ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ پس از مذاکرات خواندنی ها

سرمقاله دنیای اقتصاد/ پس از مذاکرات
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دنیای اقتصاد / «پس از مذاکرات» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم علینقی مشایخی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
به اذعان طرفین، مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا به‌خوبی پیش می‌رود. چنانچه این مذاکرات به نتیجه برسد و روابط بین دو کشور برقرار شود و تحریم‌ها برداشته شود، فضای جدیدی در اقتصاد ایران ایجاد می‌شود. امکان شروع پروژه‌های بزرگی در زمینه‌های بالادستی نفت و گاز، انرژی، زیربناها و صنایع با مشارکت سرمایه‌گذاران خارجی فراهم می‌شود. امکان توسعه سریع تبادل کالا، خدمات، تکنولوژی و پول و سرمایه با خارج کشور ممکن می‌شود.
امکان به‌کارگیری وسیع استعدادهای طبیعی، انسانی (اعم از ایرانیان داخل و خارج کشور) و موقعیت جغرافیایی کشور فراهم می‌شود. با توجه به استعداد بزرگ کشور برای سرمایه‌گذاری در زمینه‌های بالادستی نفت و گاز، انرژی، زیرساخت‌های راه‌آهن، جاده، بنادر، فرودگاه‌ها، خطوط هوایی، شیرین‌سازی و انتقال آب، معادن و صنایع اساسی مانند پتروشیمی و صنایع فلزی، سیستم بانکی و بیمه و سایر صنایع چنانچه موافقت صورت پذیرد، امکان مشارکت سرمایه‌گذاران خارج در طی پنج‌سال می‌تواند به اعدادی نظیر هزارمیلیارد دلار برسد.
بازار
در این صورت رشد اقتصادی 8درصد در سال یا بیشتر که در چندین برنامه توسعه کشور هدف‌گذاری می‌شد و هیچ‌وقت اتفاق نیفتاد، ممکن می‌شود. آن‌گاه ایران با رشد و توسعه سریع و عزتمندانه به الگویی برای سایرین تبدیل می‌شود.
ولی استفاده از حصول یک توافق و کسب نتایج بالا با چالش‌هایی روبه‌رو خواهد بود. اولین چالش ذهنیت، فرهنگ سازمانی و قابلیت‌هایی است که طی چند دهه در مجموعه مدیریتی و کارشناسی کشور شکل گرفته است و عموما تجربه و توانایی هدایت و مدیریت تعامل سازنده با دنیا را ندارد؛ به‌خصوص در دو دهه گذشته دولت‌ها کمتر توانسته‌اند نیروهای نخبه را در بدنه کارشناسی و مدیریتی خود جذب کنند. بنابراین ظرفیت انسانی و مدیریتی دولت برای استفاده از فرصت‌های بالقوه‌ای که ممکن است پیش آید، محدود است.
چالش دوم ساختار سازمانی و مدیریتی دولت است که از چابکی، انسجام و کارآیی لازم برای حرکت کارآمد و کارآ در فضای جدید برخوردار نیست. دولت چهاردهم که بعد از شهادت غیرمنتظره آقای رئیسی و در یک دوران بحرانی زدوخوردهای منطقه‌ای و ترورهای بی‌سابقه شکل گرفت، هنوز از خود انسجام، برنامه و یکپارچگی لازم را نشان نداده است. دولت از متن بحران‌ها با شعار وفاق و به‌کارگیری نیروهایی با ذهنیت‌ها و گرایش‌های سیاسی متفاوتی شکل گرفت. همسو شدن نیروها با گرایش‌های مختلف زمانگیر است و لذا انسجام‌دهی سریع را مشکل می‌سازد.
چالش سوم وجود فساد در سازمان‌ها و نهادهایی است که فعالیت‌های مولد و سازنده را به‌شدت آزار می‌دهند و نشانه‌های بارز آن ظهور فسادهای کلان و همچنین رتبه بالای کشور در برداشت مردم از فساد بین کشورهای دنیاست.
اگر فسادهای نهادینه‌شده در سازمان‌ها و نهادها کنترل نشود، مانعی برای جذب سرمایه‌گذار و گشایش ارتباط سازنده با دنیاست. شبکه فساد و گستردگی آن، انجام کارها را کند می‌سازد، سرمایه‌گذاران را خسته و مایوس می‌کند و بهره‌وری را کاهش می‌دهد. درواقع فساد گسترده مانع استفاده از فرصت‌های به‌دست‌آمده می‌شود؛ زیرا سرمایه‌گذارانی که جذب می‌شوند از فضای فاسد می‌گریزند.
