ایرانیان جهان
دیررس بودن؛ آفت اقتصادی سیب درختی چهارمحال و بختیاری
دوشنبه 16 مهر 1403 - 10:48:29
ایرانیان جهان - به گزارش ایرنا، جدا از قیمت بالای انواع میوه در بازار که همیشه گلایه مشتریان را به همراه دارد، اما به نظر می‌رسد با توجه به میزان ورود و خروج این میوه به بازارهای روز، مصرف سیب درختی در بین خانواده‌ها نسبت به سایر محصولات باغی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.
سیب درختی چهارمحال و بختیاری به گفته برخی از کارشناسان هنوز ناشناخته است اما از نظر کیفیت میوه‌ای قابل قبول است هر چند به نام استان‌های دیگر صادر می‌شود اما این میوه محصول باغات مناطق مختلف این استان است.
برخی از کشاورزان می‌گویند: سیب درختی این استان با توجه به قرار گرفتن باغات در ارتفاع بالا از سطح دریا و استفاده کم از کود و سم، مرغوبیت بازار پسندی دارد.
سعیدی یکی از باغداران سیب چهارمحال و بختیاری می‌گوید: به دلیل کیفیت و مرغوبیت سیب درختی شهرستان فلارد و ارگانیک بودن محصول سیب درختی این منطقه، بخشی از آن به استانها دیگر صادر می‌شود.
وقتی از برخی میوه‌فروشی‌ها سطح شهرکرد در خصوص کیفیت سیب درختی استان سوال می‌شود؛ آنها نیز کیفیت و ماندگاری را این میوه را تایید می‌کنند و مشکل اصلی آن را ورود دیگر هنگام سیب چهارمحال و بختیاری به بازار اعلام می کنند که به دلیل دیررس بودن آن است.
محمدی از فروشندگان سیار میوه در یکشنبه بازار می‌گوید: سیب درختی چهارمحال و بختیاری درشت و شیرین است و زدگی بسیار پایینی نسبت به سیب سایر مناطق دارد و برای انبار نیز مناسب است، اما به دلیل اینکه دیر وارد بازار مصرف می شود سیب استانهای دیگر جایگاه مصرف را در استان به خود اختصاص داده‌اند.

ایرانیان جهان

وضعیت سیب‌ستان‌های چهارمحال و بختیاری
چهار هزار و 200 هکتار سطح درختان بارورمحصول سیب درختی در چهارمحال و بختیاری است که با توجه به شرایط آب و هوایی و واقع نشدن سرما زدگی درختان میوه میانگین بین 80 تا 90 هزار تن محصول سیب درختی در استان برداشت و روانه بازار می‌شود.
بیشترین سطح باغ‌های سیب چهارمحال و بختیاری که از نوع زرد و قرمز هستند در شهرستان‌های بروجن و لردگان است و برداشت این محصول نیز از نیمه‌های مهر تا نیمه‌های آبان در استان انجام می‌شود.

ایرانیان جهان

سودهی سیب درختی منوط به ارقام دیررس
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه بیشتر ارقام سیب درختی باغ‌های این استان از نوع دیررس هستند گفت: لازمه افزایش سوددهی باغ‌های سیب این استان منوط به جایگزینی ارقام دیررس با ارقام زودرس است.
بابک مدنی روز دوشنبه در گفت وگو با ایرنا افزود: چهارمحال و بختیاری یکی از استان‌های تولید کننده محصول سیب درختی است که با وجود هزینه‌های انجام شده برای کشت و به بار نشستن درختان سیب اما به دلیل برخی مشکلات از جمله دیررسی، آب‌بَر بودن و سال‌آوری صرفه اقتصادی ناچیزی از این محصول عاید باغداران استان می‌شود.
وی اظهار داشت: همزمانی برداشت محصول سیب درختی با استان‌های دیگر موجب کاهش قیمت محصول نسبت به قیمت واقعی آن می‌شود در حالی که باغداران برای تولید این محصول که از جمله محصولات آب‌بر است زحمت زیادی کشیده‌ و هزینه زیادی کرده‌اند.
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری گفت: ارقام دیررس سیب درختی در چهارمحال و بختیاری موجب شده تا صرفه اقتصادی این محصول نسبت به هزینه‌های انجام شده بسیار پایین و به تعبیری ناچیز باشد.

ایرانیان جهان

معرفی پنج رقم زودرس سیب از سوی موسسه تحقیقات علوم باغبانی
به گفته مدنی، موسسه تحقیقات علوم باغبانی پنج رقم زودرس و فوق زودرس سیب را معرفی کرده است.
مدنی ادامه داد: با ایجاد باغ الگویی با این ارقام می‌توان سازگاری ارقام جدید و با کیفیت سیب، میزان عملکرد و زمان برداشت را در مناطق مستعد کشت این میوه بررسی کرد.
وی فروش محصول با قیمت بالاتر در بازار، کیفیت بالا و بازارپسندی و نیاز آبی کم را از مزایای کشت ارقام زود رس سیب و اقتصادی کردن این محصول عنوان کرد.
مدنی سال آوری و یا تناوب باردهی را از دیگر مشکلات درختان سیب عنوان کرد و گفت: این مساله در اثر تغییرات هورمونی درخت رخ می‌دهد که به برای کنترل این سال‌آوری و به حداقل رساندن آن انجام یک سری تحقیقات و کارهای به باغی از جمله مدیریت در تغذیه، تُنُک کردن درخت، مدیریت هرس، گرده افشانی ضروری است.
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری گفت: برای ایجاد تحول مثبت، اقتصادی شدن تولید سیب، مصرف آب کمتر و اقتصادی شدن تولید هماهنگی‌هایی از سوی این مرکز با جهاد کشاورزی برای انجام کارهای تحقیقاتی انجام داده شده است.
وی همچنین برضرورت مدیریت آفت‌ها و بیماری‌ها که نیاز به کنترل دارد نیز تاکید کرد.
به گزارش ایرنا، هم‌اکنون 79 هزار بهره‌بردار با تولید سالانه یک میلیون و 600 هزار تُن انواع محصولات کشاورزی در چهارمحال و بختیاری فعال هستند.
استان‌ها چهارمحال و بختیاری 0 نفر

ایرانیان جهان


http://www.ilandnews.ir/fa/News/1223850/دیررس-بودن؛-آفت-اقتصادی-سیب-درختی-چهارمحال-و-بختیاری
بستن   چاپ