ایرانیان جهان - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
الجزیره در گزارشی که با تعدادی از تصاویر ماهوارهای قبل و بعد از جنگ غزه همراه بود نوشت، غزه محل سکونت 2.3میلیون انسان بود که امروز دیگر هیچ شباهتی به یکسال گذشته ندارد. حملات اسرائیل غزه را به ویرانه تبدیل کرده، مساجد و کلیساهای قدیمی را نابود و زمینهای کشاورزی را با خاک یکسان کرده است. مقیاس خرابی در این منطقه 365کیلومتری به قدری است که بسیاری از ساکنان نمیتوانند تا آیندهای غیرقابل پیشبینی به خانههای خود بازگردند. این ویرانی فقط شامل غزه نمیشود، بلکه از شمال غزه تا رفح را شامل میشود.
اردوگاه جبالیا که در شمال غزه واقع است، بزرگترین اردوگاه در میان 8اردوگاه در این نوار است. این اردوگاه در سال1948 تاسیس شد پس از آنکه نیروهای صهیونیست بیش از 750هزار نفر را از خانههایشان آواره کردند. این اردوگاه 1.4کیلومتر و در زمره پرجمعیتترین نقاط غزه است. در این اردوگاه حدود 116هزار آواره زندگی میکنند و اسرائیل بارها آن را بارها با بمبهای 2هزار پوندی مورد حمله قرار داده است. این بمبها میتوانند حفرهای 12متری ایجاد کنند.
در سه کیلومتری جنوب جبالیا، شهر قدیمی غزه قرار دارد که به تعبیر الجزیره «زادگاه برخی از کهنترین میراثهای فرهنگی خاورمیانه است.» در میان این میراث کهن فرهنگی «مسجد بزرگ عمری» معروف به «مسجد بزرگ غزه» و دو کلیسای مهم وجود دارد: کلیسای سنفیلیپ و سن پورفیریوس. «مسجد بزرگ عمری» دارای کتابخانهای 747ساله است که برخی از قدیمیترین متون از جمله نسخههایی از قرآن در آن وجود داشت. اسرائیل همچنین 611مسجد را بهطور کامل تخریب و 214مسجد دیگر را تا حدودی ویران کرده است؛ بر این باید تخریب مدارس و دانشگاهها و بیمارستان را هم افزود که باعث شده است بسیاری از مناطق به تلی از خاک تبدیل شود که دیگر هیچ انسانی نتواند در آن زندگی کند.