ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ نظم بین‌المللی جدید؟ خواندنی ها

سرمقاله شرق/ نظم بین‌المللی جدید؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - شرق / «نظم بین‌المللی جدید؟» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم کوروش احمدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
در پی به قدرت رسیدن مجدد ترامپ دوباره با این بحث که آیا نظم بین‌المللی جدیدی در حال شکل‌گرفتن است، مواجه شده‌ایم. اقدامات ترامپ در فاصله‌گرفتن از تعهدات امنیتی در قبال متحدان اروپایی، نزدیک‌شدن به روسیه و نظام‌های اقتدارگرا و نیز راه‌انداختن نوعی جنگ تجاری و... بار دیگر بحث در‌باره شکل‌گیری یک نظم بین‌المللی جدید را به میان آورده است. اکنون سؤال این است که آیا سیاست‌ها و اقدامات ترامپ به‌عنوان رئیس بزرگ‌ترین قدرت اقتصادی و نظامی جهان می‌تواند مخل نظم جهانی مبتنی بر انترناسیونالیسم لیبرال باشد که بعد از جنگ جهانی دوم از سوی قدرت‌های غربی و متحدان آنها توسعه یافت. ترامپ به‌وضوح معلوم کرده است که احترامی برای اصول انترناسیونالیسم لیبرال، شامل بسط تجارت آزاد، تقویت نهادهای بین‌المللی، تکیه بر چند‌جانبه‌گرایی برای حفظ امنیت، استقرار روابط بین‌الملل بر چارچوب‌های حقوقی و بسط لیبرال‌دموکراسی قائل نیست.
دولت ترامپ عملا شکی باقی نگذاشته که از همه سازمان‌های بین‌المللی، اعم از اقتصادی مانند صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی، سیاسی مثل سازمان ملل و امنیتی مانند ناتو بیزار است و سیاست‌ها و توصیه‌های این نهادها را کاملا منطبق با آنچه منافع آمریکا تلقی می‌کند، نمی‌داند. این تلقی و اقداماتی که در این زمینه انجام شده، مانند اعمال تعرفه‌های شدید و کاهش جدی کمک‌های جهانی موجب نگرانی‌هایی درباره اختلال در زنجیره تأمین جهانی، تورم، رکود جهانی و تأمین غذا و دارو برای آسیب‌پذیرترین مردم شده است.
بازار
اما اقدامات و سیاست‌های ترامپ را مشکل می‌توان مبنایی برای طرح امکان شکل‌گیری یک نظم جدید بین‌المللی دانست. او به‌عنوان فردی که تصمیماتش عمدتا بر حس درونی‌اش و نوعی منطق معاملاتی استوار است و ریشه در هیچ تفکر نظام‌مند و فکر‌شده ندارد، پیوسته دچار تردید و تزلزل و اعوجاج در تصمیم‌گیری است؛ تصمیماتی که او می‌گیرد، تابع فرایندهای مرسوم در نظام‌های حکومتی نیست و عمدتا شخصی، دفعتی، خلع‌الساعه و فی‌البداهه است، بنابراین هنوز علائم صریح و روشنی دال بر اینکه آمریکا در دوره تصدی او در کدام سمت خواهد ایستاد، وجود ندارد و آمریکای ترامپ هنوز در اتخاذ تصمیمات قاطع دچار تردید است. تحقیر و بی‌اعتنایی به نهادهای بین‌المللی از‌جمله سازمان ملل، ناتو، صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی هنوز عمدتا در مرحله ژست‌های سیاسی است و نشانه‌ای که حاکی از تصمیم او به خروج کامل از این نهادها باشد، مشهود نیست. او شاید می‌داند که اگر چنین کند، فرصتی تاریخی را به رایگان در اختیار چین برای بسط نفوذش در سطح جهانی قرار داده است.
