ایرانیان جهان
شهر باستانی اریوجان کجاست؟‌
دوشنبه 9 مهر 1403 - 09:11:05
ایرانیان جهان - ایسنا/ایلام عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی ایلام گفت: بررسی شواهد تاریخی و جغرافیایی، شهر باستانی اریوجان را در بخش چکر بولی شهرستان چوار استان ایلام نشان می‌دهد.
دکتر حبیب‌الله محمودیان در این خصوص به ایسنا اظهار کرد: محدوده باستانی معروف به «چکر» بولی، احتمالاً محل شهر باستانی آریوجان در ناحیه مرزی ایلام با کشور عراق و در مسیر ارتباطی چوار به سومار باشد.
وی خاطرنشان کرد: قلعه و دژ معروف چکر، محوطه وسیع تاریخی بخش جنوبی شهرک چکر، شواهد و شناسه‌های فرهنگی سطح محوطه، نشانگر وجود شهری از دوران باستان در این محدوده است.
این باستان‌شناس ادامه داد: تراکم سفالینه در زمین‌های تسطیح شده کشاورزی، جریان رودخانه دائمی، بنای قلعه و نزدیکی به نواحی دشت در نوار مرزی با کشور عراق و همچنین اظهار نظر جغرافیانویسان قرون اولیه اسلامی شواهدی از این شهر تاریخی را نشان می‌دهد.
محمودیان افزود: نام این شهر روی سکه‌ها «آذیجان» آمده ولی در متون قدیم به شکل‌های مختلف آمده است، برخی از تاریخ‌نویسان، شهر مذکور را به شکل آریوجان ذکر کرده و آن را دارای آتشفشان معروفی دانسته‌اند که از فاصله دور دیده می‌شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی ایلام اظهار کرد: مسعودی آتشفشان اریوجان را مجاور سیروان و ولایت ماسبذان که به نام خمه‌تومان معروف است و مجاور منجلان می‌داند، وی در کتاب مروج‌الذهب نام این شهر را اریوجان معرفی کرده است.
این پژوهشگر باستان‌شناسی بیان کرد: با وجود اشتباهات در ترجمه و تصحیح منابع در خصوص محل شهر آریوجان دو نکته حائز اهمیت است، اول اینکه شهر آریوجان در بخش غربی ایلام فعلی واقع شده و آب آن به سمت مندلی در کشور عراق جریان دارد و دوم اینکه در محتوای منابع به بندینجین، آریوجان، الرز، سیروان، سیمره و طرحان اشاره شده است که می‌تواند نقشه ترسیمی شهر سیمره به سمت سیروان و از طریق جاده‌های باستانی منطقه به ایلام فعلی و سپس آریوجان و شهر مندلی عراق ختم به ما ارائه دهد.
محمودیان تصریح کرد: بررسی‌ منابع نشان می‌دهد احتمالا منطقه چکر بولی به دلیل وجود جریان رودخانه به سمت مندلی، چشمه‌های آبگرم و معدنی و سنگ‌های آتشفشانی همان شهر آریوجان باشد.
انتهای پیام

http://www.ilandnews.ir/fa/News/1216256/شهر-باستانی-اریوجان-کجاست؟‌
بستن   چاپ