ایرانیان جهان
ماجراجویی اسراییل از بلوف تا واقعیت؟
چهارشنبه 18 مهر 1403 - 11:10:06
ایرانیان جهان - روزنو :
روزنامه امریکایی به ناتوانی تل‌آویو برای آسیب به زیرساخت‌های ایران اعتراف کرد
احسان پناه‌بر
پس از پاسخ موشکی ایران به رویکرد خصمانه رژیم اسراییل در قالب عملیات وعده صادق 2، رژیم اسراییل مدعی شد که به برخی تاسیسات راهبردی ایران همچون تاسیسات انرژی و هسته‌ای حمله خواهد کرد. در همین راستا روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی تحلیلی به این موضوع پرداخته که آیا اصولا حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران برای اسراییل تا چه اندازه ممکن است.
این روزنامه امریکایی ادعا می‌کند 22 سال است که نیروهای اسراییلی برای حمله به تاسیسات هسته‌ای در ایران برنامه‌ریزی کرده‌اند، اما بعید به نظر می‌رسد که رژیم اسراییل بتواند دست به چنین ماجراجویی بزند.
به ادعای روزنامه نیویورک تایمز، دو سال پیش، ده‌ها جنگنده اسراییلی بر فراز دریای مدیترانه در قالب رزمایشی حمله (ادعایی) به تاسیسات هسته‌ای ایران را شبیه‌سازی کردند، رزمایشی که ارتش اسراییل آشکارا از آن به عنوان تمرینی ادعایی برای «عملیات با پرواز دوربرد، سوخت‌گیری هوایی و حمله به اهداف دور» یاد می‌کرد. به ادعای نیویورک تایمز، هدف این رزمایش ارسال پیام به دولت بایدن بود. ناظران مدعی‌اند اگر ایالات‌متحده با این بازیگر هم‌صدا نشود، اسراییل قدرت ماجراجویی ندارد. این درحالی است که مقامات ارشد سابق و فعلی اسراییل نیز در مصاحبه‌های خود نسبت به شانس این رژیم در آسیب رساندن به تاسیسات هسته‌ای ایران تردیدهای جدی دارند.
نیویورک تایمز در ادامه این گزارش ضمن اشاره به شکست استراتژی اسراییل در منطقه، مدعی است، جو بایدن به اسراییلی‌ها نسبت به حمله (ادعایی) به سایت‌های هسته‌ای یا انرژی ایران هشدار داده و مدعی شده هرگونه پاسخی باید «متناسب» با حمله هفته گذشته ایران به اسراییل باشد. اخیرا، لوید آستین، وزیر دفاع امریکا نیز به همتای اسراییلی خود، یوآو گالانت، یادآور شده که ایالات‌متحده خواهان تصاعد تنش نیست. گالانت روز چهارشنبه با آستین در واشنگتن دیدار دارد. همزمان گروهی از مقامات امریکایی در گفت‌وگو با نیویورک تایمز مدعی شدند احتمالا اسراییل در پاسخ به حمله موشکی ایران بر پایگاه‌های نظامی و شاید برخی سایت‌های اطلاعاتی متمرکز شود. به ادعای این مقامات دست‌کم در این شرایط، بعید به نظر می‌رسد این رژیم به دنبال ماجراجویی در ارتباط با تاسیسات هسته‌ای ایران باشد.
نیویورک تایمز در بخش دیگری از یادداشت خود مدعی شد، درحالی که بیشتر ادعاها در رسانه‌های عمومی بر این محور متمرکز شده که ایران تقریبا می‌تواند در عرض چند هفته غنی‌سازی را برای تولید اورانیوم با درجه آستانه گریز هسته‌ای افزایش دهد، تهران همواره این موضوع را رد کرده و گفته هدف برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز است. با این همه آن‌گونه که این نشریه مدعی است، مساله برنامه هسته‌ای ایران و همچنین ماجراجویی ادعایی اسراییل به یکی از موضوعات کمپین‌های انتخاباتی امریکا تبدیل شده و موجب گشته تا ترامپ از رویکردی ادعایی دفاع کند که در دوران ریاستش از اجرای آن طفره رفت.
این نشریه در ادامه ادعا کرد، امروز بحث‌ها در امریکا در ارتباط با واکنش ادعایی اسراییل داغ شده است. به ادعای این نشریه اسراییل سال‌هاست به دنبال توقف پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران بوده است. این رژیم طرح‌هایی را برای تخریب یا از کار انداختن موقتی تاسیسات عظیم سانتریفیوژ در سر داشته است. ایران همواره فعالیت‌های هسته‌ای‌اش را در قالب پادمان و ان تی پی تحت نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی صلح‌آمیز دانسته و ادعاهای رژیم اسراییل و بازیگران غربی علیه خود را بی‌اساس دانسته است. در همین حال، آژانس مدعی است ایران تولید اورانیوم غنی شده با خلوص 60درصد را افزایش داده است. آژانس همچنین این ادعا را مطرح می‌کند که برای رسیدن به خلوص 90درصد و گذر از آستانه گریز هسته‌ای، ایران چند گام کوتاه بیشتر در پیش ندارد. به ادعای نیویورک تایمز، سایت هسته‌ای نطنز، که محل تاسیسات سانتریفیوژ ایران است، می‌تواند یکی از اهداف اسراییل علیه تاسیسات هسته‌ای ایران باشد، اما هرگونه ماجراجویی در ارتباط با این سایت هم واکنش بسیار تند ایران را در پی دارد و هم می‌تواند زمینه‌ساز رویارویی تمام عیار شود از همین رو بعید است واشنگتن در این باره با تل‌آویو هم‌صدا شود. نیویورک تایمز در ادامه و برای تایید ادعای خود به هراس 15 ساله واشنگتن در باب هرگونه ماجراجویی در این زمینه اشاره کرد و مدعی شد: در طول این سال‌ها ایالات‌متحده با توسل به رویکردهای دیپلماتیک یا اهرم‌های خرابکاری و تحریم تلاش داشت تا پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران را متوقف کند. به ادعای این نشریه جورج بوش در دوران ریاست خود ماجراجویی‌های اسراییل را برنتابید و از ارایه بمب‌افکن‌های 2- B به این بازیگر خودداری کرد.
به ادعای نیویورک تایمز، به واسطه هراس واشنگتن از هزینه‌های این‌گونه ماجراجویی‌ها، امریکا و اسراییل عملیاتی موسوم به «بازی‌های المپیک» طراحی کردند. این عملیات ادعایی محرمانه اسراییلی-امریکایی با هدف از کارانداختن سانتریفیوژهای ایران از طریق ویروس طراحی شد. عملیاتی که شکست خورد و ماحصلش اضافه شدن هزاران سانتریفیوژ دیگر به سایت‌های هسته‌ای ایران شد. با این همه اسراییلی‌ها در ادامه ماجراجویی خود تلاش کردند تا با ترور دانشمندان هسته‌ای ایران مانع از پیشرفت برنامه هسته‌ای‌اش شوند. اما، اقدامات خصمانه اسراییل پس از دستیابی دولت اوباما به توافق هسته‌ای با ایران که باعث شد این کشور بیشتر سوخت هسته‌ای خود را به خارج از کشور ارسال کند، به بن‌بست خورد. بعدها، زمانی که ترامپ از توافق خارج شد، او و نتانیاهو تصور می‌کردند تهران به واسطه فشار تحریم‌های حداکثری پیشرفت در برنامه هسته‌ای‌اش را متوقف خواهد کرد، اما این فرضیه نیز درست نبود. از همین رو اسراییل به جای تمرکز بر برنامه هسته‌ای ایران، بر افزایش توانایی حزب‌الله متمرکز شد.
مقامات اسراییلی می‌گویند زمانی که بنت در سال 2021 نخست‌وزیر این رژیم شد، از عدم آمادگی رژیم اسراییل برای حمله (ادعایی) به تاسیسات هسته‌ای ایران شوکه شد. ناظران مدعی‌اند حتی امروز نیز توانایی اسراییل برای حمله (ادعایی) به ایران محدود است. این بازیگر به ناوگان قدیمی هواپیماهای سوخت‌رسان هوایی بویینگ 707 متکی است و سال‌ها طول می‌کشد تا مدل‌های جدیدتر که قادر به حمل سوخت برای بردهای طولانی‌تر هستند، را از ایالات‌متحده تحویل بگیرد. همچنین، سنگرشکن‌های اسراییل در برابر تونل‌هایی حزب‌الله ممکن است موثر باشد، اما در برابر تاسیسات مستحکم ایران کارایی ندارد. ژنرال فرانک مک کنزی که در زمان مدیریت فرماندهی مرکزی ایالات‌متحده مسوول برنامه‌های ایران بود به نیویورک تایمز گفت: «برنامه هسته‌ای ایران برای اسراییل چالش‌برانگیز است.»
از نگاه نیویورک تایمز، رژیم اسراییل و برخی کشورهای غربی همواره ادعاهایی را درباره آینده برنامه هسته‌ای ایران مطرح کرده‌اند. آنتونی بلینکن، وزیر خارجه امریکا بارها در هفته‌های اخیر این ادعا را پیش کشیده که ایالات‌متحده براساس اطلاعاتی (ادعایی) معتقد است روسیه به دنبال ارایه اطلاعات فنی و فناوری‌های هسته‌ای به ایران است. مقامات امریکایی مدعی‌اند این کمک‌ها «فنی» هستند و هیچ مدرکی دال بر اینکه ایران سخت‌افزار موردنیاز برای گذر از آستانه گریز هسته‌ای را از روسیه تحویل گرفته، در دست نیست.
اما تا پیش از شروع جنگ در اوکراین، روسیه با ایالات‌متحده و اروپا برای توقف پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران هم‌صدا بود و حتی در کنار کشورهای غربی به مذاکرات سال 2015 پیوست. با این حال، نیویورک تایمز در ادعایی نتیجه می‌گیرد اگر ادعاهای مقامات امریکایی درست باشد، نیاز روسیه به پهپادها و موشک‌های بالستیک ایران، به این معنی است که روس‌ها ممکن است بخواهند ایران را در پیشبرد برنامه هسته‌ای‌اش یاری دهند. ادعای دوم اسراییل و غرب علیه برنامه هسته‌ای ایران این است که با توجه به حملات اخیر اسراییل به مواضع حزب‌الله، ایران ممکن است بیش از هر زمان دیگر بر پیشرفت برنامه هسته‌ای خود متمرکز شود و این‌گونه بازدارندگی‌اش را در برابر اسراییل افزایش دهد. این نشریه در ادامه با اشاره به پیچیدگی و تجهیزات سایت‌های ایران مدعی است که هرگونه اقدامی ادعایی در این زمینه شکست خورده و پرهزینه خواهد بود و صرفا می‌تواند زمینه را برای رویارویی تمام عیار فراهم کند.

http://www.ilandnews.ir/fa/News/1226097/ماجراجویی-اسراییل-از-بلوف-تا-واقعیت؟
بستن   چاپ