ایرانیان جهان

آخرين مطالب

آینده مبهم رژیم صهیونیستی؛ از عدم اطمینان سیاسی تا چالش‌های امنیتی اروپا

آینده مبهم رژیم صهیونیستی؛ از عدم اطمینان سیاسی تا چالش‌های امنیتی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اندیشکده‌های مهم اروپایی در بازه زمانی سال های 2015 تا 2025 با تمرکز بر ابعاد سیاسی، امنیتی، اقتصادی و روابط بین‌الملل، تحلیل های قابل توجهی درباره آینده رژیم صهیونیستی داشته اند.
تحلیل‌ها نشان‌دهنده چالش‌های سیاسی ناشی از گرایش به سمت راست افراطی، تداوم نگرانی‌های امنیتی در غزه و کرانه باختری و پیچیدگی روابط با اروپا و روسیه هستند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
مناقشه حل‌نشده اسرائیل-فلسطین به عنوان مانعی کلیدی برای ثبات، برجسته شده و اندیشکده‌ها بر لزوم عدالت و پایان اشغال تأکید دارند. تحلیل آینده اسرائیل در بستر تحولات ژئوپلیتیک غرب آسیا از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، به‌ویژه آنکه با توجه به مناقشه حل‌نشده اسرائیل-فلسطین و پویایی‌های منطقه‌ای در حال تحول، این موضوع ابعاد گسترده تری را در برگرفته است. اندیشکده‌های اروپایی، به دلیل نقش ویژه اروپا در دیپلماسی جهانی و تعهد به قوانین بین‌المللی، دیدگاه‌های ارزشمندی درباره مسیر آینده رژیم اسرائیل ارائه می‌دهند. این مقاله با هدف تحلیل یک دهه مطالعات (2015–2025) از اندیشکده‌های کلیدی اروپایی، چشم‌انداز سیاسی، امنیتی، اقتصادی و روابط بین‌المللی اسرائیل را بررسی می‌کند.
تمرکز ویژه بر روابط پیچیده با اتحادیه اروپا، تعاملات استراتژیک با روسیه، و پیامدهای مناقشه فلسطین است. این مطالعه با تلفیق گزارش‌های اخیر، تحول در گفتمان اروپایی به سمت تأکید بر حقوق بشر و پاسخگویی را نشان می‌دهد. (هر چند که تجربه و آزمون نسل کشی در غزه پس از طوفان الاقصی، اروپایی ها را در این حوزه مردود نشان داد).
روش‌شناسی
این پژوهش بر اساس تحلیل کیفی گزارش‌ها و انتشارات اندیشکده‌های اروپایی در بازه زمانی 2015 تا 2025 انجام شده است. منابع از طریق جستجوهای هدفمند در وب‌سایت‌های اندیشکده‌ها و پایگاه‌های اطلاعاتی عمومی شناسایی شدند. اندیشکده‌های مورد بررسی شامل IAI، ECFR، SWP و Chatham House هستند که به دلیل اعتبار و تمرکز بر خاورمیانه انتخاب شدند. به دلیل محدودیت دسترسی به برخی گزارش‌های کامل، تحلیل بر خلاصه‌ها، گزیده‌ها و محتوای عمومی موجود تکیه دارد. داده‌های تکمیلی از منابع خبری معتبر مانند رویترز و گزارش‌های سازمان‌هایی مانند دیده‌بان حقوق بشر تا آوریل 2025 جمع‌آوری شد تا جدیدترین تحولات را منعکس کند.
یافته‌ها
چشم‌انداز سیاسی
