ایرانیان جهان - مهمترین عناوین روزنامههای امروز _پنجشنبه هفدهم آبان 1403_ را در ادامه میخوانید.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانههای آزاد، روزنامهها و مطبوعات در هر جامعهای از ارکان توسعه و دموکراسی بهشمار میآید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را بهصورت روزانه در دستور کار خود دارد.
در صفحه نخست امروز خود با تیتر «شرایط جدید با تجربه گذشته» نوشت: دونالد ترامپ با چنین کارنامهای بار دیگر وارد کاخ سفید خواهد شد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
طبیعتاً مقابله با ایران و از سرگیری یا تشدید اقداماتی که انجام داده بود، یکی از مهمترین برنامههایش در آسیا خواهد بود. اما شرایط امروز بسیار متفاوتتر از سالهای 2017 تا 2021 است. درحالی که با خروج آمریکا از برجام، اقتصاد ایران صدمات قابل توجهی دید و فشار حداکثری ترامپ هم بر این صدمات افزود. تهران سالهای گذشته را وقف ایجاد تمهیدات و برنامههایی برای خنثیسازی طرحهای ضدایرانی کرده و میتوان امیدوار بود که برخلاف دوره قبل ریاستجمهوری ترامپ، خبری از ضربهپذیری اقتصاد و انزوای ایران نخواهد بود.
بدون شک یکی از مهمترین مصادیق بیاثر کردن تحریمها و طرحهای آتی رئیسجمهور آمریکا، فعال کردن فرصتهای اقتصادی کشور در تعامل با همسایگان است. اجرای راهبرد بیاثر کردن تحریمها نیازمند فعالیت هوشمند در روابط خارجی اقتصادی به منظور استفاده حداکثری از فرصتهای اقتصادی به وجود آمده در تعاملات منطقهای است؛ موضوعی که در دولت سیزدهم پیگیری و منتهی به خنثیسازی طرحهای ترانزیتی غرب برای منطقه شد و مهمتر از آن، دستگاه دیپلماسی دولت چهاردهم بهخوبی آن را درک کرده و سفرهای متعدد وزیر امور خارجه کشورمان به کشورهای منطقه و رایزنی با همتایان خارجیاش، بیانگر این موضوع است. همچنین طبق تأکید رئیسجمهور کشورمان، ایران به دنبال استفاده حداکثری از ظرفیت همکاریهای بینالمللی از جمله سازمان همکاری شانگهای و گروه اقتصادی بریکس است.
باتوجه به چنین تجربیاتی است که فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت روز گذشته، پس از برگزاری جلسه هیأت دولت به جمع خبرنگاران آمد و در واکنش به نتایج انتخابات ریاستجمهوری آمریکا تأکید کرد: برای ایران فرقی نمیکند چه کسی در ایالات متحده رئیسجمهور شود، چون برنامهریزیهای دولت از قبل انجام شده و همچنین با توجه به تحریمهای کشور طی دهههای گذشته، ایران آبدیده شده و نگران رأی آوردن مجدد ترامپ نیست.
روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «طوفان در خانه عنکبوت / برکناری وزیر جنگ، آشوبهای خیابانی و درز اسناد محرمانه» نوشت: شکست رژیم صهیونیستی در رسیدن به اهداف تعیین شده در جنگ غزه، بحران داخلی را در رژیم روز به روز تشدید میکند. لانه عنکبوت صهیونیستها این روزها سستتر از هر روز دیگری است. نشانههای آن را در برکناری «یوآو گالانت» وزیر جنگ رژیم صهیونیستی به دلیل اختلافات پیرامون ادامه جنگ توسط «بنیامین نتانیاهو» میتوان دید. برکناری «گالانت» جرقه شورشهای خیابانی را که مدتی خاموش شده بود را زد و خیابانهای اراضی اشغالی دوباره شاهد اعتراضات گسترده به ادامه جنگ است.
رژیم صهیونیستی که در بعد از طوفان الاقصی ادعا میکرد در کمترین زمان نیروهای مقاومت حماس را نابود میکند اما انگار بهجای پیروزی تنها شکست نصیب رژیم شد و ترکشهای آن موجب برکناری «یوآو گالانت» وزیر جنگ رژیم صهیونیستی شد. «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم جعلی نیز گفت «دیگر بین من و گالانت، اعتمادی وجود نداشت؛ به همین دلیل اسرائیل کاتس [وزیر خارجه] را به جای او انتخاب کردم» این در حالی است که «گیدعون ساعر» به عنوان وزیر خارجه جدید رژیم صهیونیستی انتخاب شده است. در همین حال شبکه 12 رژیم صهیونیستی نیز گزارش داد که دیدار میان «نتانیاهو» و «گالانت» درباره برکناریاش تنها سه دقیقه به طول انجامیده و «نتانیاهو» شخصاً نامه برکناری «گالانت» را به دستش داده است.
