ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ایران از لحاظ بحران فرونشست در رتبه سوم جهانی قرار دارد اخبار ایران

ایران از لحاظ بحران فرونشست در رتبه سوم جهانی قرار دارد
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - ایرنا / عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اشاره به رتبه سوم ایران در بحران فرونشست زمین، گفت: تجارب جهانی مشابه در کشورهایی همچون آمریکا، چین و ژاپن، نشان می‌دهد که می‌توان با راهکارهایی این مخاطره را کنترل کرد، اما عزم جدی مدیریتی و سیاست‌های صرفه‌جویی در مصرف آب به‌ویژه در بخش کشاورزی می‌خواهد.
علی بیت اللهی با اشاره به پدیده فرونشست زمین، اظهار داشت: در کل کشور به دلیل بیلان منفی آبخوان‌ها، با کاهش روزمره منابع آب‌های زیرزمینی مواجهیم.
وی بیان‌داشت: در این زمینه بیشترین کاهش سطح آب زیرزمینی و تعداد پهنه‌های فرونشستی در خراسان رضوی رخ داده است؛ به طوری که وسعت گستره‌هایی که در آنجا فرونشست اتفاق افتاده پنج برابر استان‌های فارس، کرمان، اصفهان و تهران است.
بیت‌اللهی ادامه‌داد: در استان‌های یاد شده با توجه به وسعت آنها، افزایش برداشت آب‌های زیرزمینی و کاهش نزولات جوی، موضوع افت سطح آب‌ سفره‌های زیرزمینی کاملاً مشهود است و به تبع آن، گسترش فرونشست زمین در این استان‌ها را شاهدیم.
وی ادامه‌داد: به طور مثال کل پهنه شهری اصفهان در معرض خطر فرونشست قرار دارد، در تهران نواحی جنوبی شامل مناطق 17، 18، 19 و حتی 20 و شهرهای اقماری آن که بیش از سه میلیون نفر جمعیت را در خود جای داده است، همچنین در استان‌های فارس و کرمان شهرهای متعددی در معرض خطر فرونشست قرار دارند.
خطر تخریب ابنیه تاریخی
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی تصریح کرد: در برخی از این نواحی آثار تاریخی ارزشمندی در معرض خطر فرونشست قرار گرفته است. به طور مثال در اصفهان موضوع حفظ آثار و میراث تاریخی در برابر این پدیده مطرح است و از جمله میدان «نقش جهان» و بسیاری دیگر از آثار تاریخی شهر در زون فرونشست قرار گرفته است که خود را به صورت ترک خوردگی در محوطه‌ها و آثار تاریخی نشان داده است. همچنین در نقش رستم و تخت جمشید استان فارس و میراث فرهنگی استان‌هایی همچون یزد و سمنان، این آثار به وضوح قابل مشاهده است.
وی با بیان اینکه در شهر تهران نیز در سال‌های گذشته به دلیل افزایش برداشت آب‌های زیرزمینی، نرخ فرونشست افزایش یافته است، ادامه‌داد: در این راستا به دلیل کاهش نزولات جوی و کاهش حجم آب سدهای تغذیه کننده شرب تهران، تصمیم گیری شد که تعدادی چاه در محدوده شهری پایتخت و اطراف آن حفر شود که باید گفت همین مساله منجر به تشدید شرایط بحرانی و فرونشست خواهد شد و مستحدثات سطح زمین را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
بیت‌اللهی گفت:‌ در جنوب تهران بسیاری از مجتمع‌ها و تاسیسات استراتژیک و کلیدی کشوری و شهری همچون مخازن سوخت، پالایشگاه‌ها، لوله‌های متعدد، انتقال آب، گاز، فاضلاب و غیره وجود دارد و در چنین شرایط فشار و فرورفتگی در برداشت آب زیرزمینی سیاست‌ها باید این باشد که نگذاریم سطح آب بیش از این پایین برود.