اندیشکده‌های اروپایی بر گرایش فزاینده اسرائیل به سمت سیاست‌های راست افراطی تأکید دارند. گزارش IAI (2023) ظهور دولتی تحت رهبری بنیامین نتانیاهو را برجسته می‌کند که با حضور وزرایی مانند ایتمار بن‌گویر و بتسالل اسموتریچ، سیاست‌های گسترش شهرک‌سازی و مقاومت در برابر استقلال فلسطینیان را پیش می‌برد. این روند، که منعکس‌کننده تغییرات اجتماعی به سمت ملی‌گرایی است، ثبات داخلی و روابط بین‌الملل را به چالش می‌کشد.
ECFR در تحلیل خود بر عدم اطمینان سیاسی در اسرائیل تأکید دارد، که ناشی از نارضایتی عمومی از رهبری به دلیل اتهامات فساد و ناکامی در مدیریت بحران‌هایی مانند حمله حماس در 7 اکتبر 2023 است. این اندیشکده از تعامل با بخش‌های مختلف جامعه اسرائیل برای تقویت ثبات حمایت می‌کند و هشدار می‌دهد که دوقطبی‌سازی می‌تواند مانع صلح شود.
امنیت و ثبات منطقه‌ای
امنیت موضوع محوری در تحلیل‌های اروپایی است. گزارش SWP (2024) چشم‌انداز اسرائیل برای غزه را ترسیم می‌کند که شامل حفظ کنترل امنیتی بدون مسئولیت‌های حکومتی است. رد حاکمیت فلسطینیان در غرب رود اردن و حمایت عمومی از بازاسکان یهودیان در غزه (40 درصد) خطر بی‌ثباتی منطقه‌ای را افزایش می‌دهد.
گزارش سال IAI (2020) تطبیق استراتژی‌های امنیتی اسرائیل( شامل هشدار زودهنگام، بازدارندگی و اقدام پیش‌دستانه ) با تغییرات خاورمیانه را بررسی می‌کند. روابط محدود با کشورهای خلیج فارس، درگیری‌های بالقوه با ترکیه، و نفوذ ایران و روسیه در سوریه، آزادی استراتژیک اسرائیل را محدود می‌کنند.
چشم‌انداز اقتصادی و فناوری
اسرائیل در فناوری و دفاع جایگاه برجسته‌ای دارد. IAI در سال (2017) به رهبری جهانی اسرائیل در تسلیحات پیشرفته اشاره دارد که از طریق همکاری با ایالات متحده تقویت شده است. در سال SWP (2019) صادرات گاز طبیعی به مصر و اردن را بررسی می‌کند که می‌تواند روابط اقتصادی منطقه‌ای را تقویت کند. با این حال، این نقاط قوت در پیش‌بینی‌های آینده تحت‌الشعاع مسائل سیاسی و امنیتی قرار دارند.
روابط بین‌المللی
روابط با اتحادیه اروپا
روابط اسرائیل با اتحادیه اروپا ترکیبی از همکاری و تنش است. ECFR سیاست تمایز اتحادیه اروپا را ناکافی می‌داند و خواستار پاسخگویی بیشتر به قوانین بین‌المللی با توجه به نظر مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری درباره اشغال است.
در سال SWP (2018) هم‌سویی کشورهای گروه ویشگراد (گروهی متشکل از چهار کشور اروپای مرکزی، شامل جمهوری چک، مجارستان، لهستان، و جمهوری اسلوواکی) با اسرائیل در مسائل مهاجرت و امنیت را بررسی و برجسته می‌کند که می‌تواند سیاست واحد اتحادیه اروپا را تضعیف کند.
