ایرانیان جهان

آخرين مطالب

خطر افت تولید در پارس جنوبی جدی شد؛ عجله قطر در فشارافزایی گاز اخبار ایران

خطر افت تولید در پارس جنوبی جدی شد؛ عجله قطر در فشارافزایی گاز
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - مهر / قطر سالها زودتر از ایران برداشت گاز از پارس جنوبی را آغاز کرد و اکنون نیز مقدمات فشارافزایی از این میدان را آماده کرده و یا این وضعیت تا چند سال آینده دیگر گازی برای ایران باقی نخواهد ماند.
در حالی که ایران اخیراً در تولید گاز به سطح تولید روزانه قطر رسیده است که خبرها حاکی از آن است که تولید گاز در میدان پارس جنوبی به دلیل تولید غیر صیانتی دچار افت شده است و این مشکل در بخش متعلق به ایران بیشتر احساس خواهد شد.
ارزیابی صندوق توسعه ملی ایران نشان می‌دهد که انتظار می‌رود یک چهارم کل تولید گاز کشور تا سال 2033 به دلیل کاهش فشار در پارس جنوبی که 78 درصد از کل تولید گاز کشور را تشکیل می‌دهد، کاهش یابد.
برای جلوگیری از کاهش تولید، ایران با وظیفه خطیر نصب 10 تا 15 سکو، هر کدام با وزن 20 هزار تن - 15 برابر اندازه سکوهای فعلی - مجهز به کمپرسورهای عظیم روبرو است. تخمین زده می‌شود که این سرمایه‌گذاری 35 میلیارد دلار هزینه داشته باشد. در همین حال، قطر سال‌ها پیش در این مسیر گام برداشته است.
وزارت نفت ایران سال گذشته قراردادی 20 میلیارد دلاری با چندین شرکت داخلی برای ساخت 28 سکو با وزن هر کدام 7000 تن، به همراه 56 کمپرسور برای طرح افزایش فشار در پارس جنوبی امضا کرد. این تصمیم در حالی گرفته می‌شود که قطری‌ها زودتر به فکر جبران این کاهش تولید افتادند. تا همین اواخر، فشار چاه در بخش ایرانی پارس جنوبی به طور متوسط 210 بار ثابت مانده بود. با این حال، از سال 2023، فشار آن سالانه 7 بار کاهش یافته و منجر به از دست رفتن 10 میلیارد متر مکعب در سال شده است. افت فشار قابل توجه در فاز 12، بزرگترین فاز پارس جنوبی، در سال‌های اخیر آغاز شده است.
ایران در تلاش برای نجات سطح تولید، فاز 11 پارس جنوبی را در آگوست 2023 آغاز کرد و حفاری‌های گسترده‌ای را آغاز کرد. علاوه بر این، وزارت نفت ایران در نوامبر 2023 قراردادی برای حفر 35 حلقه چاه جدید با شرکت‌های داخلی امضا کرد. با این حال، اگرچه حفاری‌های بیشتر ممکن است سطح تولید گاز از پارس جنوبی را در کوتاه‌مدت حفظ کند، اما پیش‌بینی می‌شود که افت فشار در بخش ایرانی را تسریع کند.
تنها راه چاره ایران نصب سکوهای 20 هزار تنی مجهز به کمپرسورهای عظیم است - فناوری‌ای که در انحصار شرکت‌های غربی است. در حال حاضر، هر 24 فاز سمت ایرانی این میدان عملیاتی هستند و جایی برای معرفی فاز جدیدی برای تقویت تولید یا جبران کاهش تولید از سایر فازها باقی نمی‌گذارد.
رصد وضعیت تولید گاز در میدان پارس جنوبی نشان می‌دهد که افت فشار در این میدان مشترک از سال 2026 به تدریج وارد مرحله جدی خواهد شد و اگر پروژه فشار افزایی تا آن زمان اجرا نشود، برداشت گاز از این میدان سخت خواهد شد. گزارش‌های نهادهای بین المللی نشان می‌دهد قطر سال‌ها قبل نسبت به این موضوع حساسیت نشان داده و قراردادهای فشار افزایی برای بهره برداری گاز بیشتر از این میدان مشترک را امضا کرده است.
طبق گزارش‌ها، در حال حاضر بیش از 70 درصد گاز تولیدی کشور از پارس جنوبی تأمین می‌شود و افت فشار یک خطر جدی برای ایران است. از آنجایی که میدان گازی پارس جنوبی از سال 2023 وارد نقطه شبنم شده و با افت فشار مواجه است، به همین دلیل کارشناسان فنی می‌گویند برای ادامه تولید گاز به سکوهای تقویت فشار 20 هزار تنی و کمپرسورهای قوی نیاز است.
پروژه فشار افزایی در پارس جنوبی در قسمت متعلق به ایران در 7 هاب برنامه ریزی شده است که شرکت‌هایی شامل پتروپارس، اویک، مپنا و قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا در آن نقش آفرینی می‌کنند
طبق اعلام وزارت نفت، اجرای طرح افزایش فشار در مخزن پارس جنوبی به 20 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز دارد و میزان برداشت گاز به 90 تریلیون فوت مکعب و میعانات گازی به 2 میلیارد بشکه افزایش خواهد یافت که حدود 900 میلیارد دلار برای کشور درآمدزایی خواهد داشت.
