدیم یا مذاکره می‌کردیم/ صداوسیما باعث بحران امنیتی می‌شود!

روایتی از حاشیه‌های مذاکره ایران و آمریکا در رُم + عکس | در سفر 16 ساعته چه گذشت؟

آتش در دل کوه؛ نمایشی کوتاه اما خیره‌کننده از طبیعت | آبشار آتشین یوسمیت؛ جادوی نوری که کوه را به آتش می‌کشد

تعرفه 49 درصدی ال‌ان‌جی چین

یادداشت تند احمد زیدآبادی: فضای سیاسی آلوده و منحط شده است/ توافق با آمریکا و عبور از سد تحریم‌ها فرصت است، به شرطی که...

نگرانی فزاینده اسرائیل از استقرار بیشتر نیروهای مرزی مصر

وزارت تحت امر ایلان ماسک به داده‌های حساس مهاجران دسترسی یافت

موج مهاجرت ثروتمندان آمریکایی به اروپا از ترس ترامپ

ماهیچه گوسفندی میلیونی شد

محورهای دیدار وزیر خارجه عراق با ولیعهد کویت

ورود به حل ناترازی انرژی کشور با استفاده از منابع دولتی + فیلم

انتقاد تند دو نماینده مجلس از تعلل در معرفی وزیر اقتصاد / سراج : وزیر اقتصاد سابق، وصله ناجور دولت بود

رشد اقتصادی استان اردبیل در گرو تقویت زیرساخت‌ها است

مردم به دلیل امام حسین(ع) و اقتصاد ناشاد هستند! / حلول ترامپ در ذهن الویری

انتقاد تند دو نماینده مجلس از رئیس‌جمهور بابت تعلل در معرفی وزیر اقتصاد/ سراج : وزیر اقتصاد سابق، وصله ناجور دولت بود

تامین 8888 جهیزیه برای زوج‌های احسان پذیر در کشور با اجرای پویش «آینه شمعدان»

اعتراض تند دو نماینده مجلس به رئیس‌جمهور بابت تعلل در معرفی وزیر اقتصاد/ سراج: وزیر اقتصاد سابق، وصله ناجور دولت بود

امام جمعه شیراز: ظرفیت‌ها برای جذب سرمایه‌ها به کار گرفته شوند/ به مردم اعتماد کنیم

کشف دپوی 25 تن ورق استیل قاچاق در یک انبار در اصفهان

یامال پدیده سال شد، رئال بهترین تیم!

ادبیات آخرالزمانی گزینه‌ وزارت دفاع ترامپ