وی به وجود مشکل مشابه در شهرهای بزرگ جهان از جمله توکیو، شانگهای، تیانجین، لس آنجلس، تایوان، اندونزی و غیره اشاره کرد که با ارائه راهکارهایی همچون تغذیه مصنوعی آبخوان‌ها، از افت سطح آب‌های زیرزمینی جلوگیری کرده یا آن را جبران کردند اما اقداماتی که ما در دستور کار داریم منجر به تشدید این بحران می‌شود.
این عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی خاطرنشان‌کرد: ‌اکنون به جز استان گیلان (که معتقدم به زودی علائم فرونشست را در این استان هم خواهیم دید)، در همه استان‌ها این پدیده توسعه یافته است و حتی در استان‌های سرسبز و پرآبی همچون مازندران و گلستان، پهنه‌های وسیع فرونشست زمین را داریم.
بازار
فرونشست سالانه بیش از 10 سانتی‌متر در 18 استان
وی اظهار داشت: در کشورمان حداقل در 18 استان عدد فرونشست به سالانه بیش از 10 سانتی‌متر رسیده است، این در حالی است که فقط 10 درصد کل پهنه‌های فرونشستی جهان چنین وضعیتی دارند. به طور مثال در بهرمان رفسنجان 40 سانتی‌متر در سال، در جنوب البرز 35 سانتی‌متر، در گلستان 22 سانتی‌متر، در جنوب تهران 20 سانتی‌متر، در شمال غرب شهر مشهد 17 سانتی‌متر، در ورامین 17 سانتی‌متر، در اصفهان 15 سانتی‌متر و در اطراف قم 22 سانتی‌متر است.
بیت‌اللهی گفت: این اعداد و ارقام و تعداد گستره‌های فرونشستی، کشورمان را جزو سه کشور نخست جهان از این نظر قرار داده و از نظر تعداد زون‌های فرونشست در جهان در رتبه نخست هستیم.
وی بیان‌داشت: گستردگی این پدیده روی سطح زمین که به عنوان پاسخ طبیعت به دست‌درازی‌ها نمایان شده است، همچون آثار علائم یک درد و بیماری در بدن است که آثار آن همچون حفره‌ها، شکاف، فروریزش، ترک خوردگی مسیر جاده‌ها، لوله گاز، زیرساخت‌های ریلی، فرودگاهی، محدوده‌های شهری و مزارع کشاورزی خودش را نشان می‌دهد.
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی اظهار داشت: نکته قابل تامل این است که در همان گستره‌های فرونشستی به کشاورزی عمدتا غرقابی می‌پردازیم، اما عملاً کشاورزی در این مناطق مختل شده است چرا که این شکاف‌ها اجازه عبور آب را نمی‌دهد؛ لذا این مسائل با خود مشکلات امنیت غذایی، تاثیر منفی بر زیرساخت‌های اساسی، شریان حمل و نقل و اماکن ارزشمند تاریخی را به دنبال خواهد داشت.
وی ادامه‌داد: فرونشست یک مخاطره طبیعی تلقی نمی‌شود، بلکه انسان‌ساخت است که با برداشت بی‌رویه آب، عدم مدیریت، آبیاری بی رویه، تولید محصولات آب‌بر و ... به آبخوان‌های زیر سطحی خود فشار مضاعف وارد کردیم.
بیت‌اللهی افزود: آمارها نشان می‌دهد تغییرات اقلیمی منجر به 10 تا 15 درصد کاهش بارندگی‌ها نسبت به دوره درازمدت شده است، اما کاهش منابع آب زیرزمینی بیش از 50 تا 60 درصد بوده است و این روند مرتبط با مدیریت نادرست ما در استفاده از منابع آب زیرزمینی است که منجر به عدم تعادل شده است.
وی در عین حال خاطرنشان‌کرد: تجربه موفق برخی کشورها که نرخ فرونشست خود را به صفر رسانده‌اند، نشان می‌دهد کنترل و توقف این پدیده به دست انسان میسر است. در این زمینه باید با مدیریت کشت و زرع، مکان‌یابی درست صنایع آب‌بر، توسعه درست سکونتگاه‌ها و ... برداشت از آب‌های زیرزمینی را کنترل کرد و به تغذیه مصنوعی آبخوان‌ها پرداخت.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1421079/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تجاوز مجدد آمریکا به یمن