چالش چهارم گستردگی و دخالت زیاد دستگاه‌های نظارتی و اطلاعاتی در سازمان دولت است که کار انتصابات و تصمیم‌گیری و سرعت عمل و مسوولیت‌پذیری را برای مدیران سخت می‌کند.
بالاخره چالش پنجم نیروهایی است که از شرایط تحریم با دور زدن تحریم‌ها فربه شده‌اند و ممکن است با رفع تحریم‌ها قابلیت‌های ثروت‌آفرینی خود را که در دوران تحریم‌ها کاربرد داشت از دست بدهند. این نیروه‌ها ممکن است در فضای جدید بعد از تحریم، کارشکنی و سنگ‌اندازی کنند تا زمینه فعالیت‌های رانت‌جویانه و ثروت‌آفرینی‌شان در فضای تحریمی ادامه پیدا کند.
مجموعه این عوامل توان دولت و کشور را برای استفاده از فرصت‌های حاصل در صورت حصول توافق کم می‌کند. لذا در صورت حصول توافق و برای بهره‌برداری از فضایی که ایجاد می‌شود، باید برای مقابله با چالش‌های مزبور آماده شد و برنامه‌ریزی کرد.
لازم است قابلیت‌های انسانی، مدیریتی و فرهنگ سازمانی حداقل در دستگاه‌های موثر و خط مقدم تعامل با جهان بازسازی و بهسازی شود. به علاوه ساختار دولت و بوروکراسی و قوانین دست‌وپاگیر و گاهی متضاد که حرکت در ساختار دولتی را کند و مشکل می‌سازد بازطراحی و بهسازی شود. شاید برای استفاده از فرصت‌هایی که پیش می‌آید باید یک ستاد ویژه جذب سرمایه‌گذار و شکل‌دهی مشارکت در سرمایه‌گذاری با دولت، نهادهای عمومی و بخش خصوصی ایجاد کرد تا این ستاد با جذب و به‌کارگیری نیروهای انسانی مجرب و با قابلیت‌های مناسب ظرفیتی را به‌وجود آورد که با چابکی و قابلیت لازم تعامل با سرمایه‌گذاران خارجی را مدیریت و انجام مراحل اداری و قانونی در سازمان‌های دولتی را برای آنها تسهیل کند. در زمینه همسو‌سازی، بهسازی و ارتقای قابلیت‌های نیروهای موثر در شبکه مدیریت دولت باید به‌طور جد برنامه‌ریزی و اقدام کرد. باید دخالت و مشارکت گسترده نیروهای نظارتی را در مدیریت دستگاه‌های دولتی قطع کرد و کار آنها را منحصر به نظارت بر عملکرد و نه دخالت در تصمیم‌گیری کرد.
لذا ایجاد انسجام و یکپارچگی در دولت، کاهش دخالت سازمان‌های نظارتی در تصمیم‌گیری‌ها ضمن حفظ نقش نظارتی آنها بر عملکرد و نه دخالت در مسوولیت‌ها، کاهش بوروکراسی و اصلاح مقررات برای روان‌سازی انجام امور و بالاخره تسهیل استفاده از ظرفیت‌های بخش خصوصی برای تعامل با طرف‌های خارجی از اقداماتی هستند که باید زمینه استفاده از فرصت‌هایی را که در صورت حصول توافق پیش می‌آید، فراهم سازند. برای مقابله با فساد باید از یک طرف زمینه‌های بروز فساد را از بین برد و از طرف دیگر با افرادی که فساد می‌کنند صرف‌نظر از وابستگی‌های سیاسی یا سطح مدیریتی آنها قاطعانه برخورد کرد. برای از بین بردن زمینه‌های فساد باید امکان رانت‌جویی از بین برود.
اختلاف نرخ ارز دولتی و ارز در بازار آزاد، وجود نرخ بهره تکلیفی برای نظام بانکی، قیمت‌های غیرواقعی حامل‌های انرژی و قیمت‌گذاری‌های دولت در خارج از بازارهای انحصاری از جمله عواملی هستند که موجب فساد زیاد می‌شوند و باید اصلاح شوند. البته در انجام اصلاحات فوق باید با ایجاد تور حمایتی مطمئن شد که گروه‌های کم‌درآمد جامعه در دوران گذار به اقتصاد بدون رانت از نظر معیشت و آموزش و بهداشت و درمان آسیب نبینند.
 بالاخره مهار اطلاعاتی و امنیتی نیروهایی که مانع رفع تحریم می‌شوند، از جمله مواردی است که باید محیط را برای بهره‌برداری از فرصت‌هایی که در صورت حصول تفاهم پیش می‌آید، آماده کند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1421768/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آخرین جزئیات از دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا | بقایی گزارش داد

