ایرانیان جهان
منع پولی کسری بودجه
سه شنبه 30 آبان 1402 - 01:47:38
ایرانیان جهان - رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر مهار رشد نقدینگی، یکی از عوامل اصلی ایجاد تورم را پولی شدن کسری بودجه دانست. به گفته فرزین، بانک مرکزی اجازه نخواهد داد که کسری بودجه از منابع بانک مرکزی تامین شود.
صحبت‌های این مقام مسوول در حالی مطرح می‌شود که پیش‌تر برخی مسوولان رقم کسری بودجه را در هفت ماه نخست سال، 30درصد عنوان کرده بودند.
فرزین در این همایش با انتقاد از شیوه آماردهی در کشور تاکید کرد که داده‌های کلان اقتصادی باید ابزاری برای سیاستگذاری و پیش‌بینی آینده باشد.
روز گذشته، دهمین همایش سالانه بانکداری الکترونیک و نظام‌های پرداخت، با حضور رئیس کل بانک مرکزی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و سایر مسوولان شروع به‌کار کرد. رئیس کل بانک مرکزی در صحبت‌های خود مواردی را مطرح کرد که برخی از این موارد رویکرد بانک مرکزی را درباره تورم، ارز و سیاست‌های پولی مشخص می‌کند. او در صحبت‌های خود تاکید کرد که رشد تورم، متاثر از رشد نقدینگی است و اجازه پولی شدن کسری بودجه را نخواهد داد. او همچنین بر نقش انتظارات تورمی تاکید کرد.
رئیس کل بانک مرکزی همچنین با بیان اینکه یکی از منشأ‌های تورم، کسری بودجه دولت است، گفت: ما اجازه نمی‌دهیم کسری بودجه ریالی شود، یعنی با چاپ پول جبران شود، درحالی‌که کانال‌های خارجی می‌گویند با توجه به کسری بودجه آخر سال، افزایش نقدینگی ایجاد خواهد شد؛ اما ما اجازه نمی‌دهیم کسری بودجه به‌صورت ریالی جبران شود. فرزین تاکید کرد که به دنبال این هستیم که اگر کسری داشتیم منجر به نقدینگی نشود؛ چراکه تورم ناشی از نقدینگی است و ما نقدینگی را کنترل می‌کنیم.
بخشی از صحبت‌های فرزین درخصوص نرخ ارز بود که در صحبت‌های خود به فنر ارزی نیز اشاره کرد و گفت: «تیمی در خارج کشور با عملیات روانی در حال تلاش برای متلاطم کردن بازار هستند؛ تا بازار آرامش دارد فورا مصاحبه‌هایی را به نقل از مقامات علیه ایران منتشر می‌کنند. فنر مجازی درست کردند و مدام دارند انتظارات تورمی را برای فعالان اقتصادی زنده نگه می‌دارند و مدام می‌گویند فنر ارز فشرده شده است و تا آخر سال رها می‌شود.»
او در بخش دیگری از صحبت‌های خود تاکید کرد که برای اجرای کامل برنامه حکمرانی ریال نیاز به رصد دقیق مسیر پول و ارز در کشور داریم؛ چراکه معتقدیم پول و ارز کالای عمومی است و باید در راستای منافع ملی و رفاه مردم به‌کار گرفته شود.
رئیس کل بانک مرکزی در بخش دیگری از صحبت‌های خود از آمار‌ها انتقاد کرد. فرزین با انتقاد از نحوه استفاده از آمار و اطلاعات شاخص‌های کلان اقتصادی در فضای سیاسی کشور گفت: داده‌های کلان اقتصادی باید ابزاری برای سیاستگذاری و پیش‌بینی آینده و جلوگیری از بروز بحران‌ها باشد؛ ولی متاسفانه به ابزاری برای نقد عملکرد گذشته و حال تبدیل شده است.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: در حال حاضر آمار‌ها و شاخص‌های اقتصاد کلان، گذشته‌نگر هستند؛ درحالی‌که در دنیا به سمت استفاده از آمار‌هایی رفته‌اند که پیش‌نگر و آینده‌نگر است و در جهت سیاستگذاری و تصمیم‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد و باید به سمت تولید آمار‌هایی با به‌کارگیری هوش مصنوعی برویم که در سیاست پولی و ارزی آتی ما مورد استفاده قرار گیرد.
به گفته او، ما در پیش‌بینی‌پذیر کردن اقتصاد برای مردم و فعالان اقتصادی دچار مشکل هستیم و این موضوع آسیب جدی به پایداری اقتصاد کشور می‌زند. باید به سمتی برویم که با پیش‌بینی‌پذیر کردن اقتصاد برای فعالان اقتصادی و کسب‌وکار‌ها به پیشرفت اقتصاد کشور کمک کنیم.
رئیس کل بانک مرکزی مساله انتظارات تورمی را یکی از مهم‌ترین مواردی خواند که سیاستگذار باید به آن توجه کند و گفت: موضوع انتظارات تورمی و نقش آن در تکانه‌های اقتصادی بسیار حائز اهمیت است و دشمن با علم به این موضوع با تیم عملیات روانی به‌شدت در حال فعالیت هستند.
دائما در حال تولید نظریه‌هایی هستند که جهش ارز و تورمی و نقدینگی در پیش داریم تا با تحریک انتظارات تورمی به اهداف خود که تضعیف اقتصاد کشور است، برسند.
او گفت: به‌رغم تمام شانتاژ‌های خبری و جنگ روانی منابع ارزی کشور در وضعیت بسیار مطلوبی است و تسلط بسیار خوبی بر منابع ارزی کشور داریم و هیچ مشکلی در تامین ارز کشور نداریم؛ ولی اجازه نمی‌دهیم که ارز کشور هدر برود و این منابع را در راستای توسعه زیرساخت‌های کشور و ایجاد رفاه برای مردم به‌کار خواهیم گرفت.

http://www.ilandnews.ir/fa/News/1086023/منع-پولی-کسری-بودجه
بستن   چاپ