ایرانیان جهان

آخرين مطالب

رمزگشایی از حمایت روسیه و چین از مذاکره ایران و آمریکا /اعتماد به خردورزی و هوشیاری مذاکره‌کنندگان/هدف اروپا درباره ایران با آمریکا متفاوت است ایالات متحده آمریکا

رمزگشایی از حمایت روسیه و چین از مذاکره ایران و آمریکا /اعتماد به خردورزی و هوشیاری مذاکره‌کنندگان/هدف اروپا درباره ایران با آمریکا متفاوت است
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - روز شنبه مذاکرات ایران و آمریکا آغاز می شود و غالب تحلیل گران سیاسی جلسه کارشناسی این مذاکره را سرآغاز روند رو به رشد مذاکرات می دانند.این روند رو به رشد در حالی ست که پیش تر روسیه و چین که در این دور حضور ندارند نیز حمایت خود را از این مذاکرات اعلام کردند.بنظر می رسد هر دو کشور می کوشند در شرایط فشار حداکثری ترامپ، برای رفع ابهام ها در برنامه هسته‌ای ایران و دور کردن خطر حمله نظامی و تشدید ناامنی و بی‌ثباتی در منطقه تلاش‌های خود را به کار گیرند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
همچنین اروپایی‌ها نیز با وجود نارضایتی از دولت ترامپ در برخورد با مسائل امنیتی خود، به ویژه جنگ اوکراین و نیز نقش ایران در همراهی با روسیه در این جنگ، از کنترل بحران موجود با ابزارهای سیاسی ناراضی نیستند.
خبرگزاری "خبرآنلاین "در گفتگو با الهه کولایی استاد علوم سیاسی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران به بررسی مواضع کشور ها در خصوص مذاکرات ایران و آمریکا پرداخته است.
تلاش روسیه و چین برای جلوگیری از جنگ در منطقه است ***دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا برگزار شد و دراین بین روسیه و چین حمایت خود را از این مذاکرات اعلام کردند ،این در حالی است که این مذاکرات قبلا در قالب 5+1 انجام می شد و این دو کشور نقش اساسی در مذاکرات داشتند و حالا به صورت یک به یک انجام می شود و شرکای شرقی جمهوری اسلامی در این مذاکرات حضور ندارند .علت این حمایت را در چه می دانید؟
روسیه و چین در جریان مذاکرات مربوط به برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران، در دوره‌های پیشین نقشی جدی و تعیین کننده داشتند. در شرایط کنونی با توجه به تغییرهایی که در امریکا با به قدرت رسیدن دونالد ترامپ اتفاق افتاده و تغییرهایی که در منطقه خاورمیانه پس از رخدادهای مهر 1401 به وجود آمده، هر دو کشور می کوشند در شرایط فشار حداکثری ترامپ، برای رفع ابهام ها در برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران و دور کردن خطر حمله نظامی و تشدید ناامنی و بی‌ثباتی در منطقه تلاش‌های خود را به کار گیرند، چرا که هر دو منافع گوناگونی را در این منطقه از جهان دنبال می‌کنند که هم برای چین و هم برای روسیه اهمیت بسیاری دارد. تامین این منافع آنها را ملزم می سازد نسبت به مسائل مربوط به ایران و امریکا و مذاکرات اخیر، که طرف های اروپایی هم در ساختار جدید مذاکره حضور مستقیم ندارند، با ارائه دیدگاه‌های مثبت به این روند کمک کنند. آنها می خواهند به کسانی که معتقد هستند باید از مسیر دیپلماسی به حل و فصل مشکلات مربوط به ایران امریکا پرداخت، کمک کنند.
پکن و مسکو تفاهم‌ نامه‌هایی با ایران امضاء کردند که اجرای آن نیاز به ثبات منطقه‌ای دارد *** به عبارتی می توان نتیجه گرفت که به بیان شما این دو کشور مخالف هرگونه تنش در خاورمیانه هستند؟
بله هم چین و هم روسیه بر اساس اهداف خود در این منطقه از جهان پیگیر روش های دیپلماتیک و سیاسی هستند، تا در برابر فشارهای جنگ طلبان و نظامی گرایانی که جنگ و درگیری‌های نظامی در بالاترین سطح را دنبال می‌کنند، از کارآمدی ابزارهای سیاسی به اشکال گوناگون حمایت کنند. در شرایطی که هر دو کشور توافق های همه جانبه سیاسی اقتصادی با جمهوری اسلامی ایران امضا کرده اند، می خواهند از نتایج تحقق یافتن این تفاهم نامه ها بهره مند شوند. بنابراین ضمن اینکه هر دو کشور دغدغه‌های گسترش ناامنی و بی‌ثباتی در این منطقه را دارند، از روند مذاکره هم بسیار استقبال می‌کنند، چرا که هر دو کشور منافع خود را در این مسیر قابل دسترس تر می یابند، تا آنچه که جنگ طلبان در واشینگتن یا تل آویو یا هرجای دیگری دنبال می کنند.