روزنامه «واشنگتنپست» چندی پیش نوشته بود که در داخل کابینه «بنیامین نتانیاهو» از یکسو و میان او و کاخ سفید، «تفرقه» بسیار زیادی حاکم است. این روزنامه آمریکایی لغو سفر «یوآو گالانت»، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی به واشنگتن از سوی «نتانیاهو» را نشانهای از اختلاف میان این دو سیاستمدار از حزب لیکود تفسیر کرده بود.
«گالانت» همانند «نتانیاهو» عضو حزب لیکود است اما این دو، در ماههای گذشته بر سر مسائل مختلف از جمله اداره جنگ در غزه و همچنین عدم موفقیت در نابودی حماس اختلاف جدی داشتند. در همین حال وبسایت صهیونیستی «واللا» به نقل از نزدیکان نتانیاهو خبر داد که وی قصد دارد «هرتزی هالوی» رئیس ستاد مشترک ارتش و «رونین بار» رئیس شاباک را برکنار کند که نشانهای دیگر از بروز آشوب داخلی در این رژیم است. روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» هم ضمن تأیید این خبر، تأکید کرد که نتانیاهو به زودی، هالوی و بار را هم برکنار خواهد کرد. با این حال دفتر نخستوزیر رژیم نیز گفت که «نتانیاهو» قصد برکناری رؤسای ارتش و شاباک را ندارد ادعایی که البته پیش از این درباره برکناری گالانت هم مطرح شده بود.
روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «بازگشت به صحنه جرم» نوشت: دونالد ترامپ بعد از یک پیروزی در انتخابات 2016 و یک شکست در 2020 مقابل بایدن، دیروز به اولین رئیسجمهور سابق در بیش از 120 سال گذشته آمریکا تبدیل شد که برای دومین بار به صورت غیرمتوالی در انتخابات آمریکا برنده میشود و از روز بیستم ژانویه 2025 به کاخ سفید بازخواهد گشت. دهها میلیون امریکایی در حالی مجدداً به بازگشت ترامپ به کاخ سفید رأی دادند که 34 محکومیت جنایی دارد، پرونده او در حمله به ساختمان کنگره باز است و کیفرخواستش به اتهام تلاش برای نادیده گرفتن نتیجه انتخابات 2020 و نگه داشتن غیرقانونی اسناد طبقهبندی شده همچنان روی میز است. علاوه بر اینها، ترامپ در حوزه خارجی سابقهای پرچالش دارد که از خروج از پیمانهای بینالمللی شروع شده و تا ترور سردار سلیمانی فرمانده سپاه قدس تداوم داشته، چیزی که باعث شده ایران برای او اعلام جرم کند.
بایدن در سن 78 سالگی وارد کاخ سفید شد و حالا ترامپ هم با 78 و اندی سن، به مسنترین مردی تبدیل شد که به عنوان رئیسجمهور انتخاب شده است. دیشب با کاملتر شدن شمارش اولیه رأیگیری در انتخابات آمریکا، ترامپ به 277 رأی الکترال دست یافت، در حالی که کامالا هریس، نامزد دموکراتها، توانست تنها به 224 رأی الکترال دست پیدا کند. ترامپ در اولین سخنرانی پس از پیروزی در انتخابات خطاب به هواداران خود گفت: «بی دلیل نبود که امشب تاریخساز شدیم، چرا که کشور ما به کمک نیاز دارد و باید اصلاحاتی انجام شود.» او گفت که «من هر روز برای شما خواهم جنگید و از پا نخواهم نشست. این دوران طلایی امریکاست و به ما اجازه خواهد داد آمریکا را دوباره سرافراز سازیم» و تأکید کرد: «ما مسیر کشور را تغییر خواهیم داد و استثنا بودن را به آمریکا باز میگردانیم.» نتیجه اولیه انتخابات همچنین نشان داد که جمهوریخواهان با کنترل اکثریت بر مجلس نمایندگان و سنا، قوای آمریکا را یکدست کردهاند. در بیشتر ایالتها مشارکت بالای 70 درصد ثبت شده است.
روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود تیتر «دوباره کلهپوک» را برگزید و نوشت: دونالد ترامپ با پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری 2024 آمریکا، تبدیل به دومین فرد در تاریخ این کشور شد که در 2 دوره غیرمتوالی، به کاخ سفید راه پیدا میکند. تاجر 78 ساله نیویورکی همچنین تبدیل به تنها سیاستمدار آمریکایی شد که 2 بار از رسیدن زنان به ریاستجمهوری جلوگیری کرده است. با توجه به اینکه ترامپ نمیتواند یک دوره دیگر در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کند، شاهد سومین دولت تک دورهای در واشنگتن خواهیم بود که خود یکی از شاخصههای بیثباتیهای سیاسی در آمریکاست.
او در شصتمین انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده که شامگاه سهشنبه به پایان رسید، دستکم 277 رأی مجمع گزینشگران را در مقابل تنها 224 رأی رقیبش کاملاً هریس، معاون رئیسجمهور کسب کرد تا دولت بایدن را به نخستین دولت تکدورهای دموکراتها پس از 44 سال - پس از دولت جیمی کارتر - تبدیل کند. وی همچنین با عنوان قبلی چهلوپنجمین رئیسجمهور ایالات متحده به چهلوهفتمین رئیسجمهور این کشور نیز تبدیل شد. همانطور که پیشبینی میشد، ترامپ دیروز پیش از اعلام رسمی نتایج انتخابات ریاستجمهوری اعلان پیروزی کرد. این در حالی است که او تنها چند ساعت جلوتر مدعی بروز تقلب در روند رأیگیری در بعضی ایالتها شده بود! در مقابل هریس و ستاد انتخاباتی دموکراتها، در سراسر روز چهارشنبه میدان را به کلی خالی کرده و از هر گونه اظهار نظر درباره نتایج انتخابات پرهیز کردند. ترامپ اما ساعت 2 بامداد چهارشنبه به وقت ساحل شرقی ایالات متحده، به همراه خانوادهاش در شهر وست پالم بیچ ایالت فلوریدا برای صدها نفر از هوادارانش سخنرانی کرد و با اشاره به سوءقصد علیه خود گفت: «خدا جان مرا نجات داد تا به کشورم خدمت کنم!» او از دوران طلایی آمریکا دم زد و با کنایه به سوءمدیریت دوران 4 ساله بایدن ادامه داد: «ما مسیر کشور را تغییر خواهیم داد و ویژه بودن را به آمریکا بازمیگردانیم. باید دوباره مرزها را بست تا مهاجران به صورت قانونی به آمریکا وارد شوند». سیاستمدار جمهوریخواه پیروزی خود را بینظیر عنوان کرد و مدعی شد شرایط کشور را به سرعت تغییر خواهد داد. وی روز پنجم نوامبر را به عنوان روزی که مردم آمریکا دوباره زمام امور را به دست گرفتند معرفی کرد. وی برای آنکه انتقام خود از بایدن - رقیب دموکراتش که معتقد بود در سال 2020 با تقلب به ریاستجمهوری رسیده - را کامل کند، از مسلمانان، اعراب، کارگران، سیاهپوستان و اسپانیولیزبانهای آمریکا که به او رأی دادند تشکر کرد و گفت: «در 4 سال نخست ریاستجمهوری من هیچ جنگی نداشتیم و تنها داعش را شکست دادیم. در این دوره نیز جنگی نخواهیم داشت». ترامپ سپس به پیروزی همهجانبه و کمسابقه حزب جمهوریخواه در انتخابات موازی کنگره و فرمانداریها پرداخت. او پیروزی توأمان همحزبیهایش در کسب اکثریت کرسیهای مجلس سنا را باورنکردنی خواند. سپس با تمجید از مایک جانسون، رئیس جمهوریخواه خانه نمایندگان، پیشبینی کرد آنها اکثریت را در دیگر رکن کنگره نیز حفظ کنند.
روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود تیتر «از نگرانی تا خوش بینی» را برگزید و نوشت: از صبح چهارشنبه، پیروزی دوباره دونالد ترامپ و بازگشت او به کاخ سفید به ولولهای در فضای سیاسی، رسانهای، اقتصادی و کارشناسی داخلی در ایران بدل شده است. اکنون طیفی خوش بین به قدرتگیری ترامپ هستند و طیفی در مقابل، باور دارند که نماینده جمهوری خواهان مانند دولت قبلیاش به سمت تصاعد تنش با ایران و حتی وقوع جنگ بین دو طرف (ایران و آمریکا) خواهد رفت. به خصوص با انتخاب جی دی ونس به عنوان معاون اول، اکنون این احتمال تقویت شده است. اما برای بررسی دقیقتر این سوال که تأثیر بازگشت ترامپ به کاخ سفید بر سیاست خارجی ایران چه خواهد بود، برخی از کارشناسان در گفتوگو با «شرق» نظرات خود را به اختصار مطرح کردهاند که در ادامه میخوانید.