نشست شورای انجمن اتحادیه اروپا و اسرائیل در فوریه 2025، با تأکید بر بازگشت فلسطینیان آواره به غزه و بازسازی مناطق، نشان‌دهنده تعهد اتحادیه اروپا به قوانین بین‌المللی است. با این حال، نگرانی‌های اسپانیا و ایرلند درباره پایبندی اسرائیل به تعهدات حقوق بشری توافق‌نامه 2000، تنش‌ها را ماندگار نشان می‌دهد.
روابط با روسیه
در سال Chatham House 2025 توصیه می‌کند که روابط استراتژیک اسرائیل با روسیه، به‌ویژه تحت دولت ترامپ، تقویت شود. این رابطه برای مقابله با نفوذ ایران در سوریه حیاتی است، اما خطر شکاف با کشورهای اروپای شرقی را که روسیه را تهدید می‌دانند، به همراه دارد. اسرائیل سیاست ابهام استراتژیک را حفظ کرده و حتی پس از تهاجم روسیه به اوکراین در 2022 روابط کاری را با روسیه حفظ کرده است.
نگرانی‌های حقوق بشری
دیده‌بان حقوق بشر در سال (2025) از اتحادیه اروپا خواسته است جنایات اسرائیل در غزه، از جمله جنایات جنگی و آپارتاید، را محکوم کند. 125 سازمان فعال جامعه مدنی خواستار بررسی تعلیق توافق‌نامه انجمن شده‌اند، در حالی که 163 سازمان خواستار ممنوعیت تجارت با شهرک‌های غیرقانونی هستند. در این راستا تحریم‌های محدود اتحادیه اروپا علیه شهرک‌نشینان افراطی و ادامه صادرات تسلیحات، انتقادهایی را به دلیل استانداردهای دوگانه برانگیخته است.
جمع بندی
اندیشکده‌های اروپایی آینده اسرائیل را با عدم اطمینان سیاسی، چالش‌های امنیتی و روابط بین‌المللی پیچیده تحلیل و ترسیم می‌کنند. مناقشه فلسطین مانعی کلیدی است و نیاز به اصلاحات سیاسی دارد و پایبندی به قوانین بین‌المللی را ایجاب می‌کند. در چهارچوب روابط بین الملل، رابطه با روسیه و اتحادیه اروپا نقش مهمی در شکل‌دهی جایگاه جهانی اسرائیل ایفا می‌کنند.
به طور کلی، طی دهه گذشته، تغییر قابل‌توجهی در دیدگاه‌های اندیشکده‌های اروپایی مشاهده شده است؛ از تمرکز بر فرایندهای صلح سنتی تا تأکید گسترده‌تر بر قوانین بین‌المللی، حقوق بشر و مسائل ساختاری در مناقشه اسرائیل-فلسطین. این تحول بر نظارت فزاینده بر سیاست‌های رژیم اسرائیل و افزایش تقاضا برای پاسخگویی تأکید دارد که احتمالاً تعاملات آینده اسرائیل با اروپا و فراتر از آن را شکل خواهد داد. در رابطه با آینده اسرائیل، چالش‌های سیاسی و امنیتی، همراه با پویایی‌های بین‌المللی پیچیده‌ را نمی توان نادیده گرفت.
این تحلیل بر ضرورت گفت‌وگوی چندجانبه برای رسیدگی به چالش‌های اسرائیل در خاورمیانه‌ای در حال تحول، تأکید دارد. در بخش دوم این مقاله با نگاهی آینده پژوهانه محتوای استخراج شده از مطالعات این اندیشکده ها باز خوانی و تحلیل می شود.
کد خبر 6445519

