هوش مصنوعی چین در حال تبدیل شدن به هوش انسانی است
آسیا و اقیانوسیه
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - تحریمهای ایالات متحده بر تراشهها، روی توسعه مدلهای زبانی بزرگ (الالامها) در چین تاثیر گذاشته، با این حال دانشمندان چینی در تلاش برای ایجاد …
تحریمهای ایالات متحده بر تراشهها، روی توسعه مدلهای زبانی بزرگ (الالامها) در چین تاثیر گذاشته، با این حال دانشمندان چینی در تلاش برای ایجاد هوش همسطح با انسان، برای دور زدن این محدودیتها راهی یافتهاند.
بر اساس گزارشی جدید، چین در توسعه هوش مصنوعی پیشرفته بهسرعت در حال رسیدن به ایالات متحده است.
طبق گزارش «شاخص هوش مصنوعی 2025 دانشگاه استنفورد»، تفاوت عملکرد میان مدلهای هوش مصنوعی پیشرو ساختهشده در هرکدام از این کشورها در سال 2024 به «تقریبا برابر» کاهش یافته، هرچند چین در زمینه انتشارات و ثبت اختراعهای مرتبط با هوش مصنوعی پیشتاز بوده است.
افزایش چشمگیر عملکرد در مدلهای پیشرفته هوش مصنوعی چین در حالی رخ داده که ایالات متحده در تلاش است دسترسی چین را به نیمهرساناهای موردنیاز برای ساخت هوش مصنوعی پیشرفته مسدود کند.
پژوهشگران دانشگاه استنفورد در این گزارش خاطرنشان کردند که تحریمهای ایالات متحده بر تراشهها، روی توسعه مدلهای زبانی بزرگ (الالامها) در چین تاثیر گذاشته، با این حال دانشمندان چینی در تلاش برای ایجاد هوش همسطح با انسان، برای دور زدن این محدودیتها راهی یافتهاند.
در این گزارش آمده است: «عرضه مدل وی3 (V3) شرکت دیپسیک در دسامبر 2024 توجه زیادی را به خود جلب کرد، بهویژه به این دلیل که این مدل با وجود نیاز به منابع محاسباتی بسیار کمتر نسبت به بسیاری از مدلهای زبانی بزرگ پیشرو، به طور فوقالعادهای عملکردی بالا از خود نشان داد.»
«مدلهای هوش مصنوعی سطح بالای ایالات متحده نسبت به مدلهای چینی معمولا از نظر محاسباتی بهمراتب پرهزینهتر بودهاند… 10 مدل برتر زبانی چینی از نظر توان محاسباتی استفادهشده در آموزش، از اواخر سال 2021 با نرخ حدود سه برابر در سال رشد کردهاندــ که این بهطور قابلتوجهی کندتر از روند پنج برابر در سال است که از سال 2018 در سایر نقاط جهان مشاهده شد.»
بالا رفتن جایگاه چین در شرایطی رخ داده است که در میزان سرمایهگذاری در حوزه هوش مصنوعی هم تفاوت چشمگیری وجود دارد. سال گذشته، سرمایهگذاری بخش خصوصی ایالات متحده در این فناوری 109.1 میلیارد دلار بودــ که تقریبا 12 برابر بیشتر از 9.3 میلیارد دلار سرمایهگذاری چین است.
ایالات متحده از نظر تعداد هم پیشتاز است و 40 مدل هوش مصنوعی شاخص تولید کرده، در حالی که این تعداد در چین فقط 15 مدل و در اروپا سه مدل بوده است.
گزارش 456 صفحهای دانشگاه استنفورد یک روند قابلتوجه دیگر هم داشت که نشان میدهد تعداد پیشامدهای مرتبط با هوش مصنوعی در سال 2024 بیش از 50 درصد افزایش یافته و به بالاترین میزان ثبتشده رسیده است.
این پیشامدها سوءاستفادههای اخلاقی از هوش مصنوعی را شامل میشوند، مانند مرگومیر ناشی از خودروهای خودران یا بازداشتهای اشتباه بهدلیل استفاده از سامانههای تشخیص چهره.
یکی از وقایعی که در گزارش به آن اشاره شد، مربوط به یک پسر 14 ساله است که پس از «تعاملات طولانیمدت» با یک شخصیت چتبات، خودکشی کرد.
در این گزارش آمده است: «این مورد، بیانگر چالشهای اخلاقی ناشی از همراهی با هوش مصنوعی و خطرات بالقوه استفاده از هوش مصنوعی گفتگومحور در شرایطی است که نظارت کافی وجود ندارد.»
«به رغم آنکه چتباتهای هوش مصنوعی میتوانند حمایت عاطفی ارائه دهند، منتقدان هشدار میدهند که در نبود چارچوبهای نظارتی، این سامانهها ممکن است ناخواسته رفتارهای آسیبزا را تقویت کنند یا در زمانی که کاربران دچار ناراحتیاند، نتوانند [برای کمک به افراد] مداخله کنند.»
+
آخرین اخبار ورزشی را در جامعه ورزشی آفتاب نو بخوانید.
«دبلنا» بازی مبتنی بر شانس، قمار با چاشنی توهین به شعور مخاطب! طرح دریا در فقدان ساز و کار باید ها و نبایدها سریال «پایتخت»: سرگرمی ملی یا پروژه تخریب فرهنگی؟ صداوسیما؛ همراه یا مخالف پویشهای ملی؟ تلفات جادهای؛ ضرورت آموزش و رعایت قوانین برای حفظ جمعیت فعال
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1417143/