جعفر حق پناه در مقام تحلیلگر ارشد حوزه بینالملل طی گپ و گفتش با «شرق» و در تحلیل آثار بازگشت ترامپ به کاخ سفید بر سیاست خارجی ایران از منظری نه چندان خوش بینانه ورود میکند. به گفته او، «باید به این نکته مهم توجه داشت که او با سابقه، تجربه و عملکردش در گذشته، از خود آمیزهای از «فرصت» و «تهدید» را به وجود آورده است که به دنبال آن میتواند برای کشورهایی مانند ایران آمیزهای از فرصت و تهدید را به همراه داشته باشد. اما اگر سطحی از «تهدید» را در ریاست جمهوری مجدد دونالد ترامپ برای تهران متصور باشیم، باید به ساختار یکدست شده جریان حامی ترامپ نگاه کرد. این ساختار یکدست شده ترامپ دیگر ویژگیهای تجاری او (ترامپ) را هم ندارد و این تیم با اقتضائات تجاری به تحولات عالم سیاست نگاه نمیکند. این ساختار یکدست شده به شدت ضد ایرانی با لابیهایی چون لابی «آیپک» گره خورده است. از این رو باید از تیم سیاست خارجی، امنیتی و نظامی - دفاعی دولت دوم ترامپ ترسید، نه خود ترامپ».
جعفر قنادباشی هم دیگر تحلیلگری بود که در گفتوگویش با «شرق» و برخلاف حق پناه، نگاهی مثبت به ریاست جمهوری دوباره ترامپ دارد و تأکید میکند که «به هیچ وجه پیروزی مجدد ترامپ برای ایران تهدید نخواهد بود». این کارشناس حوزه بینالملل برای تأیید گفتهاش سه دلیل عمده دارد؛ اول آنکه ترامپ در دولت قبلی خود یک رویه نه چندان غیرقابل پیش بینی و غیرقابل کنترل نشان نداد. کما اینکه ترامپ بعد از حمله ایران به پایگاه عین الاسد در عراق گفته بود که به 52 نقطه در ایران حمله میکند که این حمله در نهایت انجام نشد. هم زمان ترامپ در شرایطی که تصور میشد به سمت جنگ با ایران پیش برود به مقام معظم رهبری نامه نوشت که نشان میدهد ترامپ هم به دنبال یک منطق حداقلی در سیاست است. سوم اینکه ترامپ اهل تجارت است. چنان که در تحولات خاورمیانه، ترامپ به جای جنگ افروزی سعی کرد به سمت تحقق پیمان ابراهیم و عادی سازی روابط عربی با اسرائیل پیش برود؛ از این رو در مجموع ترامپ برای سیاست خارجی ایران تهدید نیست و به سمت تشدید تنش با ایران و افزایش هزینههای آمریکا نمیرود.»
روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود تیتر «عصر جدید بازارها» را برگزید و نوشت: با مشخص شدن نتیجه انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، حال سوال اصلی این است که اقتصاد و بازارهای داخلی و خارجی به چه سمتی خواهد رفت؟ «دنیایاقتصاد» در مجموعهای از گزارشها اثر حضور ترامپ را در آینده اقتصاد مورد بررسی قرار داده است. در بازارهای داخلی، اگرچه خبر حضور ترامپ کمی بر بازار ارز اثرگذار بود، اما به نظر میرسد که نوع رفتار معاملهگران با دوره قبل متفاوت بوده و شوک قابل توجهی وارد بازار نشده است. از سوی دیگر، به نظر میرسد که آینده تورم و رشد اقتصادی ایران نیز متأثر از مکانیزمهای جدید تجارت ایران در بخشهای نفتی و غیرنفتی خواهد بود، اما از نگاه کارشناسان، وضعیت اقتصاد ایران مقاومتر از دورههای قبلی بوده و وضعیت ذخایر ارز و طلا نیز در شرایط نسبتاً مناسب است. در بازارهای جهانی نیز خبر روی کار آمدن ترامپ باعث شارژ بازار رمزارزها و برخی از بازارهای سهام شده است. هرچند که بازارهای دارایی نظیر طلا بهدلیل تقویت ارزش جهانی دلار، روند نزولی را طی کردند.
کد خبر 808414