در این مقطع تنها می‌توانیم از وجود یک موج جدید ناسیونالیست‌های انزواگرا و ضد روند جهانی‌شدن و یک موج ناسیونال پوپولیسم ضد لیبرال در آمریکا و شمار دیگری از کشورها ازجمله در اروپای غربی سخن بگوییم. سؤال این است که آیا این موج دوام خواهد آورد و گسترش خواهد یافت یا در یک دوره چندساله انرژی‌اش تخلیه خواهد شد. سؤال این است که آیا ضدیت با روند جهانی‌شدن که عمدتا از ناحیه مخالفت شدید با مهاجرت شغل‌های صنعتی-سنتی به خارج از کشورهای غربی و هجوم مهاجران از خارج به اروپا و آمریکا تغذیه شده و موتور محرک ناسیونال پوپولیسم در این مناطق بوده، مانند دیگر امواج پوپولیستی در گذشته گذرا و موقتی خواهد بود یا خیر. به عبارت دیگر سؤال این است که آیا می‌توانیم به صرف مشاهده این امواج از اینکه نظم جهانی کهنه در حال انقراض است، سخن بگوییم. در چنین صورتی باید مشخص کنیم که نظمی که قرار است جایگزین نظم انترناسیونالیسم لیبرال شود، کدام نظم است. آیا نظم مرکانتیلیستی قرار است جایگزین شود؟
آیا نظم مبتنی بر ایجاد مناطق نفوذ برای قدرت‌های بزرگ و تقسیم جهان بین این قدرت‌ها قرار است جایگزین شود؟ به‌علاوه ناسیونال پوپولیسم موجود که در اروپا و آمریکا در مرکز تحولات و بحث‌های مربوط به تغییر نظم بین‌المللی قرار دارد، مانند هر پوپولیسمی در هر نقطه جهان ضد قانون داخلی و خارجی، ضد نهادها، ضد نخبگان، ضد رسانه و ضد نخبگان اقتصادی و... است. از این منظر می‌توان گفت که ما اکنون با یک بحران در روابط اروپا و آمریکا مواجه نیستیم، بلکه با یک صف‌بندی فرامرزی و فرامنطقه‌ای و فراقاره‌ای بین پوپولیست‌های اقتدارگرای غربی و اقتدارگرایان در دیگر مناطق جهان از یک سو و لیبرال‌دموکرات‌ها در همه جهان از سوی دیگر مواجهیم. 
به این معنی که حزب دموکرات و جمهوری‌خواهان کلاسیک در آمریکا و رسانه‌ها، نهادها و بوروکراسی و دانشگاه‌های آمریکا و نیز دولت‌های کانادا، مکزیک و... در کنار دولت‌ها و نهادهای لیبرال‌دموکرات اروپایی قرار دارند. در‌حالی‌که دو دولت کم‌و‌بیش ناسیونال پوپولیست اروپایی یعنی دولت‌های مجارستان و ایتالیا کم‌و‌بیش در صف مقابل قرار دارند.
شاید تا این مقطع بتوانیم تنها از این صف‌بندی سخن بگوییم و جدی‌گرفتن بحت‌ها درباره تغییر نظم بین‌المللی را به آینده و روشن‌شدن نتیجه این تقابل، از‌جمله در جریان انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره در 2026 و انتخابات 2028 آمریکا موکول کنیم.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1424976/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سایه خاموشی بر اروپا: طوفان جوی اسپانیا و پرتغال را تاریک کرد