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1420324/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حمایت متفاوت جهانبخش از مهدی طارمی با چاشنی حمله به رسانه‌ها

هلند سفیر ایران را احضار کرد | ادعای عجیب درباره ترور در اروپا

سرمربی تیم ملی وزنه‌برداری بانوان: با عبور از چین و کره می‌توانیم در سطح المپیک رقابت کنیم

کدام کشورها بیشتر به استفاده از ربات های صنعتی روی آورده اند؟ + اینفوگرافی

برزیل: بریکس از نظم جهانی چندجانبه دفاع خواهد کرد

انتقال یک ایرانی زندانی در چین به کشور پس از 18سال | او 2 کلیه خود را از دست داده

عملیات حیفا دشمن را به شدت غافلگیر کرد/ آمریکا به شکست خود اذعان کرده است

آمریکا در جایگاهی نیست که با یک اشاره کار را تمام کند | عملیاتی که اسرائیل را به شدت غافلگیر کرد | انهدام 23 پهپاد آمریکایی

اقدام تازه ترامپ درمورد مذاکرات با ایران | رئیس تیم فنی مذاکره کننده با ایران تعیین شد؛ او کیست؟

خط‌ونشان سرمربی کشتی آزاد روسیه برای ایران و آمریکا

دردسر عظیم بمب‌افکن استراتژیک جدید آمریکا / جانشین «بی 2» به مشکل برخورد

افزایش نفرت مردم آمریکا از رژیم صهیونیستی بعد از طوفان الاقصی + فیلم

اتفاق تاریخی؛ ایران هم در انتخاب پاپ جدید نماینده دارد

صدا و سیما رسانه ملی نیست

ترامپ: ناتو بدون آمریکا قوی نخواهد بود

ترامپ برای توافق روسیه و اوکراین ضرب‌الاجل تعیین کرده است

سفر قریب الوقوع رئیس موساد به دوحه

ترامپ: روسیه و اوکراین باید پای میز مذاکره بیایند

دستکاری در مهم ترین عکس روزنامه های دنیا از رهبر کاتولیک ها

فرود 3 فروند اف 35 از آمریکا در فرودگاه نواتیم اسرائیل

سیگنال مثبت ترامپ به ترکیه در بیانیه سالگرد کشتار ارامنه

لوبیا چیتی نیم میلیونی شد

بازگشایی مرز چیلات دهلران مطالبه مردم است

پیش بینی نرخ ارز در سال جاری از نگاه یک کارشناس اقتصادی

بعد از 18 سال: دی‌ماریا آماده بازگشت به باشگاه رویاها

تیم کورش افغانستان سوم شد

نخبگان افغانستانی، سرمایه مشترک برای آینده ایران و افغانستان

راه‌آهن خواف-هرات؛ زیرساختی حیاتی برای گسترش همکاری‌های تجاری + فیلم

پریپلکسیتی به دنبال تصاحب گوگل کروم

رهبر انصارالله: نابودی مسجد الاقصی در دستور کار اسرائیل است

تاکید عراقچی بر ضرورت پیگیری اجرای توافقات میان ایران و اندونزی

حادثه امنیتی برای نیروهای اسرائیلی در غزه با 8 کشته و زخمی

ناو آمریکایی «ترومن» منطقه را ترک می‌کند

شنیده شدن صدای انفجار در حمص سوریه

پاکستان: هند خود را برای جنگ تمام‌عیار آماده می‌کند، ما نیز آماده‌ایم!

کنیسه‌های یهودیان نیویورک بن گویر را راه ندادند

سایه سنگین برجام روی بورس تهران

آغاز حفاری پنجمین حلقه چاه درون‌میدانی پارس جنوبی

روایت آماری از سرنوشت شغلی دهه هشتادی‌ها

سوگواری بانوان عرب‌زبان در حرم رضوی به مناسبت شهادت امام صادق (ع)

13 سال گذشت؛ صعود چلسی به فینال لیگ قهرمانان اروپا با تساوی 2-2 مقابل بارسلونا در نیوکمپ

اعلام آمادگی فرانسه برای مذاکرات هسته‌ای با ایران

فرانسه: از راه‌کار دیپلماتیک برای حل موضوع هسته‌ای ایران حمایت می‌کنیم

حمایت کاپیتان جهانبخش از طارمی پس از عملکرد ضعیف مقابل میلان؛ جریانی برای کم‌ارزش نشان‌دادن ما راه افتاده!

فرانسه: آماده گفتگو با ایران هستیم؛ از راهکار دیپلماتیک حمایت می‌کنیم

5 مدال برنز و حذف 14 تکواندوکار ایران در روز پایانی تورنمنت چین

قطر و چین درباره وضعیت غزه و اراضی اشغالی فلسطین گفت و گو کردند

مکرون: نباید از زلنسکی انتظار پذیرش صلح را داشته باشیم

نامه «الجولانی» خطاب به رئیس جمهور آمریکا

دستور ترامپ به پوتین با اسم کوچک؛ ولادیمیر بس کن!