تحولات جدید در مذاکرات هستهای ایران و آمریکا
ایالات متحده آمریکا
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - دور دوم مذاکرات هستهای ایران و آمریکا که در پایتخت ایتالیا، رم، برگزار شد، روز شنبه به پایان رسید. این مذاکرات قرار است در سطوح کارشناسی و ارشد ادامه پیدا کند. به گزارش فرارو، با توجه به اعلام وزارت خارجه ایران، قرار بود نشستهای کارشناسی بین طرفین در روز چهارشنبه برگزار شود، اما این مذاکرات به علت برخی تغییرات و هماهنگیها با سه روز تأخیر به شنبه موکول شد.
این تأخیر قرار است همزمان با مذاکرات سطح ارشد، نشستهای فنی را نیز شامل شود. تغییرات در سیاستهای ایران و آمریکا: نگاه تازه به همکاریها و چالشها وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، در سخنانی جدید چین و روسیه را بهعنوان دو شریک راهبردی ایران در عرصه بینالمللی معرفی کرد. این کشورها، به گفته وی، همواره در کنار ایران بودهاند و نقش مؤثری در کمک به ایران در شرایط سخت ایفا کردهاند. او در ادامه افزود: «ما بهطور مستمر با چین در حوزههای مختلف مشورت کردهایم و در این سفر قصد داریم تا روند مذاکرات با آمریکا را با دوستانمان در چین به اشتراک بگذاریم.»
در میانه این مذاکرات، ایالات متحده نیز تحریمهای جدیدی را علیه ایران اعمال کرده است. طبق بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا، این تحریمها شامل افراد و شبکههای ایرانی میشود که مسئول ارسال مقادیر زیادی LPG و نفت خام ایران به بازارهای بینالمللی هستند. در این بیانیه، بهویژه به کشتی TINOS I اشاره شده که تلاش کرده بود محمولهای را در سواحل هیوستون در تگزاس بارگیری کند، ولی موفق به انجام این کار نشد. این اقدامات نشان از پیچیدگیهای تحریمی در دوران مذاکرات هستهای دارد.
ارزیابیهای بینالمللی: فرصتها و تهدیدها مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، رافائل گروسی، در مصاحبهای با اندیشکده «شورای روابط خارجی»، گفتوگوهای ایران و آمریکا را همزمان پر از فرصت و خطر توصیف کرد. او به این نکته اشاره کرد که این مذاکرات میتواند به فرصتی برای حل و فصل مسائل هستهای بین دو کشور تبدیل شود، اما باید مراقب ریسکهای آن نیز بود.
گفتوگوهای دوجانبه و تحولات داخلی سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، در تماسی تلفنی با رافائل گروسی، آخرین وضعیت گفتوگوهای غیرمستقیم با آمریکا را مورد بحث و بررسی قرار داد. عراقچی تأکید کرد که جمهوری اسلامی ایران با رویکردی مبتنی بر حسن نیت و جدیت به این مذاکرات ادامه میدهد. در همین راستا، آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز آمادگی خود را برای کمک به روند دیپلماتیک اعلام کرده است.
تیم فنی آمریکا و تغییرات در مذاکرات در جریان این تحولات، رسانههای آمریکایی از تشکیل تیم فنی این کشور برای مذاکرات با ایران خبر دادند. این تیم قرار است از نمایندگان مختلف نهادهای دولتی آمریکا شامل وزارت خارجه و وزارت خزانهداری تشکیل شود. طبق گزارشها، مذاکرات قرار است روز شنبه در عمان برگزار شود. این دور از گفتوگوها علاوه بر مسائل فنی، شامل مذاکرات سیاسی نیز خواهد بود که سومین دور از گفتوگوهای سیاسی محسوب میشود.
تأخیر در نشستهای کارشناسی و سیاسی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، اسماعیل بقایی، اعلام کرد که نشستهای فنی-کارشناسی ایران و آمریکا که قرار بود روز چهارشنبه برگزار شود، به روز شنبه آینده موکول شده است. این تغییرات با پیشنهاد عمان و توافق میان هیئتهای نمایندگی ایران و آمریکا صورت گرفته است.
سخنان ترامپ و خواستهها از ایران در زمینه سیاسی، سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد که رئیسجمهور ترامپ خواستار توافقی با ایران است. او افزود که ایالات متحده هیچگونه اختلافی با اسرائیل در این زمینه ندارد و تأکید کرده که ایران نباید به سلاح هستهای دست یابد. ترامپ همچنین در تماس تلفنی با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی، این مواضع را اعلام کرده است.
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1418703/