شکست غیرمنتظره ناهید کیانی و مبینا نعمت‌زاده در چین!

تکرار ادعاهای ضدایرانی مشاور امنیت ملی آمریکا

آیا نتانیاهو نیروگاه‌های هسته‌ای ایران را هدف قرار می‌دهد؟

مذاکرات به خوبی پیش می‌رود؛ آمریکا از بداخلاقی پرهیز کرده و صحبت‌های نامناسبی نمی‌زند

ایران 2000 موشک بالستیک از انواع مختلف دارد که می‌توانند به اسرائیل برسند

ایران مسئول کشتن بیش از 600 سرباز آمریکایی است | همه گزینه‌ها علیه ایران روی میز است!

عامل خسارت به تجارت؛ حمله «سازندگی» به وزیر صمت

دود بدون آتش؛ روایتی از سومین روز پس از انفجار بندرعباس

تحرکات مشکوک تانک‌های اسرائیلی در مرز مصر

گفتگوهای دمشق و آنکارا برای افتتاح بانک ترکیه‌ای در سوریه

شیخ نعیم قاسم: اسرائیل 3 هزار بار آتش‌بس را نقض کرده است

قیمت پیشنهادی شیر خام تعیین شد

نماینده مجلس: نرخ ارز پایین آمد اما قیمت کالاهای اساسی تغییری نکرد

سکه همچنان در سراشیبی افت،

ورود استاندار اربیل عراق به استان قزوین

رمز ماندگاری گفتمان شهید رئیسی، مردم‌داری و حضور میدانی است

مخالفت کمیسیون اقتصادی مجلس با طرح تحقیق و تفحص از بانک مرکزی

صادرات یکی از ارکان مهم توسعه اقتصادی در خراسان رضوی است

آمدوشد‌های پارلمانی منجر به ارتقاء همکاری‌های اقتصادی و اجتماعی خواهد شد

یاران زاهدی 3 امتیاز بالاتر از حریف النصر!

گل به خودی آرتتا |‌ آرسنال لایق قهرمانی نیست !

فیلیپ لام پاسخ می‌دهد؛ چگونه جلوی لامین یامال و وینیسیوس جونیور را بگیریم؟

شوکه کننده‌ترین گل های تاریخ نیمه نهایی لیگ قهرمانان اروپا؛ با حضور رونالدو، مسی، اسکولز و وینیسیوس

جدیدترین موضع گیری نواف سلام درباره حملات اسراییل

پیام تسلیت رئیس‌جمهور چین به «پزشکیان»

پیام تسلیت شی جین‌پینگ به پزشکیان

والتز باز هم از «گزینه‌های روی میز» علیه ایران گفت

رشد چشم‌گیر صادرات افغانستان به هند + فیلم

انگلیس و آمریکا بر سر مسائل ایران چه گفتند؟ | گفتگوهای محرمانه درباره برنامه هسته‌ای ایران

مذاکرات ایران و آمریکا به خوبی پیش می‌رود؛ آمریکا بداخلاقی نمی‌کند

استان الجوف یمن از سوی جنگنده های آمریکایی بمباران شد

مستندساز ایرانی که آثارش سلاحی علیه آمریکا شد + فیلم

تعمد یا سهل‌انگاری؟

توییت درست وزیر

یک کارشناس امنیتی: نفوذ به بندرهای ایران آسان است

اختلافات فزاینده نتانیاهو و ترامپ بر سر ایران

خاموشی، ثمره سوءمدیریت

آرژانتین اسناد محرمانه فعالیت نازی‌ها را منتشر کرد

نماینده کنگره طرح استیضاح ترامپ را کلید زد

طرح استیضاح ترامپ کلید خورد

یمن: به ناو هواپیما‌بر ترومن حمله کردیم

پاکستان پهپاد جاسوسی هند را در کشمیر سرنگون کرد

ابراز همدردی نخست‌وزیر عراق با دولت و ملت ایران در پی حادثه بندر شهید رجایی

ابراز همدردی نخست وزیر عراق با دولت و ملت ایران در پی حادثه بندر شهید رجایی/ قدردانی رئیس جمهور از همدلی برادرانه دولت عراق

آماده همکاری نزدیک با بخش خصوصی ایران هستیم + فیلم

مربی مشهور فنلاندی راهی لیگ والیبال ژاپن شد

آرتتا: آرسنال قهرمانی نیست / بزرگ‌تریم امتحان‌مان را پس داده‌ایم

آخرین تمرین بازیکنان بارسلونا پیش از دیدار با اینتر در نیمه نهایی لیگ قهرمانان اروپا

پیش‌نمایش باشگاه اینتر برای رویارویی با بارسلونا در نیمه نهایی لیگ قهرمانان اروپا