تجاوز مجدد آمریکا به یمن/ بمباران صنعاء و صعده

آمریکا بار دیگر حملات و بمباران یمن را از سر گرفت

تاکید زلنسکی بر بازگشت کریمه به اوکراین و رد طرح آمریکا

احتمالا با ولودیمیر زلنسکی دیدار و گفت و گو خواهم کرد

موضوع ایران بسیار خوب پیش می رود، باید ببینیم چه می‌شود

الشیبانی: سوریه هرگز تهدیدی برای اسرائیل نخواهد بود

تجاوز مجدد آمریکا به یمن؛ بمباران صنعاء و صعده

لحظه ترور مقام نظامی روس در روسیه

ترامپ: توافق اوکراین به‌خوبی پیش می‌رود/ با نتانیاهو درباره غزه صحبت کردم

روسیه : اوکراین یک مقام ارشد نظامی روس را ترور کرد

ضرر کم‌درآمدها از قیمت‌گذاری دستوری شیر

پیش بینی قیمت طلا و سکه 6 اردیبهشت 1404

اعلام جزئیات افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی در سال 1404

ابراز امیدواری جلالی به تصویب معاهده جامع راهبردی در مجلس

قیمت دلار فردایی تهران مشخص شد ( 5 اردیبهشت 1404 )

حجت الاسلام صالحی: سرمایه گذاری و تقویت تولید داخلی راه حل مشکلات اقتصادی است

حوزه منگشت می‌تواند قطب گردشگری باشد

جلسه فعالان اقتصادی ایذه نویدبخش شکوفایی و نوآوری است

آمادگی وزارت دفاع برای حل مسائل اقتصادی و معیشتی

آمریکایی‌ها از رکود اقتصادی و افزایش تورم ناراضی هستند

چین تعرفه برخی کالاهای آمریکایی را به حالت تعلیق درآورد

همکاری‌های ایران و چین در ساخت بیمارستان‌های جدید گسترش می‌یابد

اصفهان‌ میزبان فعالان اقتصادی آفریقایی شد

برگزاری اجلاس همکاری‌های ایران و آفریقا در اصفهان

کرملین: مذاکرات سازنده پوتین و ویتکوف 3 ساعت به طول انجامید

راهپیمایان یمنی: به جهاد علیه آمریکا و رژیم صهیونیستی ادامه می‌دهیم

ویتکاف راهی مسقط شد

آماده توافق در زمان مناسب هستیم

راهپیمایان یمنی: جهاد علیه آمریکا و رژیم صهیونیستی ادامه دارد+ فیلم

چین به امریکا چراغ سبز نشان داد

ابراز نگرانی روسیه درباره اوضاع سوریه در نشست شورای امنیت

اظهارات بحث‌برانگیز علم‌الهدی چند ساعت مانده به مذاکرات

ترامپ: با ایران توافق می‌کنم و اجازه نمی‌دهم نتانیاهو آمریکا را به جنگ بکشاند!

مقامات آمریکایی این روز‌ها فقط درباره ایران حرف می‌زنند

واکنش طلای جهانی به شایعه توافق تجاری چین و آمریکا

آغاز مذاکرات فنی-کارشناسی ایران و آمریکا از فردا

واقعه طبس بیانگر شکست ارتش آمریکا است

واشنگتن‌پست: مقامات آمریکایی این روزها فقط درباره ایران حرف می‌زنند

ترامپ با بسته تسلیحاتی چندین میلیارد دلاری راهی عربستان می‌شود

ویتکاف دوباره با پوتین دیدار کرد

احتمال راهیابی مجدد ترامپ به کاخ سفید وجود دارد

حضور عراقچی و همتای عمانی در نمایشگاه کتاب مسقط+ فیلم

برنامه ترامپ برای دیدار با زلنسکی / پایان جنگ اوکراین نزدیک است؟

مذاکرات با ایران خوب پیش می‌رود

واکنش قیمت طلا به شایعه توافق تجاری چین و آمریکا

فرستاده ویژه ترامپ به روسیه کیست؟

اظهارات سخنگوی وزارت خارجه درباره دور سوم مذاکره ایران-آمریکا + عکس

یمن: آمریکا در مورد ناو هواپیمابر «ترومن» گمراه‌سازی می‌کند

زلنسکی درباره کریمه کوتاه آمد