ایرانیان جهان
پزشکیان باید انتخاب ترامپ را تبریک می‌گفت
شنبه 19 آبان 1403 - 18:07:02
ایرانیان جهان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
صادق زیباکلام، استاد علوم سیاسی درباره نگرانی‌ها از انتخاب مجدد ترامپ به هم‌میهن گفت: «ترامپ از نظر سیاسی به طیف محافظه‌کار دست راستی تعلق دارد و خیلی ارزش و اهمیتی برای مسائلی مثل حقوق بشر، آزادی، دموکراسی و حفاظت از محیط زیست قائل نیست و ابایی هم از ابراز مواضعش ندارد. برخلاف برخی از سیاستمدارانی که آن‌ها هم خیلی برای حقوق بشر یا محرومین با مردم فلسطین و نوار غزه دل نمی‌سوزانند ولی به نوعی وانمود می‌کنند این مسائل برایشان مهم است. تا به الان یک کلام از آقای ترامپ نشنیده‌اید که بگوید فلسطینی‌ها و مسلمانان چه بلایی بر سرشان می‌آید؛ یا مهاجرینی که با هزار بدبختی خودشان را به آمریکا رسانده‌اند، خانواده تشکیل داده‌اند و هیچ جرمی مرتکب نشده‌اند، کجا باید بروند؛ اهمیتی به این مسائل نمی‌دهد. از پیمان آب و هوایی پاریس خارج شد انگار نه انگار که ما در دنیا مشکلی به اسم گازهای گلخانه‌ای و گرمایش زمین داریم. انگار که آمریکا وظیفه‌ای در قبال تولید کربن ندارد.»
وی افزود: «بنابراین اگر شما رهبر یک کشوری باشید مسائلی مثل محیط زیست برایتان مهم باشد، از آمدن فردی مثل ترامپ نگران می‌شوید. یا مثلاً در موضوع ناتو، ترامپ بارها گفته بود که اگر کشورهای دیگر به طور مشخص اروپایی‌ها می‌خواهند ناتو باقی بماند، باید هزینه‌های آن را تامین کنند. در واقع ترامپ می‌گوید آمریکا فقط می‌خواهد منافع خود را در نظر داشته باشد. در حوزه اقتصاد می‌خواهد تعرفه‌های گمرکی را بالا ببرد که تولید افزایش پیدا کند. اگر کالایی از هند یا چین یا کانادا وارد می‌شود، گرانتر از نمونه آمریکایی آن باشد. این در نهایت به ضرر مصرف‌کننده آمریکایی ا‌ست. این‌ها به نوعی عقبگرد است. تمام اقتصادهایی که خواستند به ضرب تعرفه جلوی واردات را بگیرند، به مصرف‌کنندگان خودشان ضرر زدند. ترامپ هیچ ابایی از این یکجانبه‌گرایی‌ها ندارد.»
زیباکلام ادامه داد: «الان بحث اوکراین برای اروپایی‌ها مطرح است. اگر آمریکایی‌ها حمایت خودشان را از مردم و حکومت اوکراین کم کنند، وضع اوکراین خراب خواهد شد. دیگر فقط اروپایی‌ها می‌مانند که باید کمک کنند به اوکراین تا در برابر اشغالگری روسیه بایستد. مجموع نظرات ترامپ در خصوص مسائل مختلف، اسباب نگرانی است چون فقط مصالح و منافع کوتاه‌مدت برای او مطرح است. بنابراین رهبران کشورهای دیگر که مسائل را تا حدی جهانی می‌بینند و معتقدند که همکاری باید دسته‌جمعی باشد، نگرانی برایشان ایجاد می‌شود.»