ایرانیان جهان

رابطه چین با ما کاملا در چارچوب دیپلماسی اقتصادی تعریف می‌شود *** ما یک دید بی اعتمادی به امریکا داریم و شاید به همین منظور بنا داریم در صورت توافق احتمالی از این دو کشور که عضو شورای امنیت سازمان ملل هستند و حق وتو دارند در صورت عدم انجام تعهدات آمریکا تضمین بگیریم، در این مورد چه نظری دارید؟
برخلاف برخی باورها در کشور، ما رابطه جمهوری اسلامی نه با چین و نه با روسیه راهبردی نیست. رابطه راهبردی معنا و تعریف خاص خود را دارد. با توجه به سیاست های چین و روسیه در تنظیم رابطه با دیگر کشورها، که گاهی منافع آنها در تعارض با جمهوری اسلامی ایران هم قرار می گیرد، با سیاست ها و رفتارهای آنها نمی توان این روابط را راهبردی تعریف کرد. برای نمونه روسیه به روشنی اعلام کرده در صورت حمله نظامی به ایران، خود را موظف به دفاع از ایران نمی‌داند. این رویکرد کاملا با معنای اتحاد راهبردی در تقابل قرار می‌گیرد. در مورد چین هم جهت گیری های گوناگون این کشور نشان داده که رابطه آن نیز کاملا در چارچوب دیپلماسی اقتصادی آن معنا پیدا می‌کند و به هیچ وجه در سطح رابطه راهبردی قابل تفسیر نیست. بنابراین هر دو کشور، همانگونه انتظار می‌رود، منافع خود را در ادامه تمرکز بر ابزارهای دیپلماتیک می‌بینند. در واقع خوشبینی بیش از حد در این مسیر می‌تواند بسیار خسارت بار باشد.
هیچ قدرت خارجی در جهت تامین منافع مردم ایران قابل اتکا نیست، چه شرقی و چه غربی ... ***شما به منافع اشاره داشتید ،با توجه به سابقه روسیه در یوگوسلاوی ،عراق و سوریه آیا می توانیم به روسیه در اعمال سیاست های راهبردی اعتماد داشته باشیم؟
اعتماد باید به منابع مردم ایران، به منابع قدرت در کشور، توانایی های مذاکره کنندگان و به خردورزی و هشیاری آنان باشد و واقع‌گرایی در روند مذاکره. قابل توجه اینکه، هیچ قدرت خارجی در جهت تامین منافع مردم ایران قابل اتکا نیست، چه شرقی و چه غربی ...
لابی اسرائیل در روند مذاکرات حتما اختلال ایجاد خواهد کرد ***آینده مذاکرات را چگونه می بینید؟
با وجود پیشرفت های کنونی در گفت و گوهای نمایندگان دو کشور، ادامه این روند، هنگامی که موضوع های مشخص و دقیق مورد بحث قرار گیرد، دشوار خواهد بود. تهدید جدی در ادامه این روند، نقش و کارکرد اسراییل، با توجه به جریان های تندروی حاکم بر آن است، که از رسیدن ایران و امریکا به توافق بسیار بیمناک و خشمگین هستند. ممکن است آنان در این جریان روبه پیش، اختلال جدی ایجاد کنند.
هدف اروپا درباره ایران با آمریکا متفاوت است *** با توجه به عدم حضور تروئیکای اروپایی آنها و در نهایت اتحادیه اروپا چه موضعی اتخاذ خواهد کرد؟
اروپا با وجود نارضایتی از دولت ترامپ در برخورد با مسائل امنیتی خود، به ویژه جنگ اوکراین و نیز نقش ایران در همراهی با روسیه در این جنگ، از کنترل بحران موجود با ابزارهای سیاسی ناراضی نیست. تشدید ناامنی و بی ثباتی در خاورمیانه، می تواند برای اروپا پیامدهای ویرانگر جدی داشته باشد. هرچند به دلایل گوناگون، هدف های اروپا در ایران از آنچه امریکا دنبال می کند، موضوع های بیشتری را در بردارد.
***موضع عربستان در این خصوص چگونه خواهد بود؟
عربستان، مانند دیگر کشورهای خلیج فارس، تشدید و گسترش ناآرامی و بی ثباتی در منطقه را، مانعی بزرگ در مسیر اجرایی شدن اهداف گسترده توسعه و شکوفایی اقتصاد خود می داند. عربستان پس از نسل کشی های اسراییل در غزه، سیاست بهبود رابطه با آن را دشوار می یابد و مایل نیست با ناکارامد شدن دیپلماسی، بی ثباتی در منطقه گسترش یابد. بهبود رابطه این کشور با ایران با میانجی گری چین، شرایطی را ایجاد کرد که چشم انداز دسترسی به هدف های رشد و توسعه پرشتاب این کشور را بسیار امیدبخش ساخت، که عربستان مشتاقانه برای دسترسی به آن می کوشد.
21212/315
کد خبر 2053454