در قرارداد جدید تقویت فشار پارس جنوبی که بزرگترین قرارداد گازی تاریخ ایران است، مقرر شده است که 28 سکوی جدید ساخته و نصب شود که نیمی از آن برای نصب توربوکمپرسورهای تقویت فشار خواهد بود. در واقع هر سکو می‌تواند یک میلیارد فوت مکعب گاز را تحت فشار قرار دهد.
نکته مهم در این قرارداد این است که به جای سکوهای 20 هزار تنی که در طرح اولیه ذکر شده بود، قرار است از سکوهای 7 هزار تنی استفاده شود و طبق اعلام شرکت ملی نفت، این روش پاسخگوی نیاز افزایش فشار پارس جنوبی و مناسب است. با امکان ساخت داخل، وزن سکوها کاهش و تعداد آنها افزایش یافته است، با این حال، علیرغم اطلاع وزارت نفت مبنی بر آغاز افت فشار در پارس جنوبی، طبق گزارش‌های این وزارتخانه و نهادهای معتبر بین‌المللی، پس از انصراف توتال از توسعه فاز 11 که قرار بود سکوهای تقویت فشار را نصب کند، هیچ اقدام جدی برای کنترل افت فشار انجام نشده است. همانطور که در این گزارش تأکید شده است، دلیل اصلی کاهش تولید گاز کشور پس از تکمیل فازهای برنامه‌ریزی شده در پارس جنوبی، افت فشار طبیعی در میادین، رشد افسارگسیخته مصرف گاز و برق خانگی، قیمت‌های یارانه‌ای گاز و برق، جایگزینی سوخت‌های مایع با گاز طبیعی و توسعه مجتمع‌های پتروشیمی و سایر صنایع انرژی‌بر است.
بدیهی است که با انفعال موجود و تداوم افت فشار، حتی امکان انتقال گاز از سکو به پالایشگاه خشکی نیز میسر نخواهد بود و حتی ممکن است منجر به توقف تولید مجتمع‌های پتروشیمی با خوراک متان در عسلویه شود.
همانطور که گفته شد تمایل این مخزن به سمت قطر است، به طوری که جریان گاز و میعانات گازی عمدتاً از ایران به سمت قطر حرکت می‌کند. هر دو کشور در حال حاضر روزانه 650000 تا 700000 بشکه میعانات گازی (نفت فوق سبک) از این چهار لایه تولید می‌کنند. جالب توجه است که کل حجم تولید میعانات گازی قطر در سه دهه گذشته دو برابر ایران بوده است.
با افزایش تولید قطر از این مخزن و کاهش تولید ایران، پیش‌بینی می‌شود ذخایر گازی این سازند به تدریج به سمت قطر تغییر جهت دهد. علاوه بر این، این میدان که در عمق یک کیلومتری قرار دارد، دارای چندین لایه نفت خام است که از ایران تا قطر امتداد دارد و آن را به یک دارایی مشترک بین دو کشور تبدیل می‌کند.
قطر از سال 1990، یک دهه جلوتر از ایران، از پارس جنوبی گاز استخراج می‌کند و تقریباً دو برابر میزان گاز این میدان را تولید کرده است. با وجود این، ایران در طول دهه گذشته 14 فاز جدید راه‌اندازی کرده و اخیراً به سطح تولید قطر رسیده است.
در سال 2005، قطر برای بررسی تأثیر افزایش سریع تولید بر مخزن، توقف توسعه میدان گنبد شمالی را اعلام کرد. با این حال، توسعه در سال 2022 از سر گرفته شد و قطر قراردادهایی به ارزش 29 میلیارد دلار با شرکت‌های غربی برای افزایش 30 درصدی تولید تا سال 2026 امضا کرد که هدف آن افزایش ظرفیت صادرات سالانه LNG از 77 میلیون تن (110 میلیارد متر مکعب در سال) به 126 میلیون تن در سال (mtpa) است و پیش‌بینی می‌شود تا سال 2030 به 142 میلیون تن در سال برسد. در نتیجه، انتظار می‌رود کل تولید گاز قطر از پارس جنوبی تا سال 2030 به 740 میلیون متر مکعب در روز برسد، در حالی که پیش‌بینی می‌شود تولید ایران از این میدان مشترک در یک دهه بیش از 30 درصد کاهش یابد و به دلیل افت فشار در سمت ایران، به تقریباً 350 میلیون متر مکعب در روز برسد.
قطعی گاز در ماه‌های سرد سال و قطعی برق در تابستان به صنایع کشور آسیب رسانده است، افت فشار مداوم و در نتیجه عقب ماندن از برنامه تولید اعلام شده، در کنار عدم توسعه منابع جایگزین تولید برق، باعث شده است که 80 درصد برق کشور از نیروگاه‌های گازی تأمین شود. علاوه بر این، ایران اکنون به واردکننده گاز تبدیل شده است و تداوم افت فشار و کاهش تولید گاز می‌تواند در آینده نزدیک عامل اصلی بحران و تنش بین استان‌های کشور مانند منابع آب باشد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1425306/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مهمان ویژه‌ آرسنال: اسطوره به امارات برگشت! (عکس)