موضوع توان دفاعی در مذاکرات مطرح نبوده و نیست

بقایی: مذاکرات در اتاق‌های جداگانه آغاز شده است/اطمینان‌بخشی در مورد خاتمه موثر تحریم‌ها

لزوم روشنگری صحیح مذاکرات ایران و آمریکا به جامعه

توضیحات تازه بقایی درباره دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا/رسیدن به تفاهم،مستلزم احترام به حقوق مشروع ایران است

توضیح سخنگوی وزارت امور خارجه راجع به برگزاری دور سوم مذاکرات غیرمستقیم ایران ــ آمریکا

سرمقاله اطلاعات/ سخنان محمود عباس و تأثیرات منفی آن

پاپ فرانسیس که بود؟

بورس، هفته را صعودی آغاز کرد

حمله پهپادهای ترکیه به استان دهوک عراق

دومین اجلاسیه بزرگداشت 124 شهید فرهنگی استان سمنان و یادبود 76 سردار معلم شهید کشور

انحصار صادرات برخی کالاها در اختیار افراد خاص است

ضرورت تقویت روابط با قاره آفریقا

جایزه 3500 دلاری پریسا عرب در مسابقه بین‌المللی دوی نیمه ماراتن بصره

2 واحد صنفی عطاری متخلف در دامغان پلمب شدند

سایه اخراج روی سر مارسکا

دبل سیو‌های دیدنی دروازه بانان دنیای فوتبال در لیگ قهرمانان اروپا؛ با حضور نویر، دخیا، اوبلاک و تراشتگن

رافینیا: هیچکس نمی‌تواند به پول عربستان نه بگوید!

هشتمی بانوی رکابزن ایران در قهرمانی آسیا

واکنش مبینا نعمت زاده به کسب مدال طلای جهانی اش در چین + عکس

هوش مصنوعی خطرها و چالش‌های بی‌سابقه‌ای را به همراه دارد

حضور آقاجانلو در نشست تخصصی ایران و آفریقا؛ فردا سالن اجلاس سران

واکنش روزنامه عربی به فحاشی محمود عباس به مبارزان حماس

مذاکرات امروز پیچیده‌تر می شود | گزارش مهم سی‌ان‌ان؛ 12 کارشناس به تیم ویتکاف اضافه شدند | ترامپ چه می‌خواهد و مسائل کلیدی کدامند؟

«الزنانات»؛ پهپادهایی اعصاب خردکن و مرگبار

موضوع توان دفاعی و موشکی کشور در مذاکرات مطرح نیست

تصاویر/ دسته عزاداری شهادت امام جعفر صادق (ع) در قم

انفجار بندر شهید رجایی ارتباطی به تأسیسات نفتی ندارد

5شرط اساسی اسرائیل برای هر توافق با ایران؟ | اسرائیل نه طرف مذاکرات است نه صلاحیت دارد

موضوع توان دفاعی و موشکی در مذاکرات مطرح نبوده

آیا رویکرد ترامپ در قبال پرونده هسته‌ای ایران تغییر کرده است؟

هوادار ویژه تراکتور از آمریکا (عکس)

ترامپ در مراسم خاکسپاری پاپ، با ملونی، استارمر و زلنسکی دیدار می‌کند

مرگ فوتبال مازندران با دوستی خاله خرسه / نساجی گوشت قربانی دلال‌ها!

جدال ترامپ و نتانیاهو بر سر ایران و توافق هسته‌ای/ تصمیمی که تاریخ‌ساز خواهد شد

چه کسانی در مذاکرات جدید ایران و آمریکا کارشکنی می‌کنند؟

سی‌ان‌ان: یمنی‌ها مانع مرحله دوم عملیات نظامی آمریکا شدند

«هانی‌کرده» چطور زمین‌گیر شد؟

سی‌ان‌ان: 12 کارشناس فنی به تیم ویتکاف اضافه شدند/ترامپ چه می‌خواهد و مسائل کلیدی کدامند؟

مذاکرات کارشناسی میان ایران و آمریکا آغاز شد

یمن؛ واشنگتن را کیش و مات کرده است

دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا و سبز شدن رنگ بورس

عضویت اوکراین در ناتو ممکن است در دولت بعدی آمریکا بررسی شود

تعرفه های ترامپ هزینه تامین داروی مردم آمریکا را بالا برد

سرمقاله فرهیختگان/ برو این دام بر مرغ دگر نه

رسانه آمریکایی: جنگ با ایران گزینه نیست

سرمقاله وطن امروز/ ادراک مسوؤلانه کلام رهبری

حضور ترامپ و همسرش در مراسم تشییع پاپ

پیشنهاد حماس برای تحقق آتش‌بس 5 ساله در نوار غزه

19 حملهٔ هوایی آمریکا به پنج استان یمن