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1419061/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دنیامالی: اشتراکات فرهنگی ایران و عراق را بیشتر بهم نزدیک می کند

دنیامالی: آماده میزبانی تیم‌های ورزشی عراق هستیم

دنیامالی: آماده میزبانی از تیم های ورزشی عراق هستیم

دنیامالی: اشتراکات فرهنگی ایران و عراق را بیشتر به هم نزدیک می کند

دنیامالی: توسعه روابط ورزشی با عراق اولویت ما است

دنیامالی: دیپلماسی ورزشی، پل ارتباطی ملت‌هاست

توسعه روابط ورزشی با عراق اولویت ما است

وزیر ورزش عراق: با وزیر ورزش ملاقات کردیم و قرار شد با او همکاری مثبتی داشته باشیم

حضور مدیر کل بنیاد مازندران در مرکز سامد

استاندار مازندران: حل مشکلات اقتصادی، کشور را در برابر چالش‌ها بیمه می‌کند

در جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام چه گذشت؟

دولت به جای تغییر ساعت مشکلات اقتصادی مردم را حل کند

برنامه تدوین استراتژی دریامحور ایمیدرو در قالب طرح جامع

وزارت کشور در نمایشگاه اکسپو 2025حضوری پررنگ خواهد داشت

معاون اقتصادی استاندار فارس: مردم محوری شاه کلید تحقق شعار سال و نسخه شفابخش مشکلات جامعه است

صادرات فارس، 103 درصد از واردات پیشی گرفت

رشد اقتصاد افغانستان در سایه کاهش کمک های بین‌المللی

جنبه‌ اقتصادی در طرح‌های هادی روستایی مورد توجه باشد

گزینه پیشنهادی وزارت اقتصاد در اسرع وقت به مجلس معرفی شود

زور عرب ها به وینیسیوس نرسید؛ وینگر رئال مادرید ماندنی شد

خاطرات هاشمی: رئیسی گفت هیچ مورد سوءاستفاده از خانواده شما گزارش نشد

آینده مبهم مارکوس رشفورد؛ نه منچستریونایتد، نه تیم‌های لندنی!

اژه‌ای چین را به مقصد تهران ترک کرد

قهرمانی مبینا نعمت‌زاده و حذف دو مدال‌آور ایران در المپیک پاریس/ 7 مدال تکواندوکاران ایران در چین

8 مدال ملی پوشان تکواندو در روز اول جام ریاست فدراسیون جهانی

خودروهای هوشمند بی ام و در Auto Shanghai معرفی شد

مبینا نعمت‌زاده و سعیده نصیری طلایی شدند | افرا ورزش

باخت ندا شهسواری کاپیتان پینگ‌پنگ زنان ایران به حریف چینی

نمایندگان ایران در چین صاحب 4 مدال طلا، یک نقره و 3 برنز شدند

قهرمانی نعمت‌زاده و حذف دو مدال‌آور ایران در المپیک پاریس

طلای مبینا نعمت‌زاده در چین با شکست ناهید کیانی

جام ریاست فدراسیون جهانی- چین/ برنامه مبارزات نمایندگان ایران در روز دوم

8 مدال تکواندوکاران ایران در چین

5 جای دیدنی شانگهای

جام ریاست فدراسیون جهانی- چین؛ 8 مدال طلا، نقره و برنز حاصل تلاش نمایندگان ایران در روز نخست

برنامه روز دوم ملی‌پوشان تکواندو درجام ریاست فدراسیون جهانی‌

چین درخواست ضد ایرانی آمریکایی‌ها را رد کرد

برنامه روز دوم ملی‌پوشان تکواندو

8 مدال، حاصل تلاش ورزشکاران ایرانی در جام ریاست فدراسیون جهانی

عراقچی: سفر پزشکیان به چین/ سال 2025 سال طلایی روابط ایران و چین خواهد بود

تاکید چین بر شراکت جامع راهبردی پکن و تهران

قهرمانی مبینا نعمت‌زاده و حذف دو مدال‌آور ایران در المپیک پاریس/ 8 مدال تکواندوکاران ایران در چین

هشدار موسیمانه به استقلال برای دریافت حقوق/ موسیمانه استقلال را به خاک سیاه می نشاند؟

روسیه سفیر طالبان را پذیرفت

استفاده پاکستان از مسلسل‌های برد بلند در مرز افغانستان

ارزیابی جدید گروسی از مذاکرات ایران و آمریکا/ طرف ایرانی جدی است

سرنوشت وزیر دفاع آمریکا در دستان ایران

تمسخر ترامپ از سوی رئیس جمهور کلمبیا

هراس در وال‌استریت؛ سرمایه‌گذاران از بازار آمریکا فرار کردند

اردشیر زاهدی چشم‌انداز روابط ایران و آمریکا را چگونه می‌دید؟