این تحلیلگر سیاسی با اشاره به بحران فلسطین، خاطرنشان کرد: «در مورد فلسطین، ترامپ عملاً دارد چک سفید به نتانیاهو و دولت دست راستی اسرائیل می‌دهد که ظرف 13 ماه گذشته از هیچ جنایتی کوتاهی نکردند. آماری که همین دیروز اعلام شد، می‌گوید بیش از 70 درصد قربانیان جنگ در غزه، زنان و کودکان بودند. ترامپ هیچ فشاری نمی‌خواهد بر نتانیاهو بیاورد که این قتل‌عام پایان پیدا کند؟ او همانطور که نسبت به بحران‌هایی مانند محیط‌زیست تعهدی ندارد، نسبت به مسائل بین‌المللی نیز همین‌طور است. حاضر نیست کوچکترین فشاری بر تندروهای اسرائیلی وارد کند که حق و حقوق فلسطینیان را به رسمیت بشناسند. نمی‌گوید که تا وقتی دو کشور به وجود نیاید، مشکلات حل می‌شود. گیریم که اسرائیلی‌ها نوار غزه را با خاک یکسان کنند و ساکنانش را از بین ببرند؛ تکلیف فلسطینیان ساکن اسرائیل و چند میلیون مهاجر خارج از فلسطین چیست؟ آن بچه‌هایی که امروز 10 -12 ساله هستند و خانواده‌شان را از دست می‌دهند، 5 سال دیگر اسلحه به دست می‌گیرند و می‌جنگند. این مناقشه 76 سال ادامه داشته و به این نقطه رسیده اما برای ترامپ اهمیتی ندارد چون نگاه بلندمدتی ندارد.»
زیباکلام درباره واکنش مقامات ایران نسبت به انتخاب ترامپ، اظهار داشت: «در ایران یک باور غلطی ظرف پنج دهه گذشته وجود داشته و آن این است که «فرقی نمی‌کند چه کسی رئیس‌جمهور آمریکا شود». این نظر همان قدر غلط است که مثلاً بگوییم فرقی نمی‌کند چه کسی در ایران رئیس‌جمهور باشد. آیا هشت سال دولت خاتمی با هشت سال دولت احمدی‌نژاد یکی بود؟ آیا دولت سه‌ساله مرحوم رئیسی با هشت سال دولت روحانی یکسان بود؟ من از آقای پزشکیان می‌پرسم که اگر سعید جلیلی به جای ایشان رئیس‌جمهور شده بود، هیچ تفاوتی نمی‌کرد؟ اگر یک فرد مخالف کشور می‌گفت فرقی نمی‌کند چه کسی رئیس‌جمهور آمریکا شود، قابل پذیرش است چون او خواسته دیگری دارد. ولی نمی‌توان از رئیس‌جمهوری مانند آقای پزشکیان یا سخنگوی دولت ایشان بپذیریم که بگویند هیچ فرقی ندارد چه کسی رئیس‌جمهور آمریکا می‌شود. گفته شد که ما برنامه‌ریزی کردیم. سوالم این است که دو ماه دیگر اگر ترامپ پیغام داد که آماده مذاکره هستیم، برنامه ما چیست؟» 
وی خاطرنشان کرد: «مسئولین کشور ما بارها گفته‌اند که ما با مردم آمریکا دشمنی نداریم. اگر دشمنی ندارید، به منتخب مردم آمریکا تبریک بگویید که در یک انتخابات حدود 70 درصدی به پیروزی رسیده است. می‌خواهیم به آن‌ها بگوییم چرا ترامپ را انتخاب کردید؟ چرا انتخابات را بایکوت نکردید؟ اگر آقای پزشکیان واقعاً اعتقاد به احترام به مردم آمریکا داشت، باید انتخاب آقای ترامپ را تبریک می‌گفت. همچنان که من معتقدم که آمریکایی‌ها باید انتخاب آقای پزشکیان را تبریک می‌گفتند برای اینکه انتخاب مردم ایران بود که در این انتخابات مشارکت کردند. این رویکرد را من از احمدی‌نژاد یا رئیسی می‌توانستم بفهمم اما از آقای پزشکیان، خیر. یعنی آقای پزشکیان در بحث آمریکا نباید هیچ فرقی با آقای احمدی‌نژاد داشته باشد؟


http://www.ilandnews.ir/fa/News/1260651/پزشکیان-باید-انتخاب-ترامپ-را-تبریک-می‌گفت
بستن   چاپ