ایرانیان جهان -
به گزارش والاستریت ژورنال، اکنون اما کشورهای اروپایی دریافتهاند که از دست دادن این قدرت نظامی تبعاتی داشته است، زیرا با آغاز جنگ اوکراین، تنشهایی مشابه دوران جنگ سرد دوباره احساس میشود و این بار ایالات متحده سعی دارد تمرکز خود را به چین معطوف کند.
اروپا اکنون به فکر تقویت دوباره قدرت نظامی خود افتاده است، اما به گزارش رسانه آمریکایی، این مسیر برای قاره سبز بسیار دشوار است. به گزارش والاستریت ژورنال، وعدههای فراوانی برای افزایش هزینههای نظامی مطرح شده، اما وزرای دفاع کشورهای اروپایی اذعان دارند که در تأمین نیازهای خود با مشکل مواجه هستند.
«بوریس پیستوریوس» وزیر دفاع آلمان اخیراً در واکنش به برآورده نشدن بودجه درخواستیاش برای سال میلادی آینده، گفت: «این ناامیدکننده است. این یعنی نمیتوانم برخی کارها را با سرعتی که تهدیدات ایجاب میکند، انجام دهم.» به گزارش رسانه آمریکایی، آلمان در دوران جنگ سرد نزدیک به 800 هزار سرباز در اختیار داشت، اما اکنون سربازان آن به 200 هزار نفر هم نمیرسند. بسیاری از پایگاههای نظامی هم به مراکز ورزشی و خانههای سالمندان بدل شدهاند.
فشار انتخابات آمریکا بر اساس این گزارش، ایالات متحده نیز در این ناامیدی با وزیر دفاع آلمان شریک است، زیرا واشنگتن دو سوم هزینههای نظامی ناتو را تأمین میکند و هر 2 نامزد ریاستجمهوری ایالات متحده گفتهاند که میخواهند اروپا در تأمین هزینههای امنیتی خود به خودکفایی بیشتری دست یابد.
بر اساس این گزارش، اگر «دونالد ترامپ» نامزد حزب جمهوریخواه در انتخابات آمریکا پیروز شود، احتمالاً درخواستها برای استقلال مضاعف اروپا جدیتر خواهد شد. ترامپ در اوایل سال میلادی جاری گفت، ایالات متحده از کشورهایی که استاندارد حداقلی برای اختصاص 2 درصد از تولید ناخالص داخلی به بودجه نظامی را رعایت نکنند، دفاع نخواهد کرد و روسیه میتواند «هر کاری که بخواهد» با این کشورها بکند. ترامپ در روزهای اخیر حتی از 2 درصد هم فراتر رفته و گفته است متحدان اروپایی آمریکا در ناتو باید برای نزدیک شدن به سهم ایالات متحده، 3 درصد از تولید ناخالص داخلی خود را هزینه کنند.
ره صدساله یا کاهش سطح رفاه والاستریت ژورنال با اشاره به گزارش ماه گذشته مؤسسه اقتصاد جهانی «کیل» گزارش داد اگر آلمان با سرعت کنونی به احیای قدرت نظامی خود ادامه دهد، 100 سال طول خواهد کشید تا ذخایر توپخانهای خود را به سال 2004 برگرداند.
آلمان در حال حاضر به اندازه بودجه دفاعی سالانه خود، به خانوادههای دارای فرزند کمکهزینه سالانه 3000 یورویی پرداخت میکند، کمک هزینهای که فرزندان این خانوادهها تا سن 25 سالگی فرصت بازپرداخت آن را خواهند داشت. «رابرت هابک» وزیر اقتصاد آلمان درباره این دوراهی برای حفظ سطح بالای رفاه یا افزایش بودجه نظامی میگوید: «این ایده که دولت رفاهی را منحل کنیم تا پول بیشتری به نظامیگری اختصاص یابد، برای من فاجعهآمیز خواهد بود.»
او با اشاره به قدرتگیری جریانهای راست افراطی به دلیل کاهش سطح رفاه در این کشور گفت: «هزینههای اجتماعی برای حفظ انسجام کشور ضروری هستند.»
یک اندیشکده آلمانی گزارش داد که این کشور در اوایل دهه 1980 میلادی، حدود 3 درصد از تولید ناخالص داخلی را به مسائل نظامی اختصاص میداد، اما در سال 2022 این بودجه به 1.4 درصد رسیده بود. اعداد و ارقام نشان میدهد که آلمان با کاهش بودجه نظامی مجموعاً 680 میلیارد یورو پسانداز کرد که صرف بازسازی آلمان شرقی و برقراری دولت رفاه در این منطقه شد. این اندیشکده اعلام کرد اروپا بهطورکلی از سال 1991 تاکنون با رعایت نکردن استاندارد 2 درصدی در بودجه نظامی خود، حدود 1.8 تریلیون یورو پسانداز کرده است.
مخالفت با کاهش بودجه رفاهی چند روز پس از آغاز جنگ اوکراین در 2022، صدراعظم آلمان قول داد هزینههای نظامی را به بالای 2 درصد از تولید ناخالص داخلی افزایش دهد و از تأسیس یک صندوق سرمایهگذاری ویژه 100 میلیارد یورویی برای احیای قوای تسلیحاتی خبر داد، اما حالا با گذشت 2 سال، بودجه نظامی آلمان روی کاغذ 1.3 درصد از تولید ناخالص داخلی است و صندوق سرمایهگذاری مذکور کمک کرده که این بودجه به 2 درصد افزایش پیدا کند. بااینحال، این صندوق در سال 2028 تمام خواهد شد و آلمان باید بودجه دفاعی پایه خود را در آن سال 60 درصد افزایش دهد تا آن را بالاتر از 2 درصد نگه دارد، امری که به باور کارشناسان، غیرممکن است.
احزاب راست افراطی و چپ افراطی در آلمان با وعده کاهش بودجه نظامی و افزایش هزینههای رفاهی مانند توزیع غذای رایگان در مدارس، در حال کسب قدرت هستند و درعینحال، پروژههای نظامی با مخالفتهای محلی روبرو شده است. چندی پیش شرکت تسلیحاتی «راینمتال» قصد افتتاح یک کارخانه جدید داشت تا ضمن ارسال مهمات به اوکراین، انبارهای تسلیحاتی آلمان را هم پر کند، اما در پی مقاومت شدید محلی و نگرانی عمومی فزاینده نسبت به حمله روسیه به این کارخانه، شرکت راینمتال اعلام کرد ظرفیت یکی دیگر از کارخانههای خود را افزایش میدهد و از ساخت این کارخانه جدید منصرف شده است.
تخمینها نشان میدهد که پر کردن شکاف در بودجه دفاعی آلمان تا سال 2030 هزینهای بالغ بر 103 میلیارد یورو خواهد داشت و برخی کارشناسان کاهش بودجههای رفاهی را گزینهای نامناسب میدانند. یک فرماندار محافظهکار آلمانی در این باره میگوید: «کشور به هزینه دفاعی بیشتر نیاز دارد، اما به مدارس، زیرساختها و موارد دیگر نیز نیاز دارد. فکر میکنم آنچه ما نیاز داریم، افزایش سرعت رشد اقتصادی است.»
منبع: خبرگزاری ایسنا
http://www.ilandnews.ir/fa/News/1204754/امنیت-یا-رفاه؟-انتخاب-اجتنابناپذیر-اروپا-در-برابر-روسیه