رقبای تکواندوکاران ایران در روز دوم جام باشگاه های آسیا مشخص شد – آفتاب نو | اخبار ورزشی

روبیو: روسیه و اوکراین پیشنهادهای «مشخص» ارائه دهند

دور جدید تحریم های آمریکا علیه ایران

حملات گسترده هوایی آمریکا به یمن

تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران وسط مذاکرات

اخبار WWE | الیستر بلک: گونتر یکی از محبوب‌ترین کشتی‌گیران من است

دمبله برای ناراحت کردن آرسنالی‌ها عجله داشت!

پخش زنده بازی آرسنال – پاری سن ژرمن / نیمه نهایی لیگ قهرمانان اروپا | اخبار ورزشی

توقف تولید نیسان در چین

رایزنی وزرای خارجه انگلیس و آمریکا درباره مذاکرات عمان

تغییر نظر اسرائیل؛ ایران و آمریکا در آستانه امضای توافق هستند

کیش‌ و مات آمریکا در برابر یمن!

یاوه گویی بی بی

روایت تحلیلگر آمریکایی از «مسئله اصلی مذاکرات»

سی‌ان‌ان: ترامپ چگونه جهان را تا آستانه بحران پیش برده است؟

در یک قدمی جنگ

بلومبرگ: چگونه ایران دنبال توافق بهتری است؟

تخت روانچی بر لزوم اجرایی شدن همه تفاهم‌نامه‌های بین تهران و بغداد تأکید کرد

آماده افزایش مراودات تجاری با جمهوری آذربایجان هستیم

بازارسرمایه موتور محرک عملیات اقتصادی و اشتغال است

ویدیوی احساسی بارسا پیش از بازی با اینتر: ما برگشتیم

پخش زنده بازی آرسنال – پاری سن ژرمن / نیمه نهایی لیگ قهرمانان اروپا

جنگی که پدران آغاز می‌کنند را پسران باید به پایان برسانند؛ ترکیب احتمالی بارسلونا و اینتر

واکنش لژیونر پرسپولیسی به پیشنهادات خارجی و نیمکت‌نشینی در اروپا

استوری مریم معصومی از سفر مجلل به چین + تصاویر

آمادگی ایران برای صدور خدمات فنی و مهندسی کشاورزی به افغانستان

گزافه گویی نماینده آمریکا در سازمان ملل: برنامه‌ی هسته‌ای ایران جان شهروندان خودش را هم تهدید می‌کند!

ترامپ دنده عقب گرفت

بازار سهام آمریکا در مسیر بدترین عملکرد 100 روز نخست ریاست‌جمهوری در بیش از 50 سال گذشته

هند و پاکستان بر لبه شمشیر

آقای تاج! حاضری استعفا بدهی؟

تاثیر ناامنی بر اقتصاد ملی

توافق موقت ، مهار اسنپ‌بک را ممکن می‌سازد

حملات آمریکا به شهر «سحار» در صعده یمن

ابهام زدایی از قبض های برق؛ قیمت‌ها چقدر تغییر کرد؟

اظهارات مهم رئیس سازمان بورس

معاون قوه قضاییه جهت مقابله با تروریسم وارد بغداد شد

روشنگری در مورد نقش تأمین‌کنندگان تسلیحات شیمیایی برای صدام در دستور کار است

امنیت غذایی به عنوان حقوق فردی در جامعه محسوب می شود

زلزله 100 ریشتری در اقتصاد ایران / سرمایه کشور خاکستر شد؟

قتل عام در مرز ایران و آذربایجان | فیلم

چرا قیمت اجاره‌بها کاهش نمی‌یابد؟ چالش‌ها و تکلیف مستاجران

دستگیری فعال غیرمجاز ارزی در پایتخت| کشف 190 هزار دلار

استارتاپ‌ها در خودکفایی اقتصادی کشور نقش بسزایی دارند

لحظه به لحظه با دیدار آرسنال-پاری‌سن‌ژرمن

لحظه به لحظه با دیدار آرسنال-پاری‌ سن‌ ژرمن

10 بازیکن رکورددار حضور در نیمه نهایی لیگ قهرمانان اروپا؛ کریستیانو رونالدو بالاتر از کروس و بنزما

هدف‌گذاری 102 همتی فروش محصولات فولاد خوزستان در سال 1404/ تمرکز بر بازار شمال آفریقا در سال جاری

الزمالک در یک‌قدمی انتخاب بزرگ؛ موسیمانه یک قدم تا نیمکت سفیدها!