ایرانیان جهان
چرا اروپا به‌دنبال آتش‌بس در غرب آسیاست؟
يکشنبه 15 مهر 1403 - 11:15:57
ایرانیان جهان - قدس؛ به گزارش یورونیوز، گسترده‌تر شدن دامنه جنگ در خاورمیانه می‌تواند پیامدهای جدی برای اتحادیه اروپا و کل قاره اروپا داشته باشد.اگرچه بسیاری از کشورها همچنان بر این باورند که یک راه‌حل دیپلماتیک برای پایان دادن به این درگیری امکان‌پذیر است، اما تاکنون تلاش‌های دیپلماتیک برای کاهش تنش‌ها نتوانسته نتایج ملموسی به همراه داشته باشد.
بحران فزاینده و وخیم‌تر در خاورمیانه سبب افزایش قطب‌بندی اروپا و جهان شده است و یک جنگ منطقه‌ای گسترده‌تر می‌تواند پیامدهای عظیمی برای اتحادیه اروپا و قاره اروپا به همراه داشته باشد.
پروفسور لوئیجی ناربونه، سفیر سابق اتحادیه اروپا در عربستان سعودی و کشورهای حاشیه خلیج‌فارس معتقد است کشورهای عضو این بلوک به دلیل اختلافات زیاد بر سر این موضوع، تاوان آن را می‌پردازند.
منظور ناربونه، اختلافات ایجاد شده میان دولت‌ها و ملت‌های کشورهای عرب حاشیه خلیج‌فارس است. پس از عملیات طوفان‌الاقصی ملت‌های عرب هم در کنار دیگر مردم دنیا همواره با مردم فلسطین و غزه همراه بوده‌اند و این همراهی چندان به مذاق دولت‌هایشان خوش نیامده است.
اعتبار از دست رفته اروپا
به‌گزارش یورونیوز، این هشدار در حالی مطرح می‌شود که رهبران گروه7 در یک تماس کنفرانسی در روز چهارشنبه خواستار کاهش تنش‌ها در مرز سرزمین‌های اشغالی و لبنان شدند و درباره درگیری‌ها و بحران وخیم‌تر شدن اوضاع بحث کردند.
ناربونه گفت: «ما نباید این مسئله را دست‌کم بگیریم. به‌ویژه در بخش‌های جنوبی جهان، این تصور وجود دارد که اروپا استانداردهای دوگانه‌ای را اتخاذ کرده است؛ از یک سو با رویکردش در محکومیت پوتین، رئیس‌جمهور روسیه و از سوی دیگر، رویکرد دوگانه‌اش در برابر اسرائیل و درگیری‌های خاورمیانه».
واقعیت هم همین است که اتحادیه اروپا جزو حامیان اصلی رژیم صهیونیستی در مجامع بین‌المللی است. هرچند برخی از دولت‌های این اتحادیه طرفدار راه حل دو دولت مستقل در اراضی فلسطین هستند، اما همچنان همه آن‌ها دولت اشغالگر و کشتارهای انجام شده توسط او را به رسمیت می‌شناسند. در کنار این، اما همین کشورها در قبال اتفاقات بسیار کوچک‌تر مثل مجازات‌های قانونی در کشورمان بیانیه‌ها و مواضع بسیاری تندی دارند.
به همین دلیل است که ناربونه گفته این استاندارد دوگانه به‌شدت به اعتبار اتحادیه اروپا و دفاع از ارزش‌های اساسی آسیب می‌زند. به عبارت بهتر، ادامه درگیری‌ها در منطقه غرب آسیا سبب تداوم بیشتر حمایت اتحادیه اروپا از اسرائیل شده و این حمایت بیشتر به‌مثابه از دست رفتن بیشتر اعتبار این اتحادیه است.
مسئله اقتصاد
از طرفی این روزها مسئله اصلی اتحادیه اروپا درگیری با روسیه در اوکراین است. این درگیری اگرچه روی اقتصاد روسیه هم تأثیرات منفی داشته اما مضرات آن برای اتحادیه اروپا به مراتب بیشتر بوده است.
سفیر سابق اتحادیه اروپا در عربستان سعودی در این باره هم گفته است: «نبود ثبات در منطقه می‌تواند بر نقش روسیه در سوریه تأثیر بگذارد و پیامدهایی برای اقتصاد داشته باشد. حل این بحران برای اروپا حیاتی بوده و مستقیماً با جریان‌های مهاجرتی مرتبط است، زیرا مردم از مکان‌های درگیری در منطقه فرار می‌کنند».
دولت ایتالیا که ریاست گروه7 را بر عهده دارد، مایل است شورای امنیت سازمان ملل متحد، مأموریت نیروی موقت سازمان ملل در لبنان (یونیفیل) را تقویت کرده و اختیارات و مسئولیت‌های آن را گسترش دهد. در همین حال، یونیفیل اعلام کرده با وجود تحولات اخیر، در محل خود باقی خواهد ماند.
در بیانیه‌ای که روز سه‌شنبه توسط این مأموریت سازمان ملل صادر شد، آمده هرگونه نفوذ به داخل خاک لبنان نقض حاکمیت این کشور است. هرچند اسرائیل تاکنون به این بیانیه وقعی ننهاده است.
اگرچه بسیاری از کشورها همچنان بر این باورند که یک راه‌حل دیپلماتیک برای پایان دادن به این درگیری امکان‌پذیر است، اما تاکنون تلاش‌های دیپلماتیک برای کاهش تنش‌ها به‌دلیل لج‌بازی‌های اسرائیل نتوانسته نتایج ملموسی به همراه داشته باشد.
اسرائیل روز سه‌شنبه حمله زمینی به لبنان را آغاز کرد؛ هرچند نظامیان این رژیم از همان اولین نفوذ دست از پا درازتر به درون اراضی اشغالی فرار کردند. آن زمان، نیروهای اسرائیلی با مبارزان حزب‌الله در نوار باریکی در امتداد مرز درگیر شدند و ارتش اسرائیل چندین حمله هوایی مرگبار برای تقویت این عملیات انجام داد.
مسئله انرژی در آستانه زمستان
هرچند اتحادیه اروپا تلاش می‌کند با شعارهای حقوق بشری به موضوع فلسطین ورود کند اما به نظر می‌رسد این رویکرد چندان صادقانه نیست. در واقع این اتحادیه بیش از دو سال است که در اوکراین با روسیه درگیر شده و این درگیری روی اقتصاد و به‌ویژه انرژی در اروپا تأثیر منفی زیادی داشته است. نقشه‌های بلندمدت اتحادیه برای تأمین انرژی از آسیای میانه و قفقاز هم تاکنون چندان پاسخگو نبوده است.
بازگشت آرامش به منطقه خاورمیانه می‌تواند امنیت انرژی در کشورهای عضو اوپک و همچنین کشورهای گازخیز را به‌میزان بسیار زیادی تثبیت کند. همچنین آتش‌بس می‌تواند زمینه را برای از سرگیری برنامه‌های اکتشافی اسرائیل در دریای مدیترانه فراهم کند. بدون شک در صورتی که میزان قابل توجهی گاز در این منطقه کشف شود – همان‌طور که مقادیری در قبرس توسط ترکیه کشف شده است – می‌تواند بخشی از دغدغه انرژی اتحادیه اروپا را برطرف کند.

ایرانیان جهان


http://www.ilandnews.ir/fa/News/1222982/چرا-اروپا-به‌دنبال-آتش‌بس-در-غرب-آسیاست؟
بستن   چاپ