ایرانیان جهان
پشت پرده سفرهای دیپلماتیک ایران به خاورمیانه/ خط و نشان خلیج فارس برای آمریکا؛ عربستان سرگردان میان تهران و تل‌آویو؟
يکشنبه 22 مهر 1403 - 14:59:36
ایرانیان جهان - به گزارش اقتصادنیوز، سی ان ان با انتشار گزارشی ضمن اشاره به فعالیت‌های فشرده دیپلماتیک تهران و سفر هیات‌های رسمی ایران به کشورهای حاشیه خلیج فارس مدعی است: «ایران تلاش‌های دیپلماتیک فوری خود با کشورهای خاورمیانه را افزایش داده تا بدین طریق ارزیابی کند که در صورت پاسخ ادعایی احتمالی اسرائیل، این گروه از بازیگران از چه رویکردی پیروی می‌کنند؛ به بیانی دیگر پادشاهی‌های خلیج فارس کماکان نقش ناظر بی‌طرف و منفعل را ایفا خواهند کرد یا خود را برای بازی در زمین اسرائیل آماده می‌کنند».
خلیج فارس به تکاپو افتاد! به ادعای سی ان ان، منابع آگاه مدعی‌اند، «دغدغه اصلی ایران در شرایط کنونی این است که آیا ایالات متحده قادر است اسرائیل را از حمله احتمالی و ادعایی منصرف کند یا خیر. در کنار این گزاره ادعایی، حملات اسرائیل به مواضع محور مقاومت بالاخص حزب‌الله لبنان نیز از جمله موضوعاتی است که تهران بر آن مانور می‌دهد و به دنبال کاهش تنش است». این خبرگزاری در ادامه گزارش ادعایی‌اش آورد، «ایالات متحده در حال رایزنی با اسرائیل در مورد چگونگی برنامه ریزی برای پاسخ به حمله 1 اکتبر ایران بوده است و مقامات آمریکایی به صراحت مدعی شده‌اند که نمی‌خواهند تل‌آویو سایت‌های هسته‌ای یا میادین نفتی ایران را هدف قرار دهد. جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا روز چهارشنبه در گفتگو با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل به او یادآوری کرد که پاسخ این بازیگر به ایران باید «متناسب» باشد.»
همزمان یک دیپلمات عرب در گفت و گو با سی ان ان مدعی شد: «متحدان ایالات متحده در خلیج فارس، بازیگرانی چون امارات متحده عربی، بحرین و قطر نیز نسبت به حمله احتمالی به تاسیسات نفتی ایران که می‌تواند تاثیرات منفی اقتصادی و زیست محیطی برای کل منطقه به همراه داشته باشد، نگران هستند و این دغدغه را با آمریکا به اشتراک گذاشتند. همزمان دولت بایدن نگران است که دومین رویارویی تهران و تل‌آویو بعد از حمله ماه آوریل ایران به این بازیگر زمینه را برای رویارویی فراگیر در منطقه هموار کند؛ رویارویی که می‌تواند پای واشنگتن را به جنگی ناخواسته بکشاند. به ادعای ناظران، دلیلی اصلی هراس بازیگران خلیج فارس کاهش نفوذ ایالات متحده بر اسرائیل است، بالاخص آن که در سال گذشته تلاش‌های دولت بایدن برای برقراری آتش بس بی‌نتیجه مانده است. از همین رو ناظران می‌گویند شاید تل‌آویو در برابر خواست ایالات متحده مبنی بر خویشتن داری در برابر ایران، دست به ماجراجویی تازه بزند؛ این همان نسخه‌ای است که اسرائیل در ارتباط با غزه و بعد از آن لبنان از آن پیروی کرد.»
هراس واشنگتن از پلن شوم تل‌آویو سی ان ان در ادامه گزارش ادعایی‌اش آورد، «اسرائیل قبل از حمله گسترده به لبنان، تراژدی انفجار هزاران پیجر و واکی تاکی مورد استفاده توسط اعضای حزب‌الله را کلید زد، یا قبل از ترور شهید سیدحسن نصرالله، رهبر حزب‌الله در بیروت و لغو پیشنهاد آتش‌بس، با آمریکا مشورت نکرد. در این میان، یک مقام اسرائیلی روز جمعه به سی ان ان گفت، کابینه امنیتی اسرائیل هنوز تصمیمی در مورد چگونگی پاسخ به ایران نگرفته است. همزمان یک مقام آمریکایی نیز مدعی شد در حالی که شکاف بین مواضع ایالات متحده و اسرائیل کاهش یافته، اما این احتمال وجود دارد که اختلاف نظرهای میان دو بازیگر برجای خود باقی بماند. یک مقام ارشد دولت بایدن در مورد میزان شفافیت بحث‌های مطرح شده در کابینه اسرائیل؛ گزاره‌هایی که تل‌آویو آن را با واشنگتن در میان گذاشته، تردید دارد و در این باره مدعی است: ما در واقع نمی‌دانیم آنها به چه چیزی رای داده‌اند." این مقام در ادامه ادعا کرد ایالات متحده قادر نیست در دسیسه‌های اسرائیل شریک باشد.»
سی ان ان گزارش داد «تا هفته گذشته، اسرائیل دربار عدم حمله ادعایی احتمالی به تاسیسات هسته‌ای ایران تضمینی نداد. به ادعای این خبرگزاری، اسرائیل دهه‌ها برای حمله برنامه ریزی کرده و دو سال پیش حمله (ادعایی) به ساختارهای هسته‌ای ایران را در جریان مانوری نظامی شبیه سازی کرد. اسرائیل همچنین مظنون به ترور دانشمندان هسته‌ای و حمله سایبری به تاسیسات هسته‌ای ایران است؛ در این میان توسل این بازیگر به ویروس استاکس‌نت است که توانست به بخشی از تأسیسات هسته‌ای نطنز ایران نفوذ کند؛ نشان از ماجراجویی‌های تل آویو دارد. یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، روز چهارشنبه در مورد واکنش ادعایی این بازیگر به ایران هشدار داد و مدعی شد که پاسخ ادعایی اسرائیل سخت، دقیق و قدرتمند است. در همین راستا یکی از دیپلمات‌های عرب در گفتگو با سی ان ان مدعی شد که کشورهای حاشیه خلیج فارس تمایل دارند تا در حاشیه مانده و وارد هرگونه رویارویی احتمالی نشوند، بالاخص آن که ایران علناً هشدار داده که بازیگری که به اسرائیل کمک می‌کند به سان بازیگری متجاوز رفتار کرده، از همین رو بعید است بازیگران حاشیه خلیج فارس با تل‌آویو هم‌صدا شوند.»

ایرانیان جهان

این دیپلمات عرب و یک منبع آگاه دیگر در گفت و گو با سی ان ان مدعی شدند، «عربستان سعودی، امارات متحده عربی و قطر به واشنگتن و تهران اعلام کردند که که اجازه نخواهند داد اسرائیل از حریم هوایی آنها برای حمله به ایران استفاده کند. یک مقام اردنی در این باره گفت که این کشور نیز از حریم هوایی‌اش در برابر هر گونه نفوذ غیرمجاز، صرف نظر از مبدا محافظت خواهد کرد. به باور ایالات متحده ایران خواهان ورود به رویارویی تمام عیار با اسرائیل نیست. در همین راستا عباس عراقچی، وزیر حارجه ایران به خبرگزاری الجزیره گفت که تنها بازیگری که خواهان جنگ است و منطقه را به آتش کشانده، اسرائیل و شخص نتانیاهو است». این در حالیست که منابع اطلاعاتی مدعی‌اند که «آمریکا از طریق کانال‌های محرمانه از تهران خواسته تا در صورت حمله اسرائیل، پاسخ تهران متناسب باشد. این در حالی است که رایزنی‌های دیپلماتیک میان ایران و قطر جریان دارد. با این حال یکی از مقام‌های آمریکایی در نهایت مدعی است، ما نمی‌دانیم ایران چه گزینه‌ای را انتخاب خواهد کرد. یکی دیگر از مقامات آمریکایی نیز ادعا کرد صداهای کلیدی در داخل ایران نظرات متفاوتی در مورد پاسخ احتمالی دارند، اما این به مقیاس و دامنه به حمله ادعایی احتمالی اسرائیل بستگی دارد. این مقام مسئول مدعی شد: از زمانی که تهران در اوایل ماه جاری میلادی اسرائیل را هدف رگبار موشکی‌اش قرار دارد، پیام رسانی از تهران هم به صورت عمومی و هم به صورت خصوصی ثابت بوده و تغییر قابل توجهی نداشته است. همزمان یکی از دیپلمات‌های عرب مدعی است که ایران بر هم صدایی عربستان با تهران تاکید دارد و می‌خواهد پادشاهی از نفوذ خود در واشنگتن استفاده کرده تا راهی برای حل بن بست حاکم پیدا شود. او در ادامه مدعی است، عباس عراقچی روز چهارشنبه برای «مشاوره در مورد تحولات منطقه» و «تلاش برای توقف جنایات رژیم صهیونیستی در لبنان و غزه» به عربستان سعودی سفر کرد.»

http://www.ilandnews.ir/fa/News/1230289/پشت-پرده-سفرهای-دیپلماتیک-ایران-به-خاورمیانه--خط-و-نشان-خلیج-فارس-برای-آمریکا؛-عربستان-سرگردان-میان-تهران-و-تل‌آویو؟
